Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum va sfârși dictatorul Putin? Va fi asasinat, judecat sau se va sinucide?

Manechin Putin

Foto: Profimedia Images

Dacă aș avea o casă de pariuri, aș introduce imediat varianta: cum va sfârși Putin? Cred că este o întrebare care stă pe buzele tuturor la fel cum opinia generală este că un astfel de eveniment ar fi cea mai eficientă rezolvare a actualei probleme mondiale.

Cu siguranță, Putin este acum cel mai detestat om din lume. Și-a atras mult hate, ca nimeni altul în secolul 21. Este mai urât decât covid 19. Antipatia pe care a stârnit-o are proporții mondiale și i-ar face pe Saddam și pe Osama bin Laden să se încline.

E limpede că eventuala sa dispariție fizică ar salva mii de alte vieți în Ucraina și ar descâlci drumul planetei noastre spre viitor. Putin pare acum o rămășiță a îngrozitorului secol 20, o piedică în care umanitatea s-a poticnit, și, datorită lui, nu mai poate avansa. Iar pentru că miliarde de oameni își doresc moartea acestui om, am încercat să categorisesc posibilitățile ca acest eveniment macabru, dar fericit, să se întâmple.

Cum au murit dictatorii cei sângeroși ai secolului 20?

Foarte mulți și, mai ales, unii dintre cei mai cumpliți dictatori au murit liniștiți, în patul lor. Iar acest fapt istoric este dezamăgitor, chiar frustrant, pentru cei care caută dreptatea în istorie. Acești dictatori sunt cei care au fost capabili să-și mențină puterea, călcând pe cadavre, până la sfârșitul vieții. Lista este deschisă bineînțeles de Stalin, urmat de echivalenții săi asiatici Mao Zedong, Pol Pot, Ho Chi Minh, Kim il Sung și mai apoi, fiul său. Cu toții au murit în glorie, iar dispariția lor a generat doliu național. Unii au apucat să îmbătrânească, să se ramolească și să facă și mai mult rău. Fidel Castro a murit la 90 de ani, în pofida sutelor de atentate încercate împotriva sa. La fel și Idi Amin, Jean Bokassa sau Mobutu Sese Seko alți nebuni, din Africa, care au măcelărit populații întregi. În cazul acestor dictatori nici dreptatea divină nu pare să se fi aplicat. Ei și-au trăit liniștiți viețile, pătate cu sânge și nu au răspuns niciodată pentru ororile comise.

Însă alți dictatori au sfârșit, așa cum meritau, în fața plutonului de execuție. Puțini au reușit să impună respectul lui Napoleon și să scape astfel doar cu detenție pe viață. Majoritatea au fost judecați, condamnați la moarte și executați, uneori după procese sumare sau regizate. Două exemple notabile avem și la noi: Antonescu și Ceaușescu. Mulți dictatori ai secolului 20 au ajuns să fie ciuruiți de propriile popoare, doar Saddam Hussein a sfârșit în ștreang, conform obiceiurilor medievale de acolo.

Nu au fost prea mulți dictatori celebri asasinați, însă sensul cuvântului “asasinat” e larg. Daca consideram asasinatul politic, ca întâmplarea pe care a pațit-o Cezar, fiind ucis de câțiva complotiști, apropiați lui, tipul ăsta de schemă s-a întâmplat destul de rar în secolul 20 și preponderent în dictaturile din Africa sau America Latină. Americanii au încercat de multe ori să-i elimine subtil pe cei mai nebuni, și au reușit cu câțiva locotenenți de-ai lor, însă dictatorii secolului 20 au reușit să se păzească bine de amenințările de asasinat. Statistic deci, în vremurile noastre, asasinatul direct are probabilitatea cea mai mică.

Desigur, despre mulți din categora celor care au murit de moarte buna, s-a speculat că ei ar fi fost, de fapt, asasinați. Slobodan Miloșevici a murit suspect, în timpul procesului său. Conspirații au existat în aproape toate cazurile, inclusiv la noi, la decesul lui Gheorghiu-Dej. Alții, ca Mussolini sau Gaddafi, au fost executați fără judecată, de oameni, așadar se consideră că au fost linșați de popor, nu asasinați în cadrul unui complot.

Ultima categorie, cea a sinucigașilor, este dominată de personalitatea lui Hitler. Prin gestul său, Hitler a revalidat suicidul învinșilor ca pe un gest eroic, al unui samurai din baladele medievale. Însă, de fapt, suicidul este alegerea celor care nu vor să fie prinși și confruntați cu consecințele actelor lor. Această atitudine demnă, marțială, în fața dezastrului pe care ei înșiși l-au creat, i-a inspirat și pe mulți alți dictatori din America Latină, atunci când s-au văzut încercuiți. Și ei s-au sinucis onorabil, majoritatea cu pistolul, la fel ca idolul lor, furher-ul.

Putin știe istorie și știe și el că astea sunt variantele sale. Și-și poate face următoarele calcule: Dacă pierde, nu mai are nicio șansă să moară liniștit, în patul lui. Sinuciderea este mereu o opțiune rezonabilă, face parte din codul etic al bărbaților hotărâți și puternici, ca el. Poate nu chiar în bunker, ar fi un clișeu care ar putea deveni o modă ridicolă pentru dictatori. Altfel, va fi judecat și executat pentru crimele împotriva umanității, comise deja. Iar asta numai dacă nu va fi asasinat înainte.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Votez varianta "igienică" a sinuciderii. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
  • Like 0
 • putin va pieri cind ii vor intoarce spatele vasalii din fostele state sovietice. va disparea atunci cind liderii europeni vor recunoaste ca l au incurajat 20 de ani. din pacate va intra in nemurirea mare (cum o numeste milan kundera) pentru faptele sale si despre el vor povesti cu groaza generatii de refugiati.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Singurul factor de care faceți abstracție, dle Lică, e starea psihică a lui Ivan cel Groaznic. Bine, nici Hitler n-avea toate țiglele pe casă însă în cazul acestui fel de ucigași în masă nu se mai ia în considerare fiindcă ar funcționa ca scuză.

  Nu știu dacă Putin e nebun cu acte în regulă ori "doar" psihopat ( pentru cine nu știe, psihopat înseamnă nu nebun de legat ci unul la granița dintre boală psihică și normalitate). De fapt să putem paria cu șanse de succes ar trebui să avem mai multe opinii ale unor psihiatri.
  Această atitudine o întâlnesc mereu: lumea n-a avut de-a face cu bolnavi psihic și nici nu poate intui măcar gradul de deformare a gândirii unuia. Nici un mecanism intern nu mai stă în picioare, totul e strâmb, deformat, sucit.
  Unii zic c-ar fi narcisist alții sociopat, alții infantil ori complexat și frustrat. Singura mare problemă e că are acces la butonul nuclear.
  Argumentele pe care le aduce sunt instabile, le schimbă des, nu putem pune bază pe ele. ADEVĂRATA motivație e în cu totul altă parte.
  Se pare că nu-i pasă nici de poporul lui, nici de soldați. Creștin nu poate fi (deși se proclamă așa) când poruncește să fie arse cadavrele combatanților și aduce musulmani să ucidă alți creștini. De ce i-ar păsa de alții?
  Mă tem că încearcă o satisfacție uriașă văzând cum a luat ostatică toată lumea. Numai cine nu știe nu se teme. Se joacă cu planeta ca șoarecele și pisica de aia cred că unul cu o trufie uriașă, drăcească nu poate fi sănătos psihic.
  Singura întrebare importantă: cât de nebun e, este în stare ori nu, într-un moment de mare frustrare, ori rătăcire, să recurgă la arme nucleare. De asta depinde soarta lumii. Cum va sfârși el personal nici nu mai contează.
  • Like 1
 • Cum va sfârși? Exact așa cum au sfârșit sau vor sfârși și dictatorii care au bombardat Libia, Irakul și Serbia! Toată lumea este împotriva lui Putin: e trendy, așa cum de 2 ani este trendy să te vaccinezi, să porți mască și să te uiți urât la ”dizidenți”. De ani de zile Putin le spune globaliștilor că nu vrea să vadă baze NATO la granițele Rusiei, așa cum SUA nu au vrut să vadă baze rusești în Cuba. Bravo Putin, pentru un singur lucru: te opui dictatorilor occidentali care vor să se extindă spre est, să acapareze noi teritorii și resurse, care vor să ne vaccineze, microcipeze și controleze ca pe vite. Pentru că suntem prea mulți și nu mai avem nici o valoare în ochii lor. E trist că mor oameni, dar când au murit oameni în Irak și Libia, nimeni nu s-a agitat prea tare.
  • Like 1
  • @ Norma Lee
   Gandalf check icon
   Pașol na turbinca, vidma!
   Nu ți-e rușine, putana, să vorbești?
   Animalele ca tine grohaie, nici măcar maimuță nu pot sa te numesc, nesimțito!
   Aș vrea să te văd cu bocceluța, fugind din casa ta bombardată de majestatea-sa little și apoi să te aud cum îl preaslăvești.
   Simplul fapt că într-o țara care este parte din NATO poți să defechezi asemenea abjecții dovedește ce este vestul comparat cu imperiul lu` tac-tu, nesimțito!
   Pașol na turbinca, vidma!
   • Like 1
 • vrabia , mihai viteazu ' ! intai se duce actorasul ala de mana a doua , ce a pus o poza cu el in echipament militar , facuta in 2021 (A.F.P.) , deci un mincinos ce asteapta pomana si U.E. peste rand , dandu-se lovit si "mare patriot " ! Pacat de oamenii din Ucraina , ,Sufera din cauza unui dement , care nu stie cum sa mai opreasca uraganul pe care l-a pornit . NATO nu mai are de ce sa existe in secolul 21 ! E depasit si iohanis vrea sa mareasca la 2.5 % cota , asta din banii nostri , nu din chiriile lui !
  • Like 1
  • @ Costel Iordanescu
   Cred ca postezi de la Balaceanca. Sau, daca nu, esti cel mai nemernic dintre troli. Dispari!
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   Gandalf check icon
   Stai jos și începe sa gândești.
   Orice maimuță educata puțin poate compune texte, alegând litere, așa cum a fost DRESATĂ.
   Cine o fi oare dresorul tău, simianule?
   • Like 4
  • @ Costel Iordanescu
   Mars in coltul tau!
   • Like 1
  • @ Alin Cojocaru
   Esti tare ca fularul , in spatele tastaturii , sa vad ce zici cand kievul va fi doar o amintire ! Tu nu vezi ca astia nu se l;asa nici morti in timp ce actorul doarme in cizme !
   • Like 0
  • @ Alin Cojocaru
   Apropo , stai in patratica ta , pe coji de nuci !
   • Like 0
  • @ Costel Iordanescu
   De Putin o scăpa lumea cumva. De lătrăi ca tine e mai greu, căci sunteţi pitiţi ca ploşniţele prin locuri umbroase şi călduţe, sorbind la banul public diluat în doza de căcat ce vă îmbată cu necrăite promisiuni.
   • Like 1
 • Daniel check icon
  Toate variantele rămân deschise, deci. Dar varianta în care nebunul se retrage în buncăr după ce trimite întreaga omenire în abis?! Ar mai avea apoi de trăit vreo câțiva ani buni, "liniștit". Nu prea se ia în considerare varianta asta, altfel NATO s-ar încălzi puțin pe tema nucleara sa nu creadă Putin ca s-au înmuiat. De la un dement frustrat te poți aștepta la orice, zic eu.
  • Like 3


Îți recomandăm