Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce iubim această Catedrală

Nu mă pot gândi la cuvântul „catedrală” fără să îmi vină în minte două chestiuni - imaginea cu Sagrada Familia și următoarea pildă: trei zidari lucrau la o biserică.

Întrebați „ce faceți voi aici”, ei răspund, pe rând. 

Primul: „Ei, ce să fac, mut cărămizile astea de colo-colo”. Al doilea: „Uite, mi-a zis șefu’ să îi pregătesc niște ciment pentru altar”. Al treilea: „Construim o catedrală”.

Zilele astea societatea românescă și-a găsit, din nou, temă de dezbatere. Dacă aș fi scris eu acele versuri, s-ar fi amuzat sau, după caz, inflamat, o parte dintre prieteni și cunoscuți. Dar versurile respective au fost andosate de niște figuri publice; destul de eterogene, însă credibile pentru publicul lor țintă. Dar așa e arta. Pentru că, oameni buni, cântecul care ne-a împărțit iar în două este un act artistic, un pamflet. Îndrăzneț altminteri... Nu știu dacă așa se bate la Poarta Raiului. Eu în mod cert nu aș specula cu privire la preferințele lui Dumnezeu. Trag doar nădejde că e mulțumit cu ceea ce fac și că îmi dă judecata potrivită când o iau pe arătură. E bine că avem opinii divergente. Dezbaterea este un semn de însănătoșire civică. Modul cum se desfașoară ea îmi pare nesănătos, el reflectă lipsa de consens și transparența a proiectului în sine.

Sagrada Familia este un proiect început cu peste un secol în urmă (în 1882). Este viziunea organică a lăcașului unde oamenii pot sta de vorbă cu Dumnezeu. Chiar și neterminată, în plin șantier, te impresionează. În primul rând prin dimensiune. Apoi prin originalitate - stilul este un mix gotic și art nuoveau (deci progresist pe un fond sacru). Și, nu în ultimul rând, prin persistență. La moartea lui Gaudi (în 1926), mai puțin de un sfert din proiect era gata. Azi, termenul final de execuție este 2026, pentru a marca, astfel, centenarul decesului arhitectului care face Barcelona únică din punct de vedere arhitectural (da, da, Barcelona e Més que un club). Și, mă rog, construcția se bazează în proporție semnificativă pe donații private.

Vă imaginați că la peste 100 de ani de la prima cărămidă și prima mână de ciment generații întregi de constructori, arhitecți, artiști, preoți, enoriași continuă să contribuie la viziunea originală, păstrând spiritul marelui arhitect? Ce îi motivează pe acești oameni? Ce e în sângele lor catalan de le permite sa rămână uniți peste secole pentru desăvârșirea acestei opere? Și, pentru numele lui Dumnezeu, de unde le vine atâta răbdare?! Îndrăznesc și un răspuns cu mai multe opțiuni: din experiență. Din cunoașterea de sine. Din sentimentul de apartenență. Din motivația lucrului bine făcut.

Revenind puțin și la pilda de la început: dacă nu ai un consens social implicit, trebuie să îl construiești. Trebuie să ai o rațiune cuprinzătoare și un orizont realist și rezonabil care să genereze consens. Atenție, nu acord total, ci consens! Sunt două lucruri diferite (putem avea consens în a fi în dezacord). Proiectul va fi contestat la nesfârșit. Pentru că e încă în construcție consensul social. Când iei decizii fără consens larg (și relevant pentru public!) și construiești pe „repede înainte”, trebuie să accepți, în calitate de ctitor-fondator, aceste răbufniri. Să ți le asumi. Să fii pregătit ca oamenii să perceapă efortul tău ca pe mutatul cărămizilor de colo-colo.

Consensul ar fi adus apartenență. Și, atunci, am fi construit, împreună, o catedrală. Și în final poate găseam și un nume potrivit. Pentru că noi, ca neam, avem nevoie de încredere în noi și între noi.

De unitate, nu de mântuire.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar nu vad rostul investirii a atator bani in ditamai hudubaia de cladire. Trebuie sa fie atat de mare pe cat i-si inchipuie lumea ca este Dumnezeu?Oare Dumnezeu a poruncit sa se cladeasca asemenea enormitati in defavoarea altor necesitati mult mai stringente?Oare el nu va mai veni la noi daca nu avem biserici goale prin care ar trebui sa mergem cu bicicleta,cel putin?Cred ca multi credinciosi, includ si popii,(nu preotii cu har)se gandesc la faptul-cat mai mare si fastuoasa hudubaia,cu atat mai multumit Doamne-Doamne.In curand vor fi mai multe biserici decat scoli sau spitale,primele doua goale,a treia doar ca un popas intre viata de aici si cea de dincolo.Mare-i gradina Domnului dar ,pe bune,prea multi intra fara bilet sau incearca sa sara gardul!
    • Like 0
  • cand spuneti ca nu avem nevoie de matuire deja devine chestionabila nevoia de biserica sau de credinta crestina. cred mai degraba in celelalte lucruri expuse decat in problematica numelui.
    • Like 0
    • @ Elena Rucsandra Maior
      Asa este, cum spuneti, multumesc pentru observatie. Dar tocmai, pentru ca este o biserica, nu mai era (dupa mine) nevoie de reluarea acestui argument. Mai ales ca se face referire la intregul "neam". Vorbim de o denumire, nu de o stare care ar trebui sa existe, sa se manifeste intrinsec. E o stare pe care, individual, o ai sa nu o ai. Si ar mai fi un argument, care nu tine de stare, ci de atitudine. Dar poate o sa il tratez intr-un articol distinct.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sagrada Familia este doar o catedrala, insa ce se doreste la noi este un complex. Acest complex se doreste un centru spirtual intens, o plasare pe harta ortodoxiei universale nu doar ca locatie de turism - cum este Sagrada Familia - ci si ca un centru functional care va incerca sa atraga manifestari majore din spatiul ortodox. Aici s-ar putea tine Sinoade Panortodoxe, intalniri cu alte culte, pelerinaje importante, conferinte etc. Aici s-ar putea perfecta opere de binefacere intre biserica noastra si alte biserici ortodoxe sau chiar alte culte, ar putea avea loc intalniri importante etc. Complexul include si doua cantine sociale mari, o casa sociala, spital, biblioteca, sala polivalenta, sali de conferinte. Cei care stiu cum functioneaza o cantina sociala sau un spital pentru persoanele defavorize cunosc ca aceste lucruri nu se pot intretine exclusiv din donatii, ci trebuiesc sa se autofinanteze, iar complexul va face acest lucru chiar la un alt nivel decat Sagrada Familia, care este doar un punct turistic. Personal as vedea ca unirea celor doua biserici surori - care a fost strigata si la Bucuresti in timpul vizitei Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea - sa semneze in aceasta cladire. Iar daca va functiona la ambitiile la care a fost proiectata - si de ce nu - ar putea deveni un centru spiritual major. Nu vad nimic rau i in a produce un complex functional. Nu vad nimic rau de a genera pe timp nedefinit taxe catre bugetul de stat care vor veni din locurile de munca, din salarii si servicii conexe. Sau suntem atat de bogati incat nu ne mai trebuiesc aceste taxe doar pentru ca sunt generate de servicii religioase si sociale? De ce ar trebui sa negam un lucru care chiar ar putea sa mearga? Acuzam biserica de traditionalism, dar cand un asemenea proiect ambitios prinde contur aruncam cu pietre si vrem sa ne intoarce la catacombele noastre de lemn unde 'ne simtim mai bine'. Un popor care gandeste marunt va devni un popor marunt, cu o economie marunta. De ce sa nu credem ca putem avea un centru spiritual importante care ne-ar putea absoliv de imaginea azilelor care formeaza imaginea pe care o avem in lume? Nu este poate cea mai moderna cladire, dar este monumentala, acceptabila si in primul rand este un complex religios, nu o biserica in desert.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Valentin check icon
      Mai e de mentionat ca planurile acestui complex au fost prezentate si Papei Ioan Paul al II-lea, care a donat 100.000 de euro pentru realizarea lui. Acest complex este o proiect mai vechi - era inchegat si cand Sanctitatea Sa ne-a vizitat tara - si acum a prins contur. Cred fara a fi un crestin practicant ca ar putea functiona, chiar la cote pe care nu le intuim acum.
      • Like 0
    • @ Valentin
      ... eu voi aprecia, in special, rolul ei turistic ! Cat despre rolul si pozitia BOR in sec.21 .... aici mai este loc MULT de evoluat atata timp cat, de facto, biserica noastra raname blocata in ideologii de Ev Mediu (vezi promovarea on-line) . Ca dovada a diferentei de conceptie intre Catedrala Mantuirii Neamului vs Sagrada Familia aruncati o privire comparativa pe site-urile web ale celor doua : http://www.catedralaneamului.ro/ vs http://www.sagradafamilia.org/en/ (daca veti motiva ca Sagrada este inca in constructie, atunci aruncati o privire si pe site-ul web al catedralei din Barcelona : http://www.catedralbcn.org/index.php?lang=en )
      • Like 0
    • @ Catalin Dan
      Valentin check icon
      Sagrada Familia este un obiectiv turistic, pe cand complexul catedralei se doreste un centru religios important pe harta spirituala a Europei. Se vor incerca cu siguranta atragerea unor evenimente importante - Sinodurile Panortodoxe sunt singurele care imi vin in minte - se vor tine conferinte, se vor parafa acte de colaborare intre biserica noastra si celelalte biserici ortodoxe sau alte culte religioase etc. Complexul mai cuprinde si doua cantine (mari, nu chichinete langa bucatarie), o casa sociala, un spital etc. Nu vorbim aici de un obiect de arta cum este Sagrada Familia, ci la un nerv spiritual important. Diplomatia noastra a dat roade prin aducerea Papei Ioan Paul al II-lea, care a apreciat proiectul si a donat deja pentru constructia sa. Vorbim deci de un complex, nu doar de o catedrala cum este Sagrada Familia. Vorbim de un centru spiritual si de pelerinaj, nu doar un muzeu. Sunt absolut convins ca si autoritatile romane dar si cele ecleziastice vor avea tot interesul sa atraga manifestari religioase regulate, conferinte, consfatuiri etc. Asta inseamna locuri de munca, inseamna taxe la stat, inseamna o lucrare caritabila cum vor fi cantinele sau casa sociala etc. Evident nu vorbim de o valoare artistica ca a Sagradei Familia, dar un centru religios si de pelerinaj nu trebuie sa fie obligatoriu o opera de arta, pentru ca pelerinajul inseamna in primul rand traire religioasa si nu admiratie de muzeu.
      • Like 0
  • Buna! Toate comentariile de aici si de pe site, in general, arata ca teoria ta cu unitatea e doar o utopie si asa va ramane. Problema e ca noi nu avem organ sa fim uniti, nu altfel decat la nivel declarativ, ne lipseste ceva fundamental: civilitatea, eleganta, bunul gust si bunul simt. Evident, nu vom recunoaste asta niciodata. Revenind la catedrale, nu problema construirii lor este, sper, discutia, ci momentul ales pentru o constructie de acest gen. Contra-argumentul tuturor fiind acela ca nu ACUM e momentul , ca se pot face lucruri mult mai folositoare cu acesti bani. De acord aici. Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca intotdeauna vom avea acest handicap. Ca nu vom putea construi niciodata nimic doar pentru ca se vor putea face intotdeauna lucruri mult mai utile cu acesti bani. Din asta nu putem iesi. Proiectul trebuia , pur si simplu, lasat deoparte. Putem fi originali in lume si cu cimitirul din Sapanta, si cu frumoasele biserici de peste tot, multe din ele stau sa cada. Romania e o tara pitoreasca pentru straini si ei nu pot pricepe nici viloaiele de prost gust din ultimii ani, nici batalia pentru catedrala, nici bisericile construite haotic cate doua pe strada. Omul sta sub vremi, nu-I asa?, vremile fiind acum aspre, dreapta masura nu mai e o prioritate. Cineva, aici, tachineaza unitatea Vestului si multiculturalismul. Ele chiar exista si au un gust minunat. :)
    • Like 0
    • @ Elena Agachi
      Valentin check icon
      Noi ne aflam intr-o criza, dar orice psiholog iti va spune ca a te simti mizerabil intr-o depresie e cel mai rau lucru posibil. Iesirea din criza nu se face jelindu-te, ci incarcand sa visezi si sa aspiri la mai mult. Proiectul nu este gandit aiurea, ci este gandit ca centru spiritual, si cu diplomatie atat din partea bisericii cat si din partea statului - e clar ca e o ocazie si pentru stat de a ne imbunatati imaginea - se pot tine manifestari importante anuale care sa ne plaseze pe o harta spirituala. In plus proiectul nu e nou. El a fost inceput recent, dar s-a maturizat in timp. La venirea Papei Ioan Paul proiectul era deja inchegat si a capatat aprecierea Papei, care a si donat pentru realizarea lui. A ne invata sa gandim doar la nivel de 'lemn' mi se pare foarte periculos. O tara care gandeste marunt chiar si in vremuri de criza va deveni o tara marunta. In orice criza, orice economist iti va spune ca amanarea este cea mai periculoasa. Vorbim aici de un complex care poate genera locuri de munca, taxe catre stat si poate crea un nerv spiritual intr-o tara vazuta nu foarte bine de cei din afara. Niciun strain nu va spune 'vai, de ce ati facut acest lucru pe timp de criza' ci 'vai, ce curaj sa faceti acest lucru, pentru ca pe timp de criza trebuie sa gandesti indraznet si sa-ti asumi riscuri'.
      • Like 0
    • @ Elena Agachi
      Comentariile primite le consider oportune si de mult bun simt. Inclusiv al dumneavoastra si pentru asta va multumesc!

      Cum spuneam si in text: punctele de vedere diferite nu sunt un capat de tara. Alte neamuri au competitii de dezbatere in scoli. Ele genereaza pasul inainte si "dau" oportunitatea, relevanta, originialitatea, sau momentul potrivit pentru orice initiativa. Dezbaterile schimba optiunile si in democratii sanatoase. Pentru ca de "turma" nu duce nimeni lipsa. Trebuie doar sa creezi oportunitatea pentru punctul de vedere diferit. In lumea in care traiesc, dupa ce ma contrazic cu cineva, iau pranzul sau beau o bere cu acel cineva.

      Am fi putut face altceva cu banii respectivi? Da. A tinut in loc constructia acestui proiect alte lucruri - infrastructura, spitale, scoli? Nu. Resurse disponibile pentru tot ce ne trebuie si nu avem, vom fi avut. Dar le risipim.

      In opinia mea, singurul lucru care ne lipseste este responsabilitatea. Suntem intarziati in acest domeniu. Si de aici... "napasta". Cred ca avem organ de unitate. Doar ca nu l-am mai dus la "sala".
      • Like 0
    • @ Ovidiu Slavoiu
      Valentin check icon
      Cand vorbiti de spitale va referiti la spitale laice sau religioase? Ar fi o problema un spital religios? Complexul catedralei cuprinde un spital complet echipat, o casa sociala unde medicii vor lucra pro bono pentru persoanele defavorizate, doua cantine mari care vor hrani zilnic oamenii nevoiasi. De asta avem nevoie? Mai avem nevoie de inca un spital? Avem nevoie de o casa sociala? Sau suntem in stare sa murim cu zile numai sa nu fim dusi la un spital care apartine unui cult religios? Ca se poate si asta.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Slavoiu
      Valentin check icon
      Printre altele: stiati ca exista si un stiudiu de fazabilitate care a calculat cu precizie amortizarea constructiei si capacitatea ei de a produce taxe catre stat prin salarii si servicii conexe? Stiati ca acesti bani public sunt practic imprumutati, pentru ca se vor intoarce la buget masiv si vor continua sa curga in anii care vin? E vorba aici de un complex care se va autofinanta si va produce taxe catre stat, precum si alte beneficii de imagine daca acest complex va gazdui intalniri interconfesionale la nivel inalt. E nevoie sa amintim ca la vizita Papei Ioan Paul indicativii economici o luasera putin in sus datorita importantei evenimentului? Lucru pe care nu l-a remarcat nimeni. Dar sigur, noi nu avem nevoie de bani daca acestia vin la bugetul de stat datorita unui eveniment religios. Da, sunt activitati care se vor taxa, cum ar fi salariatii si serviciile conexe. Practic se vor crea locuri de munca si firmele care vor asigura serviciile - inspectii tehnice, curatenie, consumabile etc. - platesc taxe catre stat. Dar pe noi nu ne intereseaza acest amanunt semnificativ, pentru ca noi suntem o tara atat de bogata incat nu ne intereseaza lucrurile care merg financiar.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Este laudabila pledoaria dumneavoastra. Si pana la un punct tine apa. Dar cred ca nu ati citit cu atentie ce am scris. Pe de alta parte sa nu ne imbatam cu apa rece: un spital (1), laic sau religios, in centrul capitalei, nu rezolva problemele sistemului medical din Romania. Si nici nu poate acomoda nevoile oamenilor din toata tara. Nu constructia sufera de credibilitate (sunt convins ca exista un studiu de fezabilitate, chiar as fi curios sa il vad, curiozitatea fiind pur profesionala, a propos de amortizare si perioada de recuperare a investitiei). Institutia are nevoie de credibilitate. Lucrati acolo si veti avea consens asupra proiectului.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Slavoiu
      Valentin check icon
      Dar nici nu-si propune sa rezolve problemele sistemului de sanatate, ci doar sa aline suferintele unor oameni. Cu asigurari medicale sau nu, prin cabinete in care se va lucra si pro bono pentru oamenii nevoiasi care nu au posibilitati financiare, prin doua cantine largi care vor asigura hrana etc. Nu e mult, dar nici putin. Mai mult, daca acest complex va atrage atrage o colaborare intre doua biserici din tari diferite pentru o lucrare de binefacere mai ampla e putin lucru? Pentru ca asta se vrea. Inteleg ca toata lumea uraste managementul, dar a tine cantina sociala sau un adapost tot management inseamna. Sa stiti ca sunt oameni mai amarati ca cei de pe acest forum, care chiar nu prea au ce manca, la modul propriu. Nu poti rezista doar din donatii. Complexul nu reprezinta farfuria cu peste de care am mai vorbit, ci navodul cu care se pescuieste. Un eveniment religios important cum a fost vizita Papei poate misca niste indicatori economici. ar fi rau sa permanentizam asemenea evenimente? Am citit ca exista un studiu de fezabilitate, dar e LOGIC ca un COMPLEX si nu o simpla catedrala va produce foarte multe taxe pentru bugetul de stat, taxe din care se pot cladi spitale si scoli daca vreti. Va exista personal, vor exista firme de intretinere - intretinerea fiind permanenta - care vor plati in mod clar taxe catre stat. Consumabile, aparatura, nu stiu, sunt multe. Eu inteleg problema credibilitatii, dar sa nu uitam ca este exact acelasi proiect pentru care Papa Ioan Paul al II-lea a donat 100.000 de euro, si nu cred ca Sanctitatea Sa nu a intuit potentialul urias al acestui proiect. Da, sunt ambitii mari. Diplomatie cu beneficii de imagine, de ce nu? Stiti ca suntem vazuti ca o tara cu azile mizere si lanturi legate de pat, ca in reportajele din anii 90? Ar fi rea o schimbare de imagine? In afara nu este vazuta lupta asta de-a surda. Perceptia va fi a unui loc si de evlavie dar si de discutie, si de intrajutorare prin cantine si casa sociala, si ca spatiu de conferinte de nivel international etc. Asta vor vedea cei din afara, si nu ne-ar deranja deloc daca actiunile lor s-ar traduce in opere de caritate si taxe catre bugetul de stat.
      • Like 0
  • Este doar o pură teorie! Haideți să ne uităm la "unitatea" vestului, unitate în diversitate și multiculturalismul ..." multilateral dezvoltat"! Din păcate, cum spunea și Eliade în "Imagini și Simboluri", suntem în perioada decadentă, iar decadența duce la dezastru! Putem filozofa pe teoria unității mult și bine! Textul Dvs e foarte bine scris, însă eu mi-am exprimat un punct de vedere.
    • Like 1
    • @ Schipor Stelian
      Probabil este o viziune idealista. Dar imi pare un reper cumsecade. Ca si credinta. Si va multumesc pentru opinie!
      • Like 0
  • pai tocmai asta e si ideea, oamenii de peste tot merg la respectiva constructie pentru ca este o realizare arhitectonica deosebita, nu iau avionu' sa ajunga acolo sa se roage. diferenta FOARTE mare :) kitsch-ul romanesc facut pentru pomeni(ri) electorale este un monolit nefericit (bun probabil in caz de bombardament) care reprezinta mintea si sufletul celor putini care au decis ca asa va fi si nu altfel.
    • Like 0
  • povestioara cu cei trei lucratori, eu o stiam altfel, cu cei trei muncitori sfarmand piatra si fiecare raspunzand diferit la intrebarea ce faci aici?
    primul: sfarm piatra
    al doilea: imi castig painea
    si al treilea: construiesc o catedrala
    eu zic ca e o nuanta care schimba destul de mult din povestioara nu?
    • Like 1
    • @ Ion Morosanu
      "Miezul" e acelasi.
      • Like 0
  • Zu Sayzu Zu Sayzu check icon
    Mai propun o replica a turnurilor Petronas si Burj al Arab in virtutea maiestriei lor arhitectural-moderniste, o super-mega-extra fieratanie, plina de simbolistica, gandindu-ma la mandria francezilor, un romano-tunel pe sub Dambovita prin care sa legam sectoarele 3 si 6, pentru ca ne place Eurotunelul, o piramida in forma de cilindru, sa se rasuceasca Djoser si Keops in sarcofage si, in final, un pod ultra-mega-smecher in amintirea raposatului Apolodor si pentru ca altii au Golden Gate. Nu conteaza cat suntem de saraci si cat ne putem permite, cu putin efort de convingere vor veni si banii de la populatia hotarata. Si de la bugetul cel nehotarat.
    Adevarul e ca nu ne ajungea Casa Poporului, tintim la fel de sus: nu ucide prin opulenta? Atunci nu e suficient.
    Imi cer scuze ca nu pot urca poze ca autorul de mai sus. Si ca nu va povestesc de istoria si eforturile depuse pentru fiecare din minunile de mai sus.
    • Like 1
  • Hai sa spunem lucrurilor pe nume, Sagrada Familia nu este sponsorizata de catre statul spaniol, nu este sponsorizata nici macar de catre biserica catolica, este sponsorizata din biletele care sunt platite pentru a o vizita. In al doilea rand sa compari o capodopera arhitectonica a unui dintre cei mai mari arhitecti din istorie cu catedrala manuirii neamului, mi se pare cel putin o lipsa de simt estetic, ca sa folosesc un eufemism...
    • Like 5
    • @ Arama Dan
      Asta si spuneam, ca pentru Sagrada Familia contributiile sunt preponderent private. Si, nu, nu e o comparatie pe tema "arhitectura". E o opinie despre atitudine si maturitate sociala.
      • Like 0
    • @ Arama Dan
      Valentin check icon
      Nici complexul catedralei nu este sponsorizat exclusiv din banii publici. Exista SI bani publici, dar nu pe intregul proiect. In al doilea rand Sagrada Familia este o opera de arta si nu un complex functional. In timp ce Sagrada Familia va fi doar o piesa de muzeu complexul catedralei va avea sali de conferinte, sala polivalenta, cantine pentru persoanele nevoiase, casa sociala si spital.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Slavoiu
      Si eu am spus ca nu sunt "preponderent" private, ci sunt in totalitate private. Poti sa te interesezi daca nu ma crezi... Diferenta de atitudine a catalanilor fata de Sagrada Familia vine tocmai din faptul ca nu e facuta din banii contribuabilului si ca este o capodopera.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Sa inteleg ca banii din inchirierea salilor de conferinta si a salii polivalente, vor reveni macar partial statului... Eu cred ca BOR va pastra banii din inchiriere... Propun deci ca statul sa construiasca si cu mine, persoana privata, un hotel, din a carui folosire, sa-mi revina veniturile in totalitate... E corect! Nu?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Sagrada Familia nu este si nu va fi "o piesa de muzeu"! Deja se tin slujbe zilnice acolo si se vor tine - este o biserica (bazilica, nu catedrala) functionala 100%! Ca este si o opera de arta, e alta poveste.
      Duceti-va si o vizitati, e o experienta unica in viata.
      • Like 1
  • Consens ? Apartenenta ? ... spus frumos . Avem si noi un proiect in derulare care presupune consens si apartenenta : asta cu subscriptia publica pentru statuia lui Brancusi ..... ia sa vedem ce iese .... !
    • Like 2
    • @ Catalin Dan
      catalin check icon
      Da ălea 5 milioane de euro pe care le-a dat guvernul de unde le-a luat? Nu tot din bani publici? Și atunci nu mai bine dădea toți banii? Sau îi dona parlamentul...
      • Like 0
    • @ Catalin Dan
      Imi e frica ca romanii "cotizeaza la catedrala neamului, dar nu o vor face pentru capodopera lui Brancusi. O mare vina are si Ministerul Culturii care nu a explicat cum trebuie ce se intampla cu achizitia statuii, care sunt procedurile, de ce nu da statul toti banii, si mai ales nu a vorbit mult mai mult despre valoarea lui Brancusi si a acestei statui.
      • Like 1
    • @ dordetine
      Valentin check icon
      Si Papa Ioan Paul al II-lea a donat 100.000 de euro. Nu unei catdrale asa cum se crede, ci unui centru spiritual care se doreste un reper pe harta religoasa a Europei. Un complex insemnand un spatiu unde se pot petrece evenimente importante din spatiul religios, dar care are si cantine pentru saraci, spital, casa de pelerini, centru social etc. Un centru ca va crea locuri de munca si va genera pe timp nedefinit taxe catre bugetul de stat din salarii si servicii conexe. Un proiect care se va autofinanta si va hrani oameni nevoiasi, sa ii va vindeca atat prin medici salarizati dar si care vor lucra pro bono, cum se intampla deja cabinetele pentru oamenii nevoiasi. Sa intelegem ca acest centru pentru care a donat si Papa Ioan Paul nu are loc de Brancusi? Sau e competitie stupida intre laic si religios? Pentru saracul care nu-si poate asigura masa zilnica va conta daca supa ii va veni din partea unei institutii religioase? De ce natura e aceasta discutie?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult