Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce mai ținem terasele închise?! Și o poveste cu un întreprinzător „cu delivery” și niște controlori ai statului care au comandat 30 de porții „pe caiet”

Redeschidere terase

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

După amiază, la IKEA parcarea era plină, ca într-o sâmbătă obișnuită. Alături la Dedeman, la fel. Ironic, bistroul și restaurantul de la IKEA erau în continuare închise. Sigur, se scana temperatura la intrare.

În Herăstrău s-au organizat ad-hoc petreceri, la fel prin mai toate parcările mai breze. Trei zile de vid legislativ în privința pandemiei. Și da, din păcate cele două luni de izolare s-ar putea să fi fost un efort inutil și să avem acum vârful în valul de infectări. Normal că deschiderea restaurantelor, mai ales a teraselor, ar fi fost o supapă socială bună, unde lucrurile puteau fi controlabile.

Sigur, reglementările se impun, dar cu mare mare grijă, pentru că aici suntem deja pe un acoperiș foarte fierbinte: industria Horeca este una dintre cele mai vânate la capitolul controale și amenzi abuzive.

Să vă spun o poveste: prin anul 2000 un întreprinzător tânăr a deschis probabil primul delivery din România. În primii ani de funcționare primea regulat câte o comandă de XYZ funcționari ai statului: 

- Vezi că am și eu o petrecere sâmbătă, trimiți 30j de porții la mine, da?

Comanda era „din partea casei”, normal. Sigur că omul ar fi putut să nu o onoreze, dar ar fi urmat o amendă babană, un control la care sigur „găseau ei ceva”. Din fericire, delivery-ul a supraviețuit, e în piață în continuare, dar patronul nu s-a îmbogățit, nu are case în Brazilia și nici conturi în vreun paradis fiscal. Și da, a albit semnificativ.

Poate că ăsta e adevăratul motiv pentru care Horeca produce „doar” 1% din PIB, cum a spus sarcastic primul ministru: pentru că da, e o industrie foarte vulnerabilă și e hărțuită sistematic chiar de cei care ar trebui să o reglementeze.

Cam atât „din piață” deocamdată. Multă sănătate tuturor și nu, nu vă relaxați prea tare. E foarte posibil ca distracția să înceapă abia de acum. Pentru că prostia întotdeauna se plătește.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Il tot astept pe dl CTP sa-i faca harcea-parcea si pe cei care dansau - cu zecile fiind !-in Herastrau....sau pe cei care s-au adunat seara de seara in p.ta Constitutiei ! sau ptr. ca aia erau baieti cu masini de lux si fete finute, nu-i putea baga in categoria de ratati , inteligenti asimptotici sau analfabeti functionali ? cum e dubla masura , bre deontologilor ?
    • Like 0
  • mhm check icon
    Eu recunosc ca as fi otravit alea 30 de portii. Se lasa cu tamatam oribil, dar nu aveau cum sa demonstreze ca erau de la mine :)
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult