Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce ne îngrășăm?

Cheesburger

(Foto: Guliver Getty Images)

Ne îngrășăm pentru că felul în care ne trăim o singură zi ne arată felul în care ne trăim întreaga viață. Toate apucăturile greșite dintr-un calup de 24 de ore vor fi repetate iar și iar.

Subestimăm, din păcate, importanța aportului caloric. Mâncăm prea multe calorii și ardem prea puține.

Amânăm decizia fermă de a ne construi viața pe niște piloni sănătoși, îmbrățișând mai ales moderația. Regină va fi doza în fiecare segment al vieții noastre.

Consumăm zahăr cu nemiluita, de la sucuri până la bomboane sau prăjituri. Mii de calorii intră în noi și corpul nu are ce face cu ele, depozitând totul pentru vremuri grele. Dar vremurile grele nu vin, depozitele nu se topesc, ci primesc noi și noi produși.

Ignorăm veriga psihologică și importanța unui specialist care ar putea să ne ajute.

Nu mergem la medic pentru a descoperi eventuale boli, unele chiar deosebit de grave, care ar putea da, printre altele, acumulare de kilograme. Procentele de astfel de afecțiuni sunt relativ mici, dar oricum ar trebui investigat totul cu atenție.

Nu vrem să rupem cercurile vicioase, pentru că avem impresia că totul e bine. Ne simțim minunat, ce dacă avem 120 de kilograme și încă punem zilnic, nu vor apărea probleme. În realitate, devenim bombe cu ceas.

Ne permitem să ne îngrășăm știind că o intervenție chirurgicală pe stomac ne va ajuta să slăbim oricând. În realitate, judecata asta este dezastruoasă.

Ne permitem să ne îngrășăm știind că o intervenție chirurgicală pe stomac ne va ajuta să slăbim oricând. În realitate, judecata asta este dezastruoasă.

Mâncăm haotic, chiar și-n miezul nopții, când 2/3 din calorii ar trebui consumate în prima parte a zilei.

Somnul este puțin și are o calitate slabă.

Stăm cu orele pe canapea, la televizor. Sedentarismul acesta ucide.

Uităm să ne îngrijim de noi și să ne iubim trupul. Ne folosim de trup pentru a face orice, astfel că el merită prețuire, recunoștință, întreținere, grijă, iubire.

De ce ne îngrășăm? De ce alegem drumul acesta? De ce preferăm să nu avem grijă de noi, când ar trebui să fim prudenți și să ajungem cât mai târziu la medic pentru probleme propriu-zise?

Ar trebui să facem o introspecție, să analizăm cu atenție o zi din viața noastră, să decidem că vom atrage lângă noi principii sănătoase, să apelăm cu deschidere la medici sau alți specialiști, să ne prețuim și să ne gândim la viitorul nostru. Unii nu-l vor foarte lung, dar parcă e păcat să faci diabet, accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, pancreatită, depresii adânci, cancer, trăindu-ți zilele în chinuri cumplite.

E oare azi ziua în care spui stop haosului și decizi că e momentul schimbării? Eu sper că da. Absolut toate articolele scrise până acum în acest proiect îți stau la dispoziție pentru a te ghida.

Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Caloriile sunt supraestimate, nu subestimate.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Daca nu-ti place cum arata corpul tau gandeste-te ca "interiorul" tau dicteaza exteriorul. Lacomia si lenea din interior arata la exterior asa cum vezi in oglinda. Corecteaza interiorul si se va rezolva si exteriorul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult