Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum să fii Moș Crăciun

Inimă de zăpadă

Foto - Romany Mitry/ Alamy/ Profimedia

- Uite, pentru că a fost Sf. Nicolae, îmi zice, întinzându-mi o cutie de bomboane.

Ies cu ea în brațe și mă uit în jur. Privirea îmi pică pe el, care era în ultimii ani de gimnaziu, acum cred că e elev la seminarul teologic, pentru că îmi spusese că vrea să se facă preot.

- Uite, spun și eu, pentru tine.

Prinde cutia ferm, apoi își lungește brațele, lăsându-și în același timp gâtul mai în spate, făcând gestul ăla pe care îl faci atunci când trebuie să citești ordinul de lucru de la șefu’, dar ți-ai uitat ochelarii acasă. Ochii îi patinează câteva secunde pe poza imprimată pe capac, apoi exclamă „Mamă!”

O cutie de bomboane. Atât a costat să fac un copil fericit. Au venit sărbătorile, în magazine e omor ca să-i cumpărăm cadou lui iubi și să facem piața, adică să luăm ce ne trebuie ca să facem sarmale, salată de boeuf, ouă umplute, tobă, caltaboș, friptură, că îi place lui Marian, cârnați, că-i plac lui Nicu, facem și 2-3 cozonaci cu nucă și rahat, că vin neamurile în vizită, adică sor-mea cu boul ăla care nu își găsește serviciu și frate-miu cu proasta aia care l-a luat pentru bani.

La câteva săptămâni după ce i-am cedat amicului meu cutia cu bomboane am repetat gestul, numai că l-am făcut pentru câteva zeci de copii din satul ăla. De menționat că eram elev de liceu, iar contribuția financiară – adică bani de la mama și tata – a fost mică. Diferența am pus-o de la alții ca mine, prieteni de familie și colegi de muncă ai părinților. Fiecare a dat cât a putut, de obicei 100 de lei. Asta e o poveste pe care nu am spus-o până acum, vreau doar să provoc cititorii să facă ce a reușit un puști de liceu. Sunt convins că toți avem neamuri la țară care au habar de câteva familii cărora nu le-ar strica un ajutor de sărbători. Dacă putem să facem mâncare cât pentru Divizia 4 Infanterie, cred că putem să ne lipsim de 100 de lei ca să ajutăm copiii care chiar au nevoie. Repet, am reușit să organizez așa ceva, de mai multe ori, când eram la liceu. Sunt convins că pot și alții să strângă bani de la prieteni și, de data asta, să stea la coadă la hypermarket cu un motiv bun.

Sărbători fericite!

P.S. Nu trebuie să așteptați până la Crăciunul următor. Din ce am înțeles, Iepurașul este la birou de Paște. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Nicolae Cotruț/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon