Foto: Profimedia
Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie N.F.Gamaleya din Moscova a dezvoltat vaccinul Sputnik V și pentru asta noi, românii, avem datoria istorică să repudiem institutul și să ne opunem vaccinării cu serul pe care l-a pus pe piață. Nu contează că marile companii farmaceutice au proiecte de colaborare cu Gamaleya, că ungurii deja se vaccinează cu Sputnik V și ca Uniunea Europeană curtează Rusia pentru a-l procura.
Este clar că eforturile puterilor industrializate de a descoperi un vaccin anti SARS-CoV-2, pe lângă rolul de a curma o criză umanitară, capătă și conotații geopolitice și interese comerciale, pentru ca investițiile guvernelor sunt foarte mari și se dorește recuperarea lor; SUA au finanțat laboratoarele și producătorii cu peste 10 miliarde de dolari, UE cu aproape 4 miliarde de euro, cine știe câți bani au băgat Rusia și China. Și bineînțeles, s-au asigurat că au rezervat sute de milioane de doze pentru propriii cetățeni, detaliu care poate avea complicații comerciale, pentru că nu se știe nici acum care va fi gradul de acceptare a vaccinării contra SARS-CoV-2 în populația fiecărei țări. În plus, nu se poate comenta în acest moment care este posibilitatea ca siturile de producție și sistemele de distribuție să fabrice și să împartă aceste sute de milioane de doze, în cadrul sau nu al unor alianțe multi-țări, s-a văzut în pandemie cine a avut și cine nu medicamente.
Astfel încât, nu a fost de mirare fierberea, mascată sub forma „rezervei” și „prudenței” științifice, cu care a fost primită știrea că rușii au scos pe piață Sputnik V, în august 2020, în condițiile în care, evident, nu au așteptat rezultatele fazei III de testare. Pragmatic, Rusia a aplicat zicerea „vremurile disperate cer măsuri disperate”, la care de altfel au apelat și SUA și UE când au aprobat în 2020 utilizarea hidroxiclorochinei, azitromicinei și a remdesivirului, nici unul dintre acestea neterminând încă studiile de faza III pentru indicație, și de altfel nici unul nu mai este indicat ca antiviral în 2021. Și, să subliniem, toate vaccinurile aprobate în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului au primit avizul în condiții de urgență, condiționat – adică se așteaptă date clinice suplimentare.
Revenind la reacția multor tari industrializate de opoziție „științifică” după punerea pe piață a lui Sputnik V, contrazisă între timp de finalizarea studiilor clinice, se intuiesc interesele comerciale de a limita accesul acestuia în special în BRICS dar și pe piețele emergente din Asia, Africa și America de Sud. În plus rușii încheie acorduri de cooperare pentru fabricație cu India, Coreea de Sud, Brazilia, Arabia Saudită și Turcia (India, de exemplu, având cea mai avansată tehnologie de fabricație și cele mai mari capacități de producție).
Este o chestiune de timp ca Sputnik V, Novavax, Curevac, Sinovac etc. să fie aprobate de EMA și ca toate țările Uniunii Europene să le utilizeze, pentru că în următorii 2-3 ani cererea va fi mai mare decât oferta, chiar dacă vor exista cel puțin 10 vaccinuri în uz și vom putea alege. Și dacă va trebui sa coabitam cu SARS-CoV-2 și cu noile tulpini, adică să ne vaccinăm în fiecare an, este puțin probabil ca vaccinarea să rămână gratuită. Așadar, dacă și când ne vom vaccina pe banii noștri, după ce vom face analize savante despre vaccinul mARN, vaccinul cu vector viral, vaccinul cu proteine recombinante etc., recomandarea sinceră este să ne vaccinăm cu cel mai ieftin.
O ultimă notă, pentru cei aflați în călătoria epică pentru aflarea adevărului. Nikolay Fyodorovich Gamaleya (1859 – 1949) a fost un medic rus. De origine cazac zaporojan, a studiat alături de Louis Pasteur și avut contribuții capitale in cercetarea microbiologiei, virusologiei și vaccinologiei.
Și nu mă pot opri să constat că Franța are un institut Pasteur care dezvoltă și fabrică vaccinuri, Rusia are un institut Gamaleya care dezvoltă si fabrică vaccinuri și România are un institut Cantacuzino (care face anul ăsta 100 de ani) care nu mai dezvoltă și fabrică vaccinuri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Europa a rămas bătând din buze, "lăudându-se" cu procente dintr-o cifră -și aia mică- și cu ochii cât cepele la tulpinile mutante. Granițe închise, lockdown, tot tacâmul. Se cheamă a muri cu banii și solidaritatea în brațe.
Ungurii au înțeles că mai bine un vaccin mai "slab" decât niciunul (oricum aici chiar m-aș gândi ce anume mi-ar livra, friend or foe, a se citi pas), Vietnam își fabrică propriul vaccin. Rusia, China nu stau cu mâinile în sân.
Și acum ce-i de făcut? Acum, în ceasul al doisprezecelea (tic tac, oare n-o fi trecut?). Pe lângă cota jalnică europeană oricare țară e nu numai îndreptățită dar ar avea și obligația (față de propriul popor) să producă propriul vaccin. Curevacul e deja pe drum. România? Institutul Cantacuzino chiar putea fi repus pe picioare. De ieri dacă se poate. A, costă... Încă o dovadă cum te pot prinde vremurile cu pantalonii în vine. Ce nu faci la timpul său se răzbună. Nu știu cât de dispuse sunt firmele de cercetare să vândă patente. Dar și dacă ar fi exorbitant de scumpe, ar fi cea mai profitabilă investiție. Apropo, ce se mai aude de vaccinul Oncogen? Dacă este unul.
Nu vă pune nimeni să vă vaccinați.
ce oncogen si cantacuzino visati? ambele sunt inchipuiri. o tara care investeste 0.2% in cercetare nu are cum produce vaccinuri. peretii nu produc vaccin. iti trebuie aparatura si resursa umana ca sa produci vaccin. romania e o tara condusa de inepti, interesati doar sa fure. cititi aici: https://m.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-cantacuzino-un-institut-fara-vaccin-impotriva-furturilor-la-care-este-supus-363646
Acolo a fost un conglomerat de factori: liniile de producție au fost lăsate în plata Domnului, n-au mai fost retehnologizate și modernizate iar cand s-au făcut că fac totuși ceva, ultimele șarje au fost rebuturi. Pe de altă parte oficialii noștri au încasat comisioane grase la achiziționarea vaccinurilor străine ( poate mai bine așa, la cât de "bune" erau la sfârșit). N-a mai produs nimic, normal ca s-a împrăștiat în 4 vânturi. Acum cică face un fel de Cantasim, o chestie ca Polidinul. Numai că acum zic și eu, dă Doamne mintea omului cea de pe urmă. Când ești într-un asemenea rahat te agați și de un pai ipotetic.
Domnule dragă, nu trebuie să fim toți de acord. Dar chiar dacă pornim de la premisa că suntem toți niște păreologi, tot nu văd rostul jignirilor și atacurilor la persoană.
Și apropo, ziceți-i autorului, nu mie. Vedeți că mai e un articol, pe aceeași temă.
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/research-development/clinical-trials-human-medicines