Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce a lovit PNL în propriul electorat. Ciprian Ciucu: „Legat de taxe, nu are rost să mai mințim lumea, am mințit destul!”

ciprian ciucu, PNL

Mărirea taxelor și impozitelor de pe o zi pe alta este încă o traumă care se adaugă palmaresului de traume pe care românii le-au tot suferit în ultimele luni. Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, a fost invitat în emisiunea ”În fața ta” și a fost întrebat de ce a lovit PNL chiar în propriul electorat, modificând codul fiscal de pe o zi pe alta, mărind impozitul pe dividende, scăzând pragul pentru IMM-uri și afectând astfel zeci de mii de firme, care susțin în mod serios și constant bugetul de stat. Totul fără explicații.

Ciprian Ciucu susține că aceste măsuri luate acum sunt consecința unei politici iresponsabile din ultimii ani, dar crede că, fără aceste măsuri dure care afectează mediul privat, România ar fi ajuns cu siguranță în incapacitate de plată. 

Sunt de acord cu dumneavoastră că această decizie trebuia să fie mult mai mult explicată, sunt absolut de acord… Dar poate e timpul să explicăm. Și eu n-o să fug de explicații. Încă o dată: noi nu suntem noul PNL, noi suntem o promisiune pentru un nou PNL. Putem să mai fim aici, putem să nu mai fim aici peste câteva luni. Am început aducând doi oameni cu credibilitate și parcurs profesional de necontestat în parlament, chiar dacă sunt independenți, mă refer la Emil Hurezeanu și la Daniel David. Și încercăm să dăm niște semnale în acest sens.

Legat de taxe, nu are rost să mai mințim lumea! Am mințit destul lumea, da? Nu are rost, pentru că, până la urmă, adevărul va ieși la iveală. Și dacă nu o spun eu acum, o spune altcineva peste 8 luni, peste 10 luni. Vom ajunge la aceeași discuție.

Haideți să le spunem oamenilor ceea ce este posibil și ceea ce nu este posibil. Pe fondul unor investiții crescute semnificativ, guvernamentale, care nu s-au limitat doar la banii europeni, s-au folosit bani guvernamentali care s-au dat către localități în special, prin diferite proiecte de apă, canal, drumuri, s-au făcut și școli, s-au făcut și autostrăzi, s-au întâmplat și lucruri bune în ultimul timp și dacă ne uităm cantitativ, chiar s-au întâmplat. Pe acest, în care statul s-a focusat foarte mult pe investiții, statul a continuat să cheltuiască și pe promisiuni de genul: mărim pensiile și mărim salariile în domeniu public. Și, mai mult, s-a venit cu ideea indexării, a fost această promisiune a guvernului Ciolacu, mare atenție; nu au crescut taxele în acest domeniu, ci doar a fost oprită indexarea. De ce? Pentru că dacă nu s-ar fi acționat responsabil, România deconta mai târziu mult mai grav. Vorbim acum despre un deficit care este la 8 și ceva la sută și va ajunge la 7 și ceva la sută. Este enorm!” - a punctat Ciucu în cadrul emisiunii ”În fața ta”.

Pe de altă parte, el spune că lucrurile nu sunt deloc roz la nivel guvernamental nici acum, pentru că PNL se simte forțat să rămână alături de PSD, sugerând că în politică nu stai lângă cine îți place, ci alături de cei cu care poți lua niște măsuri. Nu neagă, însă, deloc  politica iresponsabilă de până acum, la care și PNL a fost parte, dar crede că în PNL există loc pentru reformă astăzi.

”Păcatul originar nu este acesta, acesta este decontul unei politici iresponsabile a statului în anii trecuți. Dar, dacă acest lucru nu se întâmpla și v-o zic cu toată responsabilitatea de care pot eu da dovadă, deficitul sărea de 10%. Asta înseamnă incapacitate de plată. Asta înseamnă că oamenii nu puteau să mai primească salariile și pensiile nici măcar la nivelul la care le primesc acum. Și România urma să fie degradată. De ce am făcut o nouă guvernare cu PSD? (...) Noi ne împrumutăm la un miliard pe săptămână. Vorbim de niște sume absolut colosale. E nevoie de o acțiune responsabilă. Deci noi acum ne facem bugetul pe împrumuturi.

O astfel de acțiune prudentă cu costuri politice și electorale a prevenit un dezastru. Și încă ceva: aceasta este explicația pentru care noi, PNL, suntem la guvernare, pentru că era foarte ușor să ne fi dus în opoziție și să începem să țipăm de acolo. Acesta este motivul și pentru care Ilie Bolojan a pus interesul țării înaintea interesului personal și n-a negociat foarte dur, tocmai ca să avem un guvern. Vă amintiți cum a sărit bursa în aer când domnul Ciolacu a anunțat că iese de la guvernare și că va fi guvern minoritar? Guvern minoritar asta înseamnă: instabilitate. Și atunci este normal să se facă astfel de acțiuni care să prevină un potențial eșec care se prefigura. Și asta o spun cifrele. Cine este de vină? Da! PSD și PNL sunt de vină. Și noi suntem de vină!”, a mai subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "[...] aceste măsuri luate acum sunt consecința unei politici iresponsabile din ultimii ani".
    Ok, iată un lider care recunoaște că a fost iresponsabil. De parcă asta ne încălzește cu ceva.
    "Am mințit destul lumea, da?" Omul ăla chiar se aude vorbind? Crede că a venit cu vreo noutate? Nicidecum, cu toții eram conștienți că suntem mințiți în mod constant, de zeci de ani.
    "Nu neagă, însă, deloc politica iresponsabilă de până acum, la care și PNL a fost parte, dar crede că în PNL există loc pentru reformă astăzi." Dar de ce nu a fost loc de reforme în alinața PNL - USR? PNL se simte mai confortabil cu PSD? În plus, cu un Bolojan nu se schimbă un partid întreg...
    "O astfel de acțiune prudentă cu costuri politice și electorale a prevenit un dezastru". Dacă ar fi fost responsabilă, coaliția PSD-PNL ar fi mărit pensiile în tranșe, pe durata a 2 - 3 ani, nu dintr-un zvâc electoral, care oricum nu le-a adus prea multe voturi.
    Mai au 4 ani să arate dacă mai pot să rămână la guvernare, în continuare. Hint: să revadă trendul voturilor de la alegerile locale și parlamentare din ultimii 8 ani și să extrapoleze. Sau să facă ceva concret care să schimbe panta descendentă a graficului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult