Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia în ședința conducerii USR. Drulă, președinte interimar

Dacian Cioloș 2021

Dacian Cioloș a anunțat luni că demisionează din funcția de președinte al USR, dar că rămâne în partid. Decizia de a pleca de la șefia formațiunii politice a venit după ce programul politic propus membrilor conducerii partidului a fost respins la vot, „Am considerat de bun simț să îmi prezint demisia. Credința mea este că USR este în continuare o alternativă pe scena politică din România, o alternativă la extremism. E nevoie de un partid credibil și conectat la modernizarea României”, a declarat Cioloș.

El a spus că președintele interimar al partidului va fi Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cele mai multe voturi, până când conducerea va decide organizarea unui congres pentru alegeri.

„Cred că ar trebui să înceapă și o dezbatere în partid legată de modificarea statutului”, a mai spus Cioloș, care a precizat că nu va mai candida la șefia partidului și nu intenționează să refacă proiectul PLUS.

Catalin Drula - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos

Drulă: „Dragi membri USR, nu suntem inamici, suntem o mare familie care își dorește modernizarea României”

Președintele interimar Cătălin Drulă le-a transmis membrilor USR un mesaj în care a făcut apel la unitate,

„De la bun început am fost un partid viu, în care dezbaterea și uneori ciocnirea de idei a fost nu numai prezentă, ci încurajată. Ne aprindem repede, suntem pasionați de ceea ce facem, dar în focul dezbaterii ne mai și scapă cuvinte.

Cred că e momentul să ne uităm în jur, la colegii noștri. Împreună suntem cei care am muncit la creșterea acestui partid.

Lângă noi avem surori și frați de idei. Nu suntem inamici, suntem o mare familie care își dorește modernizarea României.

Îi mulțumesc lui Dacian Cioloș pentru contribuția sa la misiunea USR. Am lucrat multă vreme împreună și avem multe momente frumoase de care să ne amintim. Sunt sigur că va continua să aibă o contribuție importantă la viitorul acestui proiect.

Dragi colegi,

Vreau să facem tot ce ține de noi să ștergem liniile de separare și să lucrăm uniți pentru viitor. E momentul unui RESET. Sau cum se spunea pe vremea lui Ion Creangă, “cele rele să se spele, cele bune să se adune”.

Îmi doresc să privim către viitor, să construim încrederea între noi. Și să dăm încredere României în noi”, a scris Drulă. 

Știrea inițială:

Dacian Cioloș a anunțat, în ședința Biroului Național al USR, că va demisiona din funcția de președinte, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Potrivit sursei citate, Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi din USR, urmează să preia președinția interimară a partidului. 

Fostul ministru al Transporturilor a și anunțat, de altfel, public că este pregătit să preia conducerea USR în cazul în care Dacian Cioloș demisioneză. „Dacă va fi nevoie voi face acest rol, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider – oricare ar fi el – este să dea mesaje de încredere”.

Demisia lui Dacian Cioloş vine după ce programul politic propus membrilor conducerii partidului a fost respins la vot, cu 14 voturi ”împotrivă” şi 11 ”pentru”. El este așteptat să iasă în conferință de presă la ora 18:00 pentru a-și anunța demisia.

Următorul pas este declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Ciolos a facut acum pasul inapoi, necesar , dupa parea D-sale,, pentru un om de onoare. Similar -pastrind proportiile, desigur - cu demisia Generalului De Gaulle in 1969, dupa pierderea referendumului, pe care nu-l ceruse nimeni in afara de el. Dl Ciolos, nu a gresit acum, dar urmrile gestul8 Dslae sint dezastruoase nu numaipentru USR cipentru Romania. Dl Ciolos a gresit ireparabil in zilele declansarii crizei guvernamentale care a condus la iesirea USR din guvern. A preferat, atunci, absolut inexplicabil pentru un om politic responsabil pentru tara lui si, mai ales de anvergura sa internationala, sa se preumble la receptii si intilniri in Paris, in loc sa deiscute cu presdintele Johannis, sa ii arate marasmul si dezastrul spre care se indreapta, sa negiceieze o soluti si, mai ales, sa-i aminteasca toate relatiile sale in lumea politicii Uniunii Europene, care il fac singurul om politic apt sa conduca Romania. Dl Ciolos a ales calea cacialmalei, uitind ca se afla pe Dombovita unde vietuiesc cei mai mari trisori si cacailmagii politici, uitind ca nu este liderul celui mai puternic partid, .nici macar al unui partid balama, fiindca la PSDR si PNL nu exista principii ci interese. Nu stiu daca USR va mai fi capabil sa cistige un vot puternic in 2024 sau daca va fi penalizat de electorat la fel ca PNTCD. Si,din pacate, Dl.Ciolos poarta vina. Ar fi fost, de fapt a si ramas, singurul om politic de factura europeana, apt sa conduca Romania. Nu cred ca va mai putea. As dori sa nu am dreptate si as vrea sa stiu ce crede.
    • Like 0
  • Din pacate, un mare cusur al lui Ciolos este ca se lungeste prea mult, fiind prea scrupulos si birocrat. Programul lui e bun, dupa mine, dar nerealist avand in vedere materialul uman nu atat de caracterizat de abnegatie si harnicie de albina cum ar presupune punerea in aplicare a acelui program. USR contine multi oameni cu IQ ridicat, dar, tocmai de aceea, la varf e greu de coordonat actiunile, fiind prea multe idei si orgolii de avut in vedere. In felul acesta, IQ-ul rezultant
    al stupului de albine ajunge un IQ aproape precar!!! Nu stiu daca domnul Drula va putea stimula IQ-ul stupului. Sunt ceva sanse, totusi, acest personaj fiind mai putin teoretician politic si mai dornic de actiuni concrete. Sper sa-si castige respectul. Si, mai ales, sa fie lasat sa faca treaba daca stupul va identifica la timp intrusii ce strica, de obicei, coeziunea partidelor pro-occidentale, pentru ca asculta comanda de la rusi!!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult