Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vă doriți o confruntare Iohannis-Dăncilă, înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale? „Ca să discute ce?...” Iohannis, în noiembrie 2014: Constat că Victor Ponta își menține atitudinea arogantă și în ce privește organizarea unei dezbateri

Viorica Dancila - Klaus Iohannis -  Foto Inquam Photos / Octav Ganea

 Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Șansele ca înainte de turul secund al alegerilor prezidențiale să fie organizată o dezbatere publică între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt tot mai reduse. 

Iohannis a evitat luni seară să dea un răspuns reporterilor pe același subiect, acuzând că „PSD încearcă să atragă atenția prin tot felul de manevre.”

„Pot să vă spun de pe acum, urmează, sigur, să discut și cu colegele, și cu colegii în ședința de campanie. Eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi”, a ocolit un răspuns tranșant președintele Iohannis.

Ulterior, staff-ul de campanie al PNL, prin lui Dan Motreanu, a anunțat, după o întâlnire cu președintele Iohannis, că nu ar fi oportună o dezbatere cu Viorica Dăncilă, în așteptarea turului din 24 noiembrie.

„Pentru noi este foarte clar că nu trebuie să aibă loc dezbateri în turul al doilea, pentru că din punctul nostru de vedere, democrația înseamnă în primul rând întâlnirea cu cetățeanul”, a declarat Dan Motreanu, șeful de campanie al PNL, citat de News.ro, adăugând că „președintele nu se teme de o confruntare”, dar că „o confruntare nu își are rostul în acest moment, în această campanie, pentru că nu aduce nimic în plus”.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis vrea să participe la dezbatere, Dan Motreanu a răspuns: „Nu. Președintele a cerut părerea echipei de campanie și noi ne-am spus punctul de vedere”.

Amintim că, luni, PSD a cerut PNL, printr-o scrisoare, organizarea de comun acord a cel puţin două dezbateri între Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, înainte de turul secund al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie.

„Doamna Dăncilă a exprimat în mod public, în repetate rânduri, dorinţa de a avea dezbateri cu domnul Iohannis, însă solicitările dumneaei au rămas fără răspuns. Lipsa unei dezbateri între principalii candidaţi a reprezentat un viciu al procesului electoral şi o problemă de transparenţă în ceea ce priveşte programele acestora pentru mandatul de preşedinte al României”, se arată, printre altele, în scrisoarea adresată şefului de campanie al liberalilor, Dan Motreanu, și semnată de Lia Olguţa Vasilescu, coordonatorul campaniei electorale PSD.

Universitatea din București și Europa FM au lansat luni o invitație publică celor doi candidați aflați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Dezbaterea propusă celor doi ar urma să aibă loc vineri, în Aula Magna a Facultății de Drept, Universitatea din București. Înainte de turul 1 al alegerilor prezidențiale Europa FM i-a invitat public pe Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor să participe la o dezbatere electorală. Dintre aceștia, au răspuns invitației doar Dan Barna, Kelemen Hunor și Theodor Paleologu.

De-a lungul timpului, au existat dezbateri electorale la toate alegerile prezidențiale, înainte de turul 2, cu excepția anului în care competitori au fost Vadim Tudor și Ion Iliescu. 

Citiți și:

Pe rețelele sociale, părerile sunt împărțite. Unii dintre utilizatori susțin că nu vâd rostul unei confruntări între Iohannis și Dăncilă, înainte de turul secund: „Nu prea văd ce ar putea dezbate. Să vorbească despre ce nu vor realiza niciodată?”, în timp ce alții susțin că și-ar dori să vadă o dezbatere între cei doi, „pentru că așa este normal într-o țară care se vrea democratică.”

„Ar fi un circ”, consideră un alt utilizator, adăugând că „Dăncilă este incapabilă să dezbată. Iohannis este lipsit de spontaneitate și nu ar reuși să facă față unei avalanșe de clișee ale premierului”.

Klaus Iohannis, în noiembrie 2014, înainte de turul al doilea al alegerilor prezindențiale : Îi solicit public candidatului Victor Ponta să aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă

La alegerile prezidențiale din 2014, Klaus Iohannis îi reproșa contracandidatului său Victor Ponta, într-o postare pe Facebook, „atitudinea arogantă” în ce privește organizarea unei dezbateri electorale și îi solicita acestuia să „aibă curajul să își asume o confruntare de idei corectă”.

În timp ce acum președintele în exercițiu evită o confruntare cu Dăncilă înainte de turul secund al alegerilor prezidențiale, în 2017 Klaus Iohannis considera că organizarea unei dezbateri electorale este necesară și așteptată de către toți românii.

„Constat că domnul Victor Ponta își menține aceeași atitudine arogantă cu care ne-a obișnuit și în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale atât de necesară și așteptată de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni”, spunea Klaus Iohannis în noiembrie 2014. 


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O dezbatere cu Viorica Dancila este o pierdere de vreme, este prea proasta, dependenta total de baronii borfasi cu averi uriase. Actualul PSD nu are nimic comun cu social democratia. Este o aberatie sa crezi ca Johannis se teme de o discutie cu aceasta analfabeta.
    • Like 1
  • Sunt pe aici câțiva, dintre care excelează anonimul incognito "Votez", cărora nu le plac basescu, iohannis, nu le plac oamenii cinstiți, dintr-o bucată, care vorbesc fiecăruia pe limba lui pentru a fi înțeleși. Lor le plac cei ce practică și tutelează hoția, minciuna, perfidia, mercantilismul, pomana, parazitismul. Așa au fost educați în familii, așa au trăit moșii și strămoșii lor. Nu vor " domn" străin, mai ales neamț. E hitlerist, fascist. Preiau fără să gândească caracterizări făcute de cei mai ticăloși - psdistii, care, atunci când sunt încolțiți, când simt că vor fi alungați și nu vor mai putea trăda și fura, ba, poate vor da socoteală pentru toate ticăloșiile făptuite, devin iraționali, bazandu-se pe accepția susținătorilor aserviți prin orice mijloace. Îi vedeți în aceste zile cum se poartă cu "leaderul" măscărici, dancila, al lor și cu toți ceilalți care nu !e-au făcut jocurile. Cum vin apoi si, cu tupeu izvorât din prostie, neagă evidențele. Ăștia sunt preferații celor. "2 milioane". Rușine nație! Ai avut un Eminescu, un Caragiale, care ți-au arătat cum ești și nu faci nici cel mai mic efort să te schimbi în bine. Cei ce pleacă fac eforturi, unii, să se adapteze altor concepții de viață. Dacă reușesc nici nu mai vor să audă de România, pe bună dreptate, dacă nu " îi lovește un dor de casă "! Abia aștept să vad turul doi și celelalte două tipuri de alegeri de la anul. Un an, timp suficient pentru psd să smintească multe minți din păcate cu mass media favorabilă lor.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      #Votez check icon
      ... Sunt pe aici unii (multi) carora le plac securistii, nazistii si prostii... asa au invatat ei sa gandeasca: "iau de bun toate mizeriile propagandei securistoide care controleaza deja statul roman / campul tactic...
      "Ei muncesc, nu gandesc". Idei, opinii si analize politice sunt gata "preparate" in laboratoarele statului paralel. Ei au "decat" misiunea de a le raspandi in mod liber si democrat in media si pe feisbuci.
      1. Basescu - fost presedinte "cinstit"... cam "cocalar si mafiot" , dar unul de soi: "Cocalar da'Cotroceni". N-a colaborat cu Securitatea... sunt unii oameni rai care nu-l lasa in pace si-l acuza de mizerii comunist-securiste.
      2. Iohannis - un presedinte prost si analfabet.
      E singurul presedinte de tara care s-a declarat "Politruc" (n-a fost acuzat de nimeni). Umbla "cucu-ltura'n gura" si nu-l vede nimeni (asa-i ordinul de zi pe unitate: "prostii nostri sunt mai destepti decat prostii vostri")
      E HOT, dar unul "Cinstit"... are imunitate planetara pentru ca niste lichele de magistrati sunt slugile statului paralel si nu-si fac meseria
      Citeste cam greu Constitutia Romaniei si in 5 ani n-a ajuns s-o inteleaga, chiar daca i-au zis unii (CCR) care-i treaba cu aceasta "carticica"...
      E fascist pentru ca s-a declarat (pentru niste maruntis) urmasul unei organizatii fasciste, condamnate de comunitatea internationala la sfarsitul wwII.
      • Like 0
    • @ #Votez
      Ei, cred că este cazul să încheiem "dezbaterea". Nu ajungem nicăieri. La fel arcfi și întâlnirea dintre iohannis și dancila. Și atunci are vreun rost?
      • Like 1
  • Dezbatere antologică: mutul pământului şi prostul satului.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Buna ziua,
    Eu imi doresc o confruntare deorece inca nu am priceput cum se spune corect,
    homoglobina sau hemoglobina.
    • Like 1
    • @ Alex Mag
      #Votez check icon
      Si eu la fel: nu stiu ce-i ala "Politruc"... stiu cine e, am auzit in 2014, dar n-am inteles... "o sa citesc pana inteleg" acest termen... O fi sinonim cu "Popcorn" ?
      • Like 0
  • De 24 de ore ma tot intreb, dezbatere sau nu? E o cutuma zic unii, e democratic zic altii. Treaba cu democratia sincer nu o inteleg. Adica cum, daca nu vreau sa vorbesc cu cineva sunt nedemocratic? Sunt cumva cei doi niste necunoscuti si avem nevoie de o confruntare directa ca sa ne decidem? Il votam pe ala care combate mai bine? De data asta o confruntare directa mi se pare inoportuna iar daca va avea loc va fi un fiasco. Recordul personal de audienta TV pt dna Dancila este de 45 sec., ...cum ar fi s-o vad o ora?
    • Like 3
    • @ Dimitriu Andi
      #Votez check icon
      Daca vrei sa fii "impartial" ne-ai fi spus si recordul personal de audienta pentru HotulCinstit... dar nu esti impartial ...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Nu stiu cine e HotulCinstit. Dv sunteti impartial cu prostia? Eu nu.
      • Like 1
    • @ Dimitriu Andi
      #Votez check icon
      E un politruc de prin Sibiu, care a fost CONDAMNAT definitiv pentru HOTIE de case (si uz de fals, etc, etc). Il recunosti dupa geaca rosie si il gasesti pe strada... uneori ajunge si pe la Cotroceni, dar numai in vizita...
      Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul...
      • Like 0
    • @ #Votez
      Am si eu una:
      In era noua inceputa,
      Cacatii scriu in loc sa puta.
      • Like 1
    • @ Dimitriu Andi
      #Votez check icon
      Olguta tu esti ? Era sa nu te recunosc. Cat pe ce sa te confund cu un om normal, dar "ti-ai dat #Hastagul pe fata". Fii #rezistenta, ce naiba...
      Oricum, "fara poezie, viata e pustiu..."
      • Like 0
    • @ #Votez
      Nu e Olguta, e Pastorel Teodoreanu. M-au zapacit ghilimelele din ineptiile tale si am uitat sa le pun!
      • Like 0
    • @ Dimitriu Andi
      #Votez check icon
      Nu mai da vina pe altii; te-au zapacit cu #hastagul, dar fii #rezistent pana la capat !
      Pastorel a zis-o un pic altfel, dar mesajul e acelasi. Ai fost deconspirat madam'Barna (Olguta) cand ai inceput sa "scrii" / sa-l corectezi pe Pastorel Teodoreanu.
      • Like 0
    • @ #Votez
      Mă uit peste comentarii și sunt uimit și revoltat cat de încrâncenat ești, în special împotriva celor antipsd. Această încrâncenare este izvorâtă nu dintr-un suflet, un fel de creier care a suferit mutații. Ori ești "de specialitate" spălat pe creier. Oricum, ești sub orice nivel al rațiunii, de bun simț, în toate înțelesurile, nici nu poate fi vorba.
      • Like 0
  • Președintele e un cripto-fascist și e normal să nu vrea dezbatere, pentru că fasciștii nu dezbat, ei scot pistolul.
    Înainte să-mi săriți în cap, că sunt pesedist și alte mizerii de-astea, vreau să vă aduc aminte că numai în statele fasciste (și în cele bolșevice!) o forță politică, în speță cea totalitară, avea ca unic scop în viață să o dea cu cracii-n sus pe cealaltă.
    Când Iohannis tot aberează că „ne aflăm în război cu PSD-ul”, un PSD, totuși, care e un partid legal înregistrat și votat de vreo 2 milioane de români, îmi aduce aminte de Mussolini sau de Hitler în zilele lor de glorie. Practic, Iohannis susține că el și votanții săi se află în război cu o parte a societății, care trebuie suprimată.
    Or, azi e în război cu PSD-ul, mâine va fi cu USR-ul, poimâine cu PMP-ul și apoi cine mai știe cu cine. Întotdeauna vor exista țapi ispășitori. Întrebarea oamenilor normali la cap ar trebui să fie dacă războiul cu PSD-ul poate fi proiect de țară, dacă aneantizarea unui partid poate ține loc de proiect de țară, dacă aneantizarea PSD va produce creștere economică, va crea locuri de muncă, va plăti salarii, va da pensii și va construi autostrăzi, școli, spitale etc.
    Întotdeauna fasciștii și cu lacheii lor vor zice „da, se vor întâmpla toate acestea”, e suficient să-l suprimăm pe adversarul politic X sau Y și va fi bine, o să curgă lapte și miere.
    Dar știm din istorie că nu e așa.
    Tocmai de aceea pentru cine mai are un minim dram de rațiune (atenție, am zis: RAȚIUNE!) în cap, singura opțiune rezonabilă (rezonabilă < din fr. raison) pe 24 noiembrie e, din păcate, tocmai d-na Veo. Pentru că între o proastă, dar o proastă care acceptă jocul democratic, și un mutălău fascist, întotdeauna va fi de preferat prima. Mă tem însă că gloata care va vota, și care numai de exercițiul rațiunii nu poate fi bănuită, va da pe 24 noiembrie un vot care va arunca România direct în anii '30.
    • Like 2
    • @ Lucian Sarbu
      Exagerezi. Nu, nu este opțiunea rezonabilă. Uiți tot răul făcut de psd. Il uiți sau îl aprobi pentru că faci parte dintre cei neatinși, doar profitori. Psd-ul trebuie să dispară, împreună cu clonele lui. Din 2 milioane de alegători psd 50% sunt cei inconștienți, pomanagii care se mulțumesc cu 100 de lei fără să se întrebe sau să le pese de unde provine, care ignoră pe cei cu pensii speciale, care ignoră realitatea. Dintre ei sunt o parte șantajați. După ce comuniștii de rang 2,3 au falimentat țara și-au aservit o parte din electorat prin ajutoare a căror satrapi sunt primarii. Mai ales la țară
      • Like 3
  • Claudiu check icon
    Pozitia lui Iohannis pe vremuri ca si acum este logica vizavi de o discutie cu contracandidatul. Acum 5 ani venea "din spate", era runner-up ca voturi, si o asemenea discutie il avantaja, n-avea decat de castigat.
    Acum insa, cand el este in fata cu mult ca preferinta de vot si madam Dancila gafaie mult in spate, n-are decat de pierdut intr-o asemenea discutie si ar insemna sa-i dea voturi gratuit lui Veorica ... numai daca-i prost ar accepta o asemena discutie.
    Ca ce crede unul sau altul ca-l face "las" ca nu accepta confruntarea, statistic vorbind, nu face o ceapa degerata ...
    • Like 2
    • @ Claudiu
      Statistic FACE o ceapa degerata, pentru ca "unul sau altul" astia trebuie convinsi sa se duca la urne si sa-l voteze.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Claudiu check icon
      ... dimpotriva, eu cred ca apele s-au ales la ora asta si fiecare votant este deja hotarat cu cine va vota. O confruntare n-ar face decat sa-l faca pe Ioha sa piarda ceva votanti deci ar fi o prostie din partea lui, mai ales ca duelurile astea verbale mioritice nu-s punctul lui tare :)
      • Like 2
    • @ Claudiu
      hotaraste-te: s-au hotarat oamenii cu cine voteaza sau mai poate pierde voturi?
      era ieri un articol cu o cercetate sociologica si cica la turul vreo 15% s-au hotarat la candidatul votat in ziua votului si inca vreo 12% in saptamana dinainte, asa ca e timp.
      • Like 0
  • Chestia cu insistenta pentru dezbatere este o cursa-si o manipulare. Sa iasa Iohannis in fata tarii? categoric da. Sa "dezbata" cu Dancila? Adica, sa se traga unul pe altul la raspundere sau sa sublinieze "necesitatile" Tarii? Nu zau, cum vedeti relizandu=se aceasta dezbatere fara sa se alunece in ridicolul absolut? Noi stim ce poate spune Dancila si ce poate raspunde (daca are timp) Iohannis! Imi amintesc perfect confruntarea cu Ponta,, doamna Voiculescu. Poate aratati si cum s-a desfasurat confruntarea, nu doar facand aluzie la provocarea d;lui Iohannis.
    • Like 1
  • Da, absolut, vreau sa vad dezbaterea asta. O sa fie absolut penibila, dar macar o sa avem de ce rade.
    • Like 3
  • llady check icon
    Democratia nu este o joaca a fricosilor !

    „Ca să discute ce?...”
    Păi, să discute despre viitorul Romîniei, despre viitorul nostru, despre democraţie si manipulare, despre educaţie si sănatatea unui popor asuprit, despre mediocritate si furt, despre locul Romîniei înconjurata de o lumea agitată şi agresivă.

    Că ne place sau nu, adevarul, este ca PSD-ul au ajuns în turul 2. Şi este înca sustinut de peste 2 milioane de romîni. Romîni captivi, ignoranti în majoritatea lor, romîni "oportunisti si doritori de ciolan", dar care reprezinta totusi 2 milioane de cetateni, poate rataciti dar care au votat PSD-ul !!! Acestia trebuie sa învete ce înseamna o tara civilizata. Daca Iohannis cîstiga "pe bune" si-i convinge (cu ajutorul noului Guvern) ca "se poate si altfel", atunci Romînia a cîstigat o mare victorie, iar PSD-ul, asa cum este el structurat astazi, va face înca un pas spre disparitia sa de pe scena politica.
    Denigratul Cioloş a reusit oarecum să deznoade minţile amorţite a multor romîni. I s-a permis "Romîniei Socialiste" să facă atunci o comparaţi cu "domnia" vatafilor post-comunişti, (pesedişti sau nu), incapabili, corupţi si distrugători de ţară.

    Deci, cu toata scîrba, dezbaterea este necesara.
    Ba chiar obligatorie daca exista un respect pentru poporul romîn.
    Asa este democratic, iar fricile le laşi acasa sau nu te mai prezinti la (înca) un madat de presedinte de tara.

    Din pacate aceasta ajuta PSD-ul şi minciuna existenţei sale, încă vie şi zvîrcolitoare în cugetul romînesc, dar, din respect pentru votanti, aceasta dezbatere trebuie sa aiba loc.
    Acest lucru, bine-nţeles că produce frică.
    Dar, dacă vrea să învingă inerţia prostiei înfricoşate romîneşti, PNL-ul trebuie sa doveasca ca este "diferit", că USL-ul aparţine trecutului.
    Altfel, ce stim despre "planurile" fiecaruia ? Ce stim despre capacitatea fiecaruia de a gera o situatie dificila ? Avem nevoie de oameni competenti, cinstiti , inteligenti, maiestrii în negocieri, iubitori de ţară si, mai ales, motivaţi. Romînia este pe buza prăpastiei, iar istoria si geoplitica nu ne asteaptă să ne dezmeticim din mediocritatea existenţei noastre.

    Dancila este o paiata, în mîna vatafilor cleptocratiei romîne. Iohannis, un molîu, dar net superior contra-candidatului actual.
    Istoria scurtă de după '89, ne-a dovedit că orice alegere poate fi manipulată si chiar fraudată.
    Pentru a cîştiga trebuie ca poporul să iasă la vot, constient de puterea lui într-o ţară democratică. Procentajul participării, însă, dovedeşte exact contrariul. Trebuie remediata aceasta realitate.
    Iohannis, dacă este capabil, are si această menire : Să aducă speranta şi convingerea în sufletele noastre. Şi nu o poate dovedi decît printr-o dezbatere în care să dovedească că este mai inteligent şi că are consilieri mai buni decît cei ai pesediştilor, moştenitori ai şcolii KGB-iste.

    Avem fiecare convingerile noastre, dar, din pacate, am ales de cele mai multe ori "răul cel mai mic". Va mai dura aceasta situatie încă 5 ani ! Asta e !
    Dar e timpul să ne dezmeticim !
    E timpul să facem presiuni asupra celor ce ne tratează ca niste papusi manipulate.
    Folosiţi feisbucu' si altfel, folositi-l pentru a pune presiunea pe aceste fantoşe politice ce-si împart ţara ce NE APARŢINE NOUĂ în primul rînd.
    Fiti constienţi de aceasta.
    Tinerilor, luaţi-o , dacă vreţi, ca un joc video, dacă altfel nu se poate, dar invadaţi paginile presidentiale, guvernamentale si cele a partidelor, pentru a FORŢA o dezbatere.

    Democraţia se cîştigă "PA CU PAS", nu uitati !
    NU UITAŢI ŞI VOTAŢI CU CEI CE MERITĂ !
    CALCULELE LOR NU SUNT SI CALCULELE NOASTRE !

    PSD-ul este maiestru în fraudari si manipulare. PSD-ul este Iliescu cel ce a comandat asasinarea unor nevinovaţi sătui de comunism, PSD-ul este Năstase cu "oolele" sale aurite si mătuşa sa îmbogăţită din spolierea Romînie, PSD-ul este Dragnea & Familia sa, vătafii Telormanului, hotii banilor copiilor necăjiţi, este şoferul grobian al mafiei, mare iubitor de fotografii pornografice anale – Şerban Nicolae, Oprişan şi mama sa (altă mama) plina de bani (de unde ?), deputatul "mitraliera", telectualu' Codrin Ştefănescu si garda sa de intelopi, este Buzatu si judeţul sararăciei lucii, este Iordache, groparul Justitiei, este arogantul si violentul Nicolicea, membra PRM Olguţa, Fifor, este şi rusinea propuneii pentru Parlamentul European, doamna aia cu 800.000€ (opt sute mii EUROS!!!), este reprezentanta mahalalei Voluntari, madam Firea, este Tudose, Ponta, şi toţi ceilalţi mediocrii ai cleptocraţiei romîne.

    Dar nici PNL-ul nu este fara pata ; USL-ul est una din ele, iar "micile întelegeri" locale între dusmanii-prieteni sînt de notorietate publica.
    Sa dovedeasca ca NE MERITA.

    NU UITAŢI, VOTAŢI DOAR CU CEI CARE (NE) MERITA!
    • Like 1
    • @ llady
      Deci, dvs vreti sa vedeti cum vad cei doi viitorul Romaniei. Sigur ca da. Dar nu intr-o dezbatere in care va da aripi Dancilei. Sa spuna ea lui Iohannis cum a inflorit Romania sub PSD si Iohannis sa spuna "Ba nu!" (daca are timp) Toti idiotii care se regasesc in Dancila vor fi fericiti despre cu ii va inchide ea gura lui Iohannis, cu mitocania caracteristica si azvarlind la foc automat toate minciunile pesediste, spre deliciul iubitorilor de PSD care nu au cel mai mic habar despre politica externa, atributiile presedintiei, PIB, buget, Uniunea Europeana etc.etc..
      • Like 2
    • @ llady
      #Votez check icon
      E multa "logoree" in expunerea ta si numai o fraza despre "ciuma galben- portocalie". Nimic despre Basescu, nimic despre Anastase "80=180", nimic despre Udrea, nimic despre "guvernul zero", despre Macovei, despre Pruna-cea cu luxul drepturilor fundamentale, etc, etc.
      In final, am o curiozitate: esti roman ? Daca da, inseamna ca nu prea ai trecut pe la scoala... macar atat sa fi invatat: cum se scrie "roman"...
      • Like 0
    • @ #Votez
      llady check icon

      V-am citit comentariile (la plural !) si am înteles cam care va sînt "sensibilitatile" politice. Va raspund mai mult pentru alti eventual cititori de comentarii.

      A scrie cu "î" di "i" este o alegere personală ce se opune unor modificări arbitrare practicată de, cred eu, un grup de oportunişti culturali.
      Dacă este singurul lucru care v-a deranjat, aceasta arată cît de concentrat puteţi fi pe un subiect important, nefăcînd dictincţia între "important" şi "scutecele necesare unui egou cu faliile sale narcisice încă nedescoperite". "Spontaneitatea" dvs. dovedeşte doar superficialitatea dorinţei de a fi confirmat de semeni.
      Pe rînd :

      "LOGOREEA" vine din dorinţa de a explica un punct de vedere. Dacă nu sînteţi în stare să citiţi un comentariu mai lung, aveti două solutii : Abandonaţi sau Încercaţi să înţelegeţi esenţialul. Aceasta înseamnă răbdare şi dotare cu ceea ce presupune o înţelegere mai evoluată. Dacă limbajul reductor al SMS-urilor vă pare mai accesibil, tare-mi pare că şcoala v-a părut plictisitoare.

      TUTUIALA, pentru mine, este demonstraţia unei lipse de educaţie şi de repere. Faptul că acest obicei a fost însuşit de o nouă generaţie, fără repere, sau cu repere superficiale importate unei culturi străine si transformate în convingeri repezite, semnifică imposibilitatea acestei pături sociale de a "rumega" o retorică ce poate fi la fel de eficace, fără să vă ofere cîrjele propriei încrederi traumatizate de o educaţie deficitară.

      A fi ROMÎN (sau român, ca sa întelegeti si dvs.) este o noţiune ce este, în general si neadecvat, delimitată prin hotarele semantice, geografice, dar şi prin convingeri personale, afecte, moşteniri, transmisii culturale, etc., ce n-au nimic de a face cu o graniţă inoportună.
      A fi romîn nu înseamnă un patriotism mioritic, mimetic, lăudăros si partinic. Avem, pentru aceasta, psihologic vorbind, aderarea la o galerie a unui club sportiv de fotbal.
      A fi romîn înseamnă pentru mine tot ceea ce am visat şi realizat pentru oamenii acestui popor în mijlocul căruia m-am născut, înseamnă dragostea părinţilor mei, familia, bătrînii de la sate, clopotul serii, mirosul de balegă şi fum, prima iubire şi primul om salvat de la moarte, înseamnă picătura nemăsuratului pătrunsă etern în inima-mi neputincioasă si necuprinzatoare de Univers …
      ... Înca puţin si vă recit o poezie de Mihai Beniuc (aţi auzit de el ?). " „Oriunde merg/ În tot ce simt/ Alături eşti/ Iubit partid!“
      Adică, transpus pentru iubitorii de SMS-uri, ceea ce pare să însemne, modernizat, a fi romîn în noua doctrină nationalistă, atotştiutoare. Schimbăm pe ici pe colo si ne regăsim tot pe acolo !

      1. Ce vă defineşte pe dvs. mai romîn decît mine ? Un "â" din "a" ?
      Daca sînteţi în stare să-mi răspundeţi, accept şi un…SMS.
      2. Care este comentariul (si, deci, parerea dvs.) asupra "dezbaterii", pîna la urma, subiectul articolului si comentariului meu ?
      • Like 0
    • @ Dana Gabriela Chmilevschi
      llady check icon
      Stimata doamnă, cam ştim, sau bănuim că ştim, ceea ce v-a zice Dăncilă (de exemplu).
      Cunoaştem şi "calităţile" de "combatant" ale lui Iohannis.
      Dar fără a o combate într-o înfruntare directă, Iohannis se va asemăna ei, într-u voroavă şi simţire.
      Democraţia pare romînilor (chiar şi celor ce comentează pe aici) o notiune vagă şi modulabilă, un fel de plastilină emoţională răzbunătoare şi pedepsitoare.
      "Toti idiotii care se regasesc in Dancila [si] vor fi fericiti", vor trebui şi vor putea sa vadă si să înţeleagă, prin propria lor judecată (este esenţa educaţiei civice si politice, de care Romînia duce lipsă) ce reprezintă PSD-ul.
      Minciunile trebuiesc demontate, bucată cu bucată, cuvînt cu cuvînt. Altfel rămînem fiecare în colţul său de adversitate, dusman al vecinului, dusman al familiei, dusman al echilibrului social de care avem atîta nevoie.
      "Hai să dăm mînă cu mînă.." a devenit un slogan golit de sens, publicitatea ieftină a patriotismului de operetă. Un filozof de duminica, oportunist dar inspirat, zicea ca trebuie sa avnsam "pas cu pas". Deocamdata batem "pasul" "pe loc".
      Dacă Iohannis nu va reuşi să strivească minciuna şi să ne unească într-u adevăr, aceasta, înseamnă că nu va reuşi nici să ne apere eficace interesele nationale într-o competiţie altfel mult mai aprigă, cînd vorbim de noua geopolitică înarmată, ce tocmai a ajuns la graniţele ţării.
      Un om inteligent si dotat politic, o va strivi pe Dăncilă fără nici un efort.
      Problema este : Iohannis reprezintă acea personalitate de care avem nevoie ?
      Aici discutăm doar pe baze teoretice de politică naţională, ce par încă neasimilate nici de popor nici de clasele sale sociale şi/sau politice. Trăim într-o lume virtuală a iluziilor noastre, bune sau rele.
      Iohannis nu va vrea probabil să dezbată (şi văd că nici dvs. şi nici romînii care v-au dat like-uri), iar Romînia va pierde încă un moment de profundă schimbare, indiferent de ce credem noi, unii sau alţii.
      A nega virtuţile democraţie ne situează automat, şi chiar dacă o negăm, în categoria premergătoare unei autocraţii de care tocmai credeam că ne-am debarasat. Dictatura vine imediat după.
      Nu e nevoie sa fi trait în comunism pentru a întelege aceasta, dar poate ca o noua experienta de acest gen se va impune pentru ca romînii sa înteleaga diferenta dintre dictatura si democratie.
      Curaj si "succesuri" la alegarile viitoare. (Ironia, departe de a fi gratuita, poate fi o imagine nefasta a ceea ce ne asteapta daca nu sîntem vigilenti si, ai ales, intrasigenti)
      • Like 0
    • @ llady
      #Votez check icon
      In general citesc cu atentie un comentariu, dar cand vad o logoree "dirijata" spre anumite opinii politice (bineinteles, anti-pesede), atunci imi dau seama ca acel cineva are o problema.
      Te-am intrebat daca esti roman pentru ca si inainte de '89, "roman" si "Romania" s-a scris cu "â" din "a". A avea o "optiune personala" privind limba romana denota ori o aroganta ori o lipsa de cunoastere.
      A scrie "romîn" arata o lipsa de respect pentru acest popor. Strainii mai scriu asa, dar e scuzabil pentru ei, pentru ca nu cunosc si nici nu-i intereseaza prea mult aceasta diferenta. Pentru tine nu e scuzabil (daca esti cu adevarat român). "Stalcirea" numelui unui popor nu e in niciun caz un act de "patriotism".
      TUTUIALA e buna intr-o discutie libera, pentru a reduce barierele psihologice dintre interlocutori (daca unul dintre acestia se crede superior celuilalt, atunci are o problema). Tutuiala nu inseamna lipsa de respect!
      Parerea mea despre comentariul tau am expus-o: Logoree ! Daca faceai aprecierile "academice" despre toti actorii politici, atunci era un comentariu argumentat, cum rar am vazut pe aceasta platforma (de fapt n-am mai intalnit). Partizanatul politic a transformat punctul tau de vedere intr-o banala logoree, anti-pesede.
      Ce vreau eu sa scot in evidenta e ca si "ciuma galben-portocalie" e "mortala", la fel ca "ciuma rosie".

      • Like 0
    • @ llady
      Contributor. Zeflemeaua dvs catre mine o inteleg, am vazut astfel de atitudni, mai ales in USR. Fara a nega "virtutile democratiei" vreau sa va intreb din curiozitate unde ati testat puterea de judecata unei tipologii consacrate. Ati trait intre taranii unui sat "rosu" macar 1 an? participand la viata comunitatii, cunoscandu-i personal, cu durerile si saracia lor?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult