Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacă plănuiești să te urci la volan sub influența alcoolului și a drogurilor, asigură-te că ești influencer sau vedetă. Toată lumea va empatiza

Ana Morodan

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Unul dintre cele mai importante motive pentru care românii decid să plece din România este inegalitatea din societate. Începând cu specialii care au pensii mai mari decât au avut salariul și până la acordarea posturilor la stat, pentru că ești finul primarului sau al vreunui prezentator sau actor cunoscut. Inegalități sociale există în multe state - unui copil născut într-o familie cu modeste mijloace financiare îi va fi mai greu să aibă acces la educație de standarde înalte, unei femei care face parte dintr-o minoritate etnică probabil îi va fi mai greu să aibă același salariu ca al unui bărbat băștinaș pe aceeași poziție. Dar în România lucrul ce îi face pe mulți să privească cu lehamite este tupeul cu care acești speciali sunt prezentați și susținuți în public.

Dacă te urci la volan sub influența alcoolului și a drogurilor și ești vedetă/influencer/ fiu de patron de club de fotbal/ fiu de politician sunt șanse mult mai mari să te bucuri de simpatia unor oameni, chiar a autorităților/ judecătorilor, decât dacă ești un om necunoscut care ar fi prezentat succint în știrile de la ora 5 fără a i se da numele și despre care toată lumea ar fi de acord că trebuie pedepsit.

Dacă ai fost artist toată viața și nu ai plătit impozite/ contribuții la fondul de pensii, lumea te va susține să primești o pensie plătită din banii contribuabililor, chiar dacă mulți pensionari care au muncit în condiții mizere și au contribuit toată viața de-abia își pot acoperi medicamentele din pensiile pe care le au. Dacă ești fiu de prezentator celebru sau actor este normal să primești un post la televiziunea de stat plătită din banii contribuabililor dacă membrii din familia ta sunt în consiliu fără că majoritatea să vadă un conflict de interese în situația dată.

Faptul că majoritatea românilor nu protestează în fața acestor inegalități face că ele să persiste și să se multiplice în societate, iar faptul că o persoană publică este automat superioară în drepturi unei persoane obișnuite îi face pe mulți să plece din țară.

Mulți se plâng că tinerii din ziua de azi vor să devină influenceri, dar puțini se întreabă și de ce și cum au contribuit ei înșiși prin pasivitate la situația actuală.

Articol publicat inițial pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pentru astfel de persoane cea mai mare pedeapsa este anonimatul, dar cam greu in Ro cu asa ceva. Iar astfel de evenimente, din ferificire fara urmari grave, le face si mai mult bine pe plan profesional. Urmeaza fara de re-inventare si descoperire de sine si eventual si ceva produse care sa ajute.In prima faza se creeaza cererea: se cer scuze se se pune cenusa in cap intr-un mod cat mai emotionant cu putina si cu ajutorul jurnalistilor romani copy-paste iarasi facem putin trafic. Dupa acesta apar "lectiile de viata" , cum invatam noi din greselile noastre si cum putem sa devin mai buni, cu plimbari pe la TV si emisiunile de la pranz sa seara dupa ora 2200 la televiziunile "prietene" si in 2-3 luni back in business pentru ca lumea uita.
    • Like 0
  • nicu check icon
    Foarte bine spus!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult