Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

David Popovici vs. Selly. Pe cine ar alege tinerii?

combo David Popovici - Selly

David Popovici/ Selly - colaj cu imagini Inquam Photos, semnate de Alexandru Bușcă și respectiv George Călin

O fotografie cu David Popovici așteptând autobuzul în stație circulă intens pe internet, însoțită de mesaje de susținere sau comparații cu vedete care merg cu mașini de sute de mii de euro. Comparația este bună, pentru că o altă știre „la fel de importantă” a împânzit presa nu cu mult înainte de cea legată de campionul nostru. Știrea că Selly și-a cumpărat o mașină, cred că Porsche, de 250.000 de euro. Asta da știre! Selly este considerat liderul tinerei generații, e un fel de Mircea Eliade contemporan. Pe Selly îl tot vedem pe la interviuri unde vorbește în calitatea lui de antreprenor despre afacerile pe care le derulează. Recunosc că de câte ori văd că mai apare câte un episod din serialul ăsta mă închin. Chiar niciunul dintre cei care îl cheamă nu au idee cum și-a construit Selly averea? Probabil că e un secret pentru ziariștii români. Nu-i problemă, o să-l dezvălui eu: manele cântate copiilor, cu versuri precum „Gagica ta e la mine în DM/Îmi trimite poze fără sutien” sau „Hocus pocus, apar banii/cinci stele ca sultanii/bag un story, easy money/Sunt preafericit ca Dani.” Pe lângă manelele interpretate, Selly mai are în palmares și alte creații artistice, printre ele este un clip în care el și niște prieteni fac mișto de un băiat din gașca lor pe motiv că respectivul e virgin. Mă opresc cu exemplele aici, din respect pentru că este și numele lui David Popovici în text. Bun, deci acesta este Selly, care face ce v-am povestit, în fața unor copiii. Nu știu ce business o fi ăsta, nu știu ce dovadă de mari îndemânări antreprenoriale denotă, în schimb i-aș întreba pe ziariștii care iau lumină de la el dacă își lasă copiii să se uite la așa ceva.

Acum că am lămurit cum și-a făcut Selly averea, se cuvine să menționăm și alte realizări, printre care bușitul mașinii în intersecție la Aviatorilor sau suspendarea carnetului pentru că a gonit ca apucatul pe șosele la volanul bolidului său. Să nu uit: a trimis o scrisoare prim-ministrului și ministrului Educației pe care n-o scrisese în limba română, fiindcă nu s-a chinuit să-i pună diacritice.

Pe cealaltă parte este David Popovici, campion mondial și cel mai tânăr Cavaler al Ordinului Național „Steaua României”. Cred că am spus tot ce trebuia.

Dacă ar fi să facem un sondaj printre adolescenții din România, unde i-am pune să ne indice care dintre cei doi reprezintă un model de urmat, procentul în favoarea manelistului Selly ar fi zdrobitor. De ce? Pentru că Selly promovează un stil de viață spre care tind mare parte din ei. Selly este, din punct de vedere al imaginii, un fel de Andrew Tate, excluzând faptele penale. Se trage în poze cu mașini de sute de mii de euro, se laudă – inclusiv într-o melodie – că are Rolex de 15.000 euro și altele de tipul ăsta. Știți ce rezultă din „Sellyrizarea” îndelungată? Rezultă asta, poveștile sunt reale:

Se termina programul de la afterschool, mașina vine să ia copilul, care este în clasele primare. Copilul spune:

- Hai să plecăm cu mașina asta de aici, că văd colegii și cred că sunt sărac!

Tânărul scoate cu grijă adidașii din cutie, apoi îi analizează admirativ. A dat 800 de lei pe ei. Un coleg de generație, care stă pe bordura de lângă el, îi spune că încălțările lui au costat 50 de lei. 

- Cum adică? Întreabă confuz.

Adolescentul îi cere tatălui să îi cumpere un calculator de 5000 de lei. Tatăl îi spune că pur și simplu nu are de unde. Cu un oftat, fiul zice:

- Rău e să fii sărac...

La liceu, colegul X se laudă tuturor cu pantalonii de firmă care au costat 600 de lei. Când un coleg îi spune să încheie cu asta, el îi livrează replica:

- Bine, și ce să fac, să mă îmbrac de la second-hand ca tine?

Copil de gimnaziu, poartă încălțări care au perne de aer. De plictiseală, le găurește cu compasul. Profesorul îl întreabă:

- Cât au costat?

- 700.

- Și ce faci, îți bați joc de ei?

- Păi ce, nu-mi iau ai mei alții?

Din toate cele pe care le-am povestit trebuie să reținem un lucru, anume că toți copiii din această situație trăiesc cu convingerea aproape religioasă că dansatul lasciv sau cântatul despre cum gagica s-a culcat studentă și s-a trezit influencer (citat din Selly) este o alternativă bună la munca pe care o fac părinții lor, care n-au Rolex de 15.000 de euro. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stelian check icon
    Problema gravă este ca există public consumator pentru ce “livrează” Selly, pentru ca dacă se baza pe banii mei, murea de foame! Toti vor repede, vor ieri dacă se poate, să aibă bani mulți, mașini si case scumpe, și vor calea ușoară, ca aia a lui Selly! Noroc ca mai exista tineri care , în afară de talent, sunt dispuși să facă eforturi titanice ca să ajungă în top! Da, ei ar trebui să fie modelul, cei ca David Popovici! L-aș alege de 1000 de ori dintr-o sută, dacă ar fi să aleg! Pe Selly îl aleg drept model cei care vor deveni bombardierii și videochatistele de frunte ai țării!
    • Like 0
  • Credeţi că este vreo diferenţă între el (Selly) şi ce avem în Parlament?
    • Like 1
  • Nu mi-a placut niciodata specimenul. Mi s-a parut un infatuat. Faptul ca are parinti cadre didactice nu inseamna nimic. Stim foarte bine ca sunt cadre didactice si dascali, profesori. Da, este "omul zilei de azi", modelul invidiat si urat in acelasi timp pe care multi ar dori sa-l imite. In realitate un smecheras, nu e singurul, gretos. Asta nu are nimic sfant, asta este ce a vazut in casa la cadrele didactice. Mai mult nu merita. E un nimic din marea de manelisti, actori de mana a 14-a, lalaitori si lalaitoare, jurati ai diverselor emisiuni tv preluate de la tv de gang din alte tari unde prostia este la rang de ........, nici nu stiu cu ce sa o aseman. Tare mi-e teama pentru viitorul aceste lumi majoritare. Ne-am inmultit exagerat de mult in detrimentul calitatii de om. In loc sa mergem catre civlizatie mergem cu ferrari inapoi catre grota. Dar toate aste vor avea un sfarsit, nu prea convenabil multora.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult