Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce mai ținem terasele închise?! Și o poveste cu un întreprinzător „cu delivery” și niște controlori ai statului care au comandat 30 de porții „pe caiet”

Redeschidere terase

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

După amiază, la IKEA parcarea era plină, ca într-o sâmbătă obișnuită. Alături la Dedeman, la fel. Ironic, bistroul și restaurantul de la IKEA erau în continuare închise. Sigur, se scana temperatura la intrare.

În Herăstrău s-au organizat ad-hoc petreceri, la fel prin mai toate parcările mai breze. Trei zile de vid legislativ în privința pandemiei. Și da, din păcate cele două luni de izolare s-ar putea să fi fost un efort inutil și să avem acum vârful în valul de infectări. Normal că deschiderea restaurantelor, mai ales a teraselor, ar fi fost o supapă socială bună, unde lucrurile puteau fi controlabile.

Sigur, reglementările se impun, dar cu mare mare grijă, pentru că aici suntem deja pe un acoperiș foarte fierbinte: industria Horeca este una dintre cele mai vânate la capitolul controale și amenzi abuzive.

Să vă spun o poveste: prin anul 2000 un întreprinzător tânăr a deschis probabil primul delivery din România. În primii ani de funcționare primea regulat câte o comandă de XYZ funcționari ai statului: 

- Vezi că am și eu o petrecere sâmbătă, trimiți 30j de porții la mine, da?

Comanda era „din partea casei”, normal. Sigur că omul ar fi putut să nu o onoreze, dar ar fi urmat o amendă babană, un control la care sigur „găseau ei ceva”. Din fericire, delivery-ul a supraviețuit, e în piață în continuare, dar patronul nu s-a îmbogățit, nu are case în Brazilia și nici conturi în vreun paradis fiscal. Și da, a albit semnificativ.

Poate că ăsta e adevăratul motiv pentru care Horeca produce „doar” 1% din PIB, cum a spus sarcastic primul ministru: pentru că da, e o industrie foarte vulnerabilă și e hărțuită sistematic chiar de cei care ar trebui să o reglementeze.

Cam atât „din piață” deocamdată. Multă sănătate tuturor și nu, nu vă relaxați prea tare. E foarte posibil ca distracția să înceapă abia de acum. Pentru că prostia întotdeauna se plătește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Il tot astept pe dl CTP sa-i faca harcea-parcea si pe cei care dansau - cu zecile fiind !-in Herastrau....sau pe cei care s-au adunat seara de seara in p.ta Constitutiei ! sau ptr. ca aia erau baieti cu masini de lux si fete finute, nu-i putea baga in categoria de ratati , inteligenti asimptotici sau analfabeti functionali ? cum e dubla masura , bre deontologilor ?
    • Like 0
  • mhm check icon
    Eu recunosc ca as fi otravit alea 30 de portii. Se lasa cu tamatam oribil, dar nu aveau cum sa demonstreze ca erau de la mine :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult