Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Tudose, atac la BNR după creșterea indicelui ROBOR: „Mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă?”

Premierul Mihai Tudose

(Foto: Inquam Photos)

Premierul Mihai Tudose a lansat vineri un atac la adresa Băncii Naționale a României. Reacția șefului Guvernului vine după creșterea indicelui ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) din ultimele zile. Mihai Tudose spune că banca centrală trebuia să intervină și să nu permită majorarea indicelui.

„Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR, să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”, a spus Tudose.

Șeful Executivului a adăugat că este posibil ca săptămâna viitoare să aibă o discuţie cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe această temă.

„Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, organizată la Sucevița.

Adrian Vasilescu: „Este normal să vedem că ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult”

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat pentru Agerpres contextul în care a avut loc o majorare a indicelui ROBOR.

„Suntem în 2017, septembrie. Ne uităm cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni începând de la 1 septembrie și până astăzi, 29. O să vedem că s-a plecat de jos, în sensul că ratele au fost zile întregi în această lună sub 1%. Exact la jumătatea lunii, în 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% și apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a început să crească accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astăzi. În general la noi, când se produc astfel de creșteri, se produce o agitație. Sunt voci care spun imediat iată sunt creșteri mari, ROBOR-ul va determina o reașezare a dobânzilor la creditele în derulare, oamenii vor plăti mai mult, cei care au credite și așa mai departe. Fără să înțelegem exact ce se întâmplă s-ar putea ca în fața acestor voci zgomotoase să intervină un soi de îngrijorare, dar ia să vedem ce se întâmplă în realitate. În primul rând, pe toată planeta, din America până în Japonia sunt tendințe care arată că epoca dobânzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam încheie", a explicat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

„Pe de altă parte, toamna însăși este un anotimp al creșterilor: cresc prețurile, cresc dobânzi, cresc ratele pieței valutare. Acesta se întâmplă toamnă de toamnă și toamna aceasta nu face excepție. În aceste condiții este normal să vedem că iată ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară. Creșterea ROBOR va avea ca efect majorarea ratelor în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la trei luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca cineva care "invata economie pe facebook", mi-e greu sa am o idee foarte clara despre cum sunt se leaga toate. Dar cred ca este valabil ceva ce a spus un alt guvernator (Mark Carney) al unei alte banci nationale (Marea Britanie) saptamana trecuta, ca raspuns la acuzatii, mai mult sau mai putin voalate, dar cu un puternic iz populist, al unor reprezentanti ai partidului majoritar: "Calls for the Bank to solve these challenges ignore the Bank’s carefully defined objectives. And they confuse independence with omnipotence."
    Ca sa parafrazez, am doua intrebari, legate strict de ROBOR: face BNR-ul ce e mandatat sa faca? si a doua, face ce face BNR in interesul populatiei?
    • Like 0
  • TUDOSE, are o mare problema ca nu isi mai vede umbra si s-a gandit ca lampasul BNR ar fi o solutie. Daca crede ca Guvernatorul BNR va fi numit precum conducerea TVR, se insala amarnic. BNR-ul nu va fii subjugat politic nici odata. BNR-ul a fost si va ramane o institutie in slujba ROMANIEI!
    • Like 2
    • @ Mihail Dumitru Sandu
      Trexer check icon
      Ce a făcut bun Isărescu&Co? Același Isărescu, alias MANOLE, când în teza sa de doctorat a declarat că sistemul socialist(-comunist) e viitorul? Dar când a fost criza economică? Dar când s-au făcut privatizările neserioase și jegoase? Dar când cu francii elvețieni?

      Hai, lăsați-o moartă de preaslăvire...
      • Like 0
  • Klingonianul si dinti-cariati iau pe rand toate entitatile si persoanele din lume: intai a fost Soros, apoi multinationalele, apoi petrolistii, apoi BNR. Ce urmeaza , daddy la tribuna continuand de la al 15-lea congres ?
    • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Trexer check icon
      Banca nu ține cont de ideologie sau partide politice, așa că te întreb serios: ce a făcut BNR pentru România timp de aproape 30 de ani, când la cârmă, Manole, declara cândva că sistemul socialist(-comunist) e cel mai bun?
      • Like 1
  • premierul TEQUILA
    • Like 2
  • Uraganele au ridicat si ROBOR, ia sa il intrebe pe ministrul de finante : " -Nu-i asa uraganili ie de vina pentru ROBOR? " :))))))))
    • Like 1
  • Când o să explodeze cursul de schimb ce-o să facă, o să dea lege (OUG) care să stabilească valoarea Euro?
    • Like 2
  • rp check icon
    numai muschi si minte ioc.
    • Like 2
    • @ rp
      check icon
      Musche poate...ca altfel nu primeste aviz de la ministru ...genunche.
      • Like 1
  • Tudose este romanul tipic, se crede bun la toate dar la nimic în special. Un fel de șmecheraș cu gura mare, care mereu pasează responsabilitatea. Ce discurs afon și penibil a avut despre cât a înțeles el rolul BNR. Singura soluție propusă de el la problemele instituțiilor statului este să-i dea pe șefi afară.
    • Like 1
  • de ce de fiecare data euro creste la 1 octombrie , cotatie care se ia in calcul pt calculul accizelor din anul viitor . De ce roborul creste in 2 zile cat nu a crescut intr-o luna ? Totul este dirijat . In urma atacului PSD la banci , bancile ataca romanii . Bineinteles cu acordul tacit al BNR . Ce treaba avem noi cu Japonia , cate schimburi comerciale avem si cum ne poate influenta .
    • Like 0
  • Toar'sul Dorel Tudose loveste din nou! Dupa banca, imprumutul, cardul si salariul in mana, Dorel vine cu o noua aberatie socialist-stiintifica, banca nationala care pazeste ROBOR-ul precum cainele bostana. In curand le va cere sa scoata tiparnita de la naftalina, ca prea greu a dus-o poporul asta in ultimii 20 de ani de cand Nea Nelu, tatuca iubit a lui Dorel a pus-o ultima oara in functiune. Vorba aia, cum e turcul si pistolul: Nea Nelu a umblat la sistemul de pensii comuniste, Dorel vrea la pilonul 2 a celor capitaliste. Si totul in numele poporului, ma rog a prostiei poporului, da' tot a poporului este... asa ca e valabil argumentul...
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult