Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cutremur în Italia. Înainte și după: Catedrala din Norcia s-a prăbușit

Catedrala din Norcia

Un cutremur de 6,1 grade pe scara Richter a avut loc în centrul Italiei, epicentrul fiind la 10 kilometri adâncime. 

Mai multe clădiri, printre care și catedrala din Norcia, s-au prăbușit peste cei aflați înăuntrul lor.

În piața centrală din Norcia, dedicată Sfântului Benedict, mulți oameni s-au așezat în genunchi și se roagă în fața fațadei rămase în picioare a catedralei. „Suntem aici să le dăm împărtășania celor care mor”, a spus un călugăr.

Este cel mai mare cutremur înregistrat în centrul Italiei de la seismul din 24 august, când aproape 300 de oameni și-au pierdut viața. Seismul s-a simțit până în nordul Italiei, la Bolzano, în apropiere de granița cu Austria, iar în sud până în regiunea Puglia.

„Au avut loc prăbușiri pe scară largă, a fost un șoc uriaș”, a declarat Mauro Falcucci, primarul orășelului Castelsantangelo Sul Nera, the small town in the din provincia Macerata, care a mai fost lovită de un cutremur violent în urmă cu câteva zile. 

Primarul din Ussita descrie scenele drept un infern. “S-a prăbuşit totul, văd coloane de fum, este un dezastru, un dezastru. Am văzut infernul”, a spus edilul Marco Rinaldi.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică un mesaj prin care face apel la cetățenii omțni care s-ar putea afla în dificultate să contacteze la numerele de urgență misiunile diplomatice din zonă și autoritățile locale din Italia. 

„În dimineaţa zilei de 30 octombrie 2016 a avut loc un cutremur de mare intensitate (6.1) în zona centrală a Italiei (Epicentru zona Norcia, Regiunea Umbria). Dacă există cazuri de cetăţeni români aflaţi în dificultate, nu ezitaţi să apelaţi la numerele de Urgenţă ale misiunilor diplomatice, Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo) şi Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna şi Toscana)”, anunţă MAE. 

Autorităţile locale din Italia şi Protecţia Civilă pot fi contactate la numărul special 800 840 840.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult