Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a împărțit Nole lumea de-o parte și de alta a „fileului”

Novak Djokovic - Foto: Getty

Foto: Getty Images

Saga participării lui Novak Djokovic la Australian Open luna aceasta nu a fost niciodată despre vaccin, deși aceasta a fost fațada sub care a fost subînțeleasă și de o parte, și de cealaltă a baricadei. Am putea spune, ca rabinul din poveste, că și o parte, și cealaltă au dreptate – este foarte adevărat și general valabil pentru toată lumea că regulile trebuie respectate de către toți, dar este la fel de adevărat că  „viața este complexă și are multe aspecte”, cum ar spune Nae Caranfil, iar regulile fără nicio excepție sunt posibile doar într-o utopie totalitară.

Ceea ce trebuie să se înțeleagă de către cei din ambele părți ale „fileului” este că excepțiile trebuie să fie prevăzute de lege și să fie de strictă interpretare, cum frumos au postulat pretorii romani (a nu se confunda cu pretorienii!)

În tot acest context, faptul că disputa între numărul 1 ATP și guvernul australian cu privire la viza de intrare și participarea la Australian Open a ajuns în fața unui judecător nu este de mirare, ci este parcursul firesc care dă măsura faptului că Australia este încă stat de drept. Arbitrar și de mirare ar fi fost dacă jucătorul sârb ar fi fost întors direct de la frontieră și îmbarcat într-o aeronavă fără nicio explicație, doar pentru că polițistul (nu aș zice vameșul, că are conotații prea păcătos – spirituale în imaginarul național) nu a primit dovada vaccinării.

O primă concluzie pe care ar trebui să o tragem din toată această tărășenie este că judecata „la cald”, doar pe baza informațiilor prezentate în mass-media, trebuie evitată cu orice preț, deoarece informațiile sunt inevitabil parțiale (dacă nu și partizane), hrănindu-ne doar narativul pe care deja îl avem și îl susținem. Astfel, nu mai are loc o judecată, ci o prejudecată, o confirmare a ceea ce credeam dintru început, fără probe.

O a doua concluzie și cea mai importantă ar fi aceea că judecata se face în sala de judecată și nu la televizor/ pe internet/ social media. Pentru că este vorba despre viața/ cariera unui om, pentru că trebuie să-i fie respectate drepturile, pentru că numai așa încrederea în actul de justiție se menține/ sporește. Altfel, ce diferență ar fi între articolele de demascare din Scânteia urmate de condamnări ale tribunalelor poporului din perioada anilor 50 și talk-show-urile/ breaking news-urile de astăzi, dacă hotărârile judecătorești s-ar pleca acestor presiuni publice. Este valabil nu numai în materie de vize, dar și penal sau în orice materie de drept public, care ar trebui să protejeze cetățeanul de ingerința statului.

În mitologia greacă, Procust era un tâlhar care prindea călătorii și-i lega de patul lui, urmând a-i ajusta în funcție de lungimea acestuia – dacă erau mai lungi îi tăia, dacă erau mai scurți trăgea de ei pentru a-i alungi. În ambele cazuri îi mutila, rare fiind cazurile când călătorii măsurau fix cât patul său. Este o alegorie a faptului că trebuie să măsurăm cu măsuri diferite în funcție de oameni, prezumția fiind că aceștia sunt diferiți, fizic, dar mai ales psihologic și intelectual. Și legea trebuie să cuprindă această diferență, altfel este nedreaptă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu. Legea este o chiestie clară.
    • Like 0
  • Sfârșitul articolului mă nedumirește. Cum poate o lege să facă excepții ținând cont de probleme psihologice și mai ales intelectual. Au permisiunea să încalce legea cei proști sau cei deștepți. Cei cu probleme psihologice pot face excepție de la lege. Care sunt acestea? Din totdeauna legile au aplicat „Patul lui Procust” Acestea sunt legile, Reglementări în cadrul societății și nu al indivizilor. Am putea fi obligați prin lege să acceptăm toate inepțiile, în acest caz, al antivacciniștilor? Mai ales dacă ținem sema de probleme intelectuale.
    • Like 4
    • @ Ion Podocea
      Perfect de acord. Nu există nici legea Djokovic, nici legea Biden sau Ionescu sau Popescu (există doar legea Putin, dar asta e altceva). E ca linia continua, ai trecut dincolo ai gresit.
      Dacă până ieri se putea aplica prezumția de nevinovăție, astăzi lucrurile stau altfel. Document fals, încălcarea normelor sanitare, astea deja nu mai sunt fantezii ale mass media sau de pe rețelele sociale.
      Hai să așteptăm verdictul, oricum o parte a fileului va fi nemulțumită.
      • Like 0
    • @ Ion Podocea
      Fara a incerca sa justific pozitia autorului. cred ca Alexandru a incercat sa ilustreze aici diferenta dintre egalitatea si echitatea legii. Adica, folosind exemplul lui Dan de mai sus, incalcarea liniei continue este sanctionata, dar nu e acelasi lucru (din punct de vedere juridic) sa o incalci intentionat (ca nu-ti pasa de consecinte), sau ca o incalci pentru ca nu stii ca e acolo (pentru ca marcajul s-a sters sau te-au orbit niste faruri de pe celalalt sens), sau ca o incalci pentru ca eviti o persoana care sare brusc pe carosabil.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult