Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă dădeam și eu „o atenție” de 100 de lei? Circuitul șpăgii în natura administrației

aglomeratie - Foto: Frederic Cirou / Photo Alto / Profimedia)

Foto: Frederic Cirou / Photo Alto / Profimedia

Foarte des aud de la diverși oameni cât de corupți sunt cei de la putere. Sunt de acord, însă noi de ce ne scoatem din schemă?

Acum doi ani am fost la Registrul Comerțului pentru a deschide o firmă. Deși mi-a fost recomandat un avocat pentru un onorariu de 1.000 de lei pentru a-mi întocmi actele, am decis că mă pot descurca și singură.

La Registrul Comerțului, înaintea mea avea treabă și o rudă care a dat 100 de lei doamnei consilier juridic.

Eu am ales să nu dau niciun ban pe sub mână. Doamna nu avea o atitudine foarte plăcută, era destul de arțăgoasă. Când o întrebam o informație, răspundea ca și cum noi ar fi trebui să știm deja acele lucruri.

Timp de o săptămână am fost în fiecare zi la Registrul Comerțului, pentru că nu a avut bunăvoința de a ne spune toate documentele de care aveam nevoie de la început.

După ce am deschis firma, am mai fost la Registrul Comerțului și am dat peste o altă doamnă, care cred că-și făcea treaba cu plăcere și nu pentru bani. M-a ajutat de fiecare dată, mi-a răspuns tuturor întrebărilor și chiar m-a sfătuit să redactez singură actele și să plătesc doar publicarea în Monitorul Oficial. Total de plată: 180 de lei.

Deci - mi-am zis - se poate să ne rezolvăm probleme și fără a da bani pentru a intra mai în față sau pentru a ne completa cineva niște cereri.

Corupția începe de la nivel mic, noi suntem corupți pentru că alegem să dăm 50 de lei din comoditate sau pentru că vrem să economisim timp. Dacă am alege să fim corecți și am înțelege că acei oameni sunt acolo să ne ajute, și pot face asta fără a le da ceva pe sub mână, poate atunci se va schimba ceva.

Dar cum noi profităm de acest sistem corupt pentru a ne rezolva din probleme, nu vom pune piciorul în prag și nu se va schimba niciodată nimic. Corupția este ca un lanț: pleacă de la omul de rând, care-i dă funcționarului de la stat 50 de lei; apoi funcționarul dă mai departe pentru a-și păstra locul de muncă; apoi demnitarul își permite să fie corupt, pentru că și restul suntem corupți și nimeni nu se va revolta, deoarece într-un fel sau altul toți profităm de corupție.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In acest spirit , propun digitalizarea spagii ....
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult