Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce avem nevoie de educație media în școli, instituții publice și în societate. EIDOS Talks, episodul 4

Eidos Talks -

În haosul informațional care afectează spațiul media, toți actorii-cheie din societate au nevoie de ghidaj în dezvoltarea abilităților necesare pentru a deosebi o informație de interes public de o dezinformare ori fake news.

Tot mai des, vedem chiar oameni politici folosind sau distribuind știri false, iar în societate există o confuzie permanentă, tot mai serioasă, legată de ce e real și ce nu.

Nevoia de educație media este acută pentru toate părțile implicate în dezbaterile publice, nu doar pentru tineri: e necesară pentru oameni care dețin funcții în stat, pentru funcționari publici și cetățenii care trebuie să voteze pe baza unor informații reale.

E nevoie de educație media chiar și pentru tinerii jurnaliști - mai ales pentru cei care ajung în organizații media unde principiile etice ori valorile promovate sunt discutabile.

Sunt doar câteva dintre elementele de la care a pornit dezbaterea din episodul 4 al seriei EIDOS Talks - o co-producție a Fundației EIDOS și a platformei UPGRADE 100. Pentru acest episod s-a alăturat și Fundația Friends For Friends, organizatoare a premiilor „Superscrieri”.

Moderatorul ediției este Vlad Tăușance, manager de dezvoltare al Fundației Friends for Friends, iar invitați în studiourile DIGI 24: Ioana Avădani, directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent; Codruța Simina, jurnalistă PressOne și MisReport; jurnalist Marian Voicu, Veridica și TVR; Mihai Peticilă, jurnalist ProTV și co-fondator al EduPedu și Dragos Iliescu | profesor universitar și fondator BRIO.

Discuția intregrală, precum și celelalte trei episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult