Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dacian Cioloș: Dacă modificările Codului Penal intră în vigoare, Dragnea, alături de alți infractori, scapă 

Dacian Cioloș portret

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Dacă aceste modificări ale Codului Penal intră în vigoare, Dragnea alături de alți infractori - și e ridicol pentru mine să spun că un om cu funcție înaltă în stat e unul dintre infractori - scapă, pentru că există în justiție o lege care spune că legea cea mai favorabilă se aplică atunci când este judecat un caz”, a spus fostul premier Dacian Cioloș, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Dacian Cioloș a punctat că mesajul principal pe care lumea trebuie să îl înțeleagă este de continuare a protestelor și folosirea tuturor căilor legale pentru a bloca intrarea în vigoare a codurilor penale, în forma votată de parlamentari, pentru că „aici nici măcar nu mai e vorba doar de Dragnea”. 

„O majoritate întreagă, un partid și un guvern subordonat lui Dragnea să-l salveze, dar Dragnea este în situația în care aruncă în aer întreaga țară pentru a se salva. Cu aceste modificări sunt favorizați infractorii sau potențialii infractori în detrimentul victimelor”, a subliniat fostul premier.

Moderator: „Dacă veți câștiga o majoritate, modificați din nou Codul penal și legile justiției?”

Dacian Cioloș: Noi o să venim cu un program de reformare a statului care o să cuprindă inclusiv o reașezare pe făgașul normal al justiției. Sunt lucruri absolut necesare, dar trebuie incluse într-un cadru mai larg, să nu mai fie așa de ușor pentru o mână de oameni care ajung să acapareze puterea să poată să facă atât de simplu ceea ce fac ei acum. Dar până să ajungem acolo există opțiunea de a contesta la CCR.

Din câte îmi spun specialiștii există câteva motive suficient de solide de care CCR ar trebui să țină cont. Eu știu că ar mai exista și o altă posibilitate. Și din informațiile mele unele partide vor folosi si această posibilitate, să pregătească niște întrebări pentru Curtea de Justiție a UE, pentru că prin aceste modificări cei de la PSD și ALDE justifică faptul că transpun anumite directive europene, însă le transpun exagerat și merg mult dincolo de ce spun acele directive europene”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult