Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce NU a tăcut Vasile Bănescu

Vasile Banescu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că „este sigur” că Patriarhul Daniel îi împărtășește revolta exprimată în postările sale de pe Facebook în legătură cu ororile din lagărele de bătrâni din Ilfov.

„Reacțiile mele sunt reacțiile unui om liber. Un creștin este un om liber. Și criteriile de reacție ale unui creștin sunt raportate la două lucruri: la conștiință și Evanghelie. (Patriarhul Daniel vă împărtășește și oroarea și revolta?) Eu sunt sigur că da. (...) E o revoltă reală. E firească”, a declarat Vasile Bănescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Îți recomandăm

Despre reacția ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care nu vede nicio problemă la Voluntari, Bănescu susține că așa arată „o imixtiune cu iz politic”. „Nu a mea, cum am fost acuzat. Eu nu am avut niciun fel de trimitere politică, dacă ați citit textele mele. Sunt textele unui teolog lucid și implicat, cum e firesc să fiu”, a continuat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Reacția la care faceți referire (cea a ÎPS Teodosie – n.n.) nu ne mai surprinde. Lăsați-mă să spun doar atât!”, a adăugat Bănescu. El a făcut trimitere și la afirmațiile de dinainte de începerea războiului din Ucraina ale Arhiepiscopului Tomisului, care spunea că Vladimir Putin „nu este atât de negru cum îl prezintă lumea”.

„Dar atunci când te ridici în apărarea - și nu mă refer doar la aceste persoane menționate acum (Pandele și Firea – n.n.) -, dar când te ridici în general în apărarea unor formule de dictatură, precum cea care a provocat războiul la care asistăm cu toții ... (...)”. Întrebat de moderatori dacă se referă la faptul că ÎPS Teodosie a spus la un moment dat că Vladimir Putin e un ctitor de biserici și că nu ar trebui să fie prea aspru judecat, Bănescu a încuviințat: „Da. E un nefericit moment devenit memorabil”.

În cazul luărilor sale de poziție în legătură cu azilele de bătrâni din Voluntari, Bănescu a susținut că nu e vorba de un atac (la adresa cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele – n.r.), ci de „o distanțare igienică din punct de vedere moral față de excese care au ajuns să dezechilibreze societatea românească”.

Întrebat care sunt excesele la care se referă, Bănescu a vorbit despre excesele corupției, care au ieșit la lumină, definind corupția drept „un sistem de relații tentacular, manevrat și girat de niște oameni care știu că nu fac bine și fac totuși răul.”

Ediția emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, va fi difuzată duminică 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu, ca cetatean, ce as putea sa fac altceva decat sa strig:
    "Romania, trezeste-te!"
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult