Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni în plenul Senatului că motivul pentru care Liviu Dragnea a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii şi adoptarea lui în forma transmisă de Guvern este că în respectiva formă legea prevede graţierea celor condamnaţi pentru infracţiuni electorale, dar şi a celor condamnaţi cu suspendare, aşa cum este cazul liderului PSD, potrivit News.ro.
„Haideţi să spunem tuturor care este motivul pentru că, în realitate proiectul în forma aceasta este un moft. Nu atinge obiectivul eliberării din penitenciar a unui număr suficient şi necesar (…) însă rezolvă speţa punctuală a domnului Dragnea (…) În proiectul comisiei nu se pune problema graţierii infracţiunilor electorale şi a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe când în iniţiativa Guvernului (…) ştiţi foarte bine că faptele, infracţiunile electorale sunt graţiate precum şi condamnările cu suspendare. Ca atare, pe româneşte, domnul Dragnea doreşte întoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru că îi este dedicat acest proiect”, a declarat Alina Gorghiu.
Potrivit Hotnews, și infracțiunea de mărturie mincinoasă (art. 273 din Codul Penal), pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este grațiată în varianta legii propusă de Guvern, în timp ce în forma votată de Comisia juridică fusese exceptată de la grațiere.
Senatorii au decis luni în plen că legea grațierii va ajunge din nou la Comisia juridică, după ce cu câteva ore înainte Comisia juridică votase trimiterea proiectului pentru dezbatere în plenul Senatului.
Decizia a venit după ce luni dimineață liderul PSD Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de modificările aduse legii și a spus că senatorii din Comisia juridică au „încurcat destul de mult” legea grațierii. În opinia președintelui PSD cea mai bună variantă este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern.
Magistratul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, a explicat recent într-un interviu pentru Revista 22 că proiectul legii grațierii, în varianta în care a plecat de la Guvern la Parlament, conține „o șmecherie”.
„Grațierea vizează executarea pedepsei. Adică, judecătorul, atunci când condamnă o persoană la închisoare cu executare, respectivul trebuie să meargă în penitenciar. Se poate acorda grațiere de către președintele statului sau de către Parlamentul României, astfel încât condamnatul să nu mai meargă la penitenciar sau, dacă e acolo, să iasă din penitenciar. Deci grațierea înseamnă iertarea fie în întregime, fie în parte a pedepsei. În cazul de față, însă, este o șmecherie: proiectul, așa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la grațierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o grațiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează și dosarele aflate pe rolul instanțelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile”, a precizat judecătorul Cristi Dănileț.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.