Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce mai ținem terasele închise?! Și o poveste cu un întreprinzător „cu delivery” și niște controlori ai statului care au comandat 30 de porții „pe caiet”

Redeschidere terase

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

După amiază, la IKEA parcarea era plină, ca într-o sâmbătă obișnuită. Alături la Dedeman, la fel. Ironic, bistroul și restaurantul de la IKEA erau în continuare închise. Sigur, se scana temperatura la intrare.

În Herăstrău s-au organizat ad-hoc petreceri, la fel prin mai toate parcările mai breze. Trei zile de vid legislativ în privința pandemiei. Și da, din păcate cele două luni de izolare s-ar putea să fi fost un efort inutil și să avem acum vârful în valul de infectări. Normal că deschiderea restaurantelor, mai ales a teraselor, ar fi fost o supapă socială bună, unde lucrurile puteau fi controlabile.

Sigur, reglementările se impun, dar cu mare mare grijă, pentru că aici suntem deja pe un acoperiș foarte fierbinte: industria Horeca este una dintre cele mai vânate la capitolul controale și amenzi abuzive.

Să vă spun o poveste: prin anul 2000 un întreprinzător tânăr a deschis probabil primul delivery din România. În primii ani de funcționare primea regulat câte o comandă de XYZ funcționari ai statului: 

- Vezi că am și eu o petrecere sâmbătă, trimiți 30j de porții la mine, da?

Comanda era „din partea casei”, normal. Sigur că omul ar fi putut să nu o onoreze, dar ar fi urmat o amendă babană, un control la care sigur „găseau ei ceva”. Din fericire, delivery-ul a supraviețuit, e în piață în continuare, dar patronul nu s-a îmbogățit, nu are case în Brazilia și nici conturi în vreun paradis fiscal. Și da, a albit semnificativ.

Poate că ăsta e adevăratul motiv pentru care Horeca produce „doar” 1% din PIB, cum a spus sarcastic primul ministru: pentru că da, e o industrie foarte vulnerabilă și e hărțuită sistematic chiar de cei care ar trebui să o reglementeze.

Cam atât „din piață” deocamdată. Multă sănătate tuturor și nu, nu vă relaxați prea tare. E foarte posibil ca distracția să înceapă abia de acum. Pentru că prostia întotdeauna se plătește.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Il tot astept pe dl CTP sa-i faca harcea-parcea si pe cei care dansau - cu zecile fiind !-in Herastrau....sau pe cei care s-au adunat seara de seara in p.ta Constitutiei ! sau ptr. ca aia erau baieti cu masini de lux si fete finute, nu-i putea baga in categoria de ratati , inteligenti asimptotici sau analfabeti functionali ? cum e dubla masura , bre deontologilor ?
    • Like 0
  • mhm check icon
    Eu recunosc ca as fi otravit alea 30 de portii. Se lasa cu tamatam oribil, dar nu aveau cum sa demonstreze ca erau de la mine :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult