Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Donald Trump - Theresa May, Downing Street 10

Foto: Guliver Getty Images

Văd vizita lui Trump în Anglia cum demonstrează cât de divizată este lumea în care trăim. Un Președinte spune că este de acord să iasă Anglia din Uniunea Europeană și să nu plătească datoriile și este primit regește în Marea Britanie. Eu înțeleg prin asta că Familia Regală susține acest demers sfidând Europa și mai mult.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum China acaparează țările subdezvoltate și dictatoriale fără a fi oprită de nimeni.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd în Rusia că 23 dintre oligarhi au avuții și dețin 90% din țară.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd că am avut în Europa și în România ploi pe care nu le-am mai avut până acum și prea puține soluții se caută pentru a se preîntâmpina pierderea de vieți omenești.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd în Franța pe Le Pen și partidul său de extremă dreapta că iar prinde trenul succesului.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd în Africa 10.000 de copii care mor zilnic de foame, în timp ce doar nemții cheltuiesc 5 miliarde de euro/an pe mâncare pentru câini.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd fanatismul religios dintre popoarele șiite și sunite că devine din ce în ce mai încrâncenat, iar acea zonă stă pe un adevărat butoi de pulbere.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum fiecare țară, fiecare regiune a planetei lucrează doar pe cont propriu pentru binele individual.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum 1 miliard de euro ne costă pe zi încălzirea globală și că peste jumătate din populația lumii nu are apă curentă și este expusă zilnic îmbolnăvirii.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum 1,9 miliarde de refugiați din Sudan și 70% dintre filipinezi trăiesc pe stradă și doar 50 de familii din aceste țări dețin averea.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum cheltuielile pentru armament cresc vertiginos în secolul 21 și am putea distruge cu aceste „rezerve” de 400 de ori planeta Pământ.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum o țară impune embargo pentru export de armament în zonele de conflict și altei țări nu îi pasă și trimite în continuare.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum se atinge o cotă alarmantă a xenofobiei în Ungaria, iar aproape 94% din populație este împotriva arabilor.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum Trump vinde de 210 miliarde de dolari arme Arabiei Saudite și dacă banii pentru 8 zile de înarmare s-ar cheltui pe educație am putea oferi 12 ani de educație gratuită pentru copiii planetei acesteia.

Dar nu e nimic, cumva va merge...

Văd cum chiar și în România ne concentrăm exclusiv pe a rezolva probleme mici, a trata efecte, fără a elimina cauza și, mai ales, fără a vedea că problemele sunt globale, dar ne temem să vedem „the big picture” pentru că, cine știe, am putea chiar să ne implicăm mai mult decât o facem în arealul individual.

Dar nu e nimic, cumva va merge… Lumea va merge, dar nu ar trebui să meargă oricum. Are nevoie să se trezească pentru a putea evolua în spiritul unității și implicării.

  • „Apoi, întreaga omenire, pentru această uluitoare milostivire, se va uni într-o singură casă. Atunci orice conflict și disensiune vor dispărea de pe fața Pământului și atunci omenirea se va fi legănat în dragoste pentru Dumnezeu. Dezacordul se va transforma în acord, cearta în consens. Rădăcinile răului vor fi rupte, iar agresiunea va fi distrusa. Razele puternice ale unității vor izbăvi din limitele întunericului și minunile raiului vor face ca inima omenească să fie ca o mină plină de bogăție și iubire pentru Dumnezeu”, 'Abdu'l-Bahá

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne puteti spune și procentul arabilor care sunt împotriva evreilor și creștinilor? Pentru o analiza pertinentă situatia trebuie privita din mai multe unghiuri, nu doar ca 94% din maghiari sunt împotriva arabilor. În cazul vânzărilor de armament ale SUA, relația trebuie privita și invers, Arabia Saudită își utilizează excedentul financiar pentru înarmare în loc de educație. Principalii responsabili pentru copiii din Africa care mor de foame sunt adultii din Africa. Evident europenii si americanii pot ajuta la reducerea saraciei de acolo, dar primii responsabili sunt chiar locuitorii Africii. Din modul în care este scris articolul se poate subînțelege ca majoritatea problemelor din această lume vin din Europa și SUA, ai căror cetățeni poartă responsabilitatea pentru toată lumea.
    • Like 1
  • Domnule contributor a-ti enumerat toate lucrurle care nu trebuiesc facute in speranta ca rasa umana nu va pieri in 10-20 ani. Lumea se comporta ca un organism plin de metastaze unde fiecare aglomerare canceroasa suge cat poate spre interesul propriu slabind organismul pentru ca in final sa moara impreuna cu aceasta. Bineinteles ca nimeni nu se va recunoaste a fi vinovat. Se pare ca nu ne prea pasa asa ca lucrurile se vor derula rapid si intr-o fereastra de timp mult mai ingusta.
    • Like 0
  • Ma uit cu ingrijorare cum America pune incet incet bocancul pe Mapamond sub umbrela armatei super-tehnologizata si a restului sclavilor dependenti de serviciile acesteia....vi se pare acceptati-ne dominarea daca nu va taiem robinetul a democratie ?.sau a unui capitalism feroce mixat de Leninism ( ca docrina ). Si sa fim sinceri ce valori reale culturale remarcabile are America ? Cand a fost descoperita dumnea-iei de catre Americo Vespuci Europa ( spre exemplu desi nu se chema asa atunci ) era cea mai puternica ( prin tarile colonizatoare ) putere maritima fortificata...paralela cu prezentul cand totul este invadat de kich-ul american pana si conduiata fiecaruia din noi....
    • Like 1
  • Din cate stiu eu familia regala nu numai ca este lipsita de orice atributii politice si decizionale dar nici macar nu-si pot exprima public opiniile, cu scopul de a ramane apolitici. Rolul lor este pur decorativ, daca pot spune asa. "Vinovatul" pentru vizita de stat a lui Trump in UK este Theresa May, si oricat de putin l-am aprecia pe Trump nu putem nega faptul ca actualmente este la conducerea unui potential important partener economic
    al unei Marii Britanii post-Brexit (daca nu se prelungeste la infinit).
    • Like 1
    • @ Dan Culea
      Ai drdotate până la un punct: Casa Regală se putea eschiva invocând sănătatea reginei; mesajul ar fi fost clar fără să riște vreun incident diplomatic.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    "Heal the world
    Make it a better place
    For you and for me
    And the entire human race
    There are people dying
    If you care enough for the living
    Make it a better place
    For you and for me"

    "Imagine all the people
    Living life in peace
    ....................................................
    Imagine all the people
    Sharing all the world"


    • Like 1
  • Nu e nici o afacere si nici o rezolvare, e vorba doar de salvarea sistemului anglo-saxon care nu mai poate face fata competitiei globale. Globalizarea a fost buna doar atunci cand erau pe cai mari si era in avantajul lor. Acum cu explozia inflatiei in sistemul anglo-saxon , deficitele bugetare cronice si cu povara imenselor datorii/PIB viitorul suna rau. Asta e principalul motiv al protectionismului american si a Brexit-ului. De fapt orice intelegere intre SUA si Marea Britanie nu va ajuta regatul in nici un fel din punct de vedere economic deoarece exporturile britanice in SUA nu conteaza iar investitiile americane in regat sunt destul de mici ( amandoua tarile sunt importatoare nete) iar Commonwealth-ul pe care se bazeaza regatul cuprinde mai degraba competitori decat piete de desfacere (Canada, Australia , Noua Zeelanda, ca sa nu mai vorbim de India care s-a desprins). Pentru a face fata competitiei ar trebui ca politicienii britanici promotori ai brexit-ului ca si Donald Trump sa aplice ce au promis in campania electorala ( investitii in cercetare si inovare , autostrazi , cai ferate, infrastructura publica , scoli si spitale nu cheltuieli militare supradimensionate din care cel putin 25 % sunt drenate in campanii electorale ) si care apasa greu in datoria publica. ( Mai tineti minte ce promitea Nigel Farage ? Banii din contributia la UE sa mearga la NHS . Ei bine nu s-a facut nimic,la fel in SUA unde investitiile in infrastructura publica sunt la un minim istoric ( doar cheltuielile militare au crescut ) iar masurile economice protectioniste motivate ironic de siguranta nationala nu vor face decat sa duca la accelerarea colapsului ( ma gandesc ce se va intampla cand gigantii IT Google, Apple sau Microsoft vor fi eliminati de pe piata chineza care are mai multi consumatori decat SUA si UE la un loc ca mijloc de retorsiune ( Rusia a adoptat deja sisteme de operare locale si internet propriu ), vor deveni niste pitici la nivel mondial chiar daca va mai trece ceva timp pana atunci dar odata pornit procesul cale de intoarcere nu mai exista.
    • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Dorin check icon
      Corect.Bine argumentat.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Bati cimpii cu gratie...nu exista tari mai puternice economic decit cele ale sistemului anglo-saxon.Acolo e crema educatiei,tehnologia de virf si puterea militara sofisticata.Investicii mici ale US in UK?Sau invers?Nu stii ce vorbesti,fiecare are investitii in cealalta tara de 1 trilion de dolari.Schimburile comerciale intre UK si US(inainte de Brexit) sint jumate cit cele cu China.Dupa Brexit,schimburile cu UK vor depasi pe cele cu China.Google eliminat de pe oiata din China?Visezi,Google nu are afaceri in China,e interzis,ca si Facebook,iar prezenta Microsoft e discreta si redusa.Vezi bine ce s-a ales de “ gigantul” Huawei cind Google le-a inchis robinetul-praful...ca si de ZTE cind s-a inchis robinetul de semiconductori de la Intel si Qualcomm.Rusia?Zi-mi sincer,ai ceva in casa care-i “ made in Russia?Orice...Daca-i inflatie in UK sau US,in Romania,China sau Venezuela ce mai e?Nu s-au investit banii din Brexit in NHS,zici?S-a intimplat Brexitul si noi nu stim?Eu stiam ca nu s-a schimbat nimic pina nu se ia o hotarire de acord....Zici ca IK si US sint importatoare nete?De ce?De chiloti,jucarii,mobila,,caiete,pantofi....si exporta sateliti,avioane,rachete....asta-indeosebirea intre US si China...una exporta sutiene,alta sateliti si roboti.Si Japonia e importator net,si Singapore,si Hong Kong....si toate o duc rau,spre deosebire de Rusia care e “ self-suficient”...Geaba are China populatie dubla decit US si UE la un loc,daca 95% sint tarani care ara cu boul cimpirile de orez,,fara putere de cumparare.Ca sin in Rusia,5% din populatia Chinei detine toata averea tarii,ceilalti lypta sa aiba ce pune pe masa.Credeai ca aia de ara cu boul cumpara BMW sau Iphone?Geaba ai piata mare(ca numar) daca nu exista putere de cumparare si toti sint saraci lipiti.Si India e mare,si Nigeria,si Pakistanul,si Indonezia-sute de milioane fiecare-ce sa faci pe pietele alea care traiesc la nivel de Evul Mediu?Vinzi Tesla,,Iphone,BMW?Ba bine ca nu!Poate nu stiai,dar ti-o soun eu-cea mai mare piata de retailmdin lume e USA-oricine isi permite sa cumpere orice,de aia absolut nimeni din lumea asta nu-si permite sa nu vinda acolo.De ce crezi ca face China clabuci la gura ca le-a pus Trump taxe vamale?De ce nu vind la ei in tara productia din China?Cine s-o cumpere?Nu-ti fa tu griji,US,UK,Australia,Canada,New Zealand sint bine si vor fi si mai bine in viitor...de aia toti vor sa se duca acolo si nu in China sau Rusia...
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      "Ar trebui" ăsta e atât de complicat. Cum să crească investițiile în aceste sectoare, așa cum s-a promis, când UK a pierdut deja încrederea investitorilor.
      Ce nu poate lumea să înțeleagă este faptul că politicile sunt strâns corelate cu bunăstarea financiară iar bunăstarea financiară cu dezvoltarea economică.
      Nu le poți separa !
      Nu poți convinge un investitor să bage bani în țara ta dacă nu ești predictibil și nu oferi stabilitate socială...sau dimpotrivă, oportunități să te jupoaie de viu. În primul caz își securizează investiția și își asigură profitul iar în al doilea, profitabilitatea poate fi atât de mare încât merită riscul de a face o investiție minimă, atent calculată.
      Pentru că UK să câștige bunăvoința investitorilor trebuie să le accepte condițiile, care nu vor mai fi avantajoase ca până acum și de aici, slabe șanse ca planul lui May sau a oricărui prim ministru care o va urma, să fie pus în aplicare în beneficiul cetățenilor britanici obișnuiți, adică cei din clasa medie și muncitoare.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      "Ar trebui" ăsta e atât de complicat. Cum să crească investițiile în aceste sectoare, așa cum s-a promis, când UK a pierdut deja încrederea investitorilor.
      Ce nu poate lumea să înțeleagă este faptul că politicile sunt strâns corelate cu bunăstarea financiară iar bunăstarea financiară cu dezvoltarea economică.
      Nu le poți separa !
      Nu poți convinge un investitor să bage bani în țara ta dacă nu ești predictibil și nu oferi stabilitate socială...sau dimpotrivă, oportunități să te jupoaie de viu. În primul caz își securizează investiția și își asigură profitul iar în al doilea, profitabilitatea poate fi atât de mare încât merită riscul de a face o investiție minimă, atent calculată.
      Pentru că UK să câștige bunăvoința investitorilor trebuie să le accepte condițiile, care nu vor mai fi avantajoase ca până acum și de aici, slabe șanse ca planul lui May sau a oricărui prim ministru care o va urma, să fie pus în aplicare în beneficiul cetățenilor britanici obișnuiți, adică cei din clasa medie și muncitoare.
      • Like 0
    • @
      În mare parte sunt de acord cu tine dar, una dintre țările anglo saxone care e în conflict deschis cu SUA e Germania. Cu Japonia cred că te grăbești să bați câmpii așa cum îl acuzi pe cel căruia îi dai replica. Economia Japoniei a fost și este o amenințare pentru economia SUA, nici sud coreenii nu le sunt mari prieteni dar existența regimului nord coreean pică de minune americanilor ca să îi țină pe vecinii lor din sud ca aliați și nu competitori economici.
      Poți ridica în slăvi cât vrei SUA dar unul ca Trump nu ar fi primit niciodată largul sprijin al republicanilor și nici democrații nu se dau de ceasul morții să îl îngroape pe Trump deși au cu ce dar le convine că au un măscărici care să scoată castanele din foc pentru ei.
      • Like 0
    • @
      Nu bat campii deloc , fac doar o analiza la rece a situatiei actuale, o economie e puternica cand are excedent comercial , fiscal si de cont curent ceea ce nu e cazul sistemului anglo-saxon. Investitii de trilioane de dolari ? asta da batut campii , UK are pe primul trimestru un PIB de 546 miliarde de $ deci un PIB anual undeva la 2,5 trilioane deci comparabil cu cel al Frantei , Indiei si Rusiei (ceva mai scazut date an 2017) deci nici vorba sa aiba investitii jumatate din PIB . Spune-mi si mie ce produse made in UK stii ? Industria auto e proprietate germana si japoneza , caile ferate sunt invechite cu exceptia TGV fabricat in Franta. Singurele plusuri sunt in industria capitalului si armamentului (astea sunt vulnerabile deoarece piata capitalului e legata de piata UE si odata iesind din piata comuna va migra si capitalul, proces aflat deja in derulare spre Frankfurt, Paris si Milano iar industria de armament depinde de buget care e puternic in deficit si cu o datorie imensa in PIB cca 90 %. pun aici date oficiale pentru exemplificare ( USA/UK TOTAL 2018 import 66,228.2 export 60,812.0 balance 5,416.2.) si aici comertul cu China (TOTAL 2018 import 120,341.4 export 539,503.4 -419,162.0) deci China are de aproape 10 ori mai mare exportul in USA decat UK. Toate companiile de tehnologie din USA au afaceri in China insa China a stiut sa-si protejeze piata interna . Nu iti face probleme Huawei si ZTE se vor descurca si fara Google, Android sau Intel de altfel HUAWEI e primul producator mondial de tehnologie 5g si al doilea producator de telefoane mobile dupa Samsung , deci peste Apple sau alti producatori americani. China , Japonia si Germania sunt exportatori neti spre deosebire de toate tarile anglo-saxone care sunt importatori neti adica importa mai mult decat exporta. Rusia desi nu e exemplul cel mai fericit s-a descurcat si fara Google , Android sau Intel deci se va descurca si China insa pentru acesti jucatori pierderea va fi enorma daca pietele respective vor renunta la ei. UE a admis HUAWEI pe piata ei in ciuda presiunilor americane iar in Africa deja a stabilit importante capete de pod. In ceea ce priveste commonwealth-ul ( Australia , Canada Noua Zeelanda ) da sunt bine dar nu sunt piete de desfacere pentru UK ci doar competitori si la fel ca USA si UK importatori neti si cu deficite cronice deci vor incerca sa-si rezolve propriile probleme. Din aceasta cauza a aparut protectionismul numai ca asa cum spuneam protectionismul e o arma cu doua taisuri si chiar daca rezolva o problema de moment , pe termen lung e o catastrofa.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Se vede clar cita economie cunosti daca confunzi PIB-ul cu investitiile.Investiile sint alea care au inceput acum zeci de ani,imobiliare,participatiuni in sectoare tehnologice,bonuri de tezaur,etc-n-au nici o legatura cu PIB-ul
      • Like 0
    • @
      Știu destul că sa fac corelațiile necesare, investițiile au legătură cu PIB-ul pentru că un PIB mare înseamnă o piață mare deci și investiții pe măsură care să aducă profituri. Participațiile (adică acțiuni și obligațiuni) precum și bonurile de tezaur sunt investiții de capital pentru investitori și mijloace de împrumut sau participații de capital pentru beneficiari care pot pleca oricând în momentul în care nu mai aduc profituri suficiente sau când piața se micșorează (cum e acum cu Brexit-ul ) deci au o foarte mare legătură cu PIB-ul. Iar migrarea capitalului înseamnă și recesiune economică. De asta sunt disperați acum britanicii pentru că odată ieșiți din UE vor ieși și capitalurile și investițiile. Cred că asta a speriat clasa politică și au amânat Brexit-ul, altfel e ușor să te dai patriot.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Si,e vreo tara cu PIB mai mare ca USA?E vreo tara in UE,alta decit Germania,cu PIB mai mare ca UK.Cele mai mari burse mondiale(alea care conteaza) sint la New York si Londra.Acolo e capitalizarea globului,nu la Paris sau Shanghai.Nu migreaza nici un capital din Londra,nu-ti fa griji.Bursa mondiala nu inseamna bursa UE,Arabii,rusii,japonezii,chinezii sau brazilienii tot la Londra se listeaza pentru infuzii de capital,nu la Frankfurt-ala-i doar pentru europeni.Nu mai plinge tu de mila UK sau US,astia s-au descurcat intodeauna,doar n-oi crede ca depinde vreuna din ele de Franta sau Olanda.Fondurile speculative nu fac parte din PIB.Poate ar trebui sa citesti definitia GDP-ului ca sa vezi ce inseamna.In locul tau mi-as face griji pentru coshmelia UE care,dupa plecarea UK va face implozie datorita datoriilor ,somajului,imigratiei necontrolate si subcapitalizarii.Vezi ca doar ce-a aparut un memorandum UE in care se spune ca,pentru prima oara,investitiile straine in UE au scazut(si scad in continuare)...cred ca aia ar trebui sa-ti fie tema de casa referitoare la “ increderea pietelor”
      • Like 0
    • @
      Listarile se fac la Londra atat timp cat Londra ( de altfel Londra a reprezentat istoric piata de capital europeana) reprezinta piata de capital a UE , odata cu iesirea din UE capitalurile migreaza catre cele 3 mentionate pentru ca piata se micsoreaza de la 450 mil locuitori ( UE) la doar 65 de milioane cat reprezinta populatia regatului. Odata cu capitalul migreaza si afacerile pentru ca o buna parte din afacerile dezvoltate in UK se adresau de fapt pietei europene ( lipsita de taxe) iar odata cu Brexit-ul nu se mai justifica respectivele productii doar pentru o piata de 10 ori mai mica. Sistemul anglo-saxon a fost un reper copiat de multi dar la ora actuala e in criza din pricina deficitelor comerciale si bugetare ( si USA si UK au deficite enorme si o datorie uriasa raportata la PIB care nu mai poate fi sustinuta). Nu masurile protectioniste le ajuta sa faca fata concurentei globale ci tocmai investitiile in cercetare/inovare si in infrastructura publica dar pentru asta ar trebui reduse drastic cheltuielile militare si un sistem fiscal care sa favorizeze clasa mijlocie nu marile corporatii ( de altfel in USA clasa mijlocie a scazut de la 60 % in anii 70 la sub 30% dupa criza ). Criza a scos la iveala si alte carente ale sistemului anglo-saxon in afara deficitelor structurale si anume manipularea cifrelor statistico-financiare ( agentiile de rating mondiale sunt toate 3 din USA) pentru a prezenta in roz evolutiile economiilor lor pentru ca prostii din toata lumea sa investeasca acolo. USA a devenit din exportator net si cu excedent comercial si fiscal ( creditor mondial) in anii '70 un importator net si cu deficite cronice precum si cu o datorie publica enorma , nesustenabila la ora actuala. De aici au rezultat masurile protectioniste sau Brexit-ul pentru ca viitorul se arata sumbru daca continua in acelasi ritm.
      PS .Fondurile speculative la care faci referire nu sunt plasamente obisnuite si nu se adreseaza doar pietei locale din UK ci la nivel continental sau global ( USA) iar cum intra asa si ies in caz de deranj.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult