Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dana Rogoz, copilul care la 8 ani mergea la serviciu: „Știam că am un salariu, știam ce e o diurnă, știam ce e un stat de plată, semnam cu Abramburica Dana”

Dana Rogoz

La vârsta la care alți copii încă se joacă, Dana Rogoz avea deja „serviciu”. Împlinise de curând opt ani și mergea la jobul său de la ProTV, unde avea filmări foarte dese pentru emisiunea pentru copii Abracadabra, dar în același timp performa și la școală, unde nu rata olimpiadele.

Actrița și bloggerul Dana Rogoz a povestit la „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, despre debutul său în lumea showbizului.

„Știam că aveam un serviciu, știam că am un salariu, știam ce e o diurnă, știam ce e un stat de plată, semnam cu Abramburica Dana, asta era singura chestie destul de amuzantă pentru restul oamenilor. Aveam un ecuson de angajat, dar pe care scria STAR, chestie foarte amuzantă, iarăși. Știam ce înseamnă filmare, știam ce înseamnă o echipă și eram foarte responsabilă, în sensul că nu îmi lăsam echipa să stea după mine, eram tot timpul cu textul învățat, tot timpul pregătită pentru ceea ce urmează să se întâmple la cadru, și foarte conștiincioasă și la școală”, a spus Dana Rogoz.

Făcuse parte din Grupul Minisong, condus de Ioan Luchian Mihalea. Pentru a intra în echipa show-ului Abracadabra, Dana Rogoz mersese la un casting unde au participat peste 3800 de copii.

Actrița spune că părintii ei, ingineri chimiști, nu aveau nicio legătură cu lumea spectacolelor și nu își doreau ca fiica lor să devină vedetă, ci își voiau ca cei trei copii ai lor să aibă o activitate în timpul liber: fratele ei cel mare era la scrimă, la clubul Steaua, iar Dana și fratele mai mic, la Minisong.

De la Minisong, părinților li s-a transmis că ar trebui să o încurajeze pe fiica lor, pentru că e făcută pentru asta. „Părinții mei au fost împinși cumva de la spate: e făcută pentru asta, trebuie să o sustineți, să o încurajați, să fiti alături de ea pe drumul asta. Nu știa nimeni că va fi o posibilă carieră din asta, iar eu așa am crescut: mi se tot repeta că azi ești, mâine nu ești, trebuie să te ții de școală. Eram un copil care mergea în paralel la olimpiade, performam la școală. Mama îmi zicea azi ești mâine nu ești, la modul că rămâi cu picioarele pe pământ, asta e doar o fază”, a spus Dana Rogoz.

În plus, atât Marian Râlea, mentorul copiilor de la Abracadabra, cât și Ruxandra Ion, cea care crease formatul Abracadabra, erau doi oameni care cunoșteau foarte bine copiii și „înțelegeau acolo unde e mai mare dorința copilului sau mai mare dorința părinților”. „Aveau o plajă de selecție foarte mare, încât să elimine încă din etapa de casting copiii ce veneau chinuiți acolo, doar din dorința părinților”.

„Instagram nu e realitatea”, „online-ul nu te apropie de oameni”

Bloggerul Dana Rogoz a vorbit la „În fața ta” și despre rețelele sociale. Spune că „instagram nu e realitatea”, „e o altă realitate” și crede că ar trebui să existe o materie care să fie predată la școală, unde să se discute și să li se explice copiilor acest lucru. „Instagram e o altă realitate, cred că cea mai mare problemă e că tu ai senzatia că ai foarte mulți prieteni, că te aude foarte multă lume, că ești ascultat și de fapt nu este așa. (...) Mai problematic mi se pare că oamenii au senzația că sunt ascultați și fac parte dintr-o comunitate mare, dar de fapt sunt foarte departe de oameni. Online-ul nu te apropie de oameni”, a punctat actrița.

Foto Facebook Dana Rogoz

„Eu am început cu un blog, mi se pare ca acolo lucrurile erau mai intime, adică omnul care intra pe blog citea un text, se crea o comunitate mai puternică. Mi se pare că se mai întâmplă asta în anumite comunități pe Facebook. Dar altfel, mai ales când treci de un anumit număr de urmăritori, e foarte greu să mai ții o comunitate unită”.

A simțit asta mai ales la subiectele legate de vaccinare - „ies scântei acolo”. De aceea, atunci când postează în online, spune că își imaginează că scrie unui singur om, unui prieten, cuiva care ar avea nevoie de textul acela. „Nu îmi imaginez că scriu la 700 000 de oameni, nu am cum să mulțumesc 700.000 de oameni”, adaugă Dana Rogoz. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult