Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Zilele acestea atenția noastră se îndreaptă spre scandalul din USR.
Dacian Cioloș vs tabăra lui Dan Barna, apare și dl. Drulă pe fir. Nu este foarte clar cine cu cine și de ce se ceartă. Cumva tipic pentru mediul politic românesc (și, probabil, nu numai).
Doar că noi avem o mică problemă, și anume o încredere extrem de scăzută a românilor în politicieni, încredere care a condus la o prezență „record” la alegerile parlamentare din 2020, de puțin peste 30%.
Oricât de mult vom încerca să ne mințim singuri, situația este îngrijorătoare. Ruptura dintre electorat și politic este evidentă, mai ales dacă ne uităm la cine votează marile partide. Și, mai exact, mă refer la aparatul de partid.
Altfel spus, oamenii neînrolați politic sau fără interese imediate nu prea sunt interesați de cine și cum candidează.
USR a venit și a propus o altă politică, alți oameni, CV-uri impresionante și tot așa. Românii, total scârbiți de politicienii tradiționali, s-au uitat la acest nou partid și au crezut că „acum am cu cine”.
Și au fost dezamăgiți…
Acest nou scandal din USR nu lovește doar în acest partid, ci afectează întreaga politică românească și implicit percepția oamenilor despre politicieni.
De ce spun acest lucru? Păi să vedem…
Românii s-au săturat de incompetenți
Există această percepție conform căreia suntem conduși de incompetenți.
USR le-a spus că acum au cu cine și, cum spuneam mai sus, a propus o serie de oameni cu CV-uri impresionante.
Au fost lansate promisiuni care mai de care mai mărețe, doar că rezultatele au întârziat să apară. Primarii se descurcă și nu prea (cel puțin la nivelul percepției opiniei publice și, sincer, e tot ce contează), iar aventura de la guvernare a fost scurtă.
Sigur, propaganda de partid ne-a spus că nu puteau guverna cu PNL. Eu am explicat într-un articol anterior de ce cred că ieșirea de la guvernare a fost o eroare. Foarte pe scurt, dincolo de aparatul de partid, oamenii normali așteptau ca ei să reziste și să își demonstreze competența, inclusiv cea politică. Nu a fost cazul.
Scăderea din sondaje pare a confirma analiza mea.
Românii s-au săturat de promisiuni neîmplinite
Și nu pot să nu dau exemplul „apă caldă de luni”. Am spus-o și atunci, o spun cu fiecare ocazie: setarea unor așteptări mărețe va conduce la dezamăgiri pe măsură.
S-a realizat mult prea puțin față de ce s-a promis în campanii sau în perioada petrecută în opoziție.
Unii spun că aceste promisiuni au fost bune pentru a câștiga. Deși nu sunt de acord, pot înțelege gândirea. Doar că strategiile de comunicare de după alegeri nu au fost prea inspirate, astfel că percepția promisiunilor în vânt a crescut.
Cel mai bun exemplu este Nicușor Dan. Bine, nici ceilalți primari nu sunt neaparat în poziții mult mai bune. Vezi Brașov sau Timișoara.
Și în final, românii s-au săturat de circ și scandal
Cred că ideea că românii ar fi atrași doar de circ este una falsă. Dacă ne uităm la comportamentul clasei politice și la prezența tot mai scăzută la vot, este clar că oamenii normali și demni așteaptă altceva.
Acest scandal din USR, făcut public din motive de ei știute, nu face altceva decât să strice și mai mult imaginea politicului românesc. De ce? Pentru că oamenii așteptau altceva de la acești tineri politicieni, cu CV-uri impresionante, ambiții și promisiuni.
Așteptau poate puțină clasă, așteptau maturitate, așteptau poate mai multă discreție.
Nu a fost cazul…
Unii dintre voi vă veți gândi că și celelalte partide sunt în aceeași situație. Evident, doar că așteptările de la celelalte partide sunt practic egale cu 0.
USR rămâne printre puține partide care încă, cu accent pe încă, poate emite pretenția de a scoate la vot persoane scârbite de mediul politic. Este clar că oamenii așteaptă o alternativă, dar până una alta, dacă își doresc în 2024 un scor mai bun decât o arată sondajele, au nevoie de o altă strategie.
Poate un pic de clasă?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- in 2015 a acceptat sa il ia pe dancu in guvern fara sa ii puta
- in 2016 cum s-a inscris nu s-a inscris in pnl, cum psd a ajuns la 45%
- in 2017 sau 2018 episodul oana `roata motrice` bogdan
- in 2018 ma inscriu in usr, nu mai inscriu, fac plus
- in 2019/2020 unire plus usr
- in 2021/2022 ajuns presedinte si stins lumina.
Noapte buna Ciolos, sper sa pleci inapoi la Zălau si sa ne lasi in pace.
(ultimii obisnuiti cu asa ceva, regret sa o spun, au fost primele generatii de pedeseristi, de dupa '90)
Cei de la USR au avut sansa istorica (pt un partid mic) sa guverneze dar, la fel ca niste copii isterici, s-au suparat pe ceilalti si si-au luat jucariile si au plecat.
Barna a pierdut in mod democratic alegerile interne din partid dar ego-ul lui nu accepta democratia asa ca incearca tot felul de mirshavisme ca sa-l dea jos pe Ciolos.
Si lista poate continua....
Ce nu inteleg nici ei (dar nici cei din PNL) este ca datorita comportamentului lor infantil ( ca sa fiu politicos) lumea migreaza catre PSD si AUR.
Sau migreaza de tot si-i lasa pe politicieni sa se sfisie intre ei. Pina la capat.
Dezamăgirea a fost cruntă încă de la început, când i-am văzut cu pancarte în Parlament. Poftim?!!! Păi, pentru asta v-am trimis acolo?! Cu pancarte, pot ieşi eu, în stradă, ca să vă susţin pe voi! Mă aşteptam la o politică coerentă, însă n-am văzut decât diletantism. Mă gândeam că, dacă l-ar coopta pe dl. Cioloş, s-ar putea ajunge, dacă nu la o alianţă, la o înţelegere între partide pentru o dreaptă mai puternică. Nu numai că n-au reuşit să facă asta, dar au dat cu toporul la rădăcină cât de tare au putut. A fost o dezamăgire mai mare decât atunci când am votat Brambureala Democrată (CDR), în 1996.
După alegerile din 2016, îmi promisesem că n-am să mai votez niciodată. Pentru că toţi sunt o apă şi-un pământ: ori proşti, ori hoţi. Totuşi februarie 2017 m-a făcut răzgândesc. Am văzut ce înseamnă ca un partid să zburde fără lesă prin Parlament. S-a-ntâmplat să fie PSD. ORICE PARTID CU MAJORITATE CONFORTABILĂ AR FI FĂCUT LA FEL. De atunci am hotărât să votez partidul mai puternic din opoziţie. În 2020 a fost PNL.
Însă mi-e teamă pentru alegerile următoare. USR deja nu mai contează (asta dacă a contat vreodată). PNL este specialist în a-şi da cu tesla în părţile dureroase şi, se pare, a început să-i placă. Aşadar, ar rămâne PSD cu AUR. Văd doar o opoziţie fărâmiţată, incapabilă să facă faţă unei alianţe malefice. Iar cu ce se întâmplă prin vecini... Dumnezeu să aibă (din nou) milă de noi, că suntem bicisnici!
-USR--ul are sanse mari sa ajunga , la butoane , dar nu cu barna , ci cu Domnii Ciolos,, C Drula ,in care vad mari sprenate ,caci este un Om al faptelor ,,apoi C Nasui , sa nu uitam de Domnul Ghinea , C Armand etc,, ar trebui sa se ,, inhame la caruta Romanieii , si sa traga p inainte ,caci toti ,,suntem in fond , romani ,,Am studiat calitatile politicienilor si de la ,alte partide ,dar ,nu am gasit pe nimeni ,,cu calitati -abilitatii , care le au acesti Domni ,enumerati mai sus !
Inca ,mai am sperante pozitive ,caci am fost tare ,descurajat , de ispravile facute de pnl , aripa catu ! Am sperante si in Domnul Orban cu echipa ,