Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacă dădeam și eu „o atenție” de 100 de lei? Circuitul șpăgii în natura administrației

aglomeratie - Foto: Frederic Cirou / Photo Alto / Profimedia)

Foto: Frederic Cirou / Photo Alto / Profimedia

Foarte des aud de la diverși oameni cât de corupți sunt cei de la putere. Sunt de acord, însă noi de ce ne scoatem din schemă?

Acum doi ani am fost la Registrul Comerțului pentru a deschide o firmă. Deși mi-a fost recomandat un avocat pentru un onorariu de 1.000 de lei pentru a-mi întocmi actele, am decis că mă pot descurca și singură.

La Registrul Comerțului, înaintea mea avea treabă și o rudă care a dat 100 de lei doamnei consilier juridic.

Eu am ales să nu dau niciun ban pe sub mână. Doamna nu avea o atitudine foarte plăcută, era destul de arțăgoasă. Când o întrebam o informație, răspundea ca și cum noi ar fi trebui să știm deja acele lucruri.

Timp de o săptămână am fost în fiecare zi la Registrul Comerțului, pentru că nu a avut bunăvoința de a ne spune toate documentele de care aveam nevoie de la început.

După ce am deschis firma, am mai fost la Registrul Comerțului și am dat peste o altă doamnă, care cred că-și făcea treaba cu plăcere și nu pentru bani. M-a ajutat de fiecare dată, mi-a răspuns tuturor întrebărilor și chiar m-a sfătuit să redactez singură actele și să plătesc doar publicarea în Monitorul Oficial. Total de plată: 180 de lei.

Deci - mi-am zis - se poate să ne rezolvăm probleme și fără a da bani pentru a intra mai în față sau pentru a ne completa cineva niște cereri.

Corupția începe de la nivel mic, noi suntem corupți pentru că alegem să dăm 50 de lei din comoditate sau pentru că vrem să economisim timp. Dacă am alege să fim corecți și am înțelege că acei oameni sunt acolo să ne ajute, și pot face asta fără a le da ceva pe sub mână, poate atunci se va schimba ceva.

Dar cum noi profităm de acest sistem corupt pentru a ne rezolva din probleme, nu vom pune piciorul în prag și nu se va schimba niciodată nimic. Corupția este ca un lanț: pleacă de la omul de rând, care-i dă funcționarului de la stat 50 de lei; apoi funcționarul dă mai departe pentru a-și păstra locul de muncă; apoi demnitarul își permite să fie corupt, pentru că și restul suntem corupți și nimeni nu se va revolta, deoarece într-un fel sau altul toți profităm de corupție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In acest spirit , propun digitalizarea spagii ....
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult