Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Darul neurochirurgilor Ionuț Gobej și Dorin Bică oferit tinerilor medici români: Neurohope. „Noi nu suntem nici mari profesori, nici mari medici, suntem niște oameni care încercăm să-i ajutăm pe alți oameni”

Dorin Bică și Ionuț Gobej

Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică, care au demisionat de la Spitalul Colentina după ce au acuzat conducerea că nu le asigură condiții minime pentru a opera în siguranță pacienți, au creat proiectul Neurohope, prin care vor organiza cursuri, vor oferi burse și vor facilita accesul la stagii de pregătire în străinătate pentru medicii tineri care vor să facă performanță. „Am ajuns la asta, uitându-ne la cum ne-au ajutat alții pe noi, fără interes. Ne-am gândit să le dăm și noi celorlalți. Am făcut până acum practic individual aceste lucruri: prezentări, un workshop la Iași, studenții veneau și făceau și ei niște gesturi. Am avut timp să ne gândim, am zis să formalizăm și noi aceste lucruri, să fim mai organizați”, spune Dorin Bică. Acesta și Ionuț Gobej au fost invitați în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Noi nu suntem nici mari profesori, nici mari medici, suntem niște oameni care încercăm să-i ajutăm pe alți oameni. Acei oameni se definesc prin pasiune. Nouă ne place neurochirurgia”, a continuat dr. Bică. Să spunem că un medic dorește să se specializeze în tratarea anevrismelor. Cum cel mai bun serviciu de neurochirurgie pentru tratarea anevrismelor se află la New York, doctorii Bică și Gobej vor încerca să îi faciliteze plecarea acolo. Dar nu pentru a rămâne definitiv în SUA, ci pentru a se întoarce de acolo cu experiență și cunoștințe de care să beneficieze pacienții români, așa cum și ei înșiși s-au întors din Franța pentru a lucra în țară.

„Știți ce mi-a cerut mie profesorul Clemenceau la Paris când m-a lăsat să operez? Nimic. Drept urmare, nici eu nu am să le cer în schimb. Nu au nicio obligație față de noi. Dacă reușim să ajutăm, vom ajuta cum putem”, a explicat Bica.

În conturile asociației există deja niște bani cu care vor începe primele proiecte, iar toate finanțările primite vor fi alocate dezvoltării acestora. „Vom începe săptămâna viitoare cu lansarea înscrierilor pentru cercuri de discuții în radiologie, anatomie, neurochirurgie, la care oricine e invitat, student, orice medic de orice vârstă și facem asta pentru a schimba opinii și a ajunge la concluzii cât mai pune pentru pacienții noștri”, a spus Ionuț Gobej. 

„Noi susținem oamenii pasionați să crească. Acum nicio lună am fost invitați să moderăm niște discuții ale studenților interesați de chirurgie. Am fost plăcut surprins că prezentările au fost excepționale, tineri care erau studenți de la anul 1 pana la 6 au avut lucrări formidabile din care eu, ca moderator, am avut ce învăța”, a continuat Gobej.

În România, există județe fără niciun neurochirurg, iar problema nu ține doar de lipsa oamenilor pregătiți, ci și de lipsa infrastructurii. Însă dacă un om este suficient de pasionat și talentat poate să facă să crească proiecte în jurul lui. „Un om pasionat, plantat oriunde, o să crească ceva în jurul lui. Neurochirurgul ăla dacă reușește și dacă vine și se interesează la noi și are această mentalitate, reușim cumva să-l facem să creadă în puterile lui, și în vârful muntelui acest neurochirurg va face o secție de neurochirurgie”, crede Dorin Bica.

Prin proiectul lor, cei doi neurochirurgi vor să construiască o comunitate profesională, dar și să faciliteze accesul pacienților la o a doua opinie. „Oricât de deștepți am fi, oricât de buni am fi, nu putem deține noi toată informația singuri. Și atunci este evident ca dacă ne strângem în comunități medicale care au legătura cu boala de care se vorbește rezultatul va fi întotdeauna mai bun pentru pacient. Și toată meseria noastră, obiectivul final al asociației e să încercam să oferim pacientului accesul la tratamente optimale și la o sănătate maximal”, a spus Ionuț Gobej.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum se numeste Asociatia? Este in lista celor carora le putem redirectiona 2%? Multumesc.
  • Like 0
  • @ Ileana Pluteanu Parvan
   Buna ziua! Multumim pentru interes! Asociatia se numeste Neurohope puteti dona folosind formularul pus la dispozitie aici: https://neurohope.ro/data/ro/documente/cerere_230.pdf
   • Like 0


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult