Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dacian Cioloș, despre legea salarizării unitare: Salariul premierului va scădea. Creșterile sunt, în primul rând, la salariile mici

Premierul Dacian Cioloș a explicat la emisiunea „În fața ta”, care va fi difuzată duminică la Digi24Legea salarizării unitare va aduce, începând cu iulie 2017, creșteri mai ales în cazul salariilor mici ale bugetarilor, iar spre finalul intervalului aplicării ei vor crește „puțin” și salariile mari, „tocmai pentru a aduce echitate”.

Șeful Guvernului a explicat că în cazul unor demnitari proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede reduceri de salarii, dând exemplu salariul premierului.

„Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câștiga președintele, premierul, miniștrii. (...) Nu cresc salariile, ba chiar la premier va scădea salariul față de cât este acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creșterile sunt, în primul rând, la salariile mici”, a spus șeful Guvernului.

Întrebat care va fi în 2017 impactul bugetar al aplicării legii unitare a salarizării, șeful Executivului a spus că depinde de ce se va întâmpla cu majorările de salarii votate recent în Parlament. 

„Depinde și de ce se va întâmpla cu acea modificare a OUG 20 votată în Parlament. Fără aceasta, pe de o parte avem ceea ce am decis prin OUG 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei și anul viitor, deci creșterile pentru sistemul de sănătate, profesori și câteva reechilibrări în administație, la care, dacă nu mă înșel, mai este vorba de încă un miliard și ceva care s-ar adăuga la cei 2,1 miliarde de lei”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a fost trimis spre consultare, stabilește că președintele României va avea o indemnizație lunară de 21.540 de lei. După aplicarea noii legi a salarizării unitare, patriarhul Bisericii Ortodoxe va avea un salariu brut de 21.200 de lei, la fel ca premierul. Președintele Senatului și al Camerei Deputaților vor avea o remunerație de 21.200 lei, în timp ce senatorii și deputații vor câștiga lunar 18.000 de lei.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si pensionarii ?
  • Like 0
 • Banuiesc, ca marirea salariilor nu este conditionata de performanta sau cresterea de productivitate, ca la privati (asta daca bugetarii ar produce bogatie). Functionarul public, asistenta medicala, procurorul sau profesoara nu trebuie sa dovedeasca nimanui ca merita marirea de salar. Exista cineva care considera ca asta-i fair-play fata de privati si angajatii la privati care-i platesc salariile bugetarilor, fie ca-i salar de 1,000 Ron sau de 20,000 Ron?
  • Like 0
  • @ Szilárd McGregor
   Nu, dar există 1,4 milioane de bugetari cărora li se rupe de privați, li se pare absolut normal să li se mărească și mai mult salariile, și inacceptabil să li se ceară performanță!

   Problema principală în sistemul bugetar este că șefii - cei care ar trebui să ceară performanță subordonaților - sunt cei mai slabi, pentru că sunt de obicei numiți, nu selectați să fie cei mai buni. Este absolut normal ca un om slab pregătit să nu îndrăznească să ceară performanța pe care el nu o are de la oamenii pe care îi comandă. Sau, și mai grav, să nici nu știe ce performanță poate să le ceară...
   Asta se poate rezolva organizând concursuri pe bune, de tip bacalaureat, în săli speciale, cu examinatori care nu cunosc candidații, filmat totul și publicat.

   Problema secundară este că sunt prea mulți angajați în public față totalul angajaților. Practic, în România, un om din trei lucrează pe bani publici produși de ceilalți doi din privat. Aberația asta nu cred că se mai întâlnește nicăieri!
   Și asta se poate rezolva, organizând concursuri pe bune și lăsând în medie din doi oameni doar pe cel mai bun. Sau, și mai bine, organizând și aici concursuri deschise, la care să participe oricine vrea și poate.

   A treia problemă este raportul salarizării public÷privat: după părerea mea, în domeniul public, salariul mediu trebuie să crească proporțional cu creșterea salariului mediu din privat. În felul ăsta, și angajații din sistemul public și-ar da interesul să meargă bine economia. Acum, îi doare fix undeva de cum merge economia, lor le vin oricum banii...
   Și apropo, când vine criza și scade salariul mediu din privat, ar trebui scăzut corespunzător în jos și salariul mediu din public, altfel nu se poate spune că avem solidaritate socială, ci doar două clase de salariați cu interese diferite!
   • Like 2
  • @ Tom Dick N'Harry
   Atunci cand s-au taiat 25 de procente din salariul profesorilor-bugetari ca la cei privati nu , sau cand au taiat 15 procente din pensiile bugetarilor ,va intreb: Cui i-a pasat? Se face atata caz ca nu se tine seama de sistemul de salarizare privat! Eu cred ca adevarul e undeva la mijloc! Stiu ca domnii patroni nu respecta ei in primul rand legea salarizarii ,se stie ca majoritatea una platesc si alta e scris pe fluturas -si asta e o fapta evazionista penala dar cui ii pasa? Ar trebui sa le pese chiar celor din mediul privat pentru ca ii afecteaza pe ei in primul rand.Nu mai explic de ce ! Daca domnii patroni ar respecta legea nu ar tine salarii inghetate de 5-6 ani > Se bate atata moneda pe salariile marite sau pensiile marite ale bugetarilor ,dar ganditi-va ca sunt profesori cu un salariu de 1800 si de cate ori li se adauga un 5% ,incepe lumea sa tipe. Daca li s-ar dubla procentul si salariile ar fi tot mici in comparatii cu cele din mediul privat si ma refer la categorii sociale cu aceeasi pregatire.Asa ca nu sunt de acord cu teoria ca sistemul privat ne duce in spate.Sa isi respecte legile si salariatii domnii din patronat care banuiesc ca nu au salarii de profesor sau medic.
   • Like 0
 • Nu se mai poate face niciodată echitate. Asta din cauza TRIPLĂRII strecurate perfid în buzunarul Președintelui, de către Gabriel Oprea, triplare la care nu s-a mai putut renunța. Odată cocoțați acolo, sistemul, oricum inechitabil, a explodat, Se va putea reveni la un *echilibru* ca cel dinaintea lăcomiei de la Cotroceni, doar peste patru decenii. Între timp, în sprijinul guvernanților sar cimitirele. Bravos, liberalism de bani publici !
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult