Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce liberalii stau cu pesediștii, deși spun că nu le place? Fostul premier și președinte PNL Florin Cîțu: „Varianta de a face o coaliție de dreapta e cea mai bună. De ce nu se face încă? (...) Unora poate le e frică”

Florin Citu - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul premier și președinte PNL Florin Cîțu a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că cea mai bună variantă pentru români și pentru PNL ar fi formarea unei coaliții de dreapta - din care ar putea face parte USR, UDMR și minoritățile - sau un guvern minoritar. „Orice alternativă fără PSD la guvernare ar da un rezultat mai bun pentru români”, crede el. De ce nu se face asta? „Poate unora le e frică”, spune Florin Cîțu.

„Eu cred că astăzi și USR-ul și PNL-ul au maturitatea politică să facă o coaliție de dreapta, putem să discutăm bineînțeles și cu cei care au plecat din PNL, care au format grupul lor, putem să discutăm cu UDMR-ul care este de dreapta, minoritățile. Cred că putem să refacem această coaliție, poate să fie și un guvern minoritar, se poate negocia și un guvern minoritar pentru perioada următoare. Dar eu cred că aceste variante - coaliția de dreapta, un guvern minoritar - sunt alternative care ar da un rezultat net superior pentru români și pentru PNL. Orice alternativă fără PSD la guvernare ar da un rezultat mai bun pentru români”, a afirmat Florin Cîțu.

Întrebat de ce, în ciuda nemulțumirilor exprimate în partid de unii liberali, PNL continuă să guverneze cu PSD, Florin Cîțu a spus că unora dintre liberali „le e frică”.

„Credeți că cineva în PNL credea atunci (2021- n.n.), în afară de câțiva, că se poate face vreodată o guvernare cu PSD? Nu. Azi, dacă ne deschidem mintea și ne uităm și ne gândim ce e mai bine pentru români și pentru PNL, varianta de a face o coaliție de dreapta e cea mai bună. De ce nu se face încă? Nu știu. Ar trebui să îi întrebați pe ei. Poate de frică, unora poate le e frică. (Frică de ce? Sau de cine?) Sau de cine. Asta este o întrebare.

Dar să știți că mai devreme sau mai târziu vom primi și nota de plată pentru această guvernare. O să fie la alegerile din 2024 și o să fie dureros, dacă nu înțelegem că trebuie să luăm o decizie până atunci, că o să fie la congresul PNL din 2025, dar va ieși la suprafață rezultatul pentru PNL și pentru România al acestei guvernări dacă nu luăm noi decizia astăzi să facem o evaluare”, spune Cîțu.

„Cea mai proastă creștere economică trimestrială” din 2021 până în prezent

Fostul premier a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 și despre rezultatele economice ale României pe primul trimestru, comentând că este „cea mai proastă creștere economică trimestrială” din 2021 până în prezent.

„O creștere de 0,1 % în trimestrul I anul acesta față de trimestrul IV este cea mai proastă cifră pe care o avem din 2021 și până astăzi. Deci în toți acești ani este cea mai proastă creștere trimestrială. Nu este o surpriză, pentru că vedem că economia încetinește, din 2021 când aveam o creștere economică de 6%, am ajuns anul trecut în jur de 4 - nu avem datele finale încă - și anul acesta estimările sunt în jur de ... începem cu 2 și ceva și să vedem unde ne oprim. 

Mai mult, pentru că am văzut că unora le place să se compare cu Europa, când e vorba de anumiți indicatori, nu de toți, dar acum de data aceasta, acest indicator arată că suntem sub creșterea medie din Uniunea Europeană pentru acest trimestru de 0,2. Și aici încetinim. România nu poate să-și permită așa ceva, este o țară care are nevoie să prindă din urmă țările dezvoltate, ar trebui să creștem mult mai rapid”, consideră Florin Cîțu.

Analizând în detaliu cifrele economice prezentate recent de INS, fostul premier spune că problemele sunt în primul rând în domeniul producției industriale, unde s-a înregistrat o scădere față de anul trecut: „deja acolo suntem în recesiune de ceva timp, deci lucrurile arată cifre negative”. În același timp, spune fostul premier, se vede efectul măsurilor luate în 2022.

„Deci să le luăm pe rând. La începutul anului 2022, în primul trimestru, acea creștere economică surpriză care se baza bineînțeles pe ce se întâmplase în 2021 și aveai inerție. Măsurile luate în 2022 - plafonări de prețuri, ordonanța 27 din energie, din aprilie 2022, introducerea de taxe, faptul că inflația a fost lăsată să crească, pentru că erau tot felul de specialiști, între ghilimele, care spuneau că e bine pentru impozite, să crească impozitele. Toate aceste măsuri, intervenții în piață, taxe, vouchere și alte decizii, fără să faci investiții au dus la această frână a economiei. Și ea va continua, atât timp cât noi nu facem reforme, nu facem investiții și ne concentrăm doar pe aceste măsuri sociale, pe care le susținem din creșteri de taxe, nu vei avea alt rezultat. Și vei merge poate anul asta o creștere de 2% și bineînțeles în 2024 vei ajunge la zero, sau poate chiar recesiune. Asta e direcția”, spune Florin Cîțu.

Cei de la PSD au vorbit despre trecerea de la cota unică la impozit progresiv. Ar trebui să susțină PNL o astfel de modificare? a fost întrebat Florin Cîțu de jurnalistul Claudiu Pândaru.

„Niciodată. PNL susține cota unică. În România, o țară care încă se dezvoltă, un sistem de impozitare progresiv e cel care penalizează tocmai pe cei care muncesc și câștigă mai mult. Oamenii care își asumă riscuri în viață și vor să își ia unul, două, sau trei joburi și muncesc și câștigă mai mult, pentru România nu e soluție bună și nu o vom susține. (Nu o veți susține dvs. Poate PNL o va susține) Nu. În PNL azi decizia este de a susține cota unică și eu cred că nu se va schimba. Încă trebuie să reparăm ce s-a întâmplat anul trecut când am spus că nu introducem taxe, am trecut un program de guvernare prin Parlament care nu introducea taxe și anul trecut, prin ordonanța 16 din 2022, s-au introdus aceste taxe. Noi trebuie să corectăm acest lucru și avem datoria noi, PNL, față de români și corectăm acest lucru cât mai repede”, a spus Florin Cîțu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Dar, o astfel de coaliție, de dreapta, am mai avut. A încercat-o Iohannis, cu Cîțu premier, și n-a funcționat. USR a ieșit de la guvernare, afurisindu-l pe Cîțu. N-au mai vrut, în ruptul capului să-l aibă șef în guvern. Cîțu era un zombi (a zis-o Drulă), o persoană conflictuală, care, zilnic, amenința cu evaluarea miniștrilor și cu remanieri iminente. Așa e el, nicăieri n-a făcut mulți purici, în ciuda competențelor sale în domeniul financiar. Deci, după ce a fost spurcat de Uniunea Salvați România, el o vede încă fiind o alternativă a alianței de dreapta? Fie! Deși, după propria mea părere, USR nu e decât un partid de veleitari nervoși, frustrați de cota lor de piață, de numai 10%, cu care sunt apreciați de români. M-aș fi bucurat ca dreapta să aibă două partide care să forțeze reforme și o nouă Constituție, necesară României Din păcate, PNL+USR s-a dovedit a nu fi o alianță viabilă și prin faptul că, împreună. n-au ajuns la o majoritate absolută în Parlament, care să le permită inițierea unor reforme fundamentale.
    Preferințele electoratului nu permit, la momentul actual, decât un târâș-grăpiș PNL+PSD+UDMR.
    • Like 1
    • @ Ovidiu
      Cum li se i-a ceața de pe ochi politicienilor imediat după ce nu mai sunt la butoane. Evident e același Cîțu care a provocat căderea dreptei prin scoaterea de la guvernare a miniștrilor acestui partid fără să discute problema în coaliție cum face acum PNL sluj în fața PSD. Acum fostul premier clamează lipsa reformelor pe care nici el nu le-a făcut și nici ceilalți șefi ai PNL dinaintea lui. În ceea ce privește creșterea economica e logic sa fie mult mai mică după 2 ani de pandemie și unul de război care a dus la creșterea aberanta a preturilor combustibilului si energiei si a dobânzilor care au sugrumat economia. Pe urmă mi se pare o ipocrizie maximă să susții că atunci a fost o creștere economică de 6 % dar tot atunci să mărești datoria publică la cote astronomice și mai ales la dobânzi oneroase.
      • Like 1
    • @ Ovidiu
      De unde și până unde ar fi preferința electoratului struțo-cămila PNL+PSD+UDMR? Cât despre Câțu, care la ordinul lui Iohannis a rupt coaliția PNL-USR, mai are tupeul să discute despre o nouă coaliție PNL-USR? PNL și-a dat foc la valiză din momentul în care a derapat preferând PSD-ul în loc de USR.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult