Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dacian Cioloș, despre legea salarizării unitare: Salariul premierului va scădea. Creșterile sunt, în primul rând, la salariile mici

Premierul Dacian Cioloș a explicat la emisiunea „În fața ta”, care va fi difuzată duminică la Digi24Legea salarizării unitare va aduce, începând cu iulie 2017, creșteri mai ales în cazul salariilor mici ale bugetarilor, iar spre finalul intervalului aplicării ei vor crește „puțin” și salariile mari, „tocmai pentru a aduce echitate”.

Șeful Guvernului a explicat că în cazul unor demnitari proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede reduceri de salarii, dând exemplu salariul premierului.

„Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câștiga președintele, premierul, miniștrii. (...) Nu cresc salariile, ba chiar la premier va scădea salariul față de cât este acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creșterile sunt, în primul rând, la salariile mici”, a spus șeful Guvernului.

Întrebat care va fi în 2017 impactul bugetar al aplicării legii unitare a salarizării, șeful Executivului a spus că depinde de ce se va întâmpla cu majorările de salarii votate recent în Parlament. 

„Depinde și de ce se va întâmpla cu acea modificare a OUG 20 votată în Parlament. Fără aceasta, pe de o parte avem ceea ce am decis prin OUG 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei și anul viitor, deci creșterile pentru sistemul de sănătate, profesori și câteva reechilibrări în administație, la care, dacă nu mă înșel, mai este vorba de încă un miliard și ceva care s-ar adăuga la cei 2,1 miliarde de lei”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care a fost trimis spre consultare, stabilește că președintele României va avea o indemnizație lunară de 21.540 de lei. După aplicarea noii legi a salarizării unitare, patriarhul Bisericii Ortodoxe va avea un salariu brut de 21.200 de lei, la fel ca premierul. Președintele Senatului și al Camerei Deputaților vor avea o remunerație de 21.200 lei, în timp ce senatorii și deputații vor câștiga lunar 18.000 de lei.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si pensionarii ?
    • Like 0
  • Banuiesc, ca marirea salariilor nu este conditionata de performanta sau cresterea de productivitate, ca la privati (asta daca bugetarii ar produce bogatie). Functionarul public, asistenta medicala, procurorul sau profesoara nu trebuie sa dovedeasca nimanui ca merita marirea de salar. Exista cineva care considera ca asta-i fair-play fata de privati si angajatii la privati care-i platesc salariile bugetarilor, fie ca-i salar de 1,000 Ron sau de 20,000 Ron?
    • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Nu, dar există 1,4 milioane de bugetari cărora li se rupe de privați, li se pare absolut normal să li se mărească și mai mult salariile, și inacceptabil să li se ceară performanță!

      Problema principală în sistemul bugetar este că șefii - cei care ar trebui să ceară performanță subordonaților - sunt cei mai slabi, pentru că sunt de obicei numiți, nu selectați să fie cei mai buni. Este absolut normal ca un om slab pregătit să nu îndrăznească să ceară performanța pe care el nu o are de la oamenii pe care îi comandă. Sau, și mai grav, să nici nu știe ce performanță poate să le ceară...
      Asta se poate rezolva organizând concursuri pe bune, de tip bacalaureat, în săli speciale, cu examinatori care nu cunosc candidații, filmat totul și publicat.

      Problema secundară este că sunt prea mulți angajați în public față totalul angajaților. Practic, în România, un om din trei lucrează pe bani publici produși de ceilalți doi din privat. Aberația asta nu cred că se mai întâlnește nicăieri!
      Și asta se poate rezolva, organizând concursuri pe bune și lăsând în medie din doi oameni doar pe cel mai bun. Sau, și mai bine, organizând și aici concursuri deschise, la care să participe oricine vrea și poate.

      A treia problemă este raportul salarizării public÷privat: după părerea mea, în domeniul public, salariul mediu trebuie să crească proporțional cu creșterea salariului mediu din privat. În felul ăsta, și angajații din sistemul public și-ar da interesul să meargă bine economia. Acum, îi doare fix undeva de cum merge economia, lor le vin oricum banii...
      Și apropo, când vine criza și scade salariul mediu din privat, ar trebui scăzut corespunzător în jos și salariul mediu din public, altfel nu se poate spune că avem solidaritate socială, ci doar două clase de salariați cu interese diferite!
      • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Atunci cand s-au taiat 25 de procente din salariul profesorilor-bugetari ca la cei privati nu , sau cand au taiat 15 procente din pensiile bugetarilor ,va intreb: Cui i-a pasat? Se face atata caz ca nu se tine seama de sistemul de salarizare privat! Eu cred ca adevarul e undeva la mijloc! Stiu ca domnii patroni nu respecta ei in primul rand legea salarizarii ,se stie ca majoritatea una platesc si alta e scris pe fluturas -si asta e o fapta evazionista penala dar cui ii pasa? Ar trebui sa le pese chiar celor din mediul privat pentru ca ii afecteaza pe ei in primul rand.Nu mai explic de ce ! Daca domnii patroni ar respecta legea nu ar tine salarii inghetate de 5-6 ani > Se bate atata moneda pe salariile marite sau pensiile marite ale bugetarilor ,dar ganditi-va ca sunt profesori cu un salariu de 1800 si de cate ori li se adauga un 5% ,incepe lumea sa tipe. Daca li s-ar dubla procentul si salariile ar fi tot mici in comparatii cu cele din mediul privat si ma refer la categorii sociale cu aceeasi pregatire.Asa ca nu sunt de acord cu teoria ca sistemul privat ne duce in spate.Sa isi respecte legile si salariatii domnii din patronat care banuiesc ca nu au salarii de profesor sau medic.
      • Like 0
  • Nu se mai poate face niciodată echitate. Asta din cauza TRIPLĂRII strecurate perfid în buzunarul Președintelui, de către Gabriel Oprea, triplare la care nu s-a mai putut renunța. Odată cocoțați acolo, sistemul, oricum inechitabil, a explodat, Se va putea reveni la un *echilibru* ca cel dinaintea lăcomiei de la Cotroceni, doar peste patru decenii. Între timp, în sprijinul guvernanților sar cimitirele. Bravos, liberalism de bani publici !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult