
Festival of Modern Owners – FOMO – nu este doar o conferință nouă de antreprenoriat, este un gest colectiv de rescriere a antreprenoriatului ca stil de viață. „Misiunea noastră este îndrăzneață: să redefinim antreprenoriatul ca stil de viață. Ne ghidează curajul de a inova, creativitatea de a depăși limitele și autenticitatea de a rămâne fidel valorilor noastre”, a spus Robert Graur, co-fondator FOMO, în întâlnirea cu presa, care a anunțat evenimentul de anul acesta. La prezidiu, o apariție surprinzătoare: Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit al Mării Britanii si Irlandei de Nord la București.

„Cred că ceea ce faceți aici, prin FOMO, se aliniază foarte bine cu agenda de creștere a guvernului britanic. Și, sincer, este un lucru important pentru consolidarea acestor legături antreprenoriale pe care le vrem între cele două țări. Suntem aici pentru a susține schimbul de idei, modele și energie antreprenorială. Am depășit pragul de 10 miliarde de lire în schimburile comerciale UK-România. IMM-urile sunt motoare ale prosperității și au nevoie de susținere reală”, a spus Giles Matthew Portman. De altfel, printre „vedetele” festivalului se numără trei antreprenori britanici, adevărate fenomene în cariera lor - Steve Bartlett, Daniel Priestley și Simon Squibb. Toți sunt considerați exemple de perseverență și impact: „Steve Bartlett e cunoscut în UK pentru rolul său din Dragon’s Den, dar dincolo de TV, e o natură autentică, cu o poveste antreprenorială extraordinară. Exact genul de profil de care avem nevoie în astfel de contexte.”
Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR, a vorbit despre relația profundă dintre antreprenoriat și identitatea economică a unei țări: „FOMO este, din punctul nostru de vedere, mai mult decât o comunitate de antreprenori. Este o scenă deschisă în care România își poate afirma potențialul prin vocile celor care construiesc de la zero. Cred foarte mult în ideea că identitatea economică a unei națiuni e dată de antreprenori. Mari sau mici, cei care au reușit sau cei care încă învață. Cei care înfruntă bariere și continuă.”

„FOMO este o scenă deschisă pentru antreprenorii români care vor să creadă în ei. Cred în antreprenori ca Radu Georgescu, Andreea Bădală, Bogdan Rădulescu sau TNT Brothers (speakeri la FOMO n.red) – oameni care au pornit de la zero și au reușit prin consecvență și curaj”, a spus Dana Dima.
Dima a punctat și importanța ecosistemului digital George, creat de BCR: „George a fost gândit ca un instrument de emancipare economică. Nu e doar un banking inteligent, ci o punte spre independență financiară pentru antreprenorii români. FOMO, în parteneriat cu George, devine mai mult decât un eveniment – devine o platformă de dezvoltare.”
Antreprenoarea Adina Foldager a adus în discuție partea grea și deseori invizibilă a drumului antreprenorial. „Eu cred foarte tare în ideea că 1% este geniul și 99% este sudoarea. Este vorba despre a te trezi în fiecare zi pentru proiectul tău, chiar dacă nu știi când sau dacă se va concretiza. Am fost printre primii care am schimbat industria produselor pentru copii în România – puericultura – și știu ce înseamnă să pornești într-o piață nouă, pe cont propriu.”

Pentru ea, Steven Bartlett este o sursă constantă de inspirație: „Podcasturile lui m-au ținut pe linia de plutire în cele mai lungi drumuri între România și Danemarca.”
Publicul-țintă e vast, dar bine definit: de la studenți pasionați de afaceri, la fondatori de start-up-uri și antreprenori care colorează economia locală. „FOMO este platforma voastră și a noastră de învățare, de conectare și de propulsare. Avem peste 70 de antreprenori locali pe scenele noastre, și lideri internaționali care inspiră milioane. Cei șapte speakeri principali sunt aici nu doar să vorbească, ci să creeze dialog”, spune Robert Graur, cofondator FOMO. Nume precum Jason Derulo (de data aceasta în ipostază de speaker, nu artist), Steven Bartlett, Simon Squibb sau Sara Almadani vor urca pe cele șase scene din cadrul festivalului, inclusiv la Sala Palatului. „FOMO este un spațiu safe, autentic și comunitar. Vrem ca antreprenorii să simtă că nu sunt singuri, că pot învăța și construi împreună. Nu în ultimul rând, vrem să readucem fun-ul în antreprenoriat.”, a explicat Robert Graur, cofondator Modern Owners.

Una dintre cele mai interesante trăsături ale festivalului este structura conținutului – care se construiește live, în timp real, fără prezentări rigide. „Majoritatea speakerilor noștri nu vin cu slide-uri. Sunt intervievați, provocându-se idei și dialoguri în timp real. În fiecare zi, de dimineață până seara, se construiește un fir narativ. Este un conținut autentic, care se creează aici și rămâne aici”, a explicat echipa organizatoare.
Dar FOMO nu este doar despre învățare – ci și despre comunitate. Pe lângă cele peste 18 sesiuni de networking și 12 evenimente comunitare gratuite, există și o misiune de umanizare a antreprenoriatului. „Am adus și componenta de fun înapoi. Ne-am apucat de business pentru că părea cool, nu pentru că voiam burnout. Antreprenoriatul poate fi, din nou, o bucurie – dacă e trăit în comunitate”, a spus, cu autoironie, unul dintre organizatori.
FOMO pare, în esență, mai puțin despre frica de a pierde – și mai mult despre curajul de a continua. Este un spațiu de reconectare cu motivația inițială, dar și un loc unde vulnerabilitatea și succesul învață să conviețuiască. Într-o Românie aflată în căutarea unei identități economice solide, FOMO s-ar putea transforma în mai mult decât un festival: într-un catalizator pentru un nou val antreprenorial românesc.
FOMO aduce în fața publicului peste 60 de antreprenori români, alături de invitați internaționali precum Steven Bartlett, Simon Squibb, Dan Priestley, Sara Al Madani sau Jason Derulo, la Sala Palatului, dar și în locațille partenere: Apollo 111, Nook, Grădina Alhambra și Sala Luceafărul.
Mai multe detalii și bilete sunt disponibile pe modernowners.com.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.