Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De Anul Nou vine Baubau

votare - vot

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

S-a dus și 2023. Anul ăsta a stat sub semnul următorului, pentru că în tot spațiul public s-a vorbit non-stop despre „anul electoral 2024” sau „alegerile de anul viitor”. S-a vorbit atât de mult despre asta, încât oamenii au impresia că 2024, acest Baubau, va veni în secolul următor. Din păcate, anul 2024 tocmai a venit peste noi, iar, odată cu el, vine și cel mai greu război electoral de la Revoluție încoace. Este anul în care putem pierde absolut tot ce am reușit după 1989. Să explic mai bine:

Maică-mea avea cam vârsta mea atunci când a ieșit să strige „Jos Ceaușescu!” Pentru că a făcut asta, eu pot acum să public articole în care critic și guvernul, și opoziția, și am putut să spun în direct la TVR că Iohannis nu face nimic, să nu-l mai menționăm, că ne strică seara. Pe lângă asta, poporul român a putut să revină în familia europeană și să progreseze economic. A, nu mă credeți? Explicați-mi și mie cu ce bani au făcut românii prăpăd magazinele și cum au spart ușile de la mall ca să cumpere cadouri pentru toată strada. Să mai spun și că stațiunile sunt ocupate în proporție de peste 90%. De unde, cu ce bani? Iar asta nu e doar iarna, că vara mergem la greci, la bulgari, la turci și, dacă ne ține buzunarul, mergem la Mamaia. De unde, cu ce bani? 

Numai că, deși nu ne vine să credem, putem să pierdem toate astea. Da, asta înseamnă că sacrificiul pe care l-a făcut generația părinților mei, adică generația multora dintre cei care citesc rândurile astea, se va pierde în vânt. În 1989, cei care aveau vârsta pe care o am eu acum au ieșit în stradă ca să lupte cu regimul adus în România de vecinul nostru de la est, Rusia. Știți voi, țara aia care a refuzat să ne dea tezaurul, că suntem prea proști ca să facem ceva cu el, și ne-a fericit și de Basarabia și Bucovina de Nord, teritoriul ăla care e acum la ucraineni și pentru care rusofilii înjură pe cine nu trebuie. În 2024, riscăm să ne întoarcem în timp, pentru că sistemul ăla care ne-a adus totalitarismul pe cap nu a murit, el e viu și nevătămat, doar și-a schimbat firma de la poartă.

Sunt convins că, așa cum spuneam, mulți dintre cei care citesc aceste rânduri sunt din generația celor care au ieșit în 1989. Sunt convins că acum citesc și spun că ei și-au făcut treaba, acum e rândul ăstora care sunt de vârsta celui care scrie să iasă și să le amintească celor de la putere că poporul decide ce și cum, așa cum au făcut ei în 1989. Dragi prieteni mai în vârstă, aveți tot dreptul să gândiți așa. Sunteți îndreptățiți să spuneți că voi v-ați făcut datoria, iar acum e rândul nostru, ăștia de 20 de ani, să ne luăm cu ei de gât. Eu nu vă cer să faceți din nou ce ați făcut în 1989. Nu, nici pomeneală. Eu vă cer să ne ajutați pe noi, ăștia care am ieșit la 10 august 2018 împotriva unui om care avea aceleași gânduri ca Șoșoacă și Simion, tocmai ca să conservăm ceea ce ați obținut voi. Din fericire, nu suntem în punctul în care să fim nevoiți să ne luptăm cu organele de represiune în plină stradă. Încă. Singura soluție să nu ajungem acolo este să ieșim la vot și să facem ce trebuie ca să oprim orice alunecare către dictatură, cea pe care mulți dintre voi o cunoașteți.

Ca să facem asta trebuie să votăm împotriva cuplului de rusofili, care latră acum unul la celălalt dar care, probabil, își fac planuri în spatele ușilor închise, pentru că, la amândoi, finanțatorul e același. Asta e singura soluție să o ducem mai bine, nu să ne întoarcem în întunericul anilor ’90, când veneau minerii să explice poporului cum e cu democrația originală.

An Nou fericit!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Încă un articol politruco-securistoid scris cu grija să atingă toate "chestiunile zilei": "revoluția" și "binefacerile" pe care cică le-ar fi adus, precum și, cum să nu, "libertatea" postdecembristă.

    Și, desigur, și "prosperitatea" capitalist-postdecembristă, care înseamnă un concediu pe litoral la greci, bulgari sau turci sau la Mamaia. Pentru unii, nu pentru toți, că sunt destui pentru care pluralul "mergem" nu are nicio justificare, fiindcă ei muncesc ca sclavii, pe nasturi și pe alune, deci nu își permit să meargă niciunde în concediu și nici să ia cadouri de sărbători pentru familie, darămite "pentru toată strada"; chiar așa: "cu ce bani?"

    De asemenea, nu se putea să lipsească Meilenstein-ul "10 august 2018", că doar se știe că 2024 este an electoral, iar autorul trebuia să își facă datoria să ne aducă aminte să votăm cu singurii pe care nu îi critică în articol, respectiv usr, n-așa? Și să ne arate baubaul partidelor ultrareacționare, ultraconservatoare, fundamentaliste și fasciste, insinuând că ele ar fi rusofile, când este mai mult decât evident că aur este unealta imperialismului amerloc în România, este condus de doi băsisto-securiști notorii și a fost creat de "servicii" după modelul PiS din Polonia, iar sos este un partid de diversiune creat, dacă nu tot de "servicii", oricum sigur de foști și actuali oameni ai acestora.

    În rest, evident că nu se putea să lipsească rusofobia și atutudinea pro-ucraineană, că și astea continuă să fie la modă.

    Ce să vezi, "rusofilii înjură pe cine nu trebuie" pentru Basarabia și Bucovina de Nord, de parcă Ucraina nu a fost și ea republică sovietică și nu a dat istoriei mai mulți secretari generali ai PCUS decât a dat vreodată Rusia, inclusiv pe Hrusciov, cel care a "fericit" Ucraina în mod necuvenit cu teritoriile respective! Și de parcă URSS nu s-ar fi prăbușit în 1991 și Ucraina nu ar fi de atunci stat suveran și independent, sau cel puțin de la maidaniadă încoace, de când a devenit stat-marionetă al Americii imperialiste și este condusă de regimuri-marionetă la washingtonului.

    Trecem peste faptul că de fapt cele două teritorii au fost dintotdeana sovietice de plin drept: Basarabia a ajuns gubernie a Imperiului Țarist încă de la 1812, când România nici macar nu exista ca stat, iar apoi a fost mostenită legitim de către URSS, noul stat al oamenilor muncii de la orașe și sate care s-a născut pe riunele vechii Rusii Țariste din voința popoarelor eliberate. Iar Bucovina de Nord a fost pretinsă de sovietici tot de plin drept, cu titlu de despăgubiri pentru ocupația românească a Basarabiei între 1918 și 1940, precum și pentru atacul fascist al României împotriva URSS din 1941, reocuparea fascistă a Basarabiei și atrocitățile criminalo-fasciste săvârșite de regimul de ocupație fascist antonescian din Basarabia.

    Dar dacă tot se propagă ca adevărată teoria asta mincinoasă a "jafului" sovietic, ce a împiedicat-o pe Ucraina "democratică" postsovietică, timp de mai bine de 3 decenii, din 1991 încoace, să dea înapoi teritoriile respective deținute și azi la fel de necuvenit?

    Și ce o împiedică acum pe Ucraina "democratică" și "proeuropeană" să își trateze corect și european minoritățile, inclusiv pe cea românească, printre altele, de exemplu, printr-o lege a educației modernă și europeană și nu una anacronică, discriminatorie, ultranaționalistă și fascistă cum este cea actuală?

    Răspunsurile fiind evidente, ar trebui să gândim pragmatic și să nu uităm că războiul ukrofascisto-imperialisto-amerloc nu este și nu trebuie să fie al nostru și, prin urmare, ar trebui să ne vedem de interesele noastre și să fim neutri și imparțiali. Nu e cazul să pedepsim Rusia pentru că a pornit operațiunea din Ucraina, fiindcă nouă, României și poporului român, Rusia nu ne-a făcut niciun rău prin asta.

    De asemenea, Ucraina nu ne-a făcut nouă, României și poporului român, niciodată vreun bine, cu atât mai puțin minorității românești din Ucraina, deci nu e cazul să o sprijinim. Și nici să sărăcim și să suferim noi, aici, din cauza Ucrainei!

    De asemenea, ar trebui să nu uităm că de Rusia și de resursele ei energetice avem nevoie mai mult decât am avea vreodată de Ucraina, cum de fapt are nevoie întreaga UE și în special Germania, partenerul nostru comercial nr. 1 și motorul UE.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Mhai Nai check icon
      Incepusesi bine, dar ai dat-o-n stalp inainte de prima cotitura!
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
      • Like 0
  • Cam târziu să se mai poată schimba ceva până la alegeri. 4 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei și articolul pare că uită de aceștia.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/4-milioane-de-romani-traiau-anul-trecut-in-saracie-ins-2583041

    Ei și alții care urmează să îngroașe rândurile lor s-au săturat de vorbe. Nu poveștile și textele că alți 80% dintre români au bani și o duc mai bine, o să-i determine să voteze împotriva simionilor, a șoșocilor sau a celor care îi amăgesc că vor schimba ceva spre binele lor. Balanța va fi înclinată numai de un procent crescut al participării la vot din categoria celorlalți 80% dintre români, care (încă) o duc bine. Dar ei vor fi mai interesați să-și petreacă vacanța în loc să-și exercite dreptul la vot, așa cum au făcut și la alegerile anterioare.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      RazvanP check icon
      Pe mine de pildă m-au convins să votez, chiar dacă stăteam în dubii până pe 30.12 dacă să-mi pierd timpul la parlamentare sau nu.
      Dar nu cred că o să se bucure prea mult...
      Guess what, sunt printre cei 80%!
      Danke schonn, jegostereich!
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    "De unde, cu ce bani?"
    N-avem bani, nu muncim, noroc cu UE că ne dă pomană! Înainte să vină UE trăiam în colibe de iarbă și vânam șobolani cu arcul, se știe!
    E bun răspunsul, stimate eurofil?
    • Like 1
    • @ RazvanP
      mhm check icon
      Metaforic vorbind, ati descris perfect situatia. Insa nici macar UE nu a contribuit la eliminarea cruzimii din spatele triumfalismului oficiakl. Arc peste timp: azilele groazei din anii 80-90 isi dau mine cu cele din 2023.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Când ești plătit în ruble, îți put euroii, mancurtule?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult