Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dacă va fi o prezență de 65 la sută duminică...

vot - urne - Credit: Alexandru Nika / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Alexandru Nika/ Alamy/ Profimedia

Trăim într-o stare de echilibru social precar. Oricum am lua-o, echilibrul social este mai mereu precar, dar în România este mai instabil decât în multe locuri din lume. Democrația noastră este tânără și suntem într-o fază delicată a evoluției clasei politice. Am plecat din comunism, am trecut prin neocomunism, capitalism sălbatic și am ajuns la o combinație de socialism popular și liberalism pe persoană fizică. Lipsa de generozitate, lipsa de comunicare a clasei politice cu alegătorii au dus la scăderea calității leadershipului, la adâncirea prăpastiei între cei care ar trebui să ne conducă și cei care își văd de treabă, ignorându-i pe cei care îi conduc.

Însă lăsând la o parte analiza evoluției leadershipului politic, păstrând speranța rafinării celor implicați asemenea celor din țărilor evoluate, să surprindem din nou în câteva cuvinte potențialul distructiv al efervescenței care cuprinde acest popor balcanic: duminică suntem chemați la urne. Vom avea de ales între un trecut întunecat unde nu vrem să ne mai întoarcem și un viitor atât de luminos pe cât poate fi în condițiile în care lumea autocrată este în conflict deschis cu democrația consacrată. Aici ne-a adus avântul economic cu globalizarea ca suport de transmitere. Vă trebui să ne regrupăm, să reconsiderăm alegerile ce păreau eficiente și să reclădim cărămidă cu cărămidă temelia unei noi orânduiri democratice. Nu este numai problema României. Toată lumea este în impas politic în ansamblul ei, doar că noi resimțim șocurile mult mai balcanic și nu reușim să fim pragmatici în fața unei alegeri simple.

Există o rezolvare extrem de simplă: să conștientizăm pericolul și să alegem în cunoștință de cauză. Duminică mă aștept la o prezență de cel puțin 65% la urne. Așa ne putem impune voința și putem construi mai departe. Către cei care vor să voteze “suveranist”: informați-vă cât mai bine posibil și nu lăsați frustrările să voteze în locul vostru. Vrem libertate, vrem liniște, vrem democrație autentică. Sunt sigur că asta vreți și voi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult