Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce ar primi cineva salariu mai mare, doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul?

companie - tineri - Getty

 (Foto Guliver/Getty Images)

Productivitatea a crescut mult în ultimii ani. Asta confirmă ce am spus mai demult, că în perioada 2004-2008 s-au făcut multe investiții stupide (din cauza creditului ieftin și după criză lumea a devenit mult mai precaută.) Deci cui se datorează creșterea productivității? Salariaților?! Salariații muncesc la fel de mult ca înainte de criză. Bineînțeles că nu. Creșterea productivității se datorează antreprenorilor, care s-au deșteptat și au tăiat la sânge din costuri și s-au orientat către proiecte cu adevărat utile societății. 

Pauză 1 minut și quick quiz: de ce ar primi cineva salariu mai mare doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul?

În ultima vreme o parte din creșterea asta a productivității e falsă, adică ce arată statistica reprezintă o supraevaluare a realității. 

PIB-ul a fost umflat din cauza supra-consumului și a cheltuielilor publice. Faptul că au crescut salariile medicilor și ale judecătorilor nu înseamnă că aceste sectoare operează mai eficient, hai să nu fim ridicoli. Doar că ele se pun la PIB pur și simplu fiindcă așa se calculează PIB-ul (deci, vrăjeală).

Creșterile salariale din mediul privat, adică alea autentice, se datorează tocmai îmbunătățirii actului antreprenorial și competiției dintre antreprenori, este un fenomen de piață și, deci, complet just.

PIB-ul a fost umflat din cauza supraconsumului și a cheltuielilor publice. Faptul că au crescut salariile medicilor și ale judecătorilor nu înseamnă că aceste sectoare operează mai eficient, hai să nu fim ridicoli. Doar că ele se pun la PIB pur și simplu fiindcă așa se calculează PIB-ul (deci, vrăjeală).

Atenție la acumularea de capital, mare brânză nu am acumulat în acești ani, deci creșterea productivității nu vine de aici, vedeți statisticile cu activele fixe din economie. Doar prin investiții vom putea susține creșterea salarială în viitor.

Final și quick quiz 2: Deci, cui se va datora creșterea salarială?

Cu plăcere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • rp check icon
    "mai, debedeule" ai febra mare, ia un paracetamol.
    lasand gluma la o parte, argumentarea dvs. e cu atat mai gresita cu cat vine de la un profesor de economie. ar lua cel putin o ora si cel putin 500 de cuvinte cuiva sa va ajute cu compasiune sa re-intelegeti principii de baza ale economiei UMANE separat de cele ale junglei.


    • Like 0
  • Ruiz check icon
    Daaa. Si cel mai bine ar fi pentru antreprenor sa reduca costurile taind din salarii in fiecare an. Ca si asa fiecare marire pe care a dat-o a fost datorita talentului sau, nicidecum meritul angajatilor.Si va deveni cel mai de succes antreprenor atunci cind eficienta alocarii capitalului va fi absoluta iar salariile angajatilor vor ajunge la zero.... Dupa care ar trebui sa gaseasca o modalitate sa-i convinga sa aduca bani de acasa. Asta e cheia succesului in afaceri in mod cert.....Ati dat-o de gard rau de tot ....
    • Like 0
  • Cristi check icon
    1. Pentru ca in actualele conditii de pe piata muncii nu-si prea poate permite sa-si piarda angajatii de care chiar are nevoie.
    2. Mecanismelor pietei libere.
    Multumim!..
    • Like 0
  • O jena de articol ...
    Daca si ideile astea sunt demne de republica, am gresit site-ul
    • Like 4
  • Citind articolul nu ști dacă să plângi sau să râzi. E belea. Am impresia că pe harnicul și inovatorul patron român angajații îl încurcă, angajatul îl trage în jos. Să stea liniștit, are toate șansele să,, scape" de ei, au ăștia din vest nevoie de ei.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Alien check icon
      Se pare ca angajatul lucrează pe tarlaua patronului, cu sculele patronului, pe riscul patronului.... Quizz 3: oare angajații n-ar trebui să aducă bani de acasă ca să-i lase patronul la lucreze?!
      • Like 2
  • De ce are nevoie un antreprenor de salariati? Ar putea el singur, prin propriul talent...bla, bla, bla.
    • Like 3
    • @ Sorin Gherghel
      Alien check icon
      Pentru ca e un suflet mare!
      • Like 1
  • - de ce ar primi cineva salariu mai mare doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul? - asta sună a egoism, pentru că întrebarea se poate pune și în sens invers - de ce ar profită întreprinzătorul, dacă salariatul prin propriul talent lucrează mai eficient și crește productivitatea.
    Întreprinzători care dau salarii de mizerie, cică ''atractiv'' am văzut destui.
    Pe același criteriu Întreprinzători care nu-și achita datoriile, care profită doar pentru sine, uitând că fac parte dintr-o societate bună / rea, așa cum e, iarăși am văzut destui, și tot așa se poate continua la infinit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult