Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Tudose, atac la BNR după creșterea indicelui ROBOR: „Mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă?”

Premierul Mihai Tudose

(Foto: Inquam Photos)

Premierul Mihai Tudose a lansat vineri un atac la adresa Băncii Naționale a României. Reacția șefului Guvernului vine după creșterea indicelui ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) din ultimele zile. Mihai Tudose spune că banca centrală trebuia să intervină și să nu permită majorarea indicelui.

„Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR, să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”, a spus Tudose.

Șeful Executivului a adăugat că este posibil ca săptămâna viitoare să aibă o discuţie cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe această temă.

„Nu am avut o discuţie cu guvernatorul şi s-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare, pentru că chiar vreau să îl întreb pe guvernator dacă domnul Vasilescu chiar reprezintă BNR când iese cu declaraţii. Dacă vorbeşte în nume propriu, e problema domniei lui, dar să-şi pună tricou pe care să scrie privat. Dacă iese în tricou cu BNR, avem altă discuţie. Dar măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a mai declarat premierul la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, organizată la Sucevița.

Adrian Vasilescu: „Este normal să vedem că ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult”

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat pentru Agerpres contextul în care a avut loc o majorare a indicelui ROBOR.

„Suntem în 2017, septembrie. Ne uităm cum a evoluat ROBOR-ul de-a lungul acestei luni începând de la 1 septembrie și până astăzi, 29. O să vedem că s-a plecat de jos, în sensul că ratele au fost zile întregi în această lună sub 1%. Exact la jumătatea lunii, în 15 septembrie, s-a tras linie, a fost marcat atingerea nivelului de 1% și apoi ROBOR-ul (la trei luni n.r.) a început să crească accelerat. De la 1% la 1,04%, apoi la 1,05%, 1,06%, la 1,11%, 1,14%, 1,25%, 1,46%, 1,58%, astăzi. În general la noi, când se produc astfel de creșteri, se produce o agitație. Sunt voci care spun imediat iată sunt creșteri mari, ROBOR-ul va determina o reașezare a dobânzilor la creditele în derulare, oamenii vor plăti mai mult, cei care au credite și așa mai departe. Fără să înțelegem exact ce se întâmplă s-ar putea ca în fața acestor voci zgomotoase să intervină un soi de îngrijorare, dar ia să vedem ce se întâmplă în realitate. În primul rând, pe toată planeta, din America până în Japonia sunt tendințe care arată că epoca dobânzilor joase, unele foarte joase, la nivelul zero, se cam încheie", a explicat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

„Pe de altă parte, toamna însăși este un anotimp al creșterilor: cresc prețurile, cresc dobânzi, cresc ratele pieței valutare. Acesta se întâmplă toamnă de toamnă și toamna aceasta nu face excepție. În aceste condiții este normal să vedem că iată ROBOR-ul a urcat, dar nu foarte mult", a afirmat Vasilescu.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară. Creșterea ROBOR va avea ca efect majorarea ratelor în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la trei luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca cineva care "invata economie pe facebook", mi-e greu sa am o idee foarte clara despre cum sunt se leaga toate. Dar cred ca este valabil ceva ce a spus un alt guvernator (Mark Carney) al unei alte banci nationale (Marea Britanie) saptamana trecuta, ca raspuns la acuzatii, mai mult sau mai putin voalate, dar cu un puternic iz populist, al unor reprezentanti ai partidului majoritar: "Calls for the Bank to solve these challenges ignore the Bank’s carefully defined objectives. And they confuse independence with omnipotence."
  Ca sa parafrazez, am doua intrebari, legate strict de ROBOR: face BNR-ul ce e mandatat sa faca? si a doua, face ce face BNR in interesul populatiei?
  • Like 0
 • TUDOSE, are o mare problema ca nu isi mai vede umbra si s-a gandit ca lampasul BNR ar fi o solutie. Daca crede ca Guvernatorul BNR va fi numit precum conducerea TVR, se insala amarnic. BNR-ul nu va fii subjugat politic nici odata. BNR-ul a fost si va ramane o institutie in slujba ROMANIEI!
  • Like 2
  • @ Mihail Dumitru Sandu
   Trexer check icon
   Ce a făcut bun Isărescu&Co? Același Isărescu, alias MANOLE, când în teza sa de doctorat a declarat că sistemul socialist(-comunist) e viitorul? Dar când a fost criza economică? Dar când s-au făcut privatizările neserioase și jegoase? Dar când cu francii elvețieni?

   Hai, lăsați-o moartă de preaslăvire...
   • Like 0
 • Klingonianul si dinti-cariati iau pe rand toate entitatile si persoanele din lume: intai a fost Soros, apoi multinationalele, apoi petrolistii, apoi BNR. Ce urmeaza , daddy la tribuna continuand de la al 15-lea congres ?
  • Like 3
  • @ Radu Andrei Malica
   Trexer check icon
   Banca nu ține cont de ideologie sau partide politice, așa că te întreb serios: ce a făcut BNR pentru România timp de aproape 30 de ani, când la cârmă, Manole, declara cândva că sistemul socialist(-comunist) e cel mai bun?
   • Like 1
 • premierul TEQUILA
  • Like 2
 • Uraganele au ridicat si ROBOR, ia sa il intrebe pe ministrul de finante : " -Nu-i asa uraganili ie de vina pentru ROBOR? " :))))))))
  • Like 1
 • Când o să explodeze cursul de schimb ce-o să facă, o să dea lege (OUG) care să stabilească valoarea Euro?
  • Like 2
 • rp check icon
  numai muschi si minte ioc.
  • Like 2
  • @ rp
   check icon
   Musche poate...ca altfel nu primeste aviz de la ministru ...genunche.
   • Like 1
 • Tudose este romanul tipic, se crede bun la toate dar la nimic în special. Un fel de șmecheraș cu gura mare, care mereu pasează responsabilitatea. Ce discurs afon și penibil a avut despre cât a înțeles el rolul BNR. Singura soluție propusă de el la problemele instituțiilor statului este să-i dea pe șefi afară.
  • Like 1
 • de ce de fiecare data euro creste la 1 octombrie , cotatie care se ia in calcul pt calculul accizelor din anul viitor . De ce roborul creste in 2 zile cat nu a crescut intr-o luna ? Totul este dirijat . In urma atacului PSD la banci , bancile ataca romanii . Bineinteles cu acordul tacit al BNR . Ce treaba avem noi cu Japonia , cate schimburi comerciale avem si cum ne poate influenta .
  • Like 0
 • Toar'sul Dorel Tudose loveste din nou! Dupa banca, imprumutul, cardul si salariul in mana, Dorel vine cu o noua aberatie socialist-stiintifica, banca nationala care pazeste ROBOR-ul precum cainele bostana. In curand le va cere sa scoata tiparnita de la naftalina, ca prea greu a dus-o poporul asta in ultimii 20 de ani de cand Nea Nelu, tatuca iubit a lui Dorel a pus-o ultima oara in functiune. Vorba aia, cum e turcul si pistolul: Nea Nelu a umblat la sistemul de pensii comuniste, Dorel vrea la pilonul 2 a celor capitaliste. Si totul in numele poporului, ma rog a prostiei poporului, da' tot a poporului este... asa ca e valabil argumentul...
  • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult