Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce consider că NU este utilă pentru electorat o dezbatere între cei doi candidați din turul II al alegerilor prezidențiale

Klaus Iohannis - Viorica Dancila - COtroceni

Foto presidency.ro

De ce consider că nu este utilă pentru electorat o dezbatere între cei doi candidați din turul II al alegerilor prezidențiale? 

Pentru că nu cred că s-ar putea găsi o televiziune realmente nepartizană care să o găzduiască și nici moderatori nu numai imparțiali, ci și, mai ales, buni cunoscători ai atribuțiilor conferite prin Constituție președintelui României, în limita căreia să se stabilească temele dezbaterii (atribuții cu care, din păcate, majoritatea participanților la diversele discuții televizate, fie ei analiști, jurnaliști sau politicieni, pentru a nu mai vorbi de o bună parte din publicul larg, au dovedit că nu sunt integral familiarizați).

Tratativele dintre cele două echipe de campanie ale candidaților pentru a ajunge la un consens pe aceste aspecte (care s-ar putea să nu fie atins) riscă, în opinia mea, să consume un timp care ar fi probabil mai util să se consacre contactelor directe cu cetățenii, în care să li se explice mai bine, în primul rând, ce poate și ce trebuie să facă în România un președinte, pentru ca ei să-și calibreze alegerile în funcție de acest dat. 

Însăși dna Dăncilă face probă de ignorarea – mimată sau chiar reală – a prevederilor constituționale, atunci când susține că dezbaterea solicitată ar trebui să arate ce au făcut până acum pentru România și pentru români cei doi actuali candidați, unul – președinte în funcție al României, cealaltă – fostă prim-ministru înlăturat prin moțiune de cenzură. Or, în afara unor aspecte foarte generale, nu se pot compara strict... mere cu pere. Atribuțiile unui premier fiind, în România, foarte diferite de cele ale unui președinte al țării. Dna Dăncilă se laudă mai ales că a mărit (ea personal!) pensiile și salariile etc. – ceea ce un președinte, chiar dacă vrea, nu poate face, prin însăși... fișa postului. Iar dezbaterea riscă să coboare în derizoriu, prin reluarea acelorași acuze și chiar minciuni, greu de demontat în limitele timpului oferit fiecărui participant.

Mizând pe rezerva președintelui Iohannis, insistența dnei Dăncilă, care nu poate să nu conștientizeze, ca și consilierii ei, că ea ar fi perdantă într-o confruntare față în față cu contracandidatul său pe temele pertinente pentru funcția la care aspiră, pare să nu fie decât o formă de hărțuire, prin care încearcă să inducă în electorat ideea că celălalt candidat s-ar teme de o asemenea confruntare și ar dovedi, prin refuzul său, desconsiderarea alegătorilor.

Dacă se dorește neapărat, de către cei interesați, să se afle un lucru sau altul despre modul în care gândesc cei doi activitatea în funcția la care aspiră, cum au acționat în aceste direcții și cu ce efecte, există și altă soluție mai la îndemână: li s-ar putea solicita interviuri separate, oricât de tăioase, în mare cu aceleași seturi de întrebări, inclusiv pe probleme concrete legate de aspecte care constituie apanajul funcției prezidențiale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca cei doi candidati sunt practic incompatibili pt.o discutie fata in fata cred ca ar fi f.necesara o intalnire cu jurnalistii ,separat,in care sa -si expuna fiecare viziunea asupra activitatii ca presedinte in urmatorii 5 ani.Ar fi si civilizat,nu am asista la invinuiri nesfarsite si nu s-ar pierde timpul.Ma intereseaza care ar fi actiunile viitorului presedinte in relatiile internationale,in reabilitarea imaginii Romaniei si a noastra ,ca romani , .in strainatate.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Dacă era un ( și ii pun în ordine cronologica) Iliescu, Vadim, Constantinescu, Năstase, Băsescu, nu aveam aceste articole penibile. Dacă nu aveau ce ascunde și erau stăpâni pe ei, o educație intelectuala, făceau dezbateri din turul întâi. Parca alegem ce mortaciune va sta în scaunul lui Ferdinand la Cotroceni.
  • Like 0
 • Cred că este vorba doar despre interesele găștii roșii, care nu a fost deloc interesată de confruntări serioase în primul tur. Reprezentanta (întruchiparea pesedismului) nu poate susține o confruntare, pe de o parte, iar enumerarea realizărilor mărețe, dobândite în timpul mandatului, sunt doar alte prăjiturele așteptate de sechestrații televizoarelor. veorica are fixații înmagazinate în ședințele de terapie roșie, refuzând realitatea sălbăticiei din învățământ, sănătate sau ”interne”. Ce măsuri a luat veorica după ororile caracalene? ce s-a întâmplat cu milițienii!? ce s-a întâmplat cu parchetarii?! Neconflictuala, ca și înaintașii ei, așteaptă așternerea uitării, ca și peste alte drame: omorurile de la revoluție, omorurile de la Colectiv, omorurile din spitalele țării, analfabetizarea voită și perpetuă a României, inventarea unei noi intelectualității fără carte, a unei clase conducătoare bazate pe diplome neacoperite de studii reale. Mi-aduc aminte de bărbatul care, în timpul unei vizite electorale, a întrebat-o despre banii împrumutați, ea a trecut cu vederea esența, afirmând că omul vrea o poză cu ea, fiind refuzată de acel bărbat obișnuit.
  Rolul președintelui este foarte diferit de cel al unui premier, iar femeia pesedistă nu poate reprezenta țară făcând-o de râs - chiar dacă poate găsi repede explicații ale neputinței sale.
  Ostaticii tembelizoarelor vor reține doar faptul că femeia le-a dat, fără să se întrebe dacă valoarea măririlor nu a fost acoperită deja de inflație, fără să se întrebe de unde a luat ea banii, fără să se întrebe dacă nu cumva rolul șefului de guvern este acela de a administra țara - fiind plătit tocmai pentru asta; nici faptul că președintele nu are printre atribuții pe aceea de a le da ceva. Așa cum am mai spus, limitele șefei roșilor sunt foarte răspândite, mulți gură-cască-votanți fiind nedumeriți de faptul că majoritatea românilor nu a votat un român - așa cum le-a tot turnat în capete tembeliziunea. Cum, d-le, nici românul actor nu a avut șanse?! Chiar dacă eu, întâmplător, când treceam spre alt post, văzusem actorul-român-candidat prezent foarte des în studiourile independente ale varanului, roșcat pe legitimație. Așadar, ca și alți politruci, veorica invocă binele românilor, dar nu face nimic pentru schimbarea status-quo-lui comunist, susținând doar interesele găștii din care face parte.
  • Like 2
  • @ Ion Popescu
   Gecaba Gecaba check icon
   Sunt de acord cu articolul, mai puțin faptul ca este unidirectional. Nu vad ce a făcut în schimb Iohannis. Tăcere, reacții întârziate, capitolul Kövesi, a dat "a treia șansă" ptr a ajunge în acest tur doi, a pierdut atribute prezidentiale, i-a fost teama de suspendare. Eu voi anula votul, votându-i pe amândoi. Sa se spele pe cap politicienii cu ei.
   • Like 0
 • #Votez check icon
  Moderatori avem din belsug:
  1. Lorzii Sith si cavalerii Jedi (de ambele parti ale "Fortei" - fiecare isi alege partea, dupa cum gandeste): tov. colonel Turcescu, tov. general Petrov, tov. caporal B. Rares, tov. guru Gusa, preotul Gadea (tb. si un pic de aghiazma) si eventual, S.Ghita
  2. TVR
  3. Chiar asa: poti compara "mere" cu "mere", adica 2 analfabeti (unul protejat de presa care umbla "cucu-ltura'n gura"... "nu spui care").
  Si nu poti compara "mere"cu "pere", adica un Hot Cinstit (da'Cotroceni) si o presupusa "hoata" - pentru ca asa zice propaganda #rezistenta (pana acum propaganda a gasit ca Veorica se face vinovata de "inalta tradare" pentru ca a discutat cu "niste evrei")... ea, de fapt e vinovata de mititica: tot propaganda a gasit ca a jucat sotron pe trotoarele din Videle si a uzat asfaltul... am vazut asta le teveu...
  • Like 1
 • Argumentul cu lipsa televiziunii nepartizane nu ține apă: Dăncilă este disperată după dezbatere, ceea ce înseamnă că Iohannis poate alege locul și condițiile de desfășurare, are televizuni "de casă", are jurnaliști obedienți. Dar și în condițiile astea se teme.
  Partea cu interviurile separate e o poveste, în final fiecare și-ar selecta numai niște ziariști care să nu facă altceva decât să le ridice mingi la fileu.
  PS: mie invitatia de la Europa FM și Universitate mi se pare total rezonabilă. Europa FM a dovedit în primul tur că poate organiza competent o dezbatere.
  • Like 2
  • @ Nicu Buculei
   ion check icon
   adevarat !
   desi, o dezbatere ca asta ar trebui gazduita de TVR, televiziunea nationala !!!!!
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Nicu Bulei Numiti-mi si mie macar una din "televiziunile de casa" ale lui Iohannis. Se pare ca le urmariti cu pasiune. Pe ale pesedeului.
   • Like 1
  • @ ion
   TVR, televiziunea platita de guvernul Romaniei ani si ani... Grozava propunere...
   • Like 0
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   #Votez check icon
   varfurile televiziunilor de casa ale lui Iohannis: Realitatea plus, B1Tv, Digi24, Rtv (pana la condamnarea lui S.Ghita)
   • Like 0
  • @ #Votez
   Adica, sa inteleg ca toate televiziunile care nu il balacaresc pe presedinte macar o data pe zi sunt "televiziuni de casa"... Multumesc pentru pretioasa informatie.
   • Like 1
  • @ ion
   La dezbaterea de saptamana trecuta organizata eu Europa FM a fost oferit dreptul tuturor televiziunilor sa o preia, n-au facut-o din motive de partizanat. Banuiesc ca si la dezbaterea de acum, la care nu s-a raspuns invitatiei, regula ar fi fost aceeasi (organizata de Europa FM si Universitatea Bucuresti)
   • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   George check icon
   Pe ce lume traiesti??? sau esti oaie #rezist (ce e pe facebook e sfant...armata de ....)
   Iti dau cateva exemple:
   IRealitatea, Digi TV, B1 TV....
   • Like 0
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   George check icon
   Daaaa. Astia de la TVR sunt ofticati rau ca nu le mai vin milioanele din abonamente. Mai citeste, studiaza putin si abia apoi vino cu sugestii... nu de alta dar te faci de ras...
   • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   George check icon
   Esti sarac cu duhul.....Tu nu vezi ce presedinte avem???, nu stie sa scoata 2 vorbe fara sa citeasca de pe foi, l-au interesat numai calatoriile - pe banii ramanilor - sa isi faca o vila de peste 5 milioane de euro si ... a da sa jecmaneasca niste romani si sa le ia casele , evident cu acte false si ar mai fi atatea. Evident ca unul ca tine va spune ca sunt psd-ist. Aflati ca nu am fost niciodata psd- ist. Am fost liberal pana cand am vazut pe unul care striga pe un podium 'cine este comandantul care.... ' si pe alta care o pupa undeva pe Udrea (cand era in varful puterii) spunand "acest killbill ar ramaniei.... Atunci mi s-a facut scarab si am zis ajunge....
   • Like 0
  • @ George
   Ma faci sa rad. daca nici acum nu stii cati bani primeste TVR de la PSD, e cazul sa studiezi aspectul Tocmai ca e scandal mare pe acesta tema, asa ca te-as intreba eu pe ce lume traiesti. Ti-am dat un like pentru ca ma faci sa rad...
   • Like 0
  • @ George
   George Presedintele locuieste in vi lade protocol care a fost renovata. Suguiesti. Vad ca nu poti scrie un text fara sa pui si ceva invective. Esti un roman adevarat.
   • Like 0
  • @ George
   George. e clar ca traiesc intr-o lume in care marlanii nu au loc. Se pare ca nu stii ca nu exista numa Fb pe Internet, ci si toate aceste televiziuni online. . Cei care stiu sa foloseasca Internetul cunosc acest lucru. Nu ar fi trebuit sa iti raspund fiindca te-ai grabit sa dai cu bata in balta, dar iti sugerz sa urmaresti, de exemplu, de cate ori l-a balacarit CTP pe Iohannis la Digi. De multe ori a avut si dreptate. Gasesi pe YouTube inregistrarile (daca stii cum)
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult