Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum vorbește un extremist în epoca rețelelor sociale

microfon - discurs

foto: Mikalai Sayevich / imageBROKER / Profimedia

Pentru a construi trainic şi temeinic ai nevoie de răbdare, de studiu, de aprofundare, ajungi în fundături din care ţi se pare că nu mai ştii cum să ieşi la liman. E valabil pentru orice domeniu, de la o profesie, la construirea unei case şi până la politică.

Dar noi, astăzi, mai avem răbdarea de a face toate cele necesare nu unei capodopere, ci unei realizări de care să fim mândri?

Am discutat cu prieteni care scriu (da, anacronic hobby…) şi mi-au mărturisit că în urmă cu un deceniu puteau citi cinci-şase ore continuu şi se puteau concentra să scrie două-trei. Astăzi, acest timp s-a redus drastic şi nu din cauza obligaţiilor profesionale ori familiale. Nu se mai pot concentra pe un singur lucru, ar mai face şi altceva în acelaşi timp, după un sfert de ceas ar scrola puţin pe telefon şi aşa mai departe. Personal, îi înţeleg, niciodată nu am reuşit să mă concentrez prea mult asupra unui singur subiect sau asupra unei singure munci. Mă întrerupeam mereu, puneam pe hold ceva, pentru a mă apuca de altele. Deşi eram conştient că aşa am mari riscuri de a greşi ori de a uita unele amănunte. Din fericire, de ani buni, multitaskingul era tot mai apreciat, mai ales în domeniul în care activez. Doar că managerii ori teoreticienii săi nu recunoşteau că vine la pachet cu erori.  

Dar acum nu este despre profesie, este despre felul în care ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi la discursul public.

La un moment dat, sper ca psihologi şi sociologi să realizeze un studiu exhaustiv despre cum ne-au schimbat comportamentul şi felul de a gândi reţelele sociale şi device-urile inteligente. Deşi mi-e teamă că până să avem concluziile sale, acestea nu vor mai fi importante fiindcă, între timp, lumea va fi fost deja re-modelată de inteligenţa artificială. Dar acesta e un alt cutremur social, în curs de desfăşurare, aşa că nu voi specula.

Să ne amintim, dacă mai e posibil, cum arăta o zi înainte de facebook, whatsapp, instagram sau tiktok. Sau, măcar, anii de început ai facebook-ului, când vedeam aici fotografii de-ale prietenilor (care, astăzi, ni se par din “epoca de piatră” a filmelor Kodak, fără filtre, în ipostaze banale şi zâmbind direct la cameră), sau, din când în când, distribuit vreun articol din mass-media al cărui link îl deschideam pentru a-l citi. Rapid, interesul s-a mutat dinspre imagini simple şi materiale care necesitau câteva minute pentru lectură înspre fotografii tot mai atrăgătoare, scurte clipuri, pentru a culmina cu reel-urile surprinzătoare şi explicite. Prea puţini mai citesc astăzi câteva fraze, dacă ai ceva de spus o faci filmându-te şi vorbind repede şi apăsând cuvintele-cheie, ca nu cumva atenţia auditoriului să dispară. Uneori pe un fond sonor antrenant.

Dacă aţi ajuns până aici cu lectura acestui articol, consideraţi-vă o excepţie (eufemism pentru “relicvă socială”). Personal, vă felicit şi vă mulţumesc. Dar nu voi uita că aproape nimeni nu mai trece de 1.000 de cuvinte scrise (noi suntem deja la jumătate), iar după 1.500 nu mai corectează nici măcar editorul, dacă îmi permiteţi gluma.

Or, toată această „fugă” după mesaje concise, clare şi surprinzătoare a transformat discursul public. Dorim certitudini, dorim vinovaţi şi soluţii rapide, nu mai avem chef să aşteptăm livrarea unor rezultate. În consecinţă, asta primim. Şi nu, nu e vorba doar de România. Priviţi discursul extremist din Marea Britanie, Italia ori Statele Unite. E suficient să urmăriţi discursul preşedintelui Trump şi veţi observa un vocabular redus, simplu, cuvinte sforăitoare şi fraze bombastice. Pseudo-realităţi sunt livrate drept adevăruri absolute („după cum ştim toţi…” ori „sunt mari interese la mijloc…”, mai pe româneşte) şi, de aici, orice concluzie este posibilă.

Pentru a construi asemenea discursuri simple, dar seducătoare pentru cei mai mulţi dintre noi, este recomandat să le construieşti pe o frică sau temere: homosexualii ne iau copiii şi ne distrug familia tradiţională, oculta evreiască ne-a distrus fabricile să ne ia bogăţiile, migranţii fură joburile şi otrăvesc americanii cu fentanil. Când „se ştie” măcar una dintre aceste probleme, soluţia vine imediat în ropotele de aplauze ale asistenţei. După ce Donald Trump anunţase intenţia anexării Groenlandei, un youtuber i-a întrebat pe câţiva fani MAGA ce ar trebui americanii să le spună locuitorilor de acolo pentru a-i convinge să se lase ocupaţi. „USA!” a venit prompt răspunsul. „Nu suntem noi cea mai măreaţă naţiune de pe Pământ?”

Prin 2013 râdea internetul de un tânăr român care, întrebat fiind la moartea lui Paul Walker de ce era fan al acestuia, a răspuns simplu: „Pentru că seria filmelor şi pentru că automobile.” A trecut mai bine de un deceniu pentru a înţelege că, de fapt, la fel se exprimă, dacă nu cumva chiar gândesc, prea mulţi dintre contemporanii noştri, fie români, europeni sau americani.

Încă din Antichitate se considera că un discurs trebuie să placă, să instruiască şi să convingă. Cu alte cuvinte, să nu se adreseze numai sentimentelor noastre, ci şi raţiunii. Şi, pe lângă acestea două, să ne înveţe măcar un lucru folositor.

Deschideţi tiktokul şi vedeţi câte dintre filmuleţele de acolo vă învaţă ceva sau, în cazul discursului public, dacă încearcă să vă convingă de ceva, nu doar să vă livreze „adevăruri”.

Iar orice discurs, dacă nu îndeplineşte cele trei condiţii de mai sus - dacă nu se adresează şi raţiunii, nu ne pune în mişcare rotiţele creierului - este manipulare. Dar asta vrem, asta ni se livrează.

Partea proastă este că acest discurs şi această asistenţă sunt victimele extremiştilor. Discursul de centru s-a axat întotdeauna pe argumente raţionale, a justificat soluţiile. Extremiştii nu s-au împiedicat niciodată de rigorile logicii. Au pornit de la „adevăruri” şi au venit cu soluţii. Consecinţele acestora le vedem de-a lungul istoriei şi întotdeauna au fost caracterizate cu un singur cuvânt: „tragedii”.

Bineînţeles că acesta este doar unul dintre motivele care au modificat discursul public. Însă ne apropiem şi noi de limita răbdării celor 1.000 de cuvinte. Aşa că nu vă voi mai pune la încercare atenţia. Celelalte motive pentru care extremiştii sunt astăzi pe val le vom analiza în alte (scurte) materiale viitoare.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    Dan Dungaciu, de exemplu, vi se pare marginit? El este un analist pro Trump de la noi, cu un discurs echilibrat. Publicul "extremiștilor" nu are nimic de-a face cu studiile, din moment ce aduna și mulți oameni cu diplome prestigioase. Dacă îl considerați de ex cumva extremist pe Trump, a coagulat în jurul lui oameni foarte deștepți si educați. Preferata mea e judecătoarea Amy Coney Barrett. Deci e ofensator sa facem astfel de diferențe pe criterii intelectuale. Sunt oameni și oameni printre toți susținătorii partidelor politice. Altfel se racolează simpatizanții: în funcție de discernământ, la care contribuie multe - liber arbitru, gust, interes, experiență personala etc.
    • Like 0
  • mg check icon
    ..da, manipularea e mai peste tot. Mai fin sau mai grosier, ni se induc raționamente convenabile, care servesc adesea unor interese oculte.
    Televiziuni, analiști, sau politicieni, se întrec în strecuratul șopârlelor.
    Unii cu adevăruri pe jumate, cu scoatere din context, alții cu minciuni fără perdea, întorcând pur și simplu evidența cu susul în jos.

    Peste toate mai e și cinismul. Se cunoaște prea bine publicul țintă și slăbiciunile/așteptările sale. Păpușarii nu se adreasează publicului care citește, care se informează și abia apoi judecă.
    Nu, este vizat omul care are dificultăți în sensul ăsta, cel dezorientat/obosit de hărmălaia de opinii pro și contra. Sunt precum copilașii fără dințișori cărora mama le mestecă dinainte hrana pe care o vor îngurgita.

    Mai e și un fel de "lene" ancestrală a creierului care se folosește de evenimente similare prememorate atunci când trebuie să livreze o realitate, în logica căreia să ia decizii. Creierul nu stă prea mult pe gânduri, aproximează în lipsa unor evaluări certe. Nu o lasă pe mai târziu, sau pe altă dată..
    Toată această grabă/lene are dezavantajul unor erori de percepție, vizuală, auditivă, olfactivă.. etc Oricum, sunt toate iluzii create de creier..

    Apare în mod natural tendința de a te lua după alții care poate au văzut, auzit, mirosit.. etc mai bine. De a te lua după ce zice gura lumii referitor la.. O mică bârfă poate fi chiar amuzantă. Multe show-uri Tv asta și sunt.
    Iar cînd e vorba de a cântări oameni/fapte/evenimente, când poate nu ai nici timpul și nici apetența necesare pentru o informare care presupune cititul unui articol, două, trei.. etc, apare tentația de a te așeza confortabil la Tv spre a-i asculta pe cei care-ți oferă ceea ce aștepți de la ei, în ideea că ești deja poziționat cumva, dinainte..

    Aproape totul este trecut prin filtrul emoțiilor, e-n firea noastră.
    Desigur, în luarea deciziilor "votul" final e dat de cortexul prefrontal, cel care are și drept de veto atunci când consideră că se sare calul, că nu se cuvine, că e nepermis.. etc Atâta doar că vigilența acestuia scade din diverse motive fiziologice (pasiunile bahice având chiar un efect devastator).

    În concluzie, un banc cu Lenin :
    Când a spus Lenin celebra vorbă : Învățați, Învățați, Învățați ?
    Când a văzut carnetul de note al lui Hitler..

    Așa că mai lăsați băutura și înscrieți-vă-n partid la Apahida mare, cu emblema-ntre picioare.. Dă cineva una mică ? :))
    • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      Judecata nu se strică
      Dacă bei doar una mică...
      Se prostește neuronu'
      Atunci când bei cu bidonu'...
      • Like 1
    • @ mg
      Valentin check icon
      Da, cum era fake news-ul cu cipurile pe care ni le bagă în cap Elon Musk. După ce s-a dat cu Trump, Musk n-a mai simțit nevoia să ne bage cipuri în cap. Realizează cei care au crezut aceste baliverne ce ridicoli sunt?
      • Like 0
    • @ mg
      Bancul original era cu carnetul de note a lui Stalin
      • Like 0
    • @ Francisc
      mg check icon
      :)) C-așe beu oamenii buni
      de sâmbătă până luni..
      • Like 0
    • @ Valentin
      mg check icon
      ..CG a uitat să spună că, dacă scuturi cu nădejde o cutie din aia, s-ar putea să auzi cip-cip-cirip, ca-n versiunea românească a unui șlagăr dinainte de epoca ABBA, a celor de la Middle of the Road :
      https://www.youtube.com/watch?v=HSNSTerj2Kc
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      mg check icon
      ..poate-au fost colegi de bancă și-au copiat unul de la altul..
      • Like 1
    • @ mg
      poate stalin a ramas constant repetent. era cu 10 ani mai mare decat hitler
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      mg check icon
      ..Stalin era fruntaș la vodcă. De unde și brandul Stalinskaya.. :))
      • Like 1
  • Valentin check icon
    E o epocă în care până și antiglobaliștii sunt globalizați. Numai că nu-și dau seama.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult