Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Darius Vâlcov, creierul programului de guvernare al PSD, condamnat la opt ani de închisoare și plata a 6,2 milioane de lei

Darius Vâlcov - foto Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Darius Vâlcov, actual consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului și considerat creierul programului de guvernare al PSD, a fost condamnat joi de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 8 ani de închisoare cu executare, potrivit News.ro. Decizia nu este definitivă.

Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era primar al orașului Slatina.

Magistrații au decis și confiscarea banilor pe care Darius Vâlcov i-ar fi primit ca mită, în sumă de 6,2 milioane lei.

Instanța a menținut, totodată, sechestrul pe bunurile ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani.

Liviu Dragnea l-a caracterizat recent pe Darius Vâlcov drept „un om de o valoare rară”, care a contribuit mult la redactarea programului de guvernare.

„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul şi a sprijinit cele două guverne şi sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere al... din punct de vedere economic şi este cel care împreună cu mine şi cu încă doi colegi am lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică”, a declarat Liviu Dragnea.

Darius Vâlcov este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma de 2,5 milioane de lei. Banii i-au fost daţi lui Prina, în cinci tranşe de câte 500.000 de lei, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, tot de la Theodor Berna, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

În luna iunie anul trecut Darius Vâlcov a fost plasat sub control judiciar pentru instigare la dare şi luare de mită, cu interdicţia de a părăsi ţara, într-un alt dosar care vizează un funcţionar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt acuzat că a luat mită timp de trei ani de la o firmă controlată de către Vâlcov.

Codrin Ștefănescu: 8 ani de zile pentru nimic

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, s-a declarat „șocat” de pedeapsa de 8 ani de închisoare cu executare primită de Darius Vâlcov și crede că aceasta face parte dintr-o „vânătoare programatică” la care sunt supuși membrii PSD.

„Sunt șocat în momentul acesta pentru că nu îmi vine să cred. Știm foarte bine și de la Darius Vâlcov și de la avocați că în speța aceasta nu se putea ajunge la o asemenea decizie sub nicio formă. În Europa, când iei 8 ani de zile, înseamnă că ai atacat o bancă cu mitraliera în mână cu grup organizat și ai făcut victime”, a declarat Codrin Ștefănescu la Digi24.

Întrebat ce consideră că a făcut Darius Vâlcov, secretarul general adjunct al PSD a răspuns: „Dar, în opinia dumneavoastră ce-a făcut? Sunteți presa”.

„Toate acuzațiile la adresa lui au fost făcute terci în instanță de către apărare. Toate prostiile cu luat șpagă în cimitir, cu ascunsul unor tablouri în pereți, toate aceste mizerii lansate de statul paralel prin comunicatorii săi în ultimul an de zile pe această speță au căzut bucată cu bucată și s-au dovedit a fi niște inepții. Deci, sunt niște inepții. Să-i dai condamnare unui om care totuși, este valoros, 8 ani de zile pentru nimic, mi se pare în mod foarte clar că este o vânătoare totală la adresa noastră, a celor din PSD, dar este o vânătoare programatică, așa, făcută după un grafic anume, un grafic foarte serios”, a mai declarat Codrin Ștefănescu.

CTP: „Dacă aș fi fost votant PSD, m-aș fi simțit acum complice”

„Stimați votanți PSD, e posibil oare să mai fie achitat dacă i-au dat 8 ani? E imposibil”, li s-a adresat, joi seara, jurnalistul Cristian Tudor Popescu celor care și-au pus încrederea în PSD, în ciuda garniturii de politicieni cu probleme penale pe care a pus-o acest partid în față. „Dacă aș fi fost votant PSD, m-aș fi simțit acum complice”, a spus C. T. Popescu.

„Eu m-aș simți, dacă aș fi votat PSD, eu m-aș simți complice în clipa de față la infracțiunile acestui domn Vâlcov care este în continuare în partid și în Guvern. Se merge cu el mai departe. Faptul că oamenii nu reacționează la așa ceva... – și așa e, cum spune dl Ștefănescu: dacă faceți acum un sondaj, o să vedeți că n-a scăzut PSD-ul și nici nu scade”, a subliniat jurnalistul.

„A scăzut constant (cantitatea de gândire – n.r.). N-a scăzut numai populația în toți acești ani. Sau, dacă vreți, cantitatea de gândire a rămas constantă, populația a scăzut. Nu am altă explicație decât discernământul din ce în ce mai limitat al votantului român. Eu am sperat, de-a lungul timpului – nu e singura mea iluzie urmată de o crâncenă deziluzie de-a lungul acestor ani – spuneam că a vota se învață și că fiecare exercițiu de vot - la alegeri locale, parlamentare, prezidențiale, europarlamentare - e un câștig, pentru că votantul român învață această meserie de votant, esențială în democrație; și că va ajunge la un moment dat să fie matur și să voteze mult mai rațional și mai întemeiat. Nu e așa. Am greșit. Nu este așa. Dimpotrivă, criteriile de vot sunt din ce în ce mai legate de instinctele primare ale omului – sunt legate de instinctul de conservare, de foame, de instinctul sexual, în general de asigurarea confortului fizic minimal. Nu mai există în clipa de față în România criteriile morale și chiar criteriile raționale în vot. Sunt undeva în ceață.S-au dus. Gândul a fost din ce în ce mai mult alungat de pe teritoriul acestei țări. Domnule, oamenii nu gândesc!”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  De ce a primit Valcov 8 ani cu executare? Pentru ca-i valoros, nu oricine poate asta. Pentru ca a putut. *hihi*
  • Like 0
 • Ohoho, nu vă bucuraţi degeaba. Nu pupă Darius pârnaie; uitară-ţi de Madagascar, Serbia şi, în special Brazil? Că dară îl păzeşte MAI-ul doamnei C Dan de Teleorman. Văd totuşi o problemă interesantă: dacă "geniul" şi-a băgat toate ciubucurile în tablouri şi lingouri ce n-au părăsit (încă) Romania, atunci trebuie finanţat cumva! Cine s-o facă oare? Acum să vedem solidaritate la gunoaiele astea, acum, când e vorba de a ceda oleacă din prada fiecăruia dosită cu grijă.
  • Like 0
 • Cristi check icon
  Abia astept sa citesc cartile pe care le va scrie domnul Valcov, daca tot ni se spune ca este unul dintre cei mai mari economisti din toate timpurile..
  Cat despre nea Stefanescu.., nu inteleg de ce i se acorda atata atentie. Bine spunea cineva, omul asta ne vorbeste doar din ce aude si el pe la diverse mese.
  • Like 0
 • Ca sa iei in seama ce grohaie abjecta porcina de codru, trebuie sa fii imbecil, adica fan PSD. Asta nici de abator nu e bun la cat de pestilentiala-i e duhoarea
  • Like 1
 • Daca va ajunge Valcov la inchisoare, Dragnnea, Tariceanu, dar mai ales tanti Viorica, vor merge la vorbitor dupa sfaturi. Dupa cum il lauda sleahta lui, s-ar parea ca numai asta avea si ceva creier, ca numai el gandea in PSD. Pagubos, dar pe langa adunatura de doctori la kilogram unul care stia mai mult de adunare si scadere era un mic geniu.
  • Like 2
 • „CREIERUL” ŞI ŞCOALA
  „DARIUS VÂLCOV E CREIER”!

  Ne-a asigurat Olguţa Vasilescu.
  De mai bine de un an, guvernarea merge impecabil, graţie unui program de guvernare minunat, creat de "CREIERUL" partidului.
  Nu a existat nicio eroare şi nicio abatere de la program.
  Dar astăzi vestea a lovit ca un trăznet.
  "CREIERUL" guvernării a fost condamnat la 8 ani de răcoare.
  Programul de guvernare riscă să se răcească.
  DE ACEEA TREBUIE CĂPTUŞIT / FLAUŞAT!
  ŞI CA O RĂZBUNARE CĂ LE VA FI ÎNCHIS "CREIERUL", PSD-IŞTII SE PREGĂTESC SĂ ÎNCHIDĂ ŞCOLILE.
  Este o răzbunare inutilă, deoarece viitoarele "creiere" ale partidului nu se cizelează în şcoli.
  ELE SE FORMEAZĂ LA ŞCOALA VIEŢII ŞI SE DESĂVÂRŞESC LA BAMBOO.
  Pot depune mărturie Orlando, Piticul de grădină de la Braşov, fraţii Negoiţă, Şova sau Bănicioiu.
  Ştiu ei de unde se recrutează viitoarele cadre de nădejde.
  Aşa că domnilor guvernanţi, cruţaţi şcoala!
  COPIII NOŞTRI MAI AU NEVOIE DE EA.
  • Like 3
 • Paul check icon
  Sper sa ajunga sa faca parnaie pe bune, nu ca primarul care este si sa ii fie si confiscata averea.
  • Like 1
 • Din ciclul "gura pacatosului - adevar graieste", s-a trezit vorbind si codrinul pesedeului pe tema data: "Am senzaţia tot mai acută că suntem vânaţi într-o manieră incalificabilă".
  Pai chiar asa, cum isi permit astia din justitie sa ancheteze si sa condamne hotii? Inteleg sa se ocupe de micii gainari (dar nici aia toti, doar cei sub 10 gaini pe seara). Ba chiar ar trebui sa se apuce de niste jurnalisti - mai ales aia de la riseproject, cu investigatiile lor nerusinate pe taramul marelui tatuc. Dar cum sa se atinga de floarea infractorilor din pesede, in frunte cu prea-putin-condamnatul dragnea?
  • Like 3
 • cox check icon
  Eh, și uite așa, dintr-un om de valoare rara va ajunge un pușcăriaș mediocru, dar de o valoare inestimabilă. Doamne ajută !
  • Like 1
  • @ cox
   Al Lui Al Lui check icon
   Nu te grabi cu afirmatiile ! Este doar o condamnare in prima instanta si pana cand devine definitiva hotararea...mai este timp ! Omul acesta, "a lucrat" si "lucreaza" inca, pentru multe personaje sinistre, care s-au aflat ori se afla inca la putere.
   Daca domnul Valcov ajunge la beci, multi dintre acestia vor capata frisoane pe sira spinarii. Deci va fi sustinut, neconditionat, sa scape de inchisoare, iar oameni obedienti in Justitie, care sa-l albeasca pe Darius, sunt usor de gasit : priveste doar, catre domnul Tudorel Toader devenit deja, etern in functia de ministru al Justitiei,
   • Like 1
  • @ Al Lui
   Să sperăm că nu se pensionează brusc și judecătorul la care va ajunge recursul valorosului! ;-)
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult