(Foto: Inquam Photos)
Premierul Mihai Tudose a lansat vineri un atac la adresa Băncii Naționale a României. Reacția șefului Guvernului vine după creșterea indicelui ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) din ultimele zile. Mihai Tudose spune că banca centrală trebuia să intervină și să nu permită majorarea indicelui.
„Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR, să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”, a spus Tudose.
Șeful Executivului a adăugat că este posibil ca săptămâna viitoare să aibă o discuţie cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe această temă.
„Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, organizată la Sucevița.
Adrian Vasilescu: „Este normal să vedem că ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult”
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat pentru Agerpres contextul în care a avut loc o majorare a indicelui ROBOR.
„Suntem în 2017, septembrie. Ne uităm cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni începând de la 1 septembrie și până astăzi, 29. O să vedem că s-a plecat de jos, în sensul că ratele au fost zile întregi în această lună sub 1%. Exact la jumătatea lunii, în 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% și apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a început să crească accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astăzi. În general la noi, când se produc astfel de creșteri, se produce o agitație. Sunt voci care spun imediat iată sunt creșteri mari, ROBOR-ul va determina o reașezare a dobânzilor la creditele în derulare, oamenii vor plăti mai mult, cei care au credite și așa mai departe. Fără să înțelegem exact ce se întâmplă s-ar putea ca în fața acestor voci zgomotoase să intervină un soi de îngrijorare, dar ia să vedem ce se întâmplă în realitate. În primul rând, pe toată planeta, din America până în Japonia sunt tendințe care arată că epoca dobânzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam încheie", a explicat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.
„Pe de altă parte, toamna însăși este un anotimp al creșterilor: cresc prețurile, cresc dobânzi, cresc ratele pieței valutare. Acesta se întâmplă toamnă de toamnă și toamna aceasta nu face excepție. În aceste condiții este normal să vedem că iată ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară. Creșterea ROBOR va avea ca efect majorarea ratelor în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă.
Indicele ROBOR la trei luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca sa parafrazez, am doua intrebari, legate strict de ROBOR: face BNR-ul ce e mandatat sa faca? si a doua, face ce face BNR in interesul populatiei?
Hai, lăsați-o moartă de preaslăvire...