Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cutremur în România în noaptea de sâmbătă spre duminică. S-a simțit puternic în București

Cutremur în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.38. S-a simțit în București. A avut o magnitudine de 5,7. INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 5,8 pe scara Richter.

Mesaj al Departamentului pentru Situații de Urgență:

„La ora 3.38.06 s-a produs un cutremur de 5,7 magnitudinea pe scara Richter in zona seismică Vrancea județul Covasna la o adâncime de 200 de km. Nu a fost inregistrate apeluri pe 112 până în acest moment. În acest moment, se fac recunoașteri în teren pentru a efectua pagubele. Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU B-IF efectueaza recunoastere in teren”. 

Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 pe scara Richter. Nu au fost înregistrate pagube sau victime.

Cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.

Raed Arafat, șeful DSU: „Până în acest moment, nu sunt înregistrate pagube”. De ce nimeni n-a primit SMS „Ro-ALERT”

Raed Arafat a anunțat la Digi24 că nu au fost înregistrate pagube și victime. Echipajele Departamentului pentru Situații de Urgență au ieșit pe teren pentru a evalua situația. 

Medicul Arafat a explicat și de ce populația nu a primit alerta prin SMS: „Alerta nu e menită să transmită mesaje înainte de cutremur, ci ulterior cutremurului. Dar nu a fost cazul. Ro-ALERT funcționează doar ulterior producerii cutremurului”.

„Îi sfătuiesc pe oameni să nu fugă pe scări și să nu folosească liftul”, a subliniat Raed Arafat, amintind câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecte populația în caz de cutremur.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Programul acesta e despre cum sa mai aruncam 6 milioane de euro... Plus cei 45 de la referendum... Acest program nu e instare sa trimită alerta măcar în timpul cutremurului.... Să previne oameni aflați în puburi ori dacă este cineva în fata liftului... Un sms care vine după, E total nefolositor... Plus că acest lucru se putea realiza prin obligația tuturor operatorilor de tel mobila,companii care sa emită aceste sms gratuit la toți utilizatorii, care oricum plătesc serviciile prin abonamente,aceștia ne primind nimic util în schimb.... Deci 6 milioane de euro dl Arafat pe care i-ai risipit pe ceva ce se putea realiza gratuit. Să-ți fie rușine nemernicule.
  • Like 1
  • @ Sorin Manole
   Arafat nu vrea să folosească sistemul de la INFP care poate avertiza deplasarea unei unde seismice cu 20 de secunde înainte (pentru București). Cică o avertizare de acest gen va induce panică în populație.
   • Like 0
 • Eu nu înțeleg, de ce INFP zice 5.8, iar europeni (EMSC-CSEM) și americanii (USGS.GOV) spun 5.5. Așa se întâmpla mereu. Probabil că INFP umfla lucrurile pentru că n-au instrumente precise, spre deosebire de ceilalți care au instalații mult mai performante (e adevarat, ei urmăresc și cutremurele produse de testele nucleare)
  • Like 1
 • ROAlert e pentru starea după cutremur.... nicăieri in lume nu te anunță înainte. ... e adevărat ca ar putea cei din Vrancea sa anunțe în momentul producerii pt ca la București si in orasele situate in raza asta de 150 km prima unda ajunge cam după 20 de secunde... timp suficient sa iesi din casa cu curte sau dintr -un bloc cu max 3 etaje... dar ce haos s-ar crea?! Se anunță numai unitățile strategice... rafinarii, centrale nucleare.... combinate chimice ... alea se pot opri de urgenta ... oarecum ..
  • Like 0
  • @ Razvan Valentin Vasioiu
   Cosmin check icon
   Ieși în douăzeci de secunde dacă ești bărbat, necăsătorit, fără copii și tocmai erai cu ochii pe telefon să vezi daca s-a schimbat ora. In rest de acord, unii au așteptări nerealiste.
   • Like 2
  • @ Razvan Valentin Vasioiu
   Delia MC Delia MC check icon
   Ba se poate.In țări că Chile, Japonia exact așa au.Se dă alarma la cutremure peste 5 sau 6 pe Richter, cu cca 30 secunde înainte, oamenii se pun care cum pot la adăpost ( perete de rezistență, departe de geam, etc).Ba au și trusă de urgență de cutremur.Si dl Arafat nu are dreptate.M-am săturat eu să tot văd alea cu "Nu tremur la cutremur", se poate da periodic la tv, plus că toate instituțiile fac instrucții în caz de. Cea mai mare parte s-a făcut, trebuie doar reamintit.Atât de oi nu suntem.Dl Arafat păcătuiește prin generalizare. Chiar dacă salvează cateva vieți și tot ar merita.Atunci am sperat, dar m-am dezumflat repede.Păcat, pentru unii chiar ar face diferența...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Cosmin check icon
   Fără a fi expert in domeniu, cred că analogia e greșită. In primul rând, frecvența și magnitudinea cutremurelor in Japonia e alta. Dacă ați trăi un milion de ani, ați trece cu altă pregătire strada pe la semafor, șansa sa o mierliti ar fi mult mai mare. Din acest motiv, și pregătirea popoarelor in cauză, pentru astfel de evenimente e alta. In Romania ar fi salvate mai multe vieți dacă s-ar face cursuri de igienă sau educație sexuală să zicem.
   • Like 0


Îți recomandăm