Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce avem nevoie de educație media în școli, instituții publice și în societate. EIDOS Talks, episodul 4

Eidos Talks -

În haosul informațional care afectează spațiul media, toți actorii-cheie din societate au nevoie de ghidaj în dezvoltarea abilităților necesare pentru a deosebi o informație de interes public de o dezinformare ori fake news.

Tot mai des, vedem chiar oameni politici folosind sau distribuind știri false, iar în societate există o confuzie permanentă, tot mai serioasă, legată de ce e real și ce nu.

Nevoia de educație media este acută pentru toate părțile implicate în dezbaterile publice, nu doar pentru tineri: e necesară pentru oameni care dețin funcții în stat, pentru funcționari publici și cetățenii care trebuie să voteze pe baza unor informații reale.

E nevoie de educație media chiar și pentru tinerii jurnaliști - mai ales pentru cei care ajung în organizații media unde principiile etice ori valorile promovate sunt discutabile.

Sunt doar câteva dintre elementele de la care a pornit dezbaterea din episodul 4 al seriei EIDOS Talks - o co-producție a Fundației EIDOS și a platformei UPGRADE 100. Pentru acest episod s-a alăturat și Fundația Friends For Friends, organizatoare a premiilor „Superscrieri”.

Moderatorul ediției este Vlad Tăușance, manager de dezvoltare al Fundației Friends for Friends, iar invitați în studiourile DIGI 24: Ioana Avădani, directoare a Centrului pentru Jurnalism Independent; Codruța Simina, jurnalistă PressOne și MisReport; jurnalist Marian Voicu, Veridica și TVR; Mihai Peticilă, jurnalist ProTV și co-fondator al EduPedu și Dragos Iliescu | profesor universitar și fondator BRIO.

Discuția intregrală, precum și celelalte trei episoade lansate până acum sunt disponibile pe și pe eidostalks.org dar și pe Youtube:

Din același demers a făcut parte și seria de expoziții World Press Photo 2021, ediția a 10-a din România – care s-a desfășurat anul aceasta la București, Cluj și Timișoara.

Proiectul urmează a se derula pe tot parcursul acestui an, prin publicarea unor dezbateri pe teme importante și va cuprinde și alte evenimente legate de starea libertății de exprimare și a jurnalismului cu impact social în România.

EIDOS Talks este un demers sprijinit și de parteneri instituționali precum Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București, Centrul Cultural Clujean și de mulți alți parteneri media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult