Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce ar primi cineva salariu mai mare, doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul?

companie - tineri - Getty

 (Foto Guliver/Getty Images)

Productivitatea a crescut mult în ultimii ani. Asta confirmă ce am spus mai demult, că în perioada 2004-2008 s-au făcut multe investiții stupide (din cauza creditului ieftin și după criză lumea a devenit mult mai precaută.) Deci cui se datorează creșterea productivității? Salariaților?! Salariații muncesc la fel de mult ca înainte de criză. Bineînțeles că nu. Creșterea productivității se datorează antreprenorilor, care s-au deșteptat și au tăiat la sânge din costuri și s-au orientat către proiecte cu adevărat utile societății. 

Pauză 1 minut și quick quiz: de ce ar primi cineva salariu mai mare doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul?

În ultima vreme o parte din creșterea asta a productivității e falsă, adică ce arată statistica reprezintă o supraevaluare a realității. 

PIB-ul a fost umflat din cauza supra-consumului și a cheltuielilor publice. Faptul că au crescut salariile medicilor și ale judecătorilor nu înseamnă că aceste sectoare operează mai eficient, hai să nu fim ridicoli. Doar că ele se pun la PIB pur și simplu fiindcă așa se calculează PIB-ul (deci, vrăjeală).

Creșterile salariale din mediul privat, adică alea autentice, se datorează tocmai îmbunătățirii actului antreprenorial și competiției dintre antreprenori, este un fenomen de piață și, deci, complet just.

PIB-ul a fost umflat din cauza supraconsumului și a cheltuielilor publice. Faptul că au crescut salariile medicilor și ale judecătorilor nu înseamnă că aceste sectoare operează mai eficient, hai să nu fim ridicoli. Doar că ele se pun la PIB pur și simplu fiindcă așa se calculează PIB-ul (deci, vrăjeală).

Atenție la acumularea de capital, mare brânză nu am acumulat în acești ani, deci creșterea productivității nu vine de aici, vedeți statisticile cu activele fixe din economie. Doar prin investiții vom putea susține creșterea salarială în viitor.

Final și quick quiz 2: Deci, cui se va datora creșterea salarială?

Cu plăcere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • rp check icon
  "mai, debedeule" ai febra mare, ia un paracetamol.
  lasand gluma la o parte, argumentarea dvs. e cu atat mai gresita cu cat vine de la un profesor de economie. ar lua cel putin o ora si cel putin 500 de cuvinte cuiva sa va ajute cu compasiune sa re-intelegeti principii de baza ale economiei UMANE separat de cele ale junglei.


  • Like 0
 • Ruiz check icon
  Daaa. Si cel mai bine ar fi pentru antreprenor sa reduca costurile taind din salarii in fiecare an. Ca si asa fiecare marire pe care a dat-o a fost datorita talentului sau, nicidecum meritul angajatilor.Si va deveni cel mai de succes antreprenor atunci cind eficienta alocarii capitalului va fi absoluta iar salariile angajatilor vor ajunge la zero.... Dupa care ar trebui sa gaseasca o modalitate sa-i convinga sa aduca bani de acasa. Asta e cheia succesului in afaceri in mod cert.....Ati dat-o de gard rau de tot ....
  • Like 0
 • Cristi check icon
  1. Pentru ca in actualele conditii de pe piata muncii nu-si prea poate permite sa-si piarda angajatii de care chiar are nevoie.
  2. Mecanismelor pietei libere.
  Multumim!..
  • Like 0
 • O jena de articol ...
  Daca si ideile astea sunt demne de republica, am gresit site-ul
  • Like 4
 • Citind articolul nu ști dacă să plângi sau să râzi. E belea. Am impresia că pe harnicul și inovatorul patron român angajații îl încurcă, angajatul îl trage în jos. Să stea liniștit, are toate șansele să,, scape" de ei, au ăștia din vest nevoie de ei.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Alien check icon
   Se pare ca angajatul lucrează pe tarlaua patronului, cu sculele patronului, pe riscul patronului.... Quizz 3: oare angajații n-ar trebui să aducă bani de acasă ca să-i lase patronul la lucreze?!
   • Like 2
 • De ce are nevoie un antreprenor de salariati? Ar putea el singur, prin propriul talent...bla, bla, bla.
  • Like 3
  • @ Sorin Gherghel
   Alien check icon
   Pentru ca e un suflet mare!
   • Like 1
 • - de ce ar primi cineva salariu mai mare doar fiindcă întreprinzătorul, prin propriul talent, a găsit cum să aloce mai eficient capitalul? - asta sună a egoism, pentru că întrebarea se poate pune și în sens invers - de ce ar profită întreprinzătorul, dacă salariatul prin propriul talent lucrează mai eficient și crește productivitatea.
  Întreprinzători care dau salarii de mizerie, cică ''atractiv'' am văzut destui.
  Pe același criteriu Întreprinzători care nu-și achita datoriile, care profită doar pentru sine, uitând că fac parte dintr-o societate bună / rea, așa cum e, iarăși am văzut destui, și tot așa se poate continua la infinit.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult