Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Unul dintre cele mai importante motive pentru care românii decid să plece din România este inegalitatea din societate. Începând cu specialii care au pensii mai mari decât au avut salariul și până la acordarea posturilor la stat, pentru că ești finul primarului sau al vreunui prezentator sau actor cunoscut. Inegalități sociale există în multe state - unui copil născut într-o familie cu modeste mijloace financiare îi va fi mai greu să aibă acces la educație de standarde înalte, unei femei care face parte dintr-o minoritate etnică probabil îi va fi mai greu să aibă același salariu ca al unui bărbat băștinaș pe aceeași poziție. Dar în România lucrul ce îi face pe mulți să privească cu lehamite este tupeul cu care acești speciali sunt prezentați și susținuți în public.
Dacă te urci la volan sub influența alcoolului și a drogurilor și ești vedetă/influencer/ fiu de patron de club de fotbal/ fiu de politician sunt șanse mult mai mari să te bucuri de simpatia unor oameni, chiar a autorităților/ judecătorilor, decât dacă ești un om necunoscut care ar fi prezentat succint în știrile de la ora 5 fără a i se da numele și despre care toată lumea ar fi de acord că trebuie pedepsit.
Dacă ai fost artist toată viața și nu ai plătit impozite/ contribuții la fondul de pensii, lumea te va susține să primești o pensie plătită din banii contribuabililor, chiar dacă mulți pensionari care au muncit în condiții mizere și au contribuit toată viața de-abia își pot acoperi medicamentele din pensiile pe care le au. Dacă ești fiu de prezentator celebru sau actor este normal să primești un post la televiziunea de stat plătită din banii contribuabililor dacă membrii din familia ta sunt în consiliu fără că majoritatea să vadă un conflict de interese în situația dată.
Faptul că majoritatea românilor nu protestează în fața acestor inegalități face că ele să persiste și să se multiplice în societate, iar faptul că o persoană publică este automat superioară în drepturi unei persoane obișnuite îi face pe mulți să plece din țară.
Mulți se plâng că tinerii din ziua de azi vor să devină influenceri, dar puțini se întreabă și de ce și cum au contribuit ei înșiși prin pasivitate la situația actuală.
Articol publicat inițial pe blogul autoarei
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.