Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce dorește Liviu Dragnea retrimiterea în Comisia juridică a legii grațierii. Explicația Alinei Gorghiu

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni în plenul Senatului că motivul pentru care Liviu Dragnea a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii şi adoptarea lui în forma transmisă de Guvern este că în respectiva formă legea prevede graţierea celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale, dar şi a celor condamnaţi cu suspendare, aşa cum este cazul liderului PSD, potrivit News.ro.

„Haideţi să spunem tuturor care este motivul pentru că, în realitate proiectul în forma aceasta este un moft. Nu atinge obiectivul eliberării din penitenciar a unui număr suficient şi necesar (…) însă rezolvă speţa punctuală a domnului Dragnea (…) În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (…) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.

Potrivit Hotnews, și infracțiunea de mărturie mincinoasă (art. 273 din Codul Penal), pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este grațiată în varianta legii propusă de Guvern, în timp ce în forma votată de Comisia juridică fusese exceptată de la grațiere.

Senatorii au decis luni în plen că legea grațierii va ajunge din nou la Comisia juridică, după ce cu câteva ore înainte Comisia juridică votase trimiterea proiectului pentru dezbatere în plenul Senatului.

Decizia a venit după ce luni dimineață liderul PSD Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de modificările aduse legii și a spus că senatorii din Comisia juridică au „încurcat destul de mult” legea grațierii. În opinia președintelui PSD cea mai bună variantă este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern.

Magistratul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a explicat recent într-un interviu pentru Revista 22 că proiectul legii grațierii, în varianta în care a plecat de la Guvern la Parlament, conține „o șmecherie”.

„Grațierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda grațiere de către președintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci grațierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei. În cazul de față, însă, este o șmecherie: proiectul, așa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la grațierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o grațiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează și dosarele aflate pe rolul instanțelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile”, a precizat judecătorul Cristi Dănileț.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a trezit și madam Gorghiu , da la votul din comisie de acu câteva zile , d-na respectiva a plecat ca avea treburi mai importante . Penibila ca de obicei .
    • Like 0
  • Toata ziua se vorbeste de gratiere, amnistie, dezincriminare, cartile puscariasilor, martirii din anii 50 personficati in ghita, voiculescu, cocos, vanghelie, oprescu, intelectualii din puscarie, reportaje cu puscariasi etc. E suprarealist ceea ce se intampla, daca as fi strain si as afla toata nebunia asta din Romania dintr-odata cred ca as avea nevoie de un consult la inima, pentru ca tot ce se intampla depaseste orice imaginatie pentru un cetatean dintr-o tara unde capusele si paduchii ocupa locul meritat. In timpul asta Bulgaria ne-a depasit la km. de autostrada si a facut in 27 de ani o retea de metrou de ti-e mai mare dragul. In conditiile astea in care in Romania nu s-a facut nimic si a fost stoarsa ca o mandarina de oligarhi, sunt si eu curios, daca n-ai avut niciodata probleme cu legea, eventual cu puscaria, esti neroman? Din tot tambalaul asta ni se sugereaza ca puscaria este o parte fireasca din viata cetateanului roman, esentiala, formatoare si curativa pentru cetatenii adevarati. Ala din Vanuatu a dat-o repede si mai din fin, fara sa faca prastie imaginea Parlamentului, distinsul patriot nevandut strainilor a zis: "vrem pace in Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile sa prospere", avand votul popular pe tava poate sa ii si manance la cina pe contestatari. Sunt curios daca se va trezi poporul roman vreodata din prostie, atunci cand va fi canibalizat ca in Cannibal Apocalypse va fi mult prea tarziu. Nu inteleg de ce nu realizeaza majoritatea cetatenilor, indiferent de IQ, ca asta e faza terminala, e bataia de joc bomboana de pe coliva, ca aceste grupari politice vor face totul tandari pentru prosperitatea prostituatelor, beizadelelor, interlopilor, cumetriilor veroase pe care le intretin. Poporul asta care da oricui in cap in fata argumentelor, care se pune in genunchi si saruta picioarele aluia care il biciueste, care te injura pentru ca nu empatizezi cu nemernicul care-l tine ca pe vita legata de stalp, este sortit sa dispara mancat de viu la protap cu un mar in gura.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult