Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

EIDOS Talks | Interesul public vs. secretele statului. Cum sunt compromise investigațiile de presă din cauza lipsei de transparență

EIDOS Talks, episodul 2

Cunoscuți jurnaliști de investigație și invitați din politică discută în episodul 2 al seriei EIDOS Talks despre piedicile prin care informații importante de interes public sunt blocate de funcționari ai statului.

Ce e de făcut pentru a normaliza relația jurnaliști - instituții de stat, în ceea ce privește accesul la informațiile de interes pentru cetățeni? E nevoie de o nouă Lege 544 a transparenței?

Ce derapaje concrete le sunt semnalate politicienilor de către unii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație din România?

Subiectele sunt dezbătute în episodul 2, lansat azi, în cadrul dezbaterilor EIDOS Talks - organizate de Fundația EIDOS în co-producție cu platforma UPGRADE 100, în parteneriat cu UniCredit Bank și reprezentanța Comisiei Europene în România.

Moderatorul ediției „Interesul Public vs. Interesele Statului”, produsă în platourile DIGI 24, este jurnalistul Cristian Leonte, cunoscut de la Știrile ProTV și “România, Te Iubesc!”

Invitați sunt Diana Oncioiu | Dela0.ro, Alex Nedea | Recorder, Mirela Neag | Libertatea și Attila Biro | Rise Project. Clasa politică e reprezentată de Vasile Dîncu | PSD, inițiator Legea 544/2001 (prezent în studio), Florin Cîțu | PNL, prim-ministru și Dan BARNA | USR-PLUS, vicepremier (aceștia din urmă prezenți cu declarații politice în post-editare, din pricina indisponibilității de-a participa la dezbaterea în timp real, din momentul întregistrărilor), se arată într-un comunicat.

De ce o dezbatere despre "alergia" statului la transparență?

Negarea accesului la informații de interes public, prin interpretarea subiectivă sau, pur și simplu, ignorarea legislației și a normelor europene de bună-practică e o realitate din ce în ce mai des întâlnită în relația stat-presă din România.

Adesea, autoritățile par că nu mai pot - sau, uneori, că nu mai vor - să respecte legislația în domeniu (Legea 544/2001) și întârzie implementarea rigorilor de transparentizare a actului de guvernare locală și centrală.

În paralel, în țara noastră nu există cultura și „instituția” whistle-blower sau a avertizorului de integritate. Cei care contactează și discută cu media sunt percepuți și catalogați mai degrabă ca „turnători”, nu văzuți ca actori care generează impact social pozitiv.

Se ajunge des la situații ciudate, de tipul anchete jurnalistice legitime întârziate sau anulate, ori chiar depublicate sau la răspunsuri unde chiar informațiile solicitate sunt “anonimizate”: tot mai mulți funcționari se agață de prevederi neclare din legislație pentru a găsi scuze și a “secretiza” informații de interes public.

În noul episod al seriei EIDOS Talks sunt analizate mai multe situații concrete de acest gen și sunt date exemple de anchete compromise de lipsa de transparență a unor instituții publice. Totodată, reprezentanți ai celor mai importante forțe politice își exprimă punctul de vedere, explică inițiatorii proiectului.

Ce va urma?

Seria EIDOS Talks va continua cu noi episoade care tratează cele mai importante provocări cu care se confruntă jurnalismul azi, în contextul unui ecosistem economic defavorabil, care nu susține calitatea și informațiile de interes public ci, în primul rând, cifrele cât mai mari de audiență, senzaționalul, tabloidul – fenomene care degenerează în clickbait, dezinformare și fake news.

Puteți găsi pe site-ul Fundației EIDOS, manifestul inițiativei și puteți viziona primele două episoade din Sezonul 1 al producției demarate de antreprenorii (foști jurnaliști) Cristian Movilă / EIDOS Foundation și Dragoș Stanca / UPGRADE 100, proiect care a mai cuprins și ediția 2021 a expoziției World Press Photo - care a avut loc la București, Cluj și Timișoara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru aceste dezbateri. Necesare si foarte interesante. In acest "episod" s-au atins subiecte legate de pandemie. Eu sunt surprins de faptul ca nici la nivel international, nici in Romania, nu am vazut o dezbatere serioasa despre vaccin. Mi-as dori o dezbatere cu specialisti din lumea medicala, pro si contra vaccinului, in care sa se explice pe intelesul tuturor mecanismele acestor vaccinuri, factorii de risc, efectele secundare cu cazuri concrete. O dezbatere civilizata bazata pe date exacte, cu sinceritate si fara resentimente( ar fi bine sa fie anuntata din timp si sa fie acceptate si puse in discutie intrebari din partea noastra). Acum abunda media de indemnuri la vaccinare sau de stiri, discutabile, despre pericolele sau inutilitatea vaccinului...Consecintele, lumea nu se prea vaccineaza. Dezbateri dedicate si pe intelesul tuturor ar face mult mai mult... Stiu ca nu este, despre jurnalism, dar voi puteti misca ceva. Felicitari si mult succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult