Foto - Profimedia
David Popovici a ocupat locul al patrulea în finala de probei 200 m liber de la Campionatele Mondiale de înot din Japonia, în care s-a calificat cu cel mai bun timp și în care s-a aflat pe prima poziție până aproape de final.
De multe ori până acum, tânărul sportiv ne-a reamintit că nici în viață, nici în sport miza nu este doar perfomanța, ci drumul spre performanță - alegerile care te duc până acolo și valorile care construiesc busola.
În întreaga sa activitate sportivă, David Popovici a arătat cât de importantă este nu doar pregătirea fizică, ci și accentul pe construcția interioară. Așa cum în timpul competițiilor poți admira tehnica și viteza cu care se mișcă prin apă, în ieșirile sale publice poți admira felul în care se raportează la lume și la sine.
„Încerc să scot ce e mai bun din oameni. Părinții mei m-au învățat să respect pe toată lumea și să fiu recunoscător. Înțeleg că există presiune, oameni toxici și alte pericole, dar mă concentrez pe lucrurile bune din oameni”, spunea David Popovici în primăvară, într-un interviu acordat publicației AS. Tot cu acea ocazie, a vorbit despre cărțile citite. „Ultima carte pe care am citit-o a fost „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor Frankl, un prizonier de la Auschwitz care era psiholog. Am fost fascinat de modul în care a descris tot ce s-a întâmplat acolo, dar în afară de asta, mi-a oferit o perspectivă psihologică interesantă. Este o carte care m-a ajutat foarte mult. Dacă ai principii și valori morale solide, poți deveni o persoană grozavă și foarte echilibrată”, spunea sportivul care a fost admis în această vară la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
Și-a dat seama încă de la vârsta de 12 ani, că în natație talentul nu este totul și că pentru a reuși este nevoie de multă muncă și concentrare. „Nu cred că este un secret, este pur și simplu unul dintre factorii succesului. Am fost întotdeauna o persoană calmă care se concentrează sută la sută pe ceea ce face. Este ceva sănătos pe care antrenorul meu mi-l insuflă cu filosofia lui stoică. Trebuie să fii calm în toate momentele vieții. Nu am de ce să mă stresez. Un exemplu îl reprezintă competițiile. Dacă pregătirea este făcută bine, nu trebuie să mă enervez înainte de competiții”.
„Dacă reușesc să fiu mulțumit cu ceea ce am, cu ceea ce fac și cu ceea ce pot avea, atunci sunt fericit cu viața mea”
David Popovici a vorbit despre stoicism și într-un interviu publicat de L'Équipe și citat de Gazeta Sporturilor. „Am descoperit stoicismul prin antrenorul meu. A vrut să mă ajute să depășesc un anumit moment și să fiu cea mai bună versiune a mea. A început să-mi dea cărți despre stoicism. Am încercat să le citesc când eram mai tânăr, dar a fost prea greu. De-a lungul anilor am devenit tot mai interesat și am încercat să transpun această filosofie și în viața de zi cu zi, nu doar în înot.
Dacă e să rezum în câteva cuvinte ceea ce mă inspiră aș spune o frază simplă: „Să fii fericit cu ceea ce ai”. Dacă reușesc să fiu mulțumit cu ceea ce am, cu ceea ce fac și cu ceea ce pot avea, atunci sunt fericit cu viața mea. Nu contează câte bunuri materiale pot dobândi.
Una dintre principale lecții învățate din stoicism este să nu îmi fac griji pentru cea ce nu e sub controlul meu, pentru ceva din lumea exterioară. Pot controla doar lucrurile asupra cărora am o influență. Așa că stau calm. Nu mă îngrijorează ce nu e sub controlul meu. Făcând asta, pot trăi mai liniștit”, a povestit el.
De ce a ales David Popovici libelula ca simbol
Într-un alt interviu acordat recent pentru Gazzetta dello Sport, David Popovici a povestit ca sponsorul i-a cerut să aleagă un animal care să-l reprezinte, iar acesta să fie inscripționat pe linia sa de echipament.
„M-am gândit mult: să fiu un rechin, un vultur? M-am gândit la ceva alfa. Prădător Apex. Ce ar trebui să fiu? O balenă ucigașă? O orcă? Un crocodil...?”, a răspuns sportivul, care a continuat: „Apoi, prietena mea mi-a sugerat o idee, și nu-mi place să recunosc, dar ea a propus o libelulă. O insectă. Frumoasă și delicată. Alunecă fără efort pe suprafața apei. Nici nu înoată, nici nu stă complet în aer ... Prietena mea mi-a spus că arăt ca o libelulă. Ele sunt rapide, sunt buni prădători pentru mărimea lor și sunt creaturi inteligente. Nu trăiesc doar prin forță brută”, le-a povestit, potrivit Adevărul, înotătorul jurnaliștilor,
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.