Foto: Guliver Getty Images
Peste 700 de oameni, printre care liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, au fost arestați în timpul celor mai ample proteste antiguvernamentale care au avut loc în ultimii ani în Federația Rusă. Cei mai mulți dintre ei sunt din Moscova și Sankt Petersburg însă proteste au avut loc și în orașe mai mici..
„Se știa că, în Moscova și Sankt Petersburg, Putin nu este favoritul principal sau nu câștigă în niciun caz la diferențele pe care le obține în orașele de sub un milion de locuitori. Faptul că acolo Navalnîi aduce oameni în stradă nu e ceva deosebit, s-a mai întâmplat asta. Important este că o rețea întreagă de orașe, 80 s-a vehiculat în presă, a început să își exprime nemulțumirea în stradă, pentru că la nivelul acestor orașe mici începe să se degradeze viața într-un ritm mult mai evident. Asta e, de fapt, știrea. Dacă aceste mișcări se întind pe întreg teritoriul Federației Ruse, atunci regimul începe să aibă o problemă. Pentru că asta va fi fără precedent. Acolo este electoratul lui Vladimir Putin, în micile orașe, nu în Sankt Petersburg”, este de părere Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
În opinia sa, în acest moment, Federația Rusă nu mai are nicio victorie pe care să o anunțe cetățenilor ei.
„Putin își pregătește mecanismul de protecție”
„Pe relația cu SUA lucrurile au intrat într-un soi de blocaj, pe relația cu UE, lucrurile sunt practic înghețate, se îndesesc acuzele la adresa Federației Ruse, deci Federația Rusă nu punctează pe niciun dosar. Nici pe dosarul Ucrainei, nici pe dosarul Orientului Mijlociu. Este o criză de comunicare și de mesaj care este evidentă”, spune Dungaciu.
Pe acest fond, președintele Rusiei, Vladimir Putin a pus deja în mișcare un mecanism de protecție: preia controlul asupra canalelor de presă care nu erau controlate deja de Kremlin sau plasează responsabilitatea pentru nemulțumirile populației pe guvernatori.
„Vina cade pe guvernatori, ca să estompeze nemulțumirile, care sunt tot mai reale, și să ofere capete mulțimii, astfel încât nu se ajungă la capul lui Moțoc, la vinovații de la Kremlin. Asta este o barieră în fața potențialelor nemulțumiri, pentru că nu există perspectivă de redresare a crizei. Putin începe să își schimbe echipa din jurul lui, începe să aducă oameni mai tineri, care să nu fie incluși în rețele mai vechi, ce au suficientă putere pentru a încerca lovituri de palat, există tot felul de semnale prin care Putin își pregătește mecanismul de protecție”, arată analistul de politică externă.
„Eu cred că trebuie să te temi când Putin e puternic, dar trebuie să te temi și când Putin este foarte slab”
Reacția dură a Kremlinului manifestată prin arestarea a sute de protestatari are drept principală menire descurajarea opozanților. SUA au condamnat dur arestările făcute în Rusia, transmițând că „reținerea manifestanților pașnici, a observatorilor drepturilor omului și a ziariștilor este un afront la adresa valorilor democratice fundamentale”.
Totodată Uniunea Europeană a cerut Moscovei să îi elibereze pe cei aflați în închisoare în urma protestelor de duminică.
„Dacă aceste mesaje or să ajungă la cei care protestează, acestea vor fi mesaje de încurajare și cred că Putin poate avea o problemă în perspectiva prezidențialelor. De rezolvat nu o poate rezolva, trebuie să o deturneze cumva. Și atunci apare întrebarea: Cum va deturna agenda publică, Vladimir Putin la o agendă bazată pe corupție, sărăcie, opresiune, la una bazată pe altceva? Eu cred că trebuie să te temi când Putin e puternic, dar trebuie să te temi și când Putin este foarte slab. Pentru că s-ar putea ca în momentul în care este încolțit să reacționeze într-un mod foarte virulent”, este de părere Dan Dungaciu.
Mișcările de protest ar putea genera un nou lider
Mișcările de protest ar putea genera un nou lider care să îl conteste pe Vladimir Putin, în contextul în care Aleksei Navalnîi nu poate participa la alegerile prezidențiale din cauza unei condamnări cu suspendare pentru delapidare. „Dacă Navalnîi va fi eliminat, scos din joc, nu este exclus să apară altcineva în afara lui. Și s-ar putea ca acestă declanșare de manifestări de protest să fie de fapt pregătirea unui nou lider, care poate e și cunoscut în cercurile lui Navalnîi, tocmai pentru că deja e limpede că Navalnîi nu poate candida la funcția de președinte. Regimul Putin are o problemă cu Navalnîi, nu neapărat cu el ca atare, ci cu cine poate urma după el pe trendul ăsta de manifestații pe care le declanșează”, crede Dungaciu.
Noul lider va trebui să urmeze însă, după părerea sa, aceeași retorică naționalistă, populară chiar și în rândul tinerilor din Rusia. „Și acești tineri, dacă ne uităm pe sondaje, au totuși o pulsiune naționalistă destul de accentuată. Deci să nu credem că ei nu au fost atinși de ceea ce s-a petrecut în Crimeea, de pildă. Nu va putea exista niciodată un lider împotriva lui Putin care să nu fie un naționalist. Deci Navalnîi va juca și această carte pentru că nu are încotro, aceasta este atmosfera în Federația Rusă în acest moment. Ca să ajungi la public va trebui să ți-o asumi pe Mama Rusie. Sigur, într-o altă formă”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Hop așa, dintrodată.
Poate și la ei s-au dat semnale pe feisbuc. Poate pun și ei spontan de un #rezist.
Spre deosebire de noi, la ei vor completa stocurile de poloniu ca rezultat.
De ce?
Pentru că asta este democrația estică, asta este ceea ce am învățat noi până acum: mai avem nevoie de multe rateuri până să ne intre în cap cum stă treaba cu libertățile individuale și cele colective - noi suntem un bun exemplu de democrație distorsionată!
Cât despre ruși ...