Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă plănuiești să te urci la volan sub influența alcoolului și a drogurilor, asigură-te că ești influencer sau vedetă. Toată lumea va empatiza

Ana Morodan

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Unul dintre cele mai importante motive pentru care românii decid să plece din România este inegalitatea din societate. Începând cu specialii care au pensii mai mari decât au avut salariul și până la acordarea posturilor la stat, pentru că ești finul primarului sau al vreunui prezentator sau actor cunoscut. Inegalități sociale există în multe state - unui copil născut într-o familie cu modeste mijloace financiare îi va fi mai greu să aibă acces la educație de standarde înalte, unei femei care face parte dintr-o minoritate etnică probabil îi va fi mai greu să aibă același salariu ca al unui bărbat băștinaș pe aceeași poziție. Dar în România lucrul ce îi face pe mulți să privească cu lehamite este tupeul cu care acești speciali sunt prezentați și susținuți în public.

Dacă te urci la volan sub influența alcoolului și a drogurilor și ești vedetă/influencer/ fiu de patron de club de fotbal/ fiu de politician sunt șanse mult mai mari să te bucuri de simpatia unor oameni, chiar a autorităților/ judecătorilor, decât dacă ești un om necunoscut care ar fi prezentat succint în știrile de la ora 5 fără a i se da numele și despre care toată lumea ar fi de acord că trebuie pedepsit.

Dacă ai fost artist toată viața și nu ai plătit impozite/ contribuții la fondul de pensii, lumea te va susține să primești o pensie plătită din banii contribuabililor, chiar dacă mulți pensionari care au muncit în condiții mizere și au contribuit toată viața de-abia își pot acoperi medicamentele din pensiile pe care le au. Dacă ești fiu de prezentator celebru sau actor este normal să primești un post la televiziunea de stat plătită din banii contribuabililor dacă membrii din familia ta sunt în consiliu fără că majoritatea să vadă un conflict de interese în situația dată.

Faptul că majoritatea românilor nu protestează în fața acestor inegalități face că ele să persiste și să se multiplice în societate, iar faptul că o persoană publică este automat superioară în drepturi unei persoane obișnuite îi face pe mulți să plece din țară.

Mulți se plâng că tinerii din ziua de azi vor să devină influenceri, dar puțini se întreabă și de ce și cum au contribuit ei înșiși prin pasivitate la situația actuală.

Articol publicat inițial pe blogul autoarei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pentru astfel de persoane cea mai mare pedeapsa este anonimatul, dar cam greu in Ro cu asa ceva. Iar astfel de evenimente, din ferificire fara urmari grave, le face si mai mult bine pe plan profesional. Urmeaza fara de re-inventare si descoperire de sine si eventual si ceva produse care sa ajute.In prima faza se creeaza cererea: se cer scuze se se pune cenusa in cap intr-un mod cat mai emotionant cu putina si cu ajutorul jurnalistilor romani copy-paste iarasi facem putin trafic. Dupa acesta apar "lectiile de viata" , cum invatam noi din greselile noastre si cum putem sa devin mai buni, cu plimbari pe la TV si emisiunile de la pranz sa seara dupa ora 2200 la televiziunile "prietene" si in 2-3 luni back in business pentru ca lumea uita.
    • Like 0
  • nicu check icon
    Foarte bine spus!
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult