Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

David Popovici: „Din fericire, tot ce nu mi-a ieșit poate fi antrenat și va fi antrenat”

David Popovici, Campionatele Mondiale de Natație

Foto - Profimedia

David Popovici s-a clasat pe locul 6 în finala probei de 100 de metri liber de la Campionatele Mondiala de Natație din Japonia. El  deține recordul mondial al probei de 100 de metri liber, cu un timp de 46,86 secunde.

„Din fericire, tot ce nu mi-a ieșit poate fi antrenat și va fi antrenat. Dacă ar fi după mine, m-aș întoarce mâine în bazin, dar, din păcate sau din fericire, de fapt, trebuie să-mi iau și niște timp liber pentru mine, să reflectez asupra tot ceea ce s-a întâmplat, asupra anului, care a fost cu suișuri și coborâșuri. Un an complicat, ciudat, atipic pentru mine. Și nu e deloc sfârșitul lumii. Abia aștept să merg la următorul concurs, să le demonstrez că s-au bucurat prematur poate de locurile mele mai îndepărtate de cea mai înaltă treaptă a podiumului, asta la adversarii mei mă refer. Și, da, sunt și un pic bucuros că s-a terminat, pentru că, fie că vreau sau nu să o recunosc, a fost un stres. Abia aștept să pot să mănânc bine, să dorm bine și să-mi reculeg gândurile", a spus după finală David Popovici, citat de Lead.ro.

El a vorbit și despre cât de important este să înveți să gestionezi o pierdere. „Cred că prefer să fiu un sportiv mai degrabă complet, sau mai complex, învățând să pierd și cum să gestionez o pierdere și să pot să învăț din asta. Prefer să fiu așa, decât să fiu un robot perfect care câștigă întotdeauna. Și cum vorbeam și cu antrenorul meu ieri, într-un mod bizar, e eliberator cumva, să știu că nu sunt perfect, să pot să scap într-o vreme de așteptările pe care mi le-am impus și creat eu mie. Și așa că e parcă o gură de aer proaspăt să mai simți cum e așa, să-mi demonstrez că, băi, nu vine totul la pachet și gata – trebuie să muncesc pentru ce vreau să ating.” David Popovici a declarat că se foarte motivat. „Sunt mai motivat ca niciodată și, după cum o văd, am două opțiuni. Stau, îmi plâng de milă, accept consolările… De fapt, ascult consolările oamenilor care își fac mai multe griji pentru mine decât îmi fac eu, sincer. Am oameni mai necăjiți pentru mine decât sunt eu. Dezamăgit sau ceva. Cum nu sunt, de altfel. Pentru că e un concurs și așa merg concursurile. Cineva trebuia să ia și locurile 4 și 6. Deci asta e prima variantă, stau, îmi plâng de milă, ascult consolările oamenilor mai îngrijorați decât mine. Pentru mine, ironic.

Sau mă gândesc la cum m-am simțit pe ultimul bazin din 200, pe ultimul sfert din 100 de metri, și las acest sentiment să mă conducă, să fie focul pentru ce urmează să antrenez la antrenament. Deci, ori îmi plâng de milă, ori sunt mai motivat. Și sunt mult mai motivat. Nu o să stau să mă gândesc la ce s-a întâmplat greșit. O să învăț din asta, dar nu pot să rămân ancorat în ce s-a întâmplat.”

Miercuri, înotătorul povestea pentru Gazeta Sporturilor că, după finala probei de 200 de metri liber, în care s-a clasat pe poziția a patra, a încercat să se odihnească cât mai mult. „Am încercat să dorm pe cât de bine am putut, am mâncat cum trebuie și am încercat să mă odihnesc, programul a fost destul de înghesuit, dar ne descurcăm cu ce avem, nu numai eu am trecut prin programul acesta, ci mai toți competitorii mei". 

Într-un interviu acordat lead.ro după finala de la 200 de metri, pe care a condus-o trei lungimi de bazin, David Popovici a povestit că s-a simțit foarte obosit. „Nu cred că am mai obosit așa tare pe un ultim 50 niciodată”, a spus el.

„Nimănui nu-i place să piardă, nu o să mint, mi-ar fi plăcut să câștig. Dar sunt ok, adică primele trei lungimi de bazin cred că au fost super bune, apoi pur și simplu nu am mai putut pe ultima, adică am dat cât am mai putut”, a mărturisit David Popovici.

„Uneori câștigi, uneori iei locul 4, uneori iei locul 4 la două sutimi, cum am luat la Olimpiadă și am avut foarte multe de învățat de atunci, și cum o să am și de acum. Adică nu sunt necăjit, supărat, pur și simplu am înțeles ce s-a întâmplat și să lucrăm către asta să facem mai bine. Cum am spus și în interviul de după 200 metri liber de la Tokyo, nu s-a întâmplat ceva, ci sunt al 4-lea cel mai bun din lume. Am dovedit că sunt unul dintre cei mai buni din lume. Rămâne pe viitor să arăt că pot să fiu și cel mai bun din lume, de fapt să mențin acest titlu, să-l apăr”, a declarat el.

Și a punctat că înfrângerile pot oferi lecții valoroase. „Să știți că ăsta e sportul. Oricine a făcut sport vreodată știe că nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi, ai ceva de învățat mult mai valoros. Când câștigi, doar câștigi. Poate fi plictisitor să câștigi pe bandă rulantă. E important să ai și momente din astea.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • David gândește ca un campion, ceea ce e foarte ok.
  De fapt, ce s-a întâmplat? A vrut prea mult să câștige la 200m și a tras mai mult decât trebuie în primele trei sferturi, însă și-a terminat resursele spre final. Asta a fost o greșeală tactică pe care, cu siguranță, în viitor va ști să nu o mai facă. Cu oboseala fizică acumulată, la care s-a adăugat și presiunea psihică, a intrat ulterior în cursa de 100m.
  Sunt convins că va reveni pe podium și îi urez de pe acum succes!
  Forța, David Popovici!
  • Like 0
 • Ioan check icon
  Este perfect adevărat ce spune Popovici.
  Îl apreciez pentru efortul depus și îmi place cum gândește.
  Bravo David.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult