Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la avort al femeilor. Fiecare stat american va putea interzice sau limita întreruperea de sarcină

dreptul la avort

Foto: Getty Images

Decizie istorică în Statele Unite. Curtea Supremă a SUA a hotărât vineri să anuleze jurisprudenţa stabilită prin cazul „Roe v. Wade”, din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, scrie Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Avorturile nu sunt scoase astfel în afara legii, dar se ajunge în situația de dinainte de „Roe v. Wade”, când fiecare stat din SUA era liber să autorizeze sau nu întreruperile de sarcină.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade - care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină - a fost greşită, întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A fost o lunga perioada in care am regretat ca nu am facut pe dracu-n patru sa ajung in tara fagaduintei. Vrajit de muzica lor, de marii regizori si actori, de viata "libera". Dar, de la trump incoace, nu regret si-mi spun ca am avut noroc. Daca 50% dintre americani sunt mai rai decat romanii decat mi-am imaginat, atunci am avut noroc. Cu toate lipsurile indurate de cand m-am nascut pana la momentul 89, moment perceput tot fals. Urasc habotnicia si prostia. Consider ca curtea suprema sua este mai rea decat ccr-ul, sau tot atat. Este o samvolnicie sa impui unei femei o asemenea atrocitate. Numai niste dementi pot fi de acord cu asa ceva. Au demonstrat dementa, in numar mare, la ultimile alegeri cu incercarea impunerii lui trump. Pericolul nu a trecut. Este din ce in ce mai mare. Asta-i rezultatul amestecului de rase si obiceiuri, pericol care, "multumita" lui merkel in special, planeaza si asupra europei care numai europa nu se mai poate numi.
    • Like 0
  • One small step for men, one huge step back for humanity.
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult