Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum a împărțit Nole lumea de-o parte și de alta a „fileului”

Novak Djokovic - Foto: Getty

Foto: Getty Images

Saga participării lui Novak Djokovic la Australian Open luna aceasta nu a fost niciodată despre vaccin, deși aceasta a fost fațada sub care a fost subînțeleasă și de o parte, și de cealaltă a baricadei. Am putea spune, ca rabinul din poveste, că și o parte, și cealaltă au dreptate – este foarte adevărat și general valabil pentru toată lumea că regulile trebuie respectate de către toți, dar este la fel de adevărat că  „viața este complexă și are multe aspecte”, cum ar spune Nae Caranfil, iar regulile fără nicio excepție sunt posibile doar într-o utopie totalitară.

Ceea ce trebuie să se înțeleagă de către cei din ambele părți ale „fileului” este că excepțiile trebuie să fie prevăzute de lege și să fie de strictă interpretare, cum frumos au postulat pretorii romani (a nu se confunda cu pretorienii!)

În tot acest context, faptul că disputa între numărul 1 ATP și guvernul australian cu privire la viza de intrare și participarea la Australian Open a ajuns în fața unui judecător nu este de mirare, ci este parcursul firesc care dă măsura faptului că Australia este încă stat de drept. Arbitrar și de mirare ar fi fost dacă jucătorul sârb ar fi fost întors direct de la frontieră și îmbarcat într-o aeronavă fără nicio explicație, doar pentru că polițistul (nu aș zice vameșul, că are conotații prea păcătos – spirituale în imaginarul național) nu a primit dovada vaccinării.

O primă concluzie pe care ar trebui să o tragem din toată această tărășenie este că judecata „la cald”, doar pe baza informațiilor prezentate în mass-media, trebuie evitată cu orice preț, deoarece informațiile sunt inevitabil parțiale (dacă nu și partizane), hrănindu-ne doar narativul pe care deja îl avem și îl susținem. Astfel, nu mai are loc o judecată, ci o prejudecată, o confirmare a ceea ce credeam dintru început, fără probe.

O a doua concluzie și cea mai importantă ar fi aceea că judecata se face în sala de judecată și nu la televizor/ pe internet/ social media. Pentru că este vorba despre viața/ cariera unui om, pentru că trebuie să-i fie respectate drepturile, pentru că numai așa încrederea în actul de justiție se menține/ sporește. Altfel, ce diferență ar fi între articolele de demascare din Scânteia urmate de condamnări ale tribunalelor poporului din perioada anilor 50 și talk-show-urile/ breaking news-urile de astăzi, dacă hotărârile judecătorești s-ar pleca acestor presiuni publice. Este valabil nu numai în materie de vize, dar și penal sau în orice materie de drept public, care ar trebui să protejeze cetățeanul de ingerința statului.

În mitologia greacă, Procust era un tâlhar care prindea călătorii și-i lega de patul lui, urmând a-i ajusta în funcție de lungimea acestuia – dacă erau mai lungi îi tăia, dacă erau mai scurți trăgea de ei pentru a-i alungi. În ambele cazuri îi mutila, rare fiind cazurile când călătorii măsurau fix cât patul său. Este o alegorie a faptului că trebuie să măsurăm cu măsuri diferite în funcție de oameni, prezumția fiind că aceștia sunt diferiți, fizic, dar mai ales psihologic și intelectual. Și legea trebuie să cuprindă această diferență, altfel este nedreaptă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu. Legea este o chiestie clară.
  • Like 0
 • Sfârșitul articolului mă nedumirește. Cum poate o lege să facă excepții ținând cont de probleme psihologice și mai ales intelectual. Au permisiunea să încalce legea cei proști sau cei deștepți. Cei cu probleme psihologice pot face excepție de la lege. Care sunt acestea? Din totdeauna legile au aplicat „Patul lui Procust” Acestea sunt legile, Reglementări în cadrul societății și nu al indivizilor. Am putea fi obligați prin lege să acceptăm toate inepțiile, în acest caz, al antivacciniștilor? Mai ales dacă ținem sema de probleme intelectuale.
  • Like 4
  • @ Ion Podocea
   Perfect de acord. Nu există nici legea Djokovic, nici legea Biden sau Ionescu sau Popescu (există doar legea Putin, dar asta e altceva). E ca linia continua, ai trecut dincolo ai gresit.
   Dacă până ieri se putea aplica prezumția de nevinovăție, astăzi lucrurile stau altfel. Document fals, încălcarea normelor sanitare, astea deja nu mai sunt fantezii ale mass media sau de pe rețelele sociale.
   Hai să așteptăm verdictul, oricum o parte a fileului va fi nemulțumită.
   • Like 0
  • @ Ion Podocea
   Fara a incerca sa justific pozitia autorului. cred ca Alexandru a incercat sa ilustreze aici diferenta dintre egalitatea si echitatea legii. Adica, folosind exemplul lui Dan de mai sus, incalcarea liniei continue este sanctionata, dar nu e acelasi lucru (din punct de vedere juridic) sa o incalci intentionat (ca nu-ti pasa de consecinte), sau ca o incalci pentru ca nu stii ca e acolo (pentru ca marcajul s-a sters sau te-au orbit niste faruri de pe celalalt sens), sau ca o incalci pentru ca eviti o persoana care sare brusc pe carosabil.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult