(Foto: Facebook/Mihai Tudose)
Între incompetența economică agresivă a unui prim-ministru, care a ținut parcă să justifice de ce nu folosește cardul bancar, și „drama” împrumutaților, ROBOR a devenit deja subiectul fiecărei zile în ultimele trei săptămâni.
În primul rând, o precizare pentru guvernanți (Tudose, Mișa, Dragnea, Tăriceanu): oficialii Băncii Naționale nu stabilesc ei ROBOR așa cum doresc! ROBOR este calculat de BNR ca medie aritmetică a dobânzilor oferite de băncile comerciale între ele. În România, la sumele vehiculate pe această piață, nimeni nu poate influența cu rea credință nivelul dobânzii (asta ca să tăiem de la început elanul pseudo-intelectualilor analiști financiari care și-ar dori să dea ca exemplu discuțiile pe tema manipulării LIBOR: acela este un alt film, pe care noi îl vedem doar la televizor, dar nicidecum nu putem să fim actori în el sau să producem o „varianta românească” a lui).
Desigur, dă bine la publicul votant să găsești un vinovat pentru creșterea dobânzii pe piața interbancară, așa cum este necesar să arăți votanților și că nu ești tu de vină pentru creșterea prețului la carburanți, ci eventual uraganele din SUA ori răutatea firmelor multinaționale din România... Pentru creșterea prețului carburanților vina aparține în proporție covârșitoare supraaccizei reintroduse de guvern și – evident – inclusă în prețul final al benzinei de către firmele private (multinaționale) care prelucrează și distribuie carburanții, și în mult mai mică măsură variațiilor pe piețele internaționale ale prețului petrolului.
Pentru ROBOR, explicațiile ar fi următoarele:
1. Faptul că guvernul a „confiscat” dividende suplimentare de la firmele de stat. Acestea a trebuit să transfere sumele respective către buget; nu știu dacă toate au avut disponibil pe cont aceste sume, foarte probabil că unele dintre ele s-au împrumutat de la bănci pentru a face rost de bani. Această mișcare a dezechilibrat piața interbancară;
2. Deficitele în creștere ale bugetelor. Statul are nevoie tot mai mare să se împrumute de sume mari de pe piața internă. Din nou, atunci când cererea de lichidități este mare, dobânzile cresc; este un mecanism normal al pieței, pe care ar trebui să îl înțeleagă chiar și un prim ministru fără cont bancar;
3. Așteptările inflaționiste. Într-o țara care arată o creștere economică mult prea mare și nesustenabilă, bazată în mare măsură pe creșterile salariale din sistemul bugetar, decalajul tot mai mare între oferta de produse interne (care rămâne aproximativ constantă pe termen scurt) și cererea în creștere este normal să genereze inflație, respectiv deprecierea leului (din cauza importurilor în creștere și lipsei investițiilor străine). Atunci când băncile se așteaptă ca inflația să crească, dobânzile cresc și ele, mai întâi pe piața interbancară, apoi la credite către sectorul privat (firme și populație), apoi la depozitele bancare;
Toate cele 3 puncte precizate mai sus sunt noțiuni economice de bază pentru orice analist cu ceva pretenții și ar trebui să fie cunoscute de guvernanți; totuși, tind să îi acuz și de incompetență, nu doar de rea-voință.
Pentru românul obișnuit, creșterea ROBOR se va vedea în primul rând în costul creditului. Cei care au deja credite vor plăti mai mult, iar acest lucru le poate afecta bugetul lunar, mai ales celor cu salarii mici și grad de îndatorare mare la bănci. Pentru ei, diferențele de câteva zeci sau sute de lei înseamnă limitarea consumului în altă parte, uneori chiar la mâncare sau medicamente. Pentru tinerii care vor să acceseze credite imobiliare pe 20 – 30 de ani, majorarea ROBOR înseamnă credite pe care le pot accesa de la bănci cu 25-30% mai mici, din cauza creșterii dobânzii interbancare. Apoi, pe termen mediu, creșterea dobânzilor pentru companii va aduce un val de scumpiri la toate bunurile și serviciile achiziționate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Indicele asta este o inventie a bancilor comerciale ca sa-si ascunda marsaviile care le fac intre ele. Au bagat un calcul complicat ca sa nu inteleaga lumea prea bine despre ce e vorba si sa inghita galusca. In momentul de fata, populatia Romaniei are mai multi bani depusi in banci (270 miliarde lei) decat toate creditele (230 miliarde lei). Deci nu tine faza ca nu mai sunt bani pe piata. La depozite dobanda este zero iar la imprumut 7-10%. Profitul bancilor comerciale este urias, iar Isarescu le plange de mila.
Solutia este ca BNR sa deschida casieria pentru populatie si sa vina cu niste dobanzi normale atat la depozite cat si la imprumuturi, cu o diferenta intre dobanzi nu mai mare de 1% (de exemplu la depozite 3% iar la imprumut 4%). Din diferenta asta de 1% banca poate sa traiasca linistita si nu mai este nevoie de nici un comision. Daca BNR face asta, toti oamenii ar veni la ei atat cu depozite cat si pentru imprumuri. Bancile comerciale vor disparea pe rand si odata cu ele si ROBOR-ul.
Cabat! Câţi parai ai primit pentru manipularea asta ordinară?
Da, băncile au fost inventate pentru a finanţa afacerile...Ce afaceri finanţează băncile în România? Sunteţi investitor, dacă am înţeles bine, vă ajută băncile să vă dezvoltaţi afacerile? Am şi eu destule cunoştinţe care investesc şi care nu găsesc sprijin în sistemul bancar românesc. Băncile din România s-au obişnuit să trăiască din comisioane pentru administrat conturi de salarii şi împrumuturi către stat... Haideţi să-i lăsăm fără conturile pentru salarii...ne întoarcem la casierie...poate aşa se îndreaptă şi ei către investitori. Cum ar fi ca de mâine să se închidă 5 milioane de conturi bancare? Treceţi la munca de jos, băieţi! Mergeţi la Mr Oh să-i finanţaţi afacerea... Noi ne descurcăm cu casieria... Ne întoarcem în Evul Mediu, asta e...sunteţi prea scumpi. Nesimţiţi de scumpi.
Cum să nu te revolţi? Vine guvernatorul Isărescu şi îndeamnă lumea să se împrumute în moneda în care primeşte salariu şi lumea îl ascultă. Dar ce să vezi? ROBORUL se triplează într-o lună... Nu tu criză mondială, nu tu regres economic. Nu...Dar nici creşterea economică nu este bună, cică este nesustenabilă... Ce este bun în ţara asta? Doar sistemele lor mafioate de externalizare a profiturilor? Proşti or fi guvernanţii, nu contează partidul de la putere, dacă nu-i iau cu mascaţii. Englezii nu au stat la discuţii.
dumnezeule!!! cat geniu radiezi din fiecare molecula a existentei tale.....
Când este creştere economică este tot de rău, pentru că nu este sustenabilă...
Liborul poate fi manipulat, dar nu şi Roborul... Hai, dă-o dracului de treabă!
Când a crescut LIBORUL, după criza economică, poliţia londoneză le-a bătut la uşă unor bancheri cu "berbecul"... I-a luat de gulerele lor albe şi i-a pus la podea, iar LIBORUL a scăzut automat... La noi nu se poate, la noi este pe bune... Doar pe englezi au vrut bancherii să-i fraierească, pe noi ne tratează corect...
Sunteţi nişte lichele ordinare plătite regeşte de nişte şmenari internaţionali ca să ne prostiţi. Nu vă este ruşine?! Mincinoşilor!
1. Cantitatea de bani (RON) este finită, și toată lumea se împrumută din această cantitate.
2. Statul a luat o cantitate mare de RON pentru a crește salariile, pensiile, etc. A ajuns să ceară și de la companiile de stat dividende mai multe.
3. Din cauza celor două puncte precedente, băncile au mai puțini bani pe care îi pot împrumuta populației
4. Din cauză că sunt mai puțini bani pe piață, la o cerere constantă, crește competiția și implicit dobânzile sunt din ce în ce mai mari.
Ti se pare normal modul in care e gandit sistemul bancar in asa fel incat sa ia de la saraci si sa dea la bogati ? daca am un milion de euro in banca, o sa am mult mai multi in cativa ani... daca sunt sarac, banca ma imprumuta cu o suma de bani si imi cere mai mult decatr mi-a dat, ca sa aiba sa-i dea la milionar !
Apoi ce valoare adauga pe piata bajetii care tranzactioneaza la bursa cu sau fara algoritmi automati de trading ?
Sistemul economic actual e forma maturata, evoluata si adaptata la prezent a sclavagismului clasic... asa cum socotitoarea a evoluat in procesoare i7, asa bila legata cu lant de picior a evoluat in moneda fiduciara !
Hai ca e simplu... lasa cartile de economie, ca economia e o inventie, nu e o stiina ! fizica, matematica sunt stiinte ! economia e o nascocire a oligarhilor sa te tina pe tine ce pe cei ca tine ocupati ! Nu vom supravietui ca specie daca ne talharim intre noi ca serpii !
Incet incet, incep sa dispara joburi, tehnologia elibereaza omul de munca... ce ne facem ? o sa murim de foame pentru ca nu mai putem fi sclavi pe mosie ? iti dai seama ce "dezastru" ar fi daca am automatiza tot ce se poate la ora actuala ? OMUL AR FI ELIBERAT DE MUNCA, ar avea timp sa creasca moral si spiritual ! dar oligarhia nu ne permite asta prin regulile sistmeului economic facute de asa natura incat omul sa fie sclav chiar daca nu e nevoie de munca lui !
Socialismul cu siguranta nu e solutia, dar nici oligarhia actuala nu functioneaza decat pentru cei 1% ! restul 99% - sclavii bancilor ! isi iau credite si pt a merge in concediu odata / an !