Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Răul pe care nu ni-l putem imagina: ce se va întâmpla dacă Putin câștigă

V Putin - getty

Foto Getty Images

„Fiecare are propria sa idee despre bine și rău și trebuie să aleagă să urmeze binele și să lupte cu răul așa cum îl concepe. Asta ar fi suficient pentru a face lumea un loc mai bun.” (Papa Francisc)

L-am auzit într-o seară pe dl. Adrian Cioroianu reiterând la televizor afirmația că „ceea ce face Putin, dacă îl lăsăm să câștige, poate va da idei și altor state și astfel se pot naște noi agresiuni la nivel mondial".

Am citit foarte multe știri, opinii, editoriale și analize despre războiul din Ucraina și despre felul în care se va schimba lumea în anii următori. Însă, în tot acest torent de informații, „lumea” este de fapt doar o raportare la țări și continente, la state și alianțe.

Nu am găsit nicio referire la om, la individ, la ce transformări se petrec în zalele lanțului omenirii, și cum se degradează astfel fiecare za, și cum aceste eroziuni vor influența tăria lanțului în viitor. Nimeni nu spune că ceea ce face Putin acum arată că, de fapt, „uite, răul poate să câștige și binele nu are ce să facă în această privință". După miliarde de basme, cărți și filme în care binele învinge întotdeauna, acum fiecare observă cum toate acestea au fost de fapt ficțiuni și că răul pare să fie câștigător. 

La nivel de individ, ceea ce se întâmplă acum nu este despre Mariupol și Donbas, nu este despre Ucraina și Rusia, nu este despre democrație și dictatură. În momentul în care omul va putea fi convins că răul (imoralitatea, nerespectarea regulilor, nepăsarea, intoleranța etc.) poate fi potențial câștigător, vor fi transformări individuale, și, ulterior, sociale și globale, în următoarele decenii, transformări ce nu cred că sunt cele pe care ar trebui să ni le dorim pentru viitoarele generații.

Când omul va dori să fie de „partea întunecată a forței", toată energia consumată de mii de ani de omenire în stabilirea de reguli sociale și valori umane va fi fost risipită.

Pandemia planetară de COVID și zbaterea întregii lumi în a găsi remedii, de fapt, ne-a (re)dat speranța că, în caz de virus/ meteorit/ zombi/ extratereștri etc., omenirea va supraviețui. Binele va învinge. Începusem bine... roboți, Marte, Tesla, medicamente și soluții anti-cancer, energii regenerabile și multe, multe altele... A venit un singur individ și a schimbat viitorul, zeci de ani în față. Vorbim acum numai de 2,5% din PIB, rază lungă, balistice, drone, morți, copii traumatizați, foamete și multe, multe altele... După mii de ani, doar atât pare că putem! Deja am uitat cum un singur (alt) individ a stricat o lume întreagă, tot așa, pentru zeci de ani?

Noilor generații trebuie să le transmitem că doar dragostea, prietenia, bunătatea, încrederea, fraternitatea, onoarea, onestitatea, dreptatea, libertatea, pacea, respectul, responsabilitatea, solidaritatea, toleranța, curajul înseamnă viitor. Că mii de ani de omenire trebuie să fie câștigători în fața unor zeci de ani de individ. Că dacă oamenii își pierd încrederea în valorile umanității, urmează ori dictatura, ori anarhia. Că dacă rușii câștigă acest război asupra unui stat democratic, nu trebuie să ne întrebăm „dacă” vor mai invada și altă democrație, ci să ne gândim doar la „când”.

Răul nu poate învinge și nu trebuie lăsat să câștige nici măcar o bătălie-două, în speranța că binele va câștiga până la urmă războiul. O bătălie-două înseamnă Ucraina, sau poate înseamnă Moldova, sau poate înseamnă Țările baltice, sau poate Polonia, sau poate Finlanda, sau poate Georgia, sau poate… Aud în ultimul timp unele voci europene, cumva cele mai îndepărtate geografic de Rusia, citând aristocratic din Sun Tzu, că este „crucial” ca „unui inamic împresurat trebuie să-i lași o ieșire.” Ceea ce a fost omis din respectivul citat este tocmai continuarea: „Arată-i că-i rămâne o scândură de salvare și strecoară-i în suflet că există și altă soluție decât moartea. După aceea, lovește!”.

Dacă Rusia lui Putin câștigă în acest război, de fapt câștigă „Răul”, câștigă Evul Mediu, câștigă Inchiziția secolului XXI, câștigă minciuna, înșelăciunea, furtul, ura, câștigă moartea. Omenirea a ajuns pe Lună datorită lui Platon, Galileo, Newton, Kepler, Einstein, datorită valorilor civilizației și a democrației, și NU a lui Stalin, Mao, Hitler, Saddam, Putin, a dictaturii, a terorii, a tiraniei. Viitorul umanității înseamnă iubire, a trăi și a construi, NU înseamnă frică, a ucide și a dărâma. Omenirea va ajunge în viitor, va ajunge „acolo unde nimeni nu a mai fost vreodată”, cu Starship-ul democrației și al vieții, NU cu Satan2-ul autocrației și al morții.

Oricât s-ar strădui răul, nu poate egala niciodată puterea binelui, pentru că răul este în cele din urmă autodistructiv. Răul poate porni să-i corupă pe alții, dar în acest proces se va corupe singur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dau și eu cu presupusul :
    În lumea asta ăia mari au făcut regulile... Anul trecut Putin a spus într-o conferință de presă că Rusia și USA nu mai sînt superputerile care fac regulile la nivel mondial.
    După ocuparea Afganistanului, URSS, numele de atunci al Imperiului Rus, și după pierderile suferite, pierderi umane și materiale, imperiul Rus a pierdut mare parte din zonele de influență, Europa de Est și cea Centrală, Orientul Apropiat, cel Central... Sub conducerea lui Gorbaciov și a lui Elțîn Rusia mai avea puțin și dispărea de pe hartă. Era o mare nesiguranță :ce se va întîmpla cu arsenalul nuclear al Rusiei!
    După Elțîn, a venit la putere Putin, a restabili puterea centrală a Moscovei, cu sprijin Amerikhan, și azi vedem ce înseamnă puterea rusă.
    Rusiei nu îi pasă de NATO, adică de USA.
    Rusia poate este răul azi din punct de vedere amerikhan, dar în nici un caz USA nu este partea bună a istoriei azi.
    Mincarea fast food McD, KFC, etc. este sănătoasă?
    Ori,, cola"???
    Azi, Rusia are cu ce, iar USA, care visează sa redevină,, măreață " se înfruntă în Ukraina. Iar cei mici vor suferi. Dacă Rusia va,, prelua" Ukraina, și România va fi preluată, și Bulgaria, tot așa.
    Ce vem, ori visăm noi, nu contează, nici măcar nu ne pregătim...
    Teoretic eu, sînt militar în rezervă. Credeți că am fost apelat să văd ce funcție aș avea în știu eu ce unitate militară? Și dacă mi se potrivește?
    Cîș!!!
    Apucați-vă de învățat limba rusă.
    Eu cu engleza și italiana pe care le știu, nu sînt,, de sezon".
    • Like 0
  • A fost odata un mare razboi numit "razboiul cel mare". Apoi pandemia de gripa spaniola si mai tarziu o criza financiara. Din 1914 pana la 1918 sunt 4 ani, urmat de doi ani de pandemie 1918-1920 cu o pauza de 9 ani pana la criza din 1929-1933.
    Eu vad cum lucrurile se repeta dar in sens invers: criza financiara 2007-2011 pauza 9 ani, pandemie COVID doi ani 2020-2022 si imediat razboi.
    Parca se incheie un ciclu.
    • Like 0
    • @ Ciobanu Florin
      Bine ar fi să se încheie ciclul. Dar parcă văd că tot ce trăim e doar începutul. Sper să mă înșel. Și oricum războaiele MONDIALE care au fost sper să nu le vedem repetate la aceeași dimensiune sau amplificate, că ar fi... nici n-am cuvinte.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Poate chiar la o amplitudine mai mare. Tehnologia a avansat mult.
      • Like 0
  • De ce acum "Slava Ukraina" si nu "Slava Chehoslovacia" atunci in 1968? Ce diferenta este intre invazia de atunci si cea de acum? si de ce aceasta "solidaritate" a lumii libere contra agresorului din prezent tradusa in realitate prin sprijin concret cu arme si munitii iar "atunci" rezumata doar la "indignare" si "condamnare" formala. Ma indoiesc ca Pactul de la Varsovia de atunci era mai puternic decat Rusia de astazi. Si atunci se puteau confisca "asseturile" sovietice si se putea pune embargou pe gaz, petrol, ori miniereuri inclusiv ructile, ilmenite si sphene din care se obtine titanium necesar lui SR71, unde mai pui ca la acea vreme era belsug de petrol la preturi naucitor de mici iar impactul unor eventuale sanctiuni ar fi fost cu totul altul, poate "useless" poate nu. Cel mai probabil asa sa si ales Romania cu acea "Clauza a natiunii celei mai favorizate". Uite ca atunci Ceausescu asa cizmar cum era "a riscat" si sa ales cu ceva. In prezent cu epigonii din politica romaneasca nu mai putem de nerabdare sa aflam ......Oare ce o fi insemnand Gura bate curul? La vremea aceea, probabil mai inteleapta si categoric ceva mai intelept condusa, omenirea deja trecuse prin Criza rachetelor din Cuba, primul "Close Call" nuclear al omenirii fara a mai fi nevoie de amenintari cu rachete supersonice sau noul Satan 2. Dar sa revenim la prezent... si la "Daca Rusia lui Putin castiga"...... pai nu bate "toba" media cu "maretele" succese ale ukrainienilor contra rusilor invadatori si atunci Why worry, if Putin wins? La felul cum se prezinta evolutia razboiului in media in scurta vreme steagul cu "Slava Ukraina" va flutura triumfator pe Kremlin, Ajuta oare cuiva aceasta abordare negationista a unei realitati crude pe principiul conceptului de "Wishful tinking" doar, doar visul se transforma in realitate ca prin magie? Poate mediei, poate producatorilor de armament, poate, poate. "Răul poate porni să-i corupă pe alții, dar în acest proces se va corupe singur" auzi la el, fraticule tu pe ce lume traiesti, nu vezi cum arata Romania dupa 31 de ani de "rau care se corupe singur".???????? . In ceea ce priveste pasajul cu "Noilor generații trebuie să le transmitem că doar dragostea, prietenia, bunătatea, încrederea, ,,,,,,,,,ci să ne gândim doar la „când”. Whoau! Oare nu ar fi mai bine sa le marturisim deschis si pe fata, noi am fost tampiti si v-am furat viitorul? Bla, bla, va sa zica Ukraina este stat democratic dar Chehoslovacia si-a meritat cumva soarta. Adevarul, vinovat de a fi o proasta marfa a trezit intotdeauna la realitate ca un dus rece....Ukraina, Rusia, Europa, Romania si lumea intreaga toti vom avea de pierdut. Spun unii ca America are numai de castigat cu acest "Proxi war" contra Rusiei plasandu-se "In a Win-Win situation", nici asta nu se va intampla. Din toata aceasta "Ultima mare nebunie a umanitatii" toata lumea are de pierdut, Ukraina va pierde teritorii, Rusia va iesi "slabita" dar nu va renunta, pentru umanitate resursele Siberiei vor face diferenta intre a muri sau nu de foame iar Putin stie foarte bine lucrul acesta. Europa este deja data in intregime peste cap, sferele de interese reasezate, o alianta Rusia-China aproape contra firii si asta intr-o lume in care nu se mai stie clar cine iti este prieten si cine iti este dusman. Ramane doar Good Old USA ce isi va pierde si "The Last american dream" odata cu cei 4,7 Euro per gallon si asta, to begin with. Cine este responsabil pentru toate astea, A, paai fireste ca Putin only. si aici politicienii "free world" uita convenabil expresia, "takes two to tango:". De fapt Bob Dylan ne dovedeste ca si atunci ca si acum "The answer, my friend, is blowin' in the wind" referitor la razboiul din Ukraina, daca castiga Putin, pandemia Covid 19 si schimbarile climatice.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Va ambalați singur în raționamente eronate. Ba da, a a fost slava Cehoslovacia, Ceau atât a putut, altfel ne tremurau brăcinarii pe noi că vine URSS și peste noi ca peste cehoslovaci. Alte țări nu puteau să se amestece ca aici era sfera de influență sovietică.
      Cum le.am furat viitorul. Noi voiam să le dăm un viitor frumos pe un pământ curat dar vine războiul și ne da planurile înapoi. Înapoi la cărbune, poluare, etc.
      Oricare țară pierde neputând să progreseze ori să producă energie curata de exemplu în loc de arme cum suntem toți obligați acum. Și mai ziceți că nu Putin?
      • Like 0
    • @ Toma Necredinciosul
      Nu ma ambalez catusi de putin iar rationamentele mele sant bazate pe o informare extrem de amanuntita in legatura cu razboiul din Ukraina. Sa spunem ca am o puternica motivatie personala care nu-mi permite sa "inghit" histrionismul mediatic de tot rasul la care suntem supusi. Razboiul din Ukraina este o finalitate a "jocului" de-a soarecele cu pisica intre cele doua mari puteri, S.U.A si Rusia joc care dureaza de zeci de ani, mai precis de imediat de dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. De ce acum si de ce Ukraina? sa spunem ca acumularile cantitative duc la salturi calitative iar "naivitatea" politica si in plus aroganta poate costa foarte scump o natie. In plus, este momentul pe care Rusia nu si-a mai permis sa-l rateze unica "ocazie" ramasa dupa care nu va mai avea niciodata putere sa-si impuna interesele strategice in fata unei Americi mai puternice ca niciodata. Sincer, sa speram ca nu vom ajunge la un razboi nuclear total. Cugetati la urmatoarea afirmatie: "deterrence works
      but there are some who believe in absolute superiority and want to dispense with the concept of mutual vulnerability especially Edward Teller the father of the hydrogen bomb" sau conceptul american de absoluta superioritate.
      Va ofer doua puncte de plecare care pot clarifica multe lucruri. 1.The Secret Air Skirmishes Of The Cold War | Shot Down Over The Soviet Union | Timeline(https://www.youtube.com/watch?v=0frbo09ocFU) si 2. The Hidden Underwater Theatre Of The Cold War | Submarines In Enemy Depths | Timeline(https://www.youtube.com/watch?v=4qlb5jVX6cI) Dumnezeu sa ne aiba in paza pe noi toti!
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Într-adevăr, așa cum ziceți ”takes two to tango”, dar asta e cu trimitere la ceva consimțit, ceva constructiv. În cazul lui Putin, care e un agresor evident, se aplică mai degrabă proverbul românesc: ”un nebun aruncă o piatră în baltă și 10 înțelepți (sau oameni de bine) se chinuie să o scoată.”
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      A fost ceva consimtit initial ulterior transformat in ambitie poate va ajuta asta:"Ukraine war | An unmitigated disaster | John Mearsheimer" la (https://www.youtube.com/watch?v=FRDt2NWmlV4) cu facts and figures. Dupa care incercati sa identificati cativa dintre cei 10 intelepti care se "chinuie". sa rezolve problema. Din pacate Angela Merkel si Nikolas Sarkozi poate singurii care a intuit pericolul au iesit din politica.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Care-i șoarecele și care-i pisica? Dacă însă admitem că Rusia a mușcat momeala Ucraina a Americii înseamnă că-i pur și simplu un pelican chior botanist și prin asta tocmai îi considerati pe ruși proști, mă mir că putiniștii nu observa. Țările ieșite de sub tutela rusă au fugit ca potîrnichile de buni, drepți și corecți ce sînt rușii.
      Dar stiu că aveți timp și chef nu glumă! După 1/4 ora de vizionare ( restul altă dată) :
      Războiul rece a avut și etape fierbinți vezi Vietnam ori criza cubaneză ori Afganistan dar au fost doar niște ghionți în coastă ori șpițuri la țurloaie nu cafteală pe bune. Armele rusești atomice au fost furate prin spionaj de către KGB, vezi scandalul Rosenberg. Mereu s-au simțit la concurență cu USA dar au luptat cu arme necinstite. Și acum s-a jucat USA cu Rusia ori Rusia a intrat într-un joc care nu era de nasul ei? Eu nu stiu ce ochelari aveți de le găsiți rușilor justificare dar eu văd că mereu rușii au vrut ce aveau americanii și ca să aibă nu s-au dat în lături să fure și să mintă. Mersi de filme.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Puțin ne-a făcut si un favor, a scos in evidentă puroiul de populiștii cretinoizi, anume cei care il susțin fie direct sau încercând sa-l raționalizeze. Acum știm măcar pe cine trebuie sa combatem, Înainte aveau încă mantia unor opinii, poate mai ciudate, dar totusi respectabile. Acum e mai simplu, ești putinist, ești un dobitoc periculos si trebuie sa fii tratat ca atare.
    • Like 6
  • kris check icon
    Caraghios...

    Cine a definit Putin ca fiind neaparat raul si tot ce nu e Putin ca fiind neaparat binele? Lumea occidentala va progresa in momentul in care se va opri sa observe lipsa absolutismelor.
    • Like 0
    • @ kris
      In primul rand nu a 'definit" nimeni ceva. Autorul a tras concluzii bazate pe argumente factuale.
      In al doilea rând un lucru rău nu trebuie acceptat, indiferent daca e 100% rau sau doar 55% rău. Nu vad de ce introduci aici referințe la absolutism. Da, lucrurile sunt în nuanțe de gri. Dar, peste un anumit procent griul este negru, sub acel procent griul este alb.
      In încheiere: Lumea proștilor va dispare in momentul in care ei vor începe să gândească.
      • Like 7
  • dan check icon
    Autorul ar trebui sa stie ca oricate carti de istorie ar citi prin scoli tinerii , nu mai sunt interesati nici de ce a fost si nici de ce va fi , ei traiesc clipa , asta e noua lor filozofie.
    Cat priveste ambitiile lui Putin , intotdeauna in istorie au fost nebuni care au dorit mai mult , razboiul nu se sfarseste cu Putin , maine apare alt nebun prin China Iran sau pe langa noi ca tot viseaza Orban la Imperii.
    Razboiul domnule sta in firea omului in ADN nostru e ceva defect , de mii de ani ne razboim intre noi sau ne razboim cu planeta asta minunata .
    Istoria nu numai ca nu se uita ba este folosita ca motiv de razboi.
    Toti dementii care provoaca razboaie dau vina pe istorie cand de fapt vina e in sufletul lor putred ahtiat de putere.

    • Like 6
  • Materialul e corect până la un punct! Unde nu pot fi de acord e la generalizarea în care se consideră, gândind doar în alb și negru, că un om poate avea toate adevărurile deeodată. De fapt autorul chiar citează, contrazicându-se, ce a spus Papa despre adevărul fiecăruia. Doar ă adevărul fiecăruia e un amestec de adevăruri și emisii false. Aici autorul pune grămadă două teme, la una din ele câștigându-mă, la cealaltă-pierzându-mă: războiul din Ucraina-nedrept, medieval, împătimitor, și tema covid-falsă, materialistă, pseudo-științifică (adevărata știință nu se poate încă pronunța complet despre covid și vaccin din cauza corupției care o bântuie și a lipsei de media corectă). Să nu ne mai aruncîăm cu capul înainte pretinând că binele și răul sunt atât de clar separate cum crede autorul! Să observăm nuanța, să folosim distincția între clase care nu sunt atât de clar conturate prin raportul subiectiv pe car eîl au față de adevărul la fel de subiectiv.
    • Like 1
  • Nu va castiga raul putinist,numai va pierde cu sacrificii colosale,inclusiv propriul popor,care este descris de scriitori rusi astfel:1.Marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin.
    „Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”.

    2. Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.„Nu suntem un popor, ci o hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.
    !!!! Femeie din Bucha, despre militarii ruși: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei. Au lăsat numai sticle de băutură
    3. Maxim Gorki:„Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult