Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cum am devenit român sau cum trec 35 de ani: de la copilul răsfățat din Frankfurt, la „spionul vest-german” din Cluj, de la camera de cămin, la sistemul de medicină privată

Wargha Enayati - FB

(Foto: Facebook/  Wargha Enayati)

Am crescut în Frankfurt, un oraș german, ca un copil răsfățat care a fost privilegiat să primească o educație germană cu influențe puternic orientale de la părinții mei. În Germania acelor ani era un fenomen să ai un copil care crește cu două limbi străine în casă (acum copiii mei știu 5 limbi străine).

Cu tatăl medic ginecolog renumit în oraș, mi-am dorit să calc pe urmele lui, dar admiterea la medicină era extrem de grea și abia cu un noroc chior am fost acceptat în 1983 la Facultatea de Medicină din Regensburg.

Probabil sunt un fenoment unic (și modest) ca un student la medicină care nu are nicio legătură cu România să își lase studiile în Germania, unde se chinuise să intre și muncise 3 ani pentru asta, ca să vină în România.

Să ajungă într-o țară în care a pierdut un an de zile ca să învețe limba română, unde facultatea de medicină nu era recunoscută în vest, unde nu cunoșteam pe nimeni, unde nu găseam hârtie igienică, unde totul era gri, fără familie, cu mâncare puțină, unde trebuia să fiu atent ce vorbesc, unde oamenii erau într-o altă lume, ducându-mă 100 de ani înapoi, într-o țară despre care cei din Europa nici nu știau exact unde e. Și iată-mă, în septembrie 1983, ajungând la Suceava în cămin la Institutul Emil Bodnăraș cu mama mea, într-o cameră plină de praf, cu patru saltele murdare în care am început să facem curat.

Chiar dacă pe mama o bufnea plânsul, încerca totuși să se abțină să nu simt eu cât era de șocată de ceea ce vedea acolo.

Zilele acelea am făcut o excursie spre granița cu Ucraina unde ne-am trezit noi să fim marii curajoși și să facem poze. Imediat am fost înconjurați de miliție. A fost prima experiență a mea de vest-german de contact direct cu comunismul. M-am speriat și am aruncat filmul din aparat.

Anul acela număram zilele să vină iarna să mă întorc în vacanță la părinții mei.

Apoi a venit moment transferului la Cluj, unde altă mirare: limba românească învățată la Suceava suna altfel în Ardeal. Așa că a trebuit să mă obișnuiesc cu acel stil iar la scurt timp, fiind și Baha”i, am fost pus sub urmărire de către securitatea vremii, pentru „spionaj vest-german”. A început supravegherea și, pe rând, toți prietenii mei erau chemați să vorbească despre mine. Am fost la CNSAS să îmi văd dosarul, în fine, e un subiect pe care nici nu vreau să mi-l mai amintesc...

Cu toate astea, acei ani au fost minunați. Cu prietenul meu din Germania făceam cele mai tari chefuri, eram cu toții egali, studenți români, străini... Eu am vrut să leg comunitatea mereu și, de-a lungul anilor, relațiile cu românii au devenit extrem de apropiate, noi aveam încredere în colegii români, deși ei ne vedeau ca pe niște extratereștri.

Au fost cei mai frumoși ani din viața mea, îmi amintesc stagiul de la Medicală 1 cu profesorul Kaufman, cu cercul său științific în care eram coleg cu Raed Arafat. Plecările cu studenții la Mănsel, unde profesorul avea o casă, locul pe care noi îl numeam Elveția noastră, care pentru mine și astăzi reprezintă motiv de vizitat măcar o dată la doi ani.

La plecarea din Cluj, în 1991, ajunsesem să mă salut cu toată lumea pe stradă.

Și atunci, imediat după Revoluție, am luat decizia să părăsesc Clujul, să vin la București, decizie pe care inițial am regretat-o, dar acum realizez că a fost ceea ce trebuia pentru mine.

La București am început totul de la zero, specialitatea de cardiologie la Fundeni, mă întrețineam însă din imobiliare – vindeam-cumpăram apartamente.

În 1995, din pur entuziasm tineresc am deschis cabinetul de cardiologie pe care după 20 de ani l-am vândut ca Rețeaua Privată Regina Maria, influențând tot sistemul medical din România.

În 1996 am devenit medicul Ambasadei Germaniei la București, medicul companiei Lufthansa ș.a.m.d.

La un moment dat, am fost „obligat” să iau cetățenia română, la începutul anilor 2000, pentru că altfel nu mai puteam profesa. Și am devenit român cu acte-n regulă.

Acum, după 35 de ani, toți cei trei copii ai mei au crescut aici și studiază aici, inclusiv facultățile. Atât eu, cât și soția mea, născută în Franța și crescută în Congo Brazzaville, am reușit să „le spălăm creierul” să le placă România mai mult decât oriunde în lume.

Așa au trecut 35 de ani. And counting…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu inteleg altfel articolul. Romania era si inca este un teren fertil pentru cei cu spirit antreprenorial, din doua motive: comunismul a sters acest spirit, si inca mai avem multe de facut. Evident ca scolile sunt mai bune in Vest, dar am impresia ca actuala generatie vestica s-a obisnuit cu ideea ca nu va gasi usor un loc de munca. Pe cand la noi, inca mai sunt oportunitati.

  Pentru autor, a contat oportunitatea, mi se pare de-a dreptul evident. Care roman ar fi avut capitalul si spiritul de observatie pentru o afacere in anii 90? Studentii straini le aveau pe amandoua. Nu ar fi facut asta in Germania, caci locurile erau deja ocupate. In zilele noastre, probabil ca s-au ocupat si la noi locurile pentru bunuri si servicii ieftine, dar inca sunt multe de facut.
  • Like 0
 • Se întră foarte greu la medicină in vest dar chiar intrat să termini e şi mai greu , ăsta e motivul pentru care autorul a ales România . Nu sună bine. Nu văd alt motiv . E ca şi cum ai renunța la Harvard pentru ASE. Comic.
  • Like 0
 • Nu am retinut din articolul asta decat ca v-a fost foarte greu sa intrati la medicina, ca e mult mai urat in Romania decat in Germania (de parca v-ar fi obligat cineva sa veniti aici), ca, in calitate de student faceati cele mai tari chefuri si ca trebuie sa fii spalat pe creier ca sa-ti placa aici......
  • Like 3

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult