Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce NU a tăcut Vasile Bănescu

Vasile Banescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că „este sigur” că Patriarhul Daniel îi împărtășește revolta exprimată în postările sale de pe Facebook în legătură cu ororile din lagărele de bătrâni din Ilfov.

„Reacțiile mele sunt reacțiile unui om liber. Un creștin este un om liber. Și criteriile de reacție ale unui creștin sunt raportate la două lucruri: la conștiință și Evanghelie. (Patriarhul Daniel vă împărtășește și oroarea și revolta?) Eu sunt sigur că da. (...) E o revoltă reală. E firească”, a declarat Vasile Bănescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Îți recomandăm

Despre reacția ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care nu vede nicio problemă la Voluntari, Bănescu susține că așa arată „o imixtiune cu iz politic”. „Nu a mea, cum am fost acuzat. Eu nu am avut niciun fel de trimitere politică, dacă ați citit textele mele. Sunt textele unui teolog lucid și implicat, cum e firesc să fiu”, a continuat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Reacția la care faceți referire (cea a ÎPS Teodosie – n.n.) nu ne mai surprinde. Lăsați-mă să spun doar atât!”, a adăugat Bănescu. El a făcut trimitere și la afirmațiile de dinainte de începerea războiului din Ucraina ale Arhiepiscopului Tomisului, care spunea că Vladimir Putin „nu este atât de negru cum îl prezintă lumea”.

„Dar atunci când te ridici în apărarea - și nu mă refer doar la aceste persoane menționate acum (Pandele și Firea – n.n.) -, dar când te ridici în general în apărarea unor formule de dictatură, precum cea care a provocat războiul la care asistăm cu toții ... (...)”. Întrebat de moderatori dacă se referă la faptul că ÎPS Teodosie a spus la un moment dat că Vladimir Putin e un ctitor de biserici și că nu ar trebui să fie prea aspru judecat, Bănescu a încuviințat: „Da. E un nefericit moment devenit memorabil”.

În cazul luărilor sale de poziție în legătură cu azilele de bătrâni din Voluntari, Bănescu a susținut că nu e vorba de un atac (la adresa cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele – n.r.), ci de „o distanțare igienică din punct de vedere moral față de excese care au ajuns să dezechilibreze societatea românească”.

Întrebat care sunt excesele la care se referă, Bănescu a vorbit despre excesele corupției, care au ieșit la lumină, definind corupția drept „un sistem de relații tentacular, manevrat și girat de niște oameni care știu că nu fac bine și fac totuși răul.”

Ediția emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, va fi difuzată duminică 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu, ca cetatean, ce as putea sa fac altceva decat sa strig:
    "Romania, trezeste-te!"
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult