Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Darius Vâlcov vrea amnistie fiscală și penală: „Un moment zero în anul Centenar este un moment potrivit pentru toată lumea”

Darius Valcov - OG/Inquam

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Condamnat la 8 ani de închisoare în prima instanță pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, își dorește amnistierea și grațierea unor fapte penale în anul Centenar. „Un moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat”, a declarat Darius Vâlcov, după ce a fost întrebat,luni seară, la Antena 3, dacă Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte penale. O astfel de decizie depinde însă de premierul Viorica Dăncilă, a susținut el. 

Mega-amnistie fiscală

Tot luni seară, Vâlcov a mai spus că programul de guvernare al PSD prevede o mega-amnistie fiscală. „Amnistia fiscală este prevăzută în programul de guvernare în sensul în care se vorbeşte, la capitolul «întreprinderi mici şi mijlocii», de restartarea ediului de afaceri. De fapt, acest lucru înseamnă. În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşedintele Dragnea, da (este vorba de ştergerea datoriilor -n.r.), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele", a afirmat Vâlcov, citat de Mediafax

„Ne aflăm în această situaţie, în această capcană în care 98 de miliarde de lei sunt datorii ale oamenilor de afaceri şi ale persoanelor fizice. Recuperăm sub 500 de milioane. 84 la sută sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. (...) Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion. Nu au voie să ia împrumut de la bancă. Nu au voie să facă multe lucruri. Nu primesc nici unele drepturi pentru că nu plătesc o amendă sau o datorie vecehe de 7-8 ani de zile. Este de analizat dacă trebuIe să se facă (amnistia fiscală -n.r.). Trebuie să existe o dezbatere şi, când se ia decizia, să se facă, să nu se mai discute aşa mult. Dezbaterea ar trebui să se facă cu uşile închise", a susținut fostul ministru de Finanțe.

Printre firmele care au mari datorii la stat se numără și TelDrum, care figurează cu o datorie de 5 milioane de lei, scrie Elena Calistru pe pagina sa de Facebook. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred că și-a permis să propună așa ceva mai mult dintr-o prostie crasă decât dintr-un tupeu mai mult decât obraznic. Da, proști-proști dar au devalizat țara.
    • Like 0
  • Cred ca s-a gasit o strategie noua, care sa sune si frumos: laitmotiv ,centenar. Sa sarbatorim cu iertare, cu uitare, cu zero! Cat mai dumnezeiesc de-atat poate sa fie ? Rezonanta maxima la pupatorii de moaste. Restul, sunt victime colaterale! Asa cum vor fi de-acum incolo, in oricare subiect. Si zise Domnul sa se faca. Si se va face! Si vom purta cu totii camasi albe. (poate nu le inteleseserati sensul )
    • Like 2
  • Cred că şi PSD şi PNL ar vota cu două mâini aşa ceva. Țară de jmecheri .
    • Like 0
  • Nu, de an aniversar nu este potrivită amnistia fiscală și penală ca moment zero.
    Potrivită este separarea celor cinstiți de cei necinstiți: primii liberi, ultimii la închisoare!
    • Like 0
  • Ar fi fost culmea să-şi fi dorit o înăsprire a pedepselor pentru corupţie ...
    • Like 2
    • @ Laurenţiu Faighel
      Corect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult