Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dat afară de Grindeanu, tânărul care a dezvoltat site-ul de recrutare pentru sistemul bugetar dezvăluie cinci metode de fraudare a angajărilor la stat

Cristian Botan, tânărul angajat de Guvernul Ponta pentru a dezvolta un site de recrutare pentru posturile din sistemul bugetar și care a fost dat afară recent de Guvernul Grindeanu, dezvăluie pe contul său de Facebook cinci metode de fraudare a angajărilor la stat.

Tânărul precizează că portalul posturi.gov.ro a devenit cel mai accesat site guvernamental, cu peste 2,3 milioane vizitatori unici și 68 milioane vizualizări ale anunțurilor.

„În ciuda acestor succese, site-ul nu poate rezolva problema fundamentală cu care ne confruntăm în sectorul public, respectiv angajarea oamenilor nu pe baza lucrurilor pe care le cunosc, ci pe baza a cine îi cunoaște și îi recomandă”, susține Botan.

Cele cinci metode „prin care se facilitează fraudarea concursurilor de angajare în instituțiile publice”:

„Metoda #1: Timpul alocat pentru înscrieri – se stabilește un interval cât mai scurt pentru depunerea dosarelor, astfel încât concurența să fie cât mai redusă. Acest interval este uneori de numai 5 zile, incluzând sfârșitul de săptămână. Rămân astfel 3 zile în care candidații de bună-credință trebuie să vadă anunțul, să-și adune documentele necesare dosarului și să se deplaseze fizic la instituție pentru a-l depune. Ca regulă de lucru, e mult mai simplu să fraudezi un concurs cu 3 candidați, decât unul cu 39 (apropo de postul de la Senat despre care v-am scris cu câteva zile în urmă).

Metoda #2: Studiile necesare – se aleg domenii de studiu care n-au nimic de-a face cu activitatea funcției pentru care se organizează concursul. Spre exemplu, pentru funcția de inspector la Compartimentul Relaţii cu Publicul al unei primării din județul Iași se admit studii superioare în domeniul geografie. La fel și pentru funcția de consilier la Compartimentul Evidenţă Asiguraţi, Carduri şi Concedii Medicale dintr-o casă județeană de asigurări de sănătate.

Metoda #3: Documentele necesare pentru dosar – se solicită adeverințe, certificate, atestate sau diplome a căror obținere depășește calendarul stabilit pentru depunerea dosarelor. În absența acestor documente, dosarul este respins, iar ca o „pură coincidență” este destul de probabil ca unul dintre contracandidați să aibă deja toate aceste documente pregătite.

Metoda #4: Subiectele pentru proba scrisă – se stabilește o bibliografie cât mai complexă, menită a descuraja candidații de bună-credință. Spre exemplu, pentru un post de director general în cadrul unui minister (concurs care se desfășoară în această perioadă, de altfel), bibliografia cuprinde 29 legi, hotărâri de guvern, ordine de ministru și regulamente europene. Am făcut un exercițiu simplu și am adăugat toate cele 29 documente în același fișier Word, cu font Times New Roman de 12, la spațiere de un rând. Rezultă 2.377 pagini (898.741 cuvinte, 5.489.741 semne) pe care trebuie să le înveți în cele 12 zile stabilite între momentul în care postul a fost scos la concurs și ziua în care susții proba scrisă, adică o medie de 198 pagini/zi. Dacă totuși te încăpățânezi să încerci, atunci ia în calcul faptul că este destul de posibil ca unul dintre contracandidații tăi să aibă deja cele câteva subiecte de concurs posibile, adică va învăța cam o pagină pe zi, iar acest lucru îi va fi mai mult decât suficient pentru a obține punctaj maxim la proba scrisă.

Metoda #5: Interviul – se departajează candidații chiar și la doar câteva puncte, suficiente însă pentru ca postul să meargă în direcția prestabilită. O situație interesantă este aceea în care unul dintre candidați lucrează deja în instituție sub o formă contractuală (detașat, angajat temporar ș.a.) și se prezintă pentru a fi intervievat 'independent' de oameni care-i sunt deja colegi de câteva luni sau uneori chiar de câțiva ani. Contestația față de rezultatul interviului este inutilă, dat fiind că nu poți compara prestația ta față de cea a contracandidatului care a obținut postul”, scrie Cristian Botan. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit multe propuneri despre ce ar trebui sa se faca pt a se impiedica nepotismul pentru ca despre asta banuiesc ca e vorba.
    Pai daca dl Grindeanu l-a pus pe liber pe cel care cauta o solutie in acest sens, inseamna ca dl Grindeanu considera inutil sau contraproductiv acest demers.
    El ar trebui sa ne si lamureasca de ce considera asa!
    Cred ca discutam inutil despre acest lucru in Romania!
    Putem insa discuta liber despre coruptia si nepotismul din multinationale. Dl Dragnea si dl Tutuianu au dat liber la vanatoare!
    • Like 0
  • check icon
    Am cetit comentarii encomiastice aici, pe republica.ro, despre demersuri din lumea IT ca România să meargă bine, ca și cum nu ar merge bine deoarece nu ar fi aitiști.. Frați români, cum să nu fie aitiști, doar avem cel mai rapid internet din Europa și între cele mai rapide din lume, poate cineva crede asemenea gugumănii, că lucrurile merg prost deoarece nu am avea infrastructură IT? Păi o avem între cele mai bune din lume! ei și? Nici Ponta, nici Mazăre, nici Cioloș, nici Grindeanu nu au nevoie de așa ceva, au nevoie de MANIPULARE, de distribuirea de prostii și de banalități, așa cum au făcut adepții Brexit, ai lui Trump, ai lui Putin… cine are puterea, răspândește prostii prin web, nu se pedepsește, pe bune. Dați drumul la orice prostie doriți, răspândiți panică… doar să nu furați valută din nu știu ce cont, aia e nasol, iese cu pârnaie, altfel… no problem.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Medicamente!!!!
      • Like 0
    • @
      check icon
      Enco...ce? Vorbeste, bre, romaneste, nu te mai da rotund ca ai gasit un cuvant nou in DEX! Ai cumva impresia ca esti singurul care stie sa citeasca?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Ce nu e clar, Viorele, bre? Păi dacă e vorba de lexicul limbii române, folosește DEX-ul, dexonline.ro. Există și versiune instalabile pt toate sistemele de operare. Dacă mai alte probleme, revino. Weekend plăcut.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Just, prostia și ignoranța nu se vindecă cu aspirină, din păcate.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mult prea preocupat sa ne arati cat de inteligent esti, pierzi din vedere ca mediile de comunicare sunt facute ca sa...comunici. Adica sa transmiti si sa receptezi idei. Iar asta se face intr-un vocabular cat mai comun. Daca esti capabil sa-l folosesti, fireste.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Viorele, pierdem timpul. Nu a fost nicidecum dorința mea să te supun unui test de limba română, dacă – eventual – nu știi sensul unui cuvânt, nu este nicio rușine, crede-mă, folosești DEX-ul. Ce ți-a produs așa de mari dificultăți? „encomiastic”. Căutai cuvântul și-l găseai: excesiv de laudativ. Era greu? Altceva?
      • Like 0
  • check icon
    He he, tinerel domnul Botan, tinerel: păi astea-s cele mai ordinare metode și cele mai vechi! Mai nou, examenul nici nu mai are loc, angajarea este executată la ordin „de sus” și cu asta basta, pentru că NIMENI, dar absolut NIMENI nu verifică modul în care au fost efectuate toate angajările! Adică, nu doar că ar fi greu, dar nici nu se dorește!
    De ce?
    Nu, nu pentru salariile mărunțele și nici pentru siguranța postului, ci ... ați ghicit, pentru șpăguțele frumoase și pentru certitudinea creșterii veniturilor peste cele din multinaționale!
    Și ce, oamenii ăștia nu merită?
    Dacă nu s-ar petrece lucrurile așa, cine ar mai completa la vot nucleul senil al pensionarilor?
    • Like 0
  • M-am lovit de unele din aceste "metode". Am gasit postul visat dar vai, se cerea experienta de (parca) 6 ani. E clar ca postul era scos la concurs pentru un om aflat deja in sistem, care voia sa se mute de la o institutie la alta.
    Cu alta ocazie nu am putut face dovada unor studii suplimentare pentru ca institutia care-mi daduse adeverinta de studii se desfiintase intre timp, arhiva se "pierduse" iar apoi institutia se reinfiintase cu acelasi nume dar cu cursuri platite gras.
    Astfel, pe un post care necesita munca fizica si murdarie (nobila insa) a fost angajata o duduie cu unghii false si cunostinte tehnice de poeta.
    • Like 1
  • check icon
    Mai am și eu o idee de fraudat. Să zicem că lucrez la ANAF dintr-o gașcă de oameni, care la final de an își iau bonusuri pentru amenzile pe care le dau firmelor din România. Introduc o eroare în soft, astfel încat softul trimite amenzi la toate firmele din România. Niște băieți deștepti dau în judecată ANAF, câștigă, dar marele bonus (amenzile pentru fraieri) merg la gașca veselă.

    Verifică cineva informația visată azi noapte?
    • Like 0
    • @
      check icon
      N-o va verifica nimeni, pentru ca toata lumea stie ca astfel de cazuri exista. Si exista si situatii in care exista hotarari definitive si executorii ale instantelor in acest sens, dar bonusurile au ramas la agentii constatatori . Nu de ieri, ci de vreo 25 de ani! De cand SRI a decis ca este singurul capabil sa execute activitati economice in Romania.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cum era și de așteptat... :)
      • Like 0
  • Mda, eu sunt unul dintre cei care au urmarit siteul posturi.gov.ro in speranta de a gasi un loc de munca decent la stat, pentru mine personal a functionat punctul 4 din acest articol. Lucrand in permanenta in alte domenii si avand putin timp la dispozitie pentru intocmire de dosare, depunere de dosare, studii intense am preferat sa zic pas, mai ales ca salariul de baza pentru un functionar debutant nu este asa motivant. Sper totusi sa se schimbe ceva in timp alftel oamenii competenti se vor indrepta catre alte domenii sau catre strainatate.
    • Like 0
  • Mda, eu sunt unul dintre cei care au urmarit siteul posturi.gov.ro in speranta de a gasi un loc de munca decent la stat, pentru mine personal a functionat punctul 4 din acest articol. Lucrand in permanenta in alte domenii si avand putin timp la dispozitie pentru intocmire de dosare, depunere de dosare, studii intense am preferat sa zic pas, mai ales ca salariul de baza pentru un functional debutant nu este asa motivant. Sper totusi sa se schimbe ceva in timp alftel oamenii competenti se vor indrepta catre alte domenii sau catre strainatate.
    • Like 0
    • @ Maryus S. Maryus
      check icon
      Pai nu e nevoie de oameni competenti, ci obedienti. E o diferenta.
      • Like 0
  • Raul check icon
    Din pacate metodele enuntate de dl. Botan sunt doar elemente de recuzita in piesa numita 'Concurs de angajare pe un post la Stat'. Asa ceva nu exista. Termenul de Concurs nu se aplica. Posturile sunt ocupate prin recomandari, promovari, mutari de personal intre institutii, detasari, relatii etc. Pentru orice candidat neconform exista o prevedere, lege, paragraf etc. aplicabil de catre Comisia de concurs, care poate ajuta la eliminarea individului. Eu as vrea sa il intreb pe dl. autor care ar fi 5 metode pertinente prin care cineva poate fi concediat dintr-un job la stat? Sa spunem pe axele Educatie si Sanatate?
    • Like 1
  • vreau sa va corectez, acestea nu sunt metode, ci..sunt etape. Dupa absolvirea facultatii am participat la un concurs pentru un post in cadrul Ministerului Transporturilor si am descoperit ca oricat de tare te straduiesti (ca outsider) intotdeauna te vei lovi de etapa 5, de interviu, care se tine cu usile inchise, cate un candidat odata...
    • Like 0
  • check icon
    „Concursurile” de angajare la stat ar trebui supravegheate informativ încă înainte de publicarea anunțului de scoatere la concurs a posturilor respective.
    Examenul scris și oral ar trebui și el supravegheat audio-video, iar lucrările ar trebui fotografiate la predare, pentru ca orice candidat să vadă clar ce punctaj ar trebui să aibă comparativ cu restul candidaților. În România nu mai poți avea deloc încredere că un concurs organizat „la stat” este pe bune.

    La fel, și rezolvarea contestațiilor ar trebui supravegheată informativ!
    • Like 2
    • @
      Cum rezolvi metoda #4 de furat ? Cand unul dintre candidati stie dinainte subiectele cum ajuta supravegherea informativa de la publicare si/sau din timpul examenului ?
      La fel pentru metoda #1 si #2 prin care din start ai scapat de un numar consistent de candidati.
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      check icon
      De exemplu, să se alcătuiască obligatoriu cât mai multe subiecte de examen, care să fie trase la sorți public.
      • Like 1
    • @
      Ok buna idee pt #4
      Cum ramane cu #1 si #2 ?
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      check icon
      Toate se pot rezolva, cu condiția să existe voință politică!
      • Like 1
    • @
      check icon
      Stai linistit ca ele sunt supravegheate informativ, doar nu-ti inchipui ca partidele astea ajung la putere fara sprijin informativ!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult