Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Treceam aproape zilnic prin părculeţul unde era amplasat monumentul şi mă apropiam cu inima cât un purice. Vandalizarea și profanarea la români

vandalizare

În mai 2014, imediat după inaugurarea Monumentului Memorial al Martirilor Holocaustului din Cluj, treceam aproape zilnic prin părculeţul unde era amplasat şi mă apropiam de monument cu inima cât un purice, aşteptându-mă să-l văd mâzgălit cu vopsea sau deteriorat, mai ales că şi la Cluj fuseseră descoperite destule inscripţii antisemite şi xenofobe pe ziduri. De fiecare dată când revedeam monumentul neatins, înconjurat de verdeaţă, de clujenii paşnici care se plimbau sau se fotografiau lângă el, îmi cădea o piatră de pe inimă.

Au trecut anii şi teama de vandalizarea monumentului s-a diminuat considerabil, în schimb sunt îngrijorată în privinţa Templului Memorial al Deportaţilor Evrei, ale cărui ziduri fuseseră profanate cu puţin timp înainte de începerea lucrărilor de renovare. Nu pot decât să sper că edificiul care şi-a recăpătat strălucirea de odinioară nu va fi ţinta unor profanatori.

De fapt, nu mi-era frică atât de deteriorarea granitului sau a zidurilor proaspăt renovate (care pot fi curăţate, revopsite şi reparate), cât de sentimentul crunt al dezamăgirii provocate de concitadinii mei actuali.

Din păcate, vandalizările şi profanările obiectivelor evreieşti continuă. Cea mai recentă faptă de acest fel s-a petrecut în 28 iunie 2021 la Orăştie, unde au fost sparte – cu pietre cubice de caldarâm – toate ferestrele sinagogii construite în 1896, care de o bună bucată de vreme nici nu mai funcţionează ca lăcaş de cult, ci ca un spaţiu cultural administrat de primărie. Atunci am putea spune că nu e vorba de o faptă cu caracter antisemit, nu-i aşa?


De fapt, de fiecare dată, în urma anchetei poliţiei se dovedeşte că făptaşii sunt nişte derbedei – îndeobşte adolescenţi (cei de la Orăştie au între 9 şi 12 ani – care fac stricăciuni din lipsă de educaţie şi nu din antisemitism. Aş fi înclinată să cred aceste argumente, însă mă contrazice realitatea. Din câte ştiu, zidurile bisericilor nu sunt profanate cu mâzgăleli, iar vandalizările cimitirelor creştine (fapte la fel de grave) sunt – Slavă Domnului – rarissime.

Ce se poate întreprinde pentru stoparea acestor acţiuni ostile?! Mă tem că pe termen scurt, din păcate, nu se poate face prea mult… Totuşi, cred că ar putea da rezultate amplasarea unor avertizoare – după modelul celor rutiere – de pildă „Nu vadalizaţi! Antisemitismul ucide!” sau organizarea de campanii anti-vandalizare cu participarea unor vedete şi influenceri.

Pe termen mediu şi lung, s-ar putea elabora un program coerent de educaţie şi acţiune pentru combaterea antisemitismului, în colaborare cu şcoala, biserica, societatea civilă şi organele de ordine publică. Nu cred că acţionând concertat şi vizând toate straturile societăţii, nu s-ar putea ajunge şi la „derbedeii adolescenţi”…

Articol preluat de pe baabel,ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oooops... Bucata de bordura din fotografie probabil ca poate fi aruncată numai de Superman.
    • Like 0
  • Daca cauti doar o anumita categorie , clar ca gasesti doar o anumita categorie. Tu cauti doar monumete evreiesti distruse si nu cauti si restul de distrugeri. Uite de exemplu biserica din oraselul meu a fost de 6 ori jefuita si de vreo 30 de ori vandalizata in ultimii zece ani. Acum pe cine sa dau vina? Pe catolici , pe musulmani , pe budisti ca au ceva cu crestinii ortodoxi. Voi suferiti de un complex ca toata lumea au ceva cu voi. Va sparge cineva un geam undeva , imediat scoateti din joben faza cu antisemitismul. Un articol depre palestinieni cand faceti? Cand o sa vin si eu la voi in casa si va iau dormitorul pe motiv ca aici pe pamantul asta au trait stramosii mei daci prima data , atunci o sa puteti sa va considerati discriminati.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult