Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce ne îngrășăm?

Cheesburger

(Foto: Guliver Getty Images)

Ne îngrășăm pentru că felul în care ne trăim o singură zi ne arată felul în care ne trăim întreaga viață. Toate apucăturile greșite dintr-un calup de 24 de ore vor fi repetate iar și iar.

Subestimăm, din păcate, importanța aportului caloric. Mâncăm prea multe calorii și ardem prea puține.

Amânăm decizia fermă de a ne construi viața pe niște piloni sănătoși, îmbrățișând mai ales moderația. Regină va fi doza în fiecare segment al vieții noastre.

Consumăm zahăr cu nemiluita, de la sucuri până la bomboane sau prăjituri. Mii de calorii intră în noi și corpul nu are ce face cu ele, depozitând totul pentru vremuri grele. Dar vremurile grele nu vin, depozitele nu se topesc, ci primesc noi și noi produși.

Ignorăm veriga psihologică și importanța unui specialist care ar putea să ne ajute.

Nu mergem la medic pentru a descoperi eventuale boli, unele chiar deosebit de grave, care ar putea da, printre altele, acumulare de kilograme. Procentele de astfel de afecțiuni sunt relativ mici, dar oricum ar trebui investigat totul cu atenție.

Nu vrem să rupem cercurile vicioase, pentru că avem impresia că totul e bine. Ne simțim minunat, ce dacă avem 120 de kilograme și încă punem zilnic, nu vor apărea probleme. În realitate, devenim bombe cu ceas.

Ne permitem să ne îngrășăm știind că o intervenție chirurgicală pe stomac ne va ajuta să slăbim oricând. În realitate, judecata asta este dezastruoasă.

Ne permitem să ne îngrășăm știind că o intervenție chirurgicală pe stomac ne va ajuta să slăbim oricând. În realitate, judecata asta este dezastruoasă.

Mâncăm haotic, chiar și-n miezul nopții, când 2/3 din calorii ar trebui consumate în prima parte a zilei.

Somnul este puțin și are o calitate slabă.

Stăm cu orele pe canapea, la televizor. Sedentarismul acesta ucide.

Uităm să ne îngrijim de noi și să ne iubim trupul. Ne folosim de trup pentru a face orice, astfel că el merită prețuire, recunoștință, întreținere, grijă, iubire.

De ce ne îngrășăm? De ce alegem drumul acesta? De ce preferăm să nu avem grijă de noi, când ar trebui să fim prudenți și să ajungem cât mai târziu la medic pentru probleme propriu-zise?

Ar trebui să facem o introspecție, să analizăm cu atenție o zi din viața noastră, să decidem că vom atrage lângă noi principii sănătoase, să apelăm cu deschidere la medici sau alți specialiști, să ne prețuim și să ne gândim la viitorul nostru. Unii nu-l vor foarte lung, dar parcă e păcat să faci diabet, accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, pancreatită, depresii adânci, cancer, trăindu-ți zilele în chinuri cumplite.

E oare azi ziua în care spui stop haosului și decizi că e momentul schimbării? Eu sper că da. Absolut toate articolele scrise până acum în acest proiect îți stau la dispoziție pentru a te ghida.

Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Caloriile sunt supraestimate, nu subestimate.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Daca nu-ti place cum arata corpul tau gandeste-te ca "interiorul" tau dicteaza exteriorul. Lacomia si lenea din interior arata la exterior asa cum vezi in oglinda. Corecteaza interiorul si se va rezolva si exteriorul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult