
Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos
După amiază, la IKEA parcarea era plină, ca într-o sâmbătă obișnuită. Alături la Dedeman, la fel. Ironic, bistroul și restaurantul de la IKEA erau în continuare închise. Sigur, se scana temperatura la intrare.
În Herăstrău s-au organizat ad-hoc petreceri, la fel prin mai toate parcările mai breze. Trei zile de vid legislativ în privința pandemiei. Și da, din păcate cele două luni de izolare s-ar putea să fi fost un efort inutil și să avem acum vârful în valul de infectări. Normal că deschiderea restaurantelor, mai ales a teraselor, ar fi fost o supapă socială bună, unde lucrurile puteau fi controlabile.
Sigur, reglementările se impun, dar cu mare mare grijă, pentru că aici suntem deja pe un acoperiș foarte fierbinte: industria Horeca este una dintre cele mai vânate la capitolul controale și amenzi abuzive.
Să vă spun o poveste: prin anul 2000 un întreprinzător tânăr a deschis probabil primul delivery din România. În primii ani de funcționare primea regulat câte o comandă de XYZ funcționari ai statului:
- Vezi că am și eu o petrecere sâmbătă, trimiți 30j de porții la mine, da?
Comanda era „din partea casei”, normal. Sigur că omul ar fi putut să nu o onoreze, dar ar fi urmat o amendă babană, un control la care sigur „găseau ei ceva”. Din fericire, delivery-ul a supraviețuit, e în piață în continuare, dar patronul nu s-a îmbogățit, nu are case în Brazilia și nici conturi în vreun paradis fiscal. Și da, a albit semnificativ.
Poate că ăsta e adevăratul motiv pentru care Horeca produce „doar” 1% din PIB, cum a spus sarcastic primul ministru: pentru că da, e o industrie foarte vulnerabilă și e hărțuită sistematic chiar de cei care ar trebui să o reglementeze.
Cam atât „din piață” deocamdată. Multă sănătate tuturor și nu, nu vă relaxați prea tare. E foarte posibil ca distracția să înceapă abia de acum. Pentru că prostia întotdeauna se plătește.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.