Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Speranța moare prima. USR nu înțelege ce i se întâmplă

Dacian Cioloș și Dan Barna

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Zilele acestea atenția noastră se îndreaptă spre scandalul din USR.

Dacian Cioloș vs tabăra lui Dan Barna, apare și dl. Drulă pe fir. Nu este foarte clar cine cu cine și de ce se ceartă. Cumva tipic pentru mediul politic românesc (și, probabil, nu numai).

Doar că noi avem o mică problemă, și anume o încredere extrem de scăzută a românilor în politicieni, încredere care a condus la o prezență „record” la alegerile parlamentare din 2020, de puțin peste 30%.

Oricât de mult vom încerca să ne mințim singuri, situația este îngrijorătoare. Ruptura dintre electorat și politic este evidentă, mai ales dacă ne uităm la cine votează marile partide. Și, mai exact, mă refer la aparatul de partid.

Altfel spus, oamenii neînrolați politic sau fără interese imediate nu prea sunt interesați de cine și cum candidează.

USR a venit și a propus o altă politică, alți oameni, CV-uri impresionante și tot așa. Românii, total scârbiți de politicienii tradiționali, s-au uitat la acest nou partid și au crezut că „acum am cu cine”.

Și au fost dezamăgiți…

Acest nou scandal din USR nu lovește doar în acest partid, ci afectează întreaga politică românească și implicit percepția oamenilor despre politicieni.

De ce spun acest lucru? Păi să vedem…

Românii s-au săturat de incompetenți

Există această percepție conform căreia suntem conduși de incompetenți.

USR le-a spus că acum au cu cine și, cum spuneam mai sus, a propus o serie de oameni cu CV-uri impresionante.

Au fost lansate promisiuni care mai de care mai mărețe, doar că rezultatele au întârziat să apară. Primarii se descurcă și nu prea (cel puțin la nivelul percepției opiniei publice și, sincer, e tot ce contează), iar aventura de la guvernare a fost scurtă.

Sigur, propaganda de partid ne-a spus că nu puteau guverna cu PNL. Eu am explicat într-un articol anterior de ce cred că ieșirea de la guvernare a fost o eroare. Foarte pe scurt, dincolo de aparatul de partid, oamenii normali așteptau ca ei să reziste și să își demonstreze competența, inclusiv cea politică. Nu a fost cazul.

Scăderea din sondaje pare a confirma analiza mea.

Românii s-au săturat de promisiuni neîmplinite

Și nu pot să nu dau exemplul „apă caldă de luni”. Am spus-o și atunci, o spun cu fiecare ocazie: setarea unor așteptări mărețe va conduce la dezamăgiri pe măsură.

S-a realizat mult prea puțin față de ce s-a promis în campanii sau în perioada petrecută în opoziție.

Unii spun că aceste promisiuni au fost bune pentru a câștiga. Deși nu sunt de acord, pot înțelege gândirea. Doar că strategiile de comunicare de după alegeri nu au fost prea inspirate, astfel că percepția promisiunilor în vânt a crescut.

Cel mai bun exemplu este Nicușor Dan. Bine, nici ceilalți primari nu sunt neaparat în poziții mult mai bune. Vezi Brașov sau Timișoara. 

Și în final, românii s-au săturat de circ și scandal

Cred că ideea că românii ar fi atrași doar de circ este una falsă. Dacă ne uităm la comportamentul clasei politice și la prezența tot mai scăzută la vot, este clar că oamenii normali și demni așteaptă altceva.

Acest scandal din USR, făcut public din motive de ei știute, nu face altceva decât să strice și mai mult imaginea politicului românesc. De ce? Pentru că oamenii așteptau altceva de la acești tineri politicieni, cu CV-uri impresionante, ambiții și promisiuni.

Așteptau poate puțină clasă, așteptau maturitate, așteptau poate mai multă discreție.

Nu a fost cazul…

Unii dintre voi vă veți gândi că și celelalte partide sunt în aceeași situație. Evident, doar că așteptările de la celelalte partide sunt practic egale cu 0.

USR rămâne printre puține partide care încă, cu accent pe încă, poate emite pretenția de a scoate la vot persoane scârbite de mediul politic. Este clar că oamenii așteaptă o alternativă, dar până una alta, dacă își doresc în 2024 un scor mai bun decât o arată sondajele, au nevoie de o altă strategie.

Poate un pic de clasă? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu si nu prea imi pasa ce se intampla acolo cu USR. Da cateva mentiuni despre Ciolos, asa cum le-am observat eu de-a lungul vremii:
    - in 2015 a acceptat sa il ia pe dancu in guvern fara sa ii puta
    - in 2016 cum s-a inscris nu s-a inscris in pnl, cum psd a ajuns la 45%
    - in 2017 sau 2018 episodul oana `roata motrice` bogdan
    - in 2018 ma inscriu in usr, nu mai inscriu, fac plus
    - in 2019/2020 unire plus usr
    - in 2021/2022 ajuns presedinte si stins lumina.
    Noapte buna Ciolos, sper sa pleci inapoi la Zălau si sa ne lasi in pace.
    • Like 2
  • nu-i suficient CV-ul, mai trebuie si conditia fizica, ori tinerii acestia sunt mai preocupati de timpul lor liber , decat de munca zi-lumina, care se presupune in functiile de la conducere
    (ultimii obisnuiti cu asa ceva, regret sa o spun, au fost primele generatii de pedeseristi, de dupa '90)
    • Like 0
  • storo check icon
    De cind stiu USR-ul, se tot cearta si se tot cearta si se tot cearta....Nu stiu sa isi spele rufele in familie ci dimpotriva, in bunul spirit romanesc, o fac in public. Si asta m-a indepartat de ei desi ii priveam curios si plin de speranta. Dar nu au facut altceva decit sa se aseze linga celelelate partide: gura mare , promisiuni multe, certuri zilnice, rezultate zero. ((Pacat de Drula pt ca incepuse sa miste lucrurile in zona constructiilor de drumuri, cai ferate, etc. Cum am mai spus, cred ca e unul dintre putinii ministri buni ai Romaniei, pacat ca Barna l-a dat jos))
    Cei de la USR au avut sansa istorica (pt un partid mic) sa guverneze dar, la fel ca niste copii isterici, s-au suparat pe ceilalti si si-au luat jucariile si au plecat.
    Barna a pierdut in mod democratic alegerile interne din partid dar ego-ul lui nu accepta democratia asa ca incearca tot felul de mirshavisme ca sa-l dea jos pe Ciolos.
    Si lista poate continua....
    Ce nu inteleg nici ei (dar nici cei din PNL) este ca datorita comportamentului lor infantil ( ca sa fiu politicos) lumea migreaza catre PSD si AUR.
    Sau migreaza de tot si-i lasa pe politicieni sa se sfisie intre ei. Pina la capat.
    • Like 1
  • În 2016, USR a avut şansa să demonstreze că este un partid capabil să schimbe ceva în politica românească şi să „acapareze” non-votanţii; unii dintre ei au ieşit din casă pentru USR. Din celebra Duminică a Orbului eu am votat constant PNL până în 2016, când am pus ştampila pe USR. Motivul a fost absorbţia PDL. Adică timp de zece ani îmi spui că PDL e câh, că Băsescu şi portocaliii sunt cancerul României, te faci frate cu PSD ca să dai jos PDL şi, după aia, ce faci?! La vremea respectivă am văzut în USR şansa unei schimbări, fără baronii semianalfabeţi, buhăiţi şi nărăviţi pe lista candidaţilor. Erau oameni tineri şi, să zicem, ceva mai curaţi.

    Dezamăgirea a fost cruntă încă de la început, când i-am văzut cu pancarte în Parlament. Poftim?!!! Păi, pentru asta v-am trimis acolo?! Cu pancarte, pot ieşi eu, în stradă, ca să vă susţin pe voi! Mă aşteptam la o politică coerentă, însă n-am văzut decât diletantism. Mă gândeam că, dacă l-ar coopta pe dl. Cioloş, s-ar putea ajunge, dacă nu la o alianţă, la o înţelegere între partide pentru o dreaptă mai puternică. Nu numai că n-au reuşit să facă asta, dar au dat cu toporul la rădăcină cât de tare au putut. A fost o dezamăgire mai mare decât atunci când am votat Brambureala Democrată (CDR), în 1996.

    După alegerile din 2016, îmi promisesem că n-am să mai votez niciodată. Pentru că toţi sunt o apă şi-un pământ: ori proşti, ori hoţi. Totuşi februarie 2017 m-a făcut răzgândesc. Am văzut ce înseamnă ca un partid să zburde fără lesă prin Parlament. S-a-ntâmplat să fie PSD. ORICE PARTID CU MAJORITATE CONFORTABILĂ AR FI FĂCUT LA FEL. De atunci am hotărât să votez partidul mai puternic din opoziţie. În 2020 a fost PNL.

    Însă mi-e teamă pentru alegerile următoare. USR deja nu mai contează (asta dacă a contat vreodată). PNL este specialist în a-şi da cu tesla în părţile dureroase şi, se pare, a început să-i placă. Aşadar, ar rămâne PSD cu AUR. Văd doar o opoziţie fărâmiţată, incapabilă să facă faţă unei alianţe malefice. Iar cu ce se întâmplă prin vecini... Dumnezeu să aibă (din nou) milă de noi, că suntem bicisnici!
    • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Nume check icon
      Dacă lucrurile continua ca acum sunt foarte mari șanse sa avem un AUR+ PSD la guvernare în 2024. Și întrebarea mea este de nu, dacă altceva nu se poate? Și poate pana la urma va fi pe termen lung o sa fie mai bine pentru ca sigur acesta alianță toxica va întoarce țară cu câțiva ani în urma și toaae lumea isi va da seama câte parale fac ei în realitate. Și poate între timp în 2028 va apărea o noua generație de politicieni mai buna și orientata către bunăstarea acestui popor. Dacă nici atunci nu, asta este.
      • Like 0
  • dacă te uiți la ei cu atenție... : Cioloș - omul francezilor, pare rupt de realitate, anost; Bârnă - 'parintele1', putin șantajabil, fără viziune. Amândoi urmează o doctrina 'woke', și deci cu putine șanse. Mai apare și Drula la televizor, precum un salvator al partidului. Au sa dispară în negura.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Furtună într-un pahar cu apă.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Copaci plantați, biciclism, voluntariat, fonduri europene și hipsterisme nu sunt suficiente "experiențe" ca sa faci administrație și sa conduci un stat. Intenția cred ca a fost și este buna, dar experiență este zero. CV-urile impresionante nu prea au existat și aici nu mă refer la scoli, ci mai degrabă la experiențe de lucru. Deasemenea au fost luați prin surprindere de succesul lor și nu au înțeles prea bine ca așteptărilor au fost imense în urma promisiunilor lor și critica mult mai mare din partea susținătorilor decât a adversarilor. Sunt într-un moment critic și de aici ori urci ori cobori. Dacă vor sa urce ar trebui sa de-a deoparte toate ranchiunele între factiunile din partid și sa reconstruiască acest partid de la zero. Și au șanse mult mai mari în opoziție sa facă acest lucru, decât la putere. Vor avea luciditatea necesară sa facă acest lucru, sau vor deveni un partid meteoric pe scena politicii românești?
    • Like 5
    • @ Nume
      Părerea mea este că au vrut să testeze piaţa iar noi i-am luat în serios. În final s-au speriat şi ei unde au ajuns.
      • Like 0
  • M0sh0o check icon
    Când o s-apuc să am si io ceva apă caldă-n cadă, Ceaușescule? Că ies aburii din canalele de pe Brâncoveanu' de crezi că toți se cakă fix cam la 48 de grade?
    • Like 0
  • Barna a dus USR la 11%...Barna trebuie sa i-a o pauza...Ciolos a fost ales Presedinte...e normal sa vina cu o viziune/strategie pt partid...nu-i inteleg pe Drula, Nasui....etc...de ce se pozitioneaza anti-Ciolos....de ce au mai fuzionat...? sau au fost convinsi ca Barna iese Presedinte si dupa fuziune...dar nu pricep cum de nu vad ca Barna i-a tras in jos..omul n-a convins cu nimic...singura lui calitate a fost ambitia personala sa fie in frunte...
    • Like 7
    • @ Dan Tarcan
      Asa este stimate domn ,
      -USR--ul are sanse mari sa ajunga , la butoane , dar nu cu barna , ci cu Domnii Ciolos,, C Drula ,in care vad mari sprenate ,caci este un Om al faptelor ,,apoi C Nasui , sa nu uitam de Domnul Ghinea , C Armand etc,, ar trebui sa se ,, inhame la caruta Romanieii , si sa traga p inainte ,caci toti ,,suntem in fond , romani ,,Am studiat calitatile politicienilor si de la ,alte partide ,dar ,nu am gasit pe nimeni ,,cu calitati -abilitatii , care le au acesti Domni ,enumerati mai sus !
      Inca ,mai am sperante pozitive ,caci am fost tare ,descurajat , de ispravile facute de pnl , aripa catu ! Am sperante si in Domnul Orban cu echipa ,
      • Like 2
    • @ Dan Tarcan
      Corina check icon
      Se pare că fix acum useriștii forțează demisia lui Cioloș. Inconștienți. Sper să-și facă Cioloș partid. E singurul în care mai am încredere.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult