Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce avem nevoie de educație media în școli, instituții publice și în societate. EIDOS Talks, episodul 4

Eidos Talks -

În haosul informațional care afectează spațiul media, toți actorii-cheie din societate au nevoie de ghidaj în dezvoltarea abilităților necesare pentru a deosebi o informație de interes public de o dezinformare ori fake news.

Tot mai des, vedem chiar oameni politici folosind sau distribuind știri false, iar în societate există o confuzie permanentă, tot mai serioasă, legată de ce e real și ce nu.

Nevoia de educație media este acută pentru toate părțile implicate în dezbaterile publice, nu doar pentru tineri: e necesară pentru oameni care dețin funcții în stat, pentru funcționari publici și cetățenii care trebuie să voteze pe baza unor informații reale.

E nevoie de educație media chiar și pentru tinerii jurnaliști - mai ales pentru cei care ajung în organizații media unde principiile etice ori valorile promovate sunt discutabile.

Sunt doar câteva dintre elementele de la care a pornit dezbaterea din episodul 4 al seriei EIDOS Talks - o co-producție a Fundației EIDOS și a platformei UPGRADE 100. Pentru acest episod s-a alăturat și Fundația Friends For Friends, organizatoare a premiilor „Superscrieri”.

Moderatorul ediției este Vlad Tăușance, manager de dezvoltare al Fundației Friends for Friends, iar invitați în studiourile DIGI 24: Ioana Avădani, directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent; Codruța Simina, jurnalistă PressOne și MisReport; jurnalist Marian Voicu, Veridica și TVR; Mihai Peticilă, jurnalist ProTV și co-fondator al EduPedu și Dragos Iliescu | profesor universitar și fondator BRIO.

Discuția intregrală, precum și celelalte trei episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult