Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce crește ROBOR? Câteva noțiuni economice de bază pe care ar trebui să le știe chiar și un premier fără cont bancar

Mihai Tudose - șah

(Foto: Facebook/Mihai Tudose)

Între incompetența economică agresivă a unui prim-ministru, care a ținut parcă să justifice de ce nu folosește cardul bancar, și „drama” împrumutaților, ROBOR a devenit deja subiectul fiecărei zile în ultimele trei săptămâni. 

În primul rând, o precizare pentru guvernanți (Tudose, Mișa, Dragnea, Tăriceanu): oficialii Băncii Naționale nu stabilesc ei ROBOR așa cum doresc! ROBOR este calculat de BNR ca medie aritmetică a dobânzilor oferite de băncile comerciale între ele. În România, la sumele vehiculate pe această piață, nimeni nu poate influența cu rea credință nivelul dobânzii (asta ca să tăiem de la început elanul pseudo-intelectualilor analiști financiari care și-ar dori să dea ca exemplu discuțiile pe tema manipulării LIBOR: acela este un alt film, pe care noi îl vedem doar la televizor, dar nicidecum nu putem să fim actori în el sau să producem o „varianta românească” a lui). 

Desigur, dă bine la publicul votant să găsești un vinovat pentru creșterea dobânzii pe piața interbancară, așa cum este necesar să arăți votanților și că nu ești tu de vină pentru creșterea prețului la carburanți, ci eventual uraganele din SUA ori răutatea firmelor multinaționale din România... Pentru creșterea prețului carburanților vina aparține în proporție covârșitoare supraaccizei reintroduse de guvern și – evident – inclusă în prețul final al benzinei de către firmele private (multinaționale) care prelucrează și distribuie carburanții, și în mult mai mică măsură variațiilor pe piețele internaționale ale prețului petrolului.

Pentru ROBOR, explicațiile ar fi următoarele:

1. Faptul că guvernul a „confiscat” dividende suplimentare de la firmele de stat. Acestea a trebuit să transfere sumele respective către buget; nu știu dacă toate au avut disponibil pe cont aceste sume, foarte probabil că unele dintre ele s-au împrumutat de la bănci pentru a face rost de bani. Această mișcare a dezechilibrat piața interbancară;

2. Deficitele în creștere ale bugetelor. Statul are nevoie tot mai mare să se împrumute de sume mari de pe piața internă. Din nou, atunci când cererea de lichidități este mare, dobânzile cresc; este un mecanism normal al pieței, pe care ar trebui să îl înțeleagă chiar și un prim ministru fără cont bancar;

3. Așteptările inflaționiste. Într-o țara care arată o creștere economică mult prea mare și nesustenabilă, bazată în mare măsură pe creșterile salariale din sistemul bugetar, decalajul tot mai mare între oferta de produse interne (care rămâne aproximativ constantă pe termen scurt) și cererea în creștere este normal să genereze inflație, respectiv deprecierea leului (din cauza importurilor în creștere și lipsei investițiilor străine). Atunci când băncile se așteaptă ca inflația să crească, dobânzile cresc și ele, mai întâi pe piața interbancară, apoi la credite către sectorul privat (firme și populație), apoi la depozitele bancare; 

Toate cele 3 puncte precizate mai sus sunt noțiuni economice de bază pentru orice analist cu ceva pretenții și ar trebui să fie cunoscute de guvernanți; totuși, tind să îi acuz și de incompetență, nu doar de rea-voință.

Pentru românul obișnuit, creșterea ROBOR se va vedea în primul rând în costul creditului. Cei care au deja credite vor plăti mai mult, iar acest lucru le poate afecta bugetul lunar, mai ales celor cu salarii mici și grad de îndatorare mare la bănci. Pentru ei, diferențele de câteva zeci sau sute de lei înseamnă limitarea consumului în altă parte, uneori chiar la mâncare sau medicamente. Pentru tinerii care vor să acceseze credite imobiliare pe 20 – 30 de ani, majorarea ROBOR înseamnă credite pe care le pot accesa de la bănci cu 25-30% mai mici, din cauza creșterii dobânzii interbancare. Apoi, pe termen mediu, creșterea dobânzilor pentru companii va aduce un val de scumpiri la toate bunurile și serviciile achiziționate.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când vezi ce comentează unii pe aici , ( la fel de analfabeți financiar ca prim consumatorul ) realizezi de ce tine gargara asta bolșevică ( cu Soros , multinaționalele , bancile și alte agenturi străine ) in țara asta . Oricum Tov de mai jos ,asta cu sa refuzam sa mai primim salariul pe card ca sa dam o lecție bancilor merita premiul Nobel pt economie . La câta economie știi și înțelegi e posibil sa ne pricopsim cu matale ministru de finanțe Tovarășe !
    • Like 1
  • Reformulez ca sa ma fac inteles:
    Indicele asta este o inventie a bancilor comerciale ca sa-si ascunda marsaviile care le fac intre ele. Au bagat un calcul complicat ca sa nu inteleaga lumea prea bine despre ce e vorba si sa inghita galusca. In momentul de fata, populatia Romaniei are mai multi bani depusi in banci (270 miliarde lei) decat toate creditele (230 miliarde lei). Deci nu tine faza ca nu mai sunt bani pe piata. La depozite dobanda este zero iar la imprumut 7-10%. Profitul bancilor comerciale este urias, iar Isarescu le plange de mila.
    Solutia este ca BNR sa deschida casieria pentru populatie si sa vina cu niste dobanzi normale atat la depozite cat si la imprumuturi, cu o diferenta intre dobanzi nu mai mare de 1% (de exemplu la depozite 3% iar la imprumut 4%). Din diferenta asta de 1% banca poate sa traiasca linistita si nu mai este nevoie de nici un comision. Daca BNR face asta, toti oamenii ar veni la ei atat cu depozite cat si pentru imprumuri. Bancile comerciale vor disparea pe rand si odata cu ele si ROBOR-ul.
    • Like 2
  • mi-e greu sa cred ca "socialistii" astia cu rolex la mina, firme si credite enorme la banci nu stiu cum e cu dobinda...chestia e ca ei sunt votatzi de citeva milioane de vite care inteleg doar tipul asta de discurs...si atunci..de ce sa nu il foloseasca ? pt restul ...nici nu mai merita efortul sa gaseasca o scuza logica
    • Like 4
  • Până când nu vom renunţa la cardurile de salariu ăştia nu se potolesc. Trăiesc regeşte pe salariile noastre. Din acest motiv îşi permit să tripleze ROBORUL într-o lună şi să ne ofere dobândă ZERO la depozite. Haideţi să-i facem să trăiască din creditare, nu din comisioane pe salariile noastre... Să-i vedem atunci pe aceşti şmenari internaţionali.
    • Like 2
    • @ Constantin
      pai poate s-a triplat dobanda si la depozite...0%x3=0%
      • Like 2
    • @ Constantin
      check icon
      Cred ca cea mai buna solutie este sa nu mai luam deloc salarii. Atunci chiar ca nu mai are cine ce sa fure de la noi,... oamenii amarati din popor. :)
      • Like 5
    • @ Constantin
      check icon
      dumnezeule.. cum ai reusit sa supravietuiesti pana la varsta la care ai acces la internet ? >....da, constantine...despre tine e vorba. PS: mai lasa guita tv si Latrina3
      • Like 0
  • Acest ROBOR reprezinta o inventie a bancilor care la ora actuala reprezinta cancerul lumii moderne. Nu se poate sa fie dobanzi la imprumut de 10% iar la depozite 0%. Daca creste ROBOR creste doar la imprumuturi dar la cei care au depus banii nu le da nimic in plus. Diferenta dintre dobanda la imprumut si ce la depunere nu trebuie sa fie mai mare de 1% (de exemplu 4% la depunere si 5% la imprumut) iar comisioanele de administrare zero. Din acea diferenta de 1% bancile pot sa traiasca linistite. Insa bancile ne jegmanesc sub ochii ingaduitori ai lui Isarescu si se ascund sub paravanul ROBOR, o notiune fictiva inventata de ei.
    • Like 3
    • @ Mugur Cristian
      Aşa este, stimabile. Nenorociţii ăştia ne cred proşti, desculţii Europei... Altfel nu şi-ar permite asemenea manipulări sulfuroase.
      Cabat! Câţi parai ai primit pentru manipularea asta ordinară?
      • Like 2
    • @
      Aveţi dreptate, nici nemţii nu iubesc băncile dar au învăţat să trăiască cu acestea.
      Da, băncile au fost inventate pentru a finanţa afacerile...Ce afaceri finanţează băncile în România? Sunteţi investitor, dacă am înţeles bine, vă ajută băncile să vă dezvoltaţi afacerile? Am şi eu destule cunoştinţe care investesc şi care nu găsesc sprijin în sistemul bancar românesc. Băncile din România s-au obişnuit să trăiască din comisioane pentru administrat conturi de salarii şi împrumuturi către stat... Haideţi să-i lăsăm fără conturile pentru salarii...ne întoarcem la casierie...poate aşa se îndreaptă şi ei către investitori. Cum ar fi ca de mâine să se închidă 5 milioane de conturi bancare? Treceţi la munca de jos, băieţi! Mergeţi la Mr Oh să-i finanţaţi afacerea... Noi ne descurcăm cu casieria... Ne întoarcem în Evul Mediu, asta e...sunteţi prea scumpi. Nesimţiţi de scumpi.

      Cum să nu te revolţi? Vine guvernatorul Isărescu şi îndeamnă lumea să se împrumute în moneda în care primeşte salariu şi lumea îl ascultă. Dar ce să vezi? ROBORUL se triplează într-o lună... Nu tu criză mondială, nu tu regres economic. Nu...Dar nici creşterea economică nu este bună, cică este nesustenabilă... Ce este bun în ţara asta? Doar sistemele lor mafioate de externalizare a profiturilor? Proşti or fi guvernanţii, nu contează partidul de la putere, dacă nu-i iau cu mascaţii. Englezii nu au stat la discuţii.
      • Like 2
    • @ Mugur Cristian
      check icon
      Stimabile, daca eu vin la tine acasa (sau la afacerea ta) si iti spun cum sa traiesti si ce sa faci in fiecare zi, ti-ar place? :) Bancile sunt afaceri private. Lasa-le in plata domnului sa-si faca treaba lor. Atata timp cat este legal (legea nu interzice) si accepti termenii cand iei imprumutul, este responsabilitatea ta ca persoana.
      • Like 3
    • @
      Aveti dreptate, bancile reprezinta afaceri private si nu au decat un intetes: profitul. Insa daca in goana dupa profit au deranjat vreun cetatean atunci BNR trebuie sa intervina si sa deschida casieria publicului larg(atat la imprumut cat si la depozite cu diferenta maxima de 1% intre ele). Atunci bancile vor falimenta, toti o sa mergem direct la BNR. E o chestie simpla, de bun simt, se poate face din condei de Guvern si Parlament.
      • Like 2
    • @ Mugur Cristian
      check icon
      nu vrei tu ca BNR-ul sa mai printeze eventual cateva miliarde RON ? >. asa ca sa iti iei tu credit cu 1% dobanda>....
      dumnezeule!!! cat geniu radiezi din fiecare molecula a existentei tale.....
      • Like 0
  • Când nu este creştere economică este de rău...
    Când este creştere economică este tot de rău, pentru că nu este sustenabilă...
    Liborul poate fi manipulat, dar nu şi Roborul... Hai, dă-o dracului de treabă!
    Când a crescut LIBORUL, după criza economică, poliţia londoneză le-a bătut la uşă unor bancheri cu "berbecul"... I-a luat de gulerele lor albe şi i-a pus la podea, iar LIBORUL a scăzut automat... La noi nu se poate, la noi este pe bune... Doar pe englezi au vrut bancherii să-i fraierească, pe noi ne tratează corect...
    Sunteţi nişte lichele ordinare plătite regeşte de nişte şmenari internaţionali ca să ne prostiţi. Nu vă este ruşine?! Mincinoşilor!
    • Like 2
  • Neavand cunostiinte de economie si finante, ceea ce inteleg eu din comentarii este ca nici guvernul si nici bancile, nici macar banca nationala nu au vreo treaba cu bunastarea romanilor. Sau daca lantul ROBOR-dobanzi nu are nici o treaba cu preturile ma duc si eu sa ma rog la moastele sfantului Shar-Pei. Cuuuum ?? inca nu e sfant ??
    • Like 0
  • check icon
    În totdeauna lumea înjură ceea ce nu cunoaște sau de care a uitat, la fel și în cazul ROBOR, iar conducerea se folosește de asta,evident.
    • Like 0
  • As pune motivul 2 inaintea motivului 1, in rest mi se pare excelenta comprimarea ideilor asa incat sa inteleaga tot omul.
    • Like 1
  • treaba este simpla. au imprumutat bani la populatie cu toptanul la dobanzi aproape de zero iar acum cresc singura variabila posibila: ROBOR!!
    • Like 0
    • @ Dorin Ambrozie
      N-ați înțeles, mai încerc eu o dată:

      1. Cantitatea de bani (RON) este finită, și toată lumea se împrumută din această cantitate.
      2. Statul a luat o cantitate mare de RON pentru a crește salariile, pensiile, etc. A ajuns să ceară și de la companiile de stat dividende mai multe.
      3. Din cauza celor două puncte precedente, băncile au mai puțini bani pe care îi pot împrumuta populației
      4. Din cauză că sunt mai puțini bani pe piață, la o cerere constantă, crește competiția și implicit dobânzile sunt din ce în ce mai mari.
      • Like 3
    • @ Marius Ion
      :)) ce simpatic esti ! chiar crezi ca e finita cantitatea de bani ? mai documenteaza-te putin, ca esti derutat !
      • Like 3
    • @ Dorin Ambrozie
      check icon
      Dorin Ambrozie , faptul că ești praf și plătit să debitezi inepții știm, dar nu fi și obositor. Cine a împrumutat bani la populație cu dobânzi mici...? A împrumutat cineva cu forța această „populație„(care ar trebui să aibă experiența neplăcută de acum câțiva ani din criza mondială), a fost un plan diabolic de a băga banii pe gât? câtă idioțenie...Apoi, .dobânzile bancare, cresc simultan cu inflația oriunde în lume deci și ROBOR (adică media aritmetică a dobânzilor tuturor băncilor din România) ce e greu de priceput.
      • Like 0
    • @
      politica de dobanda monetara promovata de ue + politica similara a bnr (banca aservita) au dus la cresterea volumului imprumuturilor. daca ai o cultura financiara redusa(+nevoi stringente) iei bani cu imprumut cu dobanda mica. nu este asa ca seamana cu megateapa trasa de elvetia tuturor fraierilor??
      • Like 0
    • @ Marius Ion
      doar prostia poate fi finita dar banii pusi la dispozitia fraierilor de banci sunt fara numar...
      • Like 0
    • @ Merceanu Doru
      Pune jos carmolul si deschide o carte de economie, anul I . Masa monetara aflata in circulatie , viteza de circulatie a banilor, chestii de genul asta, stii, care influenteaza direct inflatia. Da, poti tipari si arunca pe piata o cantitata infinita de bani, cu conditia ca puterea de cumparare al unei unitati monetare sa se reduca de / infinit ori.Banii sunt doar un concept, bazat pe incredere in capacitatea emitentului de a acoperi aceea valoare cu alta, liber convertibila si fungibila. Acoperire ori in aur, ori in valuta forte, ori intr-un mix al celor doua.Dispar banii din piata, hop le creste valoarea, pe baza legii cererii si ofertei. Guvernul exact asta face acum, inainte sa oblige BNR sa dea drumul la tiparnita ca sa acopere promisiunile goale , taxand toata populatia prin inflatie pentru prostia de a-i fi ales anul trecut. Cand cu 100 de lei nu vei mai putea cumpara nici o rola de hartie igienica, mai vorbim. Atunci se va adeveri promisiunea lui dracnea, aceea ca va veni o vreme cand un salar de 10.000 de lei va fi eva banal in Romania. Da, A fost o vreme cand un salar de 10.milioane era de sarantoci.
      • Like 4
    • @ Istvan Toth
      ar fi frumos existe vreo acoperire a banilor in aur sau in orice fel de valoare... am putea sa-i numim bani... dar din pacate nu e asa ! sistemul bancar cu rezerva fractionara presupune ca banca poate detine un procent chiar si de 10% din valoarea banilor pe care ii da imprumut CU DOBANDA sclavilor ! adica eu daca as fi bancher si am 1gk de aur in seif, pot imprumuta cu dobanda hartii care "valoreaza" cat 10kg de aur ! sti cum zic ? pe banii reali scria "redeemable in gold"... astazi daca lumea ar dori sa isi revendice aurul, acesta ar fi suficient pentru mai putin de 10% din masa monetara in circulatie ! deci banca face bani FARA ACOPERIRE, adica falsi !
      • Like 1
    • @ Merceanu Doru
      Omule, ce descrii mai sus tine de lumea anglo-saxona, noi avem alte legi , alt sistem contabil si alta constitutie. BNR nu face imprumut fractionar!!!!!. da, banii sunt creati in momentul acordarii unui imprumut, DAR PE BAZA ANTICIPARII VALORII VIITOARE CREATE. Adica banii respectivi vor fi scoperiti de cel care ia imprumutul de plus-valoarea creata in piata ( celebra crestere economica), fie prin munca , fie prin valoare adaugata produselor finite, fie prin servicii prestate care cresc valoarea obiectelor asupra carora s-a prestat acel serviciu ( cand repari o masina sau renovezi o casa, ii cresti valoarea de piata). Uita teoria conspiratiei, si ia in mana o carte de economie. ti-l recomand pe Ludvig von Misses si J.M. Keynes, nu te mai lua dupa Zeitgeist si alte prafuri aruncate in ochii multimii. Noi nu avem sistemul contabil anglo-saxon care permite artificii, l-am adoptat pe cel fracez co conturi, care e mult mai rigid si lasa loc la mai putine manarii, de aceea un Enron nu e posibil la noi, si nici imprumutul fractionar nu exista in legislatia actuala. In schimb, tiparirea de moneda exista, si a facut odata ravagii in anii 90, vrei sa te intorci la cele vremuri? Ghinion, cel mult putem repeta experienta trista a grecilor sau cipriotilor, caci astazi suntem mult mai interconectati la economia CEE. Cand a scris pe amaratii nostri de lei :"redeemable in gold"? Nu a scris si nu va scrie in veci, pentru ca avem alt sistem economic, ales de Vacaroiu dupa revolutie, cand l-a trimis la plimbare pe Anghel Rugina, care a venit din SUA cu ideea introducerii unei monede metalice de aur si argint, pentru a tine in frau inflatia care inevitabul urmeaza unei orgii consumeriste cum a fost dupa caderea cortinei de fier, si mai apoi in 2002-2008, in anii de boom. Intre timp Romania si-a inchis minele de aur, si-a pierdut dreptul la poanson propriu ( adica sa stanteze lingouri cu stema tarii) si grosul rezervei metalice exista doar pe hartie. Mica mare diferenta, si am devenit si noi dependenti de celebrul PIB , la care ne uitam ca la butelie. Si pe buna dreptate, caci o scadere abrupta a lui ar echivala cu o spirala inflationista greu de controlat, la fel si daca ar creste necontrolat preturile. Cam cum fac acuma. Dupa ce nimeni nu va mai cumpara bonurile de tezaur romanesti, dupa ce rezerva valutara va atinge un nivel critic, dupa ce salariile bugetarilor si pensiile vor incepe sa intarzie sa fie platite, veti vedea ce inseamna populismul si socialismul.
      • Like 0
    • @ Istvan Toth
      interesant, dar nu inteleg totusi de ce doar borfasii au voie sa scoata bani la imprimanta ? eu de ce nu pot imprumuta pe cineva cu dobanda nici daca nu scot banii la imprimanta ? daca vrea masina, intreb vanzatorul cat costa, si scot banii la imprimanta (sau nu) sa ii dau la fraier cu dobanda... de ce e legal doar pt. aurolaci sa faca smecheria asta ?
      Ti se pare normal modul in care e gandit sistemul bancar in asa fel incat sa ia de la saraci si sa dea la bogati ? daca am un milion de euro in banca, o sa am mult mai multi in cativa ani... daca sunt sarac, banca ma imprumuta cu o suma de bani si imi cere mai mult decatr mi-a dat, ca sa aiba sa-i dea la milionar !
      Apoi ce valoare adauga pe piata bajetii care tranzactioneaza la bursa cu sau fara algoritmi automati de trading ?
      Sistemul economic actual e forma maturata, evoluata si adaptata la prezent a sclavagismului clasic... asa cum socotitoarea a evoluat in procesoare i7, asa bila legata cu lant de picior a evoluat in moneda fiduciara !
      Hai ca e simplu... lasa cartile de economie, ca economia e o inventie, nu e o stiina ! fizica, matematica sunt stiinte ! economia e o nascocire a oligarhilor sa te tina pe tine ce pe cei ca tine ocupati ! Nu vom supravietui ca specie daca ne talharim intre noi ca serpii !
      Incet incet, incep sa dispara joburi, tehnologia elibereaza omul de munca... ce ne facem ? o sa murim de foame pentru ca nu mai putem fi sclavi pe mosie ? iti dai seama ce "dezastru" ar fi daca am automatiza tot ce se poate la ora actuala ? OMUL AR FI ELIBERAT DE MUNCA, ar avea timp sa creasca moral si spiritual ! dar oligarhia nu ne permite asta prin regulile sistmeului economic facute de asa natura incat omul sa fie sclav chiar daca nu e nevoie de munca lui !
      Socialismul cu siguranta nu e solutia, dar nici oligarhia actuala nu functioneaza decat pentru cei 1% ! restul 99% - sclavii bancilor ! isi iau credite si pt a merge in concediu odata / an !
      • Like 0
    • @ Merceanu Doru
      Si uite cum spiritul lui Marx si Engels ne bantuie si acum. Nu ajung sutele de milioane de morti pe care le-au cauzat secolul trecut, unii pur si simplu nu inteleg ca utopiile socialiste au un singur final, mizeria , dictatura prostiei si moarte. Uite, iti mai recomand niste lecturi: Edmund Burke, Jean Jaques Russeau , citite in oglinda.
      • Like 0
    • @ Istvan Toth
      trebuie sa iesi putin din cutia asta ideologica in primul rand ! si in al 2-lea rand, doar socialismul afectat de coruptie a fost un dezastru. nu vezi ca nu-i poti dezvata sa nu mai fure ? si prin scandinavia s-au practicat principii socialiste, chiar si in ziua de azi, multe institutii functioneaza pe principii socialiste, si au cel mai inalt standard de viata ! sunt mai putini, mai educati, mai demni de traditiile lor, mai sanatosi si mult mai bogati. Pentru ca nu a navalit coruptia peste ei !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult