Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Dacian Cioloș: Dacă modificările Codului Penal intră în vigoare, Dragnea, alături de alți infractori, scapă 

Dacian Cioloș portret

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

„Dacă aceste modificări ale Codului Penal intră în vigoare, Dragnea alături de alți infractori - și e ridicol pentru mine să spun că un om cu funcție înaltă în stat e unul dintre infractori - scapă, pentru că există în justiție o lege care spune că legea cea mai favorabilă se aplică atunci când este judecat un caz”, a spus fostul premier Dacian Cioloș, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Dacian Cioloș a punctat că mesajul principal pe care lumea trebuie să îl înțeleagă este de continuare a protestelor și folosirea tuturor căilor legale pentru a bloca intrarea în vigoare a codurilor penale, în forma votată de parlamentari, pentru că „aici nici măcar nu mai e vorba doar de Dragnea”. 

„O majoritate întreagă, un partid și un guvern subordonat lui Dragnea să-l salveze, dar Dragnea este în situația în care aruncă în aer întreaga țară pentru a se salva. Cu aceste modificări sunt favorizați infractorii sau potențialii infractori în detrimentul victimelor”, a subliniat fostul premier.

Moderator: „Dacă veți câștiga o majoritate, modificați din nou Codul penal și legile justiției?”

Dacian Cioloș: Noi o să venim cu un program de reformare a statului care o să cuprindă inclusiv o reașezare pe făgașul normal al justiției. Sunt lucruri absolut necesare, dar trebuie incluse într-un cadru mai larg, să nu mai fie așa de ușor pentru o mână de oameni care ajung să acapareze puterea să poată să facă atât de simplu ceea ce fac ei acum. Dar până să ajungem acolo există opțiunea de a contesta la CCR.

Din câte îmi spun specialiștii există câteva motive suficient de solide de care CCR ar trebui să țină cont. Eu știu că ar mai exista și o altă posibilitate. Și din informațiile mele unele partide vor folosi si această posibilitate, să pregătească niște întrebări pentru Curtea de Justiție a UE, pentru că prin aceste modificări cei de la PSD și ALDE justifică faptul că transpun anumite directive europene, însă le transpun exagerat și merg mult dincolo de ce spun acele directive europene”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult