Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dăm note mari unor superamenajări în spații mici. Toate made in RO

Să zicem că te muți într-un aparament de 100 de metri pătrați, ceea ce vă dorim tuturor. Bucătărie deschisă către living, dining de 6-8 persoane, colț de citit, dormitor cu măsuță de toaletă, dormitor de oaspeți etc. Sigur o să dai scroll down, dacă îți spunem că există în România niște oameni care au inclus (aproape toate) aceste funcțiuni în spații de sub 50 de mp.

Astăzi, punem accentul pe talentul și puterea creatoare care intervin salvator în peisaj atunci când îți propui să faci mai mult din mai puțin. Spații XXS și XS, în ordine crescătoare.

14 mp. București. Garaj transformat în birou de arhitectură.

Se întâmpla în anul 2014, pe str. Paris, într-un garaj de la parterul unui bloc interbelic. Autorii sunt arhitecții de la Lama Arhitectura, care au avut curajul să treacă de la un birou de 47 mp la unul de 14 mp! Cum amenajarea a fost finalizată într-un timp record (14 zile), OSB-ul, de multe ori subestimat ca potențial estetic, a fost o soluție rapidă. Da, încap și bicicletele! Povestea pe larg aici.

22 mp. București. Tot garaj, tot birou de arhitectură.

Garajul se află la parterul unui bloc de locuinţe din anii ’60, iar noul rol dat de arhitecții de la Arhi Dot Design l-au făcut demn de premiul secțiunii “Arhitectura spaţiului interior”, în cadrul Bienalei de Arhitectură 2016. Biblioteca-paravan, ce separă spaţiul de lucru de zona de întâlniri, este formată din 6 module care pot fi repoziţionate separat sau împreună în diverse variante, masa din zona de zi se transformă din masă de cafea în masă de dining sau de întâlnri, iar biroul cu 4 posturi de lucru are multiple spații de depozitare. Mai multe despre acest concept de mobilare supersmart aici.

28 mp. Brașov. Locuință de vacanță.

Micuțul apartament se află în curtea unei case vechi din centrul istoric al Braşovului, la câteva minute de Piaţa Sfatului. Magda Roșioară, proprietarul și designerul studioului, i-a intuit potențialul, deși, atunci când l-a văzut, era demodat, trist şi întunecat. Renovarea lui a presupus rezolvarea unor probleme de ventilație și de umiditate, ceea ce, în final, a dus la o investiție de 20.000 de euro, cu tot cu mobilier și electrocasnice. Piesa de rezistență a dormitorului este patul care iese din dulap, acționat prin telecomandă. Când patul se pliază și intră în dulap, în locul lui se creează un nou colț de relaxare. Un interviu cu autoarea amenajării aici.

 37 mp. București. Garsoniera care mult aduce a apartament cu două camere.

Pentru că ne place precizia, vorbim de fapt despre o suprafață utilă de 36,75 mp și, chiar dacă e un spațiu compact, Elis Popescu (colega noastră), care semnează conceptul amenajării, a pornit de la ideea că nimeni NU și-ar dori să doarmă pe o canapea extensibilă. Spațiul a fost “disciplinat”, cu ajutorul arhitectului George Barbu, în 5 zone esenţiale pentru o locuire confortabilă: vestibul, bucătărie, living, dormitor cu dressing, loc de luat masa. Povestea pe larg, cu prețuri, bugetul investit și furnizori, aici.

38 mp. București. Mini apartament diafan, pe Magheru.


Un apartament care are și pat de zi, la nevoie “dormitor de oaspeți”. Autoarea amenajării este Anna Chițan, de la Annterior, care a reușit să ne facă să folosim adjectivul “spațios” pentru a caracteriza un apartament de 38 mp. Peretele despărțitor dintre bucătărie și living a fost singurul eliminat, iar efectul a fost neașteptat: apartamentul s-a umplut brusc de lumină și au obținut senzația de spațiu. Unde mai pui că pe perete bucătăriei stau lipite manual aproximativ două mii de monede! Te-am făcut curios? Atunci dă click aici.

40 mp. București. Apartament cu două camere, în Centrul istoric.

Tot Anna Chițan este autoarea amenajării, tot un apartament mic, specialitatea ei :). Ceea ce este acum living, fusese inițial dormitorul apartamentului și vice versa. Accesul în fostul dormitor se făcea doar prin living. A fost însă eliminat peretele dintre bucătărie și fostul dormitor, modificare fără de care holul și bucătăria ar fi rămas niște spații extrem de întunecate. Bugetul a fost de 11.000 de euro și amenajarea a durat un pic mai mult de două luni. Toată povestea aici.

44 mp. București. Mansardă șic.

Până să vă îndrăgostiți și voi de ce au reușit să facă arhitecții de la Ideogram Studio (Ilinca Constantinescu, Tudor Constantinescu, Anca Cioarec, Brîndușa Tudor) în cei 44 mp ai acestei mansarde, vă spunem că, înainte de a se transforma într-o mansardă de locuit, spațiul acesta era doar un pod, cu o lucarnă, o scară de acces și o ușă mică la intrare. Primele modificări au apărut în 2005: ferestre noi pe pantele acoperișului, termoizolare, placare cu gips-carton și amenajarea unei băi. Toate elementele de structură acum la vedere sunt însă cele originale, din 1938. Povestea amenajării aici.

În încheiere, încă 3 exemple

Tot la limita celor 50 mp se găsește și apartamentul de două camere de mai jos (i se mai zice și garsonieră dublă). Îl adăugăm în acest post ca teaser, pentru că l-am fotografiat de curând și ți-l vom prezenta pe larg. Conceptul designului interior poartă semnătura colegei noastre, Elis Popescu, cu implicarea arh. George Barbu.


Și încă două apartamente mici, dar care depășesc 50 mp, te invită la „furat” idei:

54 de metri pătrați organizați “la dungă”. Echipa CRAFTR a reușit în aproximativ un an (cu tot cu aprobări de construcție), cu un buget de până în 30.000 euro, să transforme un banal apartament de trei camere înghesuite într-o gură de aer proaspăt, un spațiu aerisit din care să nu lipsească nimic: un dormitor, o bucătărie echipată complet, un living generos, dining pentru douăsprezece persoane (!!!), un birou/posibilă cameră pentru copil și loc de depozitare cât cuprinde. Citește mai departe.

Nu știm care este suprafața exactă a apartamentului; sigur e mai mare de 50 mp, dar tot la apartamente mici îl încadrăm. Amenajarea este semnată de arh. Rucsandra Popescu, care s-a mutat aici acum câțiva ani, după ce, înainte, avea un apartament prin care s-ar fi putut plimba cu bicicleta. Nu exista dormitor, doar un open space care funcționa ca birou. Rucsandra l-a compartimentat și l-a adaptat nevoilor familiei ei. Impresii de la fața locului și mai multe imagini aici.

Fotografii: Alex Boghian, Arthur Țințu și prin autorii menționați în articol.

Acest articol a fost preluat de pe designist.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări! Așa gândesc și acționează adevărații profesioniști. Mă bucur că apuc să admir ingeniozitatea, talentul și gândirea pozitivă. Nu toată lumea vrea să trăiască în spații de locuit uriașe, greu de întreținut nu numai din punctul de vedere al cheltuielilor bănești ci și ca muncă fizică efectivă. Exemplele din acest articol arată că se poate locui frumos, civilizat și intim și pe spații mei mici la dimensiuni omenești. Încă odată felicitări!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult