Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce n-am folosi și vaccinul rusesc? Sputnik V, Gamaleya și alți demoni geopolitici

Vaccinul Sputnik V

Foto: Profimedia

Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie N.F.Gamaleya din Moscova a dezvoltat vaccinul Sputnik V și pentru asta noi, românii, avem datoria istorică să repudiem institutul și să ne opunem vaccinării cu serul pe care l-a pus pe piață. Nu contează că marile companii farmaceutice au proiecte de colaborare cu Gamaleya, că ungurii deja se vaccinează cu Sputnik V și ca Uniunea Europeană curtează Rusia pentru a-l procura. 

Este clar că eforturile puterilor industrializate de a descoperi un vaccin anti SARS-CoV-2, pe lângă rolul de a curma o criză umanitară, capătă și conotații geopolitice și interese comerciale, pentru ca investițiile guvernelor sunt foarte mari și se dorește recuperarea lor; SUA au finanțat laboratoarele și producătorii cu peste 10 miliarde de dolari, UE cu aproape 4 miliarde de euro, cine știe câți bani au băgat Rusia și China. Și bineînțeles, s-au asigurat că au rezervat sute de milioane de doze pentru propriii cetățeni, detaliu care poate avea complicații comerciale, pentru că nu se știe nici acum care va fi gradul de acceptare a vaccinării contra SARS-CoV-2 în populația fiecărei țări. În plus, nu se poate comenta în acest moment care este posibilitatea ca siturile de producție și sistemele de distribuție să fabrice și să împartă aceste sute de milioane de doze, în cadrul sau nu al unor alianțe multi-țări, s-a văzut în pandemie cine a avut și cine nu medicamente.

Astfel încât, nu a fost de mirare fierberea, mascată sub forma „rezervei” și „prudenței” științifice, cu care a fost primită știrea că rușii au scos pe piață Sputnik V, în august 2020, în condițiile în care, evident, nu au așteptat rezultatele fazei III de testare. Pragmatic, Rusia a aplicat zicerea „vremurile disperate cer măsuri disperate”, la care de altfel au apelat și SUA și UE când au aprobat în 2020 utilizarea hidroxiclorochinei, azitromicinei și a remdesivirului, nici unul dintre acestea neterminând încă studiile de faza III pentru indicație, și de altfel nici unul nu mai este indicat ca antiviral în 2021. Și, să subliniem, toate vaccinurile aprobate în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului au primit avizul în condiții de urgență, condiționat – adică se așteaptă date clinice suplimentare.

Revenind la reacția multor tari industrializate de opoziție „științifică” după punerea pe piață a lui Sputnik V, contrazisă între timp de finalizarea studiilor clinice, se intuiesc interesele comerciale de a limita accesul acestuia în special în BRICS dar și pe piețele emergente din Asia, Africa și America de Sud. În plus rușii încheie acorduri de cooperare pentru fabricație cu India, Coreea de Sud, Brazilia, Arabia Saudită și Turcia (India, de exemplu, având cea mai avansată tehnologie de fabricație și cele mai mari capacități de producție).

Este o chestiune de timp ca Sputnik V, Novavax, Curevac, Sinovac etc. să fie aprobate de EMA și ca toate țările Uniunii Europene să le utilizeze, pentru că în următorii 2-3 ani cererea va fi mai mare decât oferta, chiar dacă vor exista cel puțin 10 vaccinuri în uz și vom putea alege. Și dacă va trebui sa coabitam cu SARS-CoV-2 și cu noile tulpini, adică să ne vaccinăm în fiecare an, este puțin probabil ca vaccinarea să rămână gratuită. Așadar, dacă și când ne vom vaccina pe banii noștri, după ce vom face analize savante despre vaccinul mARN, vaccinul cu vector viral, vaccinul cu proteine recombinante etc., recomandarea sinceră este să ne vaccinăm cu cel mai ieftin. 

O ultimă notă, pentru cei aflați în călătoria epică pentru aflarea adevărului. Nikolay Fyodorovich Gamaleya (1859 – 1949) a fost un medic rus. De origine cazac zaporojan, a studiat alături de Louis Pasteur și avut contribuții capitale in cercetarea microbiologiei, virusologiei și vaccinologiei.

Și nu mă pot opri să constat că Franța are un institut Pasteur care dezvoltă și fabrică vaccinuri, Rusia are un institut Gamaleya care dezvoltă si fabrică vaccinuri și România are un institut Cantacuzino (care face anul ăsta 100 de ani) care nu mai dezvoltă și fabrică vaccinuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi cer scuze, corect "cea mai mare fabrica de antibiotice din sud-estul Europei"!
    • Like 0
  • Dar eu astept vaccinul rusesc. De ce? Pentru ca am incredere in cercetarea oamenilor de stiinta rusi care nu si-ar permite sa "rasoleasca" (scuze pentru expresie) un vaccin doar ca sa demonstreze cat de buni si grozavi sunt ei! Pentru ca Rusia si-a respectat cercetatorii si au investit in cercetare, in felul lor discret si fara sa faca valuri. Pentru ca - dupa cum spunea un domn mai jos - nu tot ce ine din Vest e perfect si ce vine din Est miroase. Pentru ca Stiinta are un limbaj comun, iar oamenii de stiinta - asa cum au facut si in acest an - au colaborat impreuna foarte bine, dincolo de rivalitatile si ipocrizia politica. Pentru ca, in UE, daca tanti Merkel vrea, atunci UE va acredita si vaccinul Sputnik (si bravo ei, o admir pentru echilibrul cu care trateaza o problema globala si nu regionala). Si nu in ultimul rand, pentru ca daca Romania are cea mai mare fabrica de antibiotice din Sud Estul Romaniei este pentru ca in anii 50' rusii au adus penilicina in Iasi, si nu aliatii vest-europeni.
    • Like 1
    • @ Violeta Greciuhin
      Stimată doamnă GRECIUHIN vă rog, nu ne vorbiți nouă, celor de peste 60 de ani despre modul în care Rusia și-a respectat savanții. Suntem noi mai în vârstă, dar memoria e încă vie. Să ne amintim despre zonele închise în care erau ținuți savanții până în anii 90 - niște lagăre mai de lux, dar din care nu puteau ieși decât cu aprobare. Veșnic supravegheați de KGB sau NKVD, după epocă, veșnic cu amenințarea că dacă nu descoperă....., dacă nu termină.....dacă Și dacă memoria noastră nu ar funcționa, există atâtea mărturii despre viața reală savanților în URSS, despre modul în care PCUS se purta cu ei, că orice discuție pe marginea acestui subiect e aproape de prisos. Sigur că au avut savanți remarcabili. Dar au fost remarcabili nu datorită regimului în care au trăit ci în ciuda acestuia.
      • Like 2
  • Vaccinarea NE COSTA-producerea vaccinului NE-AR FI COSTAT pe termen scurt iar pe termen lung PROSPERITATE....am preferat sa devalizam decat sa construim asta referitor la Cantacuzino si anumite mentalitati post-decembriste. Despre Sputnik si altii omologabili de savantii lor traditionali mari puteri in cercetare respectandu-si promovandu-si motivandu-si si folosindu-si adevaratele VALORI este ceva obisnuit normal just corect fata de propriile lor popoare si nu oferindu-le "firmituri" de supravietuire intr-un castron cu ciulama de origine politica. In rest no-comment....
    • Like 1
  • Eu vad doua motive principale, unu ca nu a fost testat si aprobat in UE si doi ca nu trebuie sa pompam euro in economia ruseasca care foloseste banii pentru inarmare, santaj si razboaie regionale.
    • Like 0
    • @ Tudor Cislariu
      Care mare putere nu face la fel?
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      check icon
      Japonia.
      • Like 0
  • Când Pământul este sufocat de marfa de gunoi produsă de China, cum aș putea crede că i-a apucat dintr-o dată conștinciozitatea? Că ei nici când fură un lucru nu știu să-l utilizeze: vă aduceți aminte că acum niște ani au furat de la japonezi modelul trenului de mare viteză. Au făcut trei trenuri copiind modelul, dar la asamblare probabil au rămas cu niște piese în plus, deoarece toate cele trei trenuri au deraiat ucigând pasagerii sau au avut alte pribleme la fel de grave. Și problemele și pasagerii au fost înmormântați rapid. După aceea au făcut alte trenuri care uneori merg, uneori mai dau rateuri...Iar la ruși întrecerea cu vestul funcționează la turații maxime, ca pe vremea lui Stalin. Cum i-ar fi picat lui Putin să facă vestul vaccin anticovid și Rusia Mare nu? I-ar fi trimis pe savanți să lucreze la Vorkuta! Iată de ce eu, una, nu mă vaccinez cu vaccin chinezesc sau rusesc.
    • Like 3
  • :)))))))))) Fiindcă nu bagi bani în buzunarul celui care te ameniță cu tancurile aflate la 100 de kilometri de granița estică?!
    • Like 1
  • Răzvan check icon
    Atmosfera dintr-o țară precum Rusia, în care un vaccin e declarat GATA pentru că a impus Țarul, și nu pentru că a reieșit din teste, nu poate garanta NIMIC. Mai uitați-vă o dată la serialul „Cernobâl”, și imaginați-vă un institut de cercetare în locul centralei nucleare. Câți microbiologi or fi ajuns la pușcărie pentru că au tras semnale de alarmă că vaccinul nu e sigur, sau nu e eficient, sau că testele s-au făcut pe ascuns cu Astra-Zeneca sau Pfizer ca să iasă totul bine și să umfle sutele de milioane de euro de la UE în schimbul unor flacoane cu apă chioară pe model Hexi Pharma?... Ei nu au acționari sau organisme cu adevărat independente care să verifice metodele de lucru. Mă pot aștepta la orice din direcția aceea.
    • Like 1
  • Hai sa fim seriosi, in care "testari" se poate avea incredere deplina? Era o vreme in care produsele rusesti-sovietice erau la mare cautare pentru fiabilitatea lor. Un exemplu personal, daca imi este permis: in urma cu aproximativ 7 ani am fost vaccinat cu un vaccin antigripal chinezesc. A fost perfect. Anul urmator am fost vaccinat cu un vaccin, olandez parca, oricum nu chinezesc, european. Au urmat imediat dupa vaccinare 3 ani consecutivi de pneumonie, de care am scapat numai cu gforce injectabil. 3 ani! O fi o simpla intamplare? Eu nu cred. Prea repede postvaccinare s-a declansat pneumonia. Am "o mostenire" de bpoc pe viata. Asa ca nu tot ce nu este occidental este rau. De multe ori este mult mai bun. Este opinia mea in urma unei experiente, negativa de data asta. Si da, daca va costa vaccinarea anticovid, caci vad ca permanent suntem "incurajati" sa ne obisnuim sa traim cu acest flagel, atunci e de preferat cumpararea vaccinulu la un pret cat mai accesibil tuturor categoriilor sociale. Caci daca vor fi multi, prea multi, cei ce nu se pot vaccina atunci "investitia" celorlalti va fi inutila. Si este surprinzator faptul ca se tot spune ca nici vaccinati nu suntem feriti de acest virus! Eu stiu, dupa 69 de ani de viata, ca vaccinurile iti creau imunitate fata de maladiile impotriva carora au fost concepute. Daca m-am vaccinat, in copilaria timpurie, antipoliomelita nu am mai fost expus, de-a lungul intregii vieti la contactarea acestei boli. Si nu numai. Oare ce sa insemne asta? Ma intreb.
    • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Nu santeti in "trend", majoritatea este surda si oarba la orice cu exceptia "hranei" oferita cu generozitate de catre media sponsorizata.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Nu mi-a placut niciodata sa fiu in "trend".
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Europa nu stă deloc bine. Europa (și mă refer la nucleul dur, unde lumea s-a obișnuit ca lucrurile să meargă ceas ) a neglijat posibilitatea ca, în ciuda contractelor, să nu-i fie livrată cantitatea convenită. A neglijat-o, nu-i așa, tocmai că ar fi fost de la sine înțeles că, un contract e un contract și mort-copt, livrezi. A lucrat fără plasă de siguranță. Și a constatat încă odată că shit happens. Singurii care nu numai că au înțeles gravitatea situației dar au și acționat în consecință, sunt evreii. Au înțeles că viețile sunt neprețuite și au contractat o cantitate mare de vaccin, la suprapreț din câte știu. De ce? Fiindcă i-a dus mintea înainte. Fiindcă au înțeles că e nevoie de o măsură disperată, după vremuri. Că banii vorbesc. Că e cea mai bună investiție ever. În viață. Și că singura soluție e vaccinarea rapidă și masivă. Să fie pentru că ei au tras-o crunt? Și nu numai, s-au angajat să livreze studii. Israel, cobaiul planetar.
    Europa a rămas bătând din buze, "lăudându-se" cu procente dintr-o cifră -și aia mică- și cu ochii cât cepele la tulpinile mutante. Granițe închise, lockdown, tot tacâmul. Se cheamă a muri cu banii și solidaritatea în brațe.
    Ungurii au înțeles că mai bine un vaccin mai "slab" decât niciunul (oricum aici chiar m-aș gândi ce anume mi-ar livra, friend or foe, a se citi pas), Vietnam își fabrică propriul vaccin. Rusia, China nu stau cu mâinile în sân.
    Și acum ce-i de făcut? Acum, în ceasul al doisprezecelea (tic tac, oare n-o fi trecut?). Pe lângă cota jalnică europeană oricare țară e nu numai îndreptățită dar ar avea și obligația (față de propriul popor) să producă propriul vaccin. Curevacul e deja pe drum. România? Institutul Cantacuzino chiar putea fi repus pe picioare. De ieri dacă se poate. A, costă... Încă o dovadă cum te pot prinde vremurile cu pantalonii în vine. Ce nu faci la timpul său se răzbună. Nu știu cât de dispuse sunt firmele de cercetare să vândă patente. Dar și dacă ar fi exorbitant de scumpe, ar fi cea mai profitabilă investiție. Apropo, ce se mai aude de vaccinul Oncogen? Dacă este unul.
    • Like 0
    • @ Delia MC
      toti suntem experti in geopolitica si in medicina.
      • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      Delia MC Delia MC check icon
      ... mai ales cei care nu suntem de acord cu dvs. Și asta a dvs e tot o " expertiză ". A mea nu-i genul ăla la care vă gândiți, îmi pare bine să vă dezamăgesc. Nici nu știu ce căutați pe aici unde se discută CARE VACCIN nu că nu-s bune, nu-s testate, experimente, cobai, alea-alea. Că ne vreți binele? Nu trebuie să vă deranjați, ne purtăm singuri de grijă.
      Nu vă pune nimeni să vă vaccinați.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      despre ce cobai vorbiti, doamna?

      ce oncogen si cantacuzino visati? ambele sunt inchipuiri. o tara care investeste 0.2% in cercetare nu are cum produce vaccinuri. peretii nu produc vaccin. iti trebuie aparatura si resursa umana ca sa produci vaccin. romania e o tara condusa de inepti, interesati doar sa fure. cititi aici: https://m.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-cantacuzino-un-institut-fara-vaccin-impotriva-furturilor-la-care-este-supus-363646
      • Like 0
    • @ Delia MC
      la cantacuzino, nu costurile sunt prima problema ci cu cine, acolo s-a rupt filmul la propriu, echipele de lucru s-au dezintegrat si....de unde sa mai iei cercetatori dar si asistenti ori tehnicieni pt ca au plecat - la pense, la privat sau in tari strasine (poate doar ....din import)
      • Like 1
    • @ corneliu apostol
      Delia MC Delia MC check icon
      Ca și cum n-aș ști. Și nu, nu sunt din ăia care în principiu îl regretă. Numai că acum ar fi fost bun.
      Acolo a fost un conglomerat de factori: liniile de producție au fost lăsate în plata Domnului, n-au mai fost retehnologizate și modernizate iar cand s-au făcut că fac totuși ceva, ultimele șarje au fost rebuturi. Pe de altă parte oficialii noștri au încasat comisioane grase la achiziționarea vaccinurilor străine ( poate mai bine așa, la cât de "bune" erau la sfârșit). N-a mai produs nimic, normal ca s-a împrăștiat în 4 vânturi. Acum cică face un fel de Cantasim, o chestie ca Polidinul. Numai că acum zic și eu, dă Doamne mintea omului cea de pe urmă. Când ești într-un asemenea rahat te agați și de un pai ipotetic.
      • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      Delia MC Delia MC check icon
      Citiți mai jos. Mie mi se pare că înțelegeți, răspundeți coerent și corect., vă faceți numai că nu. Însă o luați personal deși dvs v-ați luat de mine si nu invers.
      Domnule dragă, nu trebuie să fim toți de acord. Dar chiar dacă pornim de la premisa că suntem toți niște păreologi, tot nu văd rostul jignirilor și atacurilor la persoană.
      Și apropo, ziceți-i autorului, nu mie. Vedeți că mai e un articol, pe aceeași temă.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      La institutul cantacuzino sunt cu totul alte interese, comenzi. Acest institut a fost sabotat, cu concursul decidentilor romni, bine unsi, de catre "marii producatori farmaceutici" si de "marii investitori imobiliari" romani care ar fi visat sa puna mana pe terenul respectiv. La mijloc sunt doar interese meschine ale unor sarlatani si corupti la nivel inalt. Nu cred ca se va face ceva cu acest institut, chiar si militarizat. Daca s-ar fi vrut s-ar fi miscat ceva pana acum. Actuala armata de mercenari mie nu-mi prezinta niciuun fel de incredere, pentru nimic legat de binele acestei tari.
      • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      Cu putina inteligenta si educatie, in sensul de oarecare cultura, iti poti da seama de ce se intampla in jurul tau. E drept, nu toti sunt capabili de un asemenea efort.
      • Like 2
  • pentru ca nu sunt testate. punct.
    • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      De tine testate?
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring

      https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/research-development/clinical-trials-human-medicines
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult