Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dacă la următoarele alegeri AUR va câștiga peste 10%, ce o să urmeze?

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Criticăm „AUR”! Suntem șocați de AUR, dar nu e existența lui problema cea mare. Nu e o plagă sau o pedeapsă venită din cer, ci a fost votat de români! 10% dintre noi au crezut în el, i-au văzut ca pe cei mai buni de dat pe mâinile lor destinele României, după ce au epuizat speranța și credința pentru toată clasa politică postdecembristă.

Guralivi, tupeiști, clamând libertatea, dar prin faptele lor strivind libertatea altora, falși patrioți, falși iubitori de trecut și de istorie, sforari și sforăitori, cerând respect și drepturi pentru ei, dar călcând cu bocancul drepturile altora și nerespectând nimic, în gura cu Eminescu și O. Goga ca să impresioneze, dar în inimă cu un gol uriaș, mimând și declamând dragoste de cele sfinte, dar fără nimic sfânt în ei, niște entități zgomotoase, zornăitoare născute din neant, ca drâmbele de praf apărute brusc în deșert deasupra dunelor adormite și pierdute tot în neant, de parcă nici nu ar fi fost, după ce și-au țipat furia... - acestea ar fi câteva tușe ale aurarilor, pe care încă am libertatea să le observ și să le creionez.

După descinderea în forță a a aurarilor la primăria Timișoara, după ce le-am auzit sloganele și jignirile la adresa primarului ales democratic, creierul meu a început să deruleze repetat, halucinant și îngrijorător un scenariu. Se făcea că la viitoarele alegeri AUR-ul câștiga mult mai mult decât 10% și se întinde ca o hlamidă peste întreaga țară.

Ce o să urmeze!? Cum o să fie viața noastră?! m-am trezit întrebându-mă.

Acum putem vorbi liber, putem critica, putem vorbi despre toate cele câte sunt în jurul nostru și nu ne plac, dar după ce țara va fi acoperită de aur, judecând prin analogie cu ceea ce s-a întâmplat la Timișoara, vor urma execuții publice, linșaje a străinilor și a celor ce nu cântă la cor!? Va mai îndrăzni cineva să vocifereze!? Va mai îndrăzni cineva să critice și să spună că aurul e coclit!? Va mai ține cineva cont de legea lege sau va fi doar legea lor!?

Și eu sunt decepționată de clasa politică românească, dar pentru nimic din cer și de pe pământ nu aș da partea mea infimă de țară pe mâna aurarilor. 

Protest AUR
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uhm, sa nu uitam ca totusi AUR a luat ~10% din voturile exprimate, dar per total ~3% din electorat. Lectia ar fi ca daca nu va plac acesti oameni, ar cam trebui sa mergeti sa votati cu altii.

  Si da, termenul de aurari a fost prost ales.
  • Like 0
 • Dacă pe republica.ro au apărut atâtea comentarii aprobative la adresa făcăturii fascistoid-teocratice AUR,e grav.Înseamnă că în rândurile românilor cancerul se extinde...
  O țară ca afară?Cine vrea cu adevărat asta,o găsește afară,departe de România și mai ales departe de români.
  • Like 1
  • @ Maria Rusu
   facatura fascistoid -teocratica ? Cancerul se extinde ? Oameni buni , cititi cu voce tare ce postati ! Fac un apel la cei in masura sa analizeze spusele acestor creaturi ! Iar daca totul este postat dintr-un azil de boli mintale , rog conducerea spitalului respectiv sa restrictioneze internetul in saloanele de bolnavi !!!
   • Like 0
 • distinsa autoare nu scapa nicio ocazie de a arata ca da cu secretiile nazale pe desktop in timp ce delireaza ! I-am recomandat in trecut sa urmeze indicatiile medicului curant ! I-am recomandat sa inceteze cu prostitutia intelectuala ! I-am recomandat sa foloseasca noaptea pt odihna...Este o impostoare care afirma ca romanele ei s-au tradus in limba engleza in Australia ! Afirma la inceputul articolului ca : @suntem socati de AUR @ Adica ? A folosit pluralul....A scris acest articol in grup ? Cred ca socata este domnia-sa cand realizeaza ce scrie. Daca la șofat poti fi verificat pt eventuala folosire a unor substante interzise , la publicarea unor articole este imposibil ...Mentionez ca sunt apolitic , n-am nicio simpatie fata de vreun partid politic .Dar in mod sigur aceste articol este scris pt. a denigra un partid; cu aluzii discrete la o anumita etnie.
  • Like 0
  • @ Petru Mirea
   Ba sunteți suporter AUR,nu înțeleg de ce vă e jenă să vă asumați condiția.
   Modul în care o insultați pe autoare vă demască.
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   stimata pacienta , dupa cum spuneam sunt apolitic.Sunt adeptul spuselor lui Kafka : un idiot este un idiot , doi idioti sunt doi idioti , iar zece mii de idioti sunt un partid politic ! continuati medicatia prescrisa de medicul curant !
   • Like 0
  • @ Petru Mirea
   Dan check icon
   Stimabile ? Ca d-ta,, vrei sa te scoti baiat ,,dastept , jignind pe toti cei care NU sunt de acord cu tine ??
   ---Asta dovedeste o suferinta si ofrustare ptr tine ,
   ---Sa jignesti isusi pe Autoarea ,art ?
   --- Si sa ,,sustii sa apreciezi ,, Cancerul numit aur , din politica romanesca ,trebuie ,,sa fii cel putin , dezaxat,, de la normalitate !
   -- Daca isusi ,EI ,,au scos-o pe ,,distinsa lor,,sosoaka ,, au pus-o pe tusa , demonstrand ca mai au un gram de minte ,,Acum cu scandalurile pe la Primaria Timisoara, pe la Iasi ,,etc, demonstreaza ptr a mia oara ca;
   --- Sunt o gasca de analfabeti inculti ,,scursurile societatii care nu vor aduce nimic bun ptr societatea noastra ,,
   ---IN FINAL ,,,SUNT CONVINS ,CA SUNTETI UN,,MEMBRU AL ,, COALITIEI PTR UNIREA ROMANILOR , = CUR !
   • Like 0
 • Drambe de praf sau poate trambe ? Sau trombe ?
  • Like 1
 • E clar ce s-ar întâmpla în cazul unei victorii electorale a aur: ce se dorește de la washington să se întâmple, adică o "polonizare" a României, deci o colonizare aproape totală a României de către America imperialistă, după modelul Poloniei, care este și ea tot un stat-marionetă al Americii imperialiste exact ca România.

  Partidul aur-olacilor din România este creația "serviciilor": sri & sie & cia, este unealta imperialismului amerloc în România, cu misiunea precisă de a dezbina, manipula și prosti poporul, sau o cât mai mare parte a poporului, cu lozinci de 2 bani, despre care orice om inteligent știe că nu țin nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de urât, și de a destabiliza România și Uniunea Europeană!

  Linia politico-ideologică și retorica aur sunt identice cu cele ale PiS, partidul lege și justiție aflat la guvernare în Polonia, un partid retrograd, ultrareacționar, ultraconservator, ultranaționalist, antisemit și negaționist al holocaustului, antidiversitate - a se citi homofob, transofob etc.. - și "pro viață" - a se citi antiavort, adică împotriva drepturilor reproductive ale femeilor -, fundamentalist și fascist. Și, cel mai important, PiS din Polonia este un partid fățiș eurosceptic - a se citi antieuropean -, antirus și proamerican până într-atât încât militează fățiș pentru permanentizarea prezenței militare amerloace în Polonia! Păi cam asta vrea washingtonul și în România!

  Se știe că între PiS din Polonia și aur din România există relații foarte strânse de colaborare și e clar și de ce: ambele sug din aceeași țâță a imperialismului amerloc și sunt "teleghidate" să îndeplinească agenda washingtonului, atât de nocivă și de păguboasă pentru UE și pentru statele membre!

  Și ideologia X-exit, atât de otrăvitoare, unde X se înlocuiește cu RO sau cu orice alt stat membru UE, este propovăduită peste tot în Europa de aceleași forțe sprijinite și finanțate de cercurile cele mai retrograde, ultrareacționare, ultraconservatoare, antiprogresiste, obscurantiste, fundamentaliste și fasciste din America imperialistă.

  Că aur este un partid de "servicii" nu încape nicio îndoială, dovezile în acest sens fiind evidente, palpabile. De asta la alegerile din 2020 a "câștigat" un scor mult peste pragul electoral, deși în România multă lume a aflat de existența acestui partid abia după alegeri, asta în condițiile în care prm, un partid extremist cu orientare similară, dar foarte vechi și arhicunoscut lumii, nu a trecut pragul!

  În plus, aur a obținut foarte multe voturi în diaspora, care se știe că este teritoriul de "lucru" al sie & cia etc.

  Și acum, în momentul de față, precis că aur este crescut artificial în sondaje tot de către "servicii", ajungând deja să depășească de mult procentul de 10 %, ba chiar și pe cel de 20 %!

  Ce s-ar întâmpla dacă aur ar câștiga alegerile? Cel mai rău lucru pentru România și Uniunea Europeană, pentru democrație în general. Miracole gen "renaștere economică" a României no way, fiindcă, așa cum bine se arată și în articol, partidul aur-olacilor este foarte găunos: el nu are intelectuali de valoare și nici nu este susținut de intelectuali de valoare apartinici, nici economiști, nici juriști competenți care să elaboreze programe fiabile și implementabile benefice pentru țară. În schimb, aur este susținut de intelectuali băsiști care nu sunt nici de rugă, nici de fugă, gen mihail neamțu, de pildă. Eu chiar prevăd, mai devreme sau mai târziu, o alianță sau chiar o fuziune între cele două partide băsisto-securiste aur și pmp!

  Partidul aur-olacilor susține declarativ că îl dorește premier pe călin georgescu, un personaj controversat, membru al clubului de la roma, însă un guvern capabil nu are nevoie numai de un premier, ci și de miniștri capabili, pe care aur este evident că nu îi are!

  În asemenea condiții, este evident că România nu doar că ar stagna, ci mai rău: ar involua, ar fi chiar mai rău decât pe vremea lui băsescu! Ar crește sărăcia, inflația, șomajul, sclavia salarială și exploatarea omului de către om!

  Exact ca în Polonia, ar intra imediat în vigoare și în România o lege antiavort, ar apărea și la noi așa-numitele "zone libere de LGBT", încălcarea legislației comunitare europene și o mulțime de alte abuzuri fasciste și fundamentaliste, intensificarea propagandei religioase fundamentalist-cre(ș)tine, mai ales cu sprijinul și finanțarea mafiei pocăiților din America imperialistă și impunerea ideologiei feudalo-bisericești ca bază a politicii de Stat.

  Toate acestea ar atrage absolut sigur izolarea economică și politică a României, sancționarea ei, pe bună dreptate, de către organismele Uniunii Europene și, în final, cu intensificarea propagandei otrăvitoare de tip X-exit, doamne fere, s-ar putea ajunge la RO-exit! Adică la și mai mare corupție, sărăcie și exploatarea omului de către om!

  În concluzie, nimic bine de așteptat de la o victorie aur în alegeri!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Gandalf check icon
   Am asa o nelămurire: oare e de la alcool in exces sau ai luat ceva "etno-botanice"?
   • Like 4
 • AUR-iții reprezintă o parte din electorat, sîntem manevrați prin TV, prin nett, prin presă.
  Îmi amintesc de anul 1996, de entuziasmul cu care s-a votat anti FSN, s-a inventat ProTV, care a luat niște tătăici, care pe vremuri fuseseră în partidele,, istorice", i-a poleit, a inventat CDR și hopa sus, la guvernare... Dar entuziaștii care au votat CDR, după 2-3 ani nu își mai aminteau pe cine puseseră ștampila.
  Da azi avem o clasă politică plină de corupți și incompetenți, Orban, Năstase, etc.
  AUR-iții sînt gălăgioși, și pliscurile lor vor să ciugulească, nu numai ăilalți...
  Avem impresia că sîntem niște civilizați, aiurea.
  • Like 1
 • Rucs Rucs check icon
  Surprinzator pt mine este discursul discriminatoriu si incitant la ura al celor impotriva AUR, ca in acest articol.
  Las deoparte radiografia care ar presupune un acces atoatestiutor la cotloanele sufletului omenesc.
  Dar efectiv e o ofensa la adresa romilor, cand ii numim “aurari” (ca in articol) sau de la “haur” (in alte contexte). Deci cine e de extrema dreapta cand facem glume despre romi?
  • Like 0
 • Să-ți fie frică, dacă faci parte din gașca hoților! Da, politicienii de la vârful clasei politice, ne-au demonstrat în ultimii 32 de ani de ce sunt în stare. Nu am auzit și nu am văzut ca AUR să atace oameni cinstiți. Dacă AUR încalcă libertatea celor care fură, sunt corupți, atunci și presa face același lucru când fac dezvăluiri despre fapte asemănătoare.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cred ca ati gresit procentul. Cred ca va fi în jur de 30% cu șanse mari sa câștige alegerile. Cu siguranță nu vor putea guverna singuri, dar sunt destul de multi talibani în PDL, scuze PNL și PSD cu care sa coopereze. De comentat o sa putem comenta: dar o sa luam un pumn în gura și o afurisenie de la preoți.
  P.S. Sa nu uitam de partidul tastatura, respecțiv USR, care în ritmul actual abia dacă va lua 10%. Dacă înainte de guvernare erau cât de cât activi, măcar fronda împotriva PSD-ului, acum sunt atât de debusolați și demotivați după pierdere privilegiilor guvernamentale încât au dispărut cu totul. Cioloș la Brussels - îl doare undeva de partid - iar ceilalți sunt pe nicăieri. Mai apar din când în când când mai plagiază unul, dacă se mai întârzie o predare de autostrada și cam atât. Unde este opoziția constructiva, unde sunt proiectele?
  • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult