Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce nu-i credem. Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112…

Alexandra Măceșanu FB

Foto: Alexandra Măceșanu Facebook

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, un Renault argintiu ar fi oprit în această dimineață în centrul orașului Caracal. Din el s-ar fi dat jos un bărbat de 66 de ani, îmbrăcat într-o cămașă dungată, cărunt și neras. Ar fi intrat într-un magazin să-și ia o cartelă telefonică, apoi ar fi mers la măcelărie, să-și cumpere pulpe de pui pentru el și oase pentru cei 3 câini. Îi place carnea, deși doctorul i-a spus că ar putea să-și țină boala din dietă. Acasă crește nutrii, din care face salam. Îl urăște pe doctor, își urăște trupul măcinat de boală, dar cel mai mult urăște femeile și tinerețea. Privește la stolul de fete care sporovăiesc la ieșirea din mall și pe față îi apare un rânjet.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață Neluțu Măceșanu ar fi mers din nou la oraș să afle dacă polițiștii mai știu ceva de fata lui. Ar fi oftat cu neîncredere când domnul Mirea însuși, șeful cel mai mare al Poliției Caracal, i-ar fi spus că așa sunt fetele, se aprind repede la vârsta asta și fug de acasă cu iubitul. Neluțu știe că Alexandra lui nu e așa, că e fată cuminte, premiantă, că nu le-ar face una ca asta mamei, tatălui și surioarei ei. Și dacă s-a îndrăgostit, de ce n-a spus, că nu-i nicio rușine, nu-i făceam nimic?! îndrăznește să-i răspundă, cu glas stins, domnului Mirea. 

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, Monica Melencu ar fi numărat azi a patra lună de când bate drumul între Radomir sat și Craiova. Știe că este nesimțită că răpește din timpul prețios al domnilor agenți, dar pentru Luiza ar merge până la capătul pământului. Era la muncă în Anglia când a fost sunată de tataie că fata a dispărut. I s-a căscat pământul sub picioare, pentru Luiza plecase ea printre străini, să aibă și fata ceva pus deoparte când avea să facă nunta. Și-a luat bilet doar de întors spre România, știa că lucrurile astea pot dura. I-au spus că a fugit cu Făt Frumos, ce, ea nu știe că la vârsta asta fierb hormonii-n ei? Dumneaei le-a povestit că tataie a fost sunat de un bărbat care i-a spus că Luiza a plecat cu iubitul în Elveția, să nu-și facă griji. Scrupuloși la datorie, domnii agenți l-au suspus pe ăl bătrân la detectorul cu minciuni. Tataie era atât de tulburat, că a picat testul. Case closed.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, polițistul Vasilică Viorel Florescu și-ar fi dus în această dimineață fiica de 13 ani la mall, să-i ia o rochiță. Ține la ea ca la ochii din cap, este singurul copil la părinți. Și acum îl doare în capul pieptului când își amintește de sora ei mai mică, pe care familia Florescu a pierdut-o în incendiul de la maternitatea Giulești. Își amintește cum a ridicat atunci pumnii în aer, neputincios, în fața sistemului care ucide. Polițistul Vasilică Viorel Florescu este obosit după o gardă de 24 de ore, singur pe tură, la serviciul 112. La Slatina și la Caracal, de unde primește cele mai multe apeluri, „coeficientul de criminalitate este ridicat”, după cum au scris șefii lui în rapoartele oficiale. Din fericire, sunt doar furturi și tâlhării, nimic grav. Dar nu se poate plânge, alții n-au avut norocul să ajungă aici. Uite el, dintr-un ajutor de șef de post din comuna Izvoarele, a ajuns ditamai agent șef principal la Slatina. Băiat deștept, s-a descurcat.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață comisarul șef Nicolae Alexe, numărul 2 din Poliția Olt, ar fi ieșit preocupat de la frizerie. Ar fi sunat-o pe secretară s-o întrebe dacă „băieții ăia” au trimis pozele de la Scornicești. Este inadmisibil câtă delăsare e în Poliție, trebuie să te ocupi personal de fiecare detaliu, a trecut o săptămână de la eveniment, și comisarul șef nu are încă pozele de la bilanțul Poliției Scornicești să și le pună în album. Este mândru de uniforma lui cu fireturi, dă bine la festivități, are un viitor frumos în față. Oricum, la IPJ el e acum șeful, Cristian Voiculescu, superiorul său, fiind plecat în vacanță. Comisarul șef Nicolae Alexe știe că vacanța lui Cristian Voiculescu ar putea să se prelungească, mai ales acum că Dragnea și Vâlcov, cei care l-au împuternicit în funcție, nu mai sunt. Se gândește să facă o festivitate, un bilanț, la care să-l invite pe domnul județului Florin Iordache. Și neapărat pe „Remus”, care pare că s-a răcit. De Paști i-a trimis un mesaj cu „Sărbători luminate”, dar „Remus” nu i-a răspuns.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață Remus Rădoi zis „Codiță” ar fi numărat bani. Cel mai deștept dintre interlopii din Olt, cum îi place să se considere, Remus Rădoi a învățat de la domnii deputați că poți câștiga mai mult furând legal decât făcând cămătărie, trafic de persoane, trafic de droguri, proxenetism, cum fac clanurile rivale. E mândru de imperiul lui, s-a onorabilizat: are contracte cu CFR, cu Finanțele Publice Craiova, cu DSP-ul, cu Consiliul Județean Dolj, cu Primăria din Caracal și chiar cu cea din Deveselu. Oltean și filoamerican, se simte, într-un fel, responsabil și el de dezvoltarea parteneriatului transatlantic. Dacă n-ar fi el și miliția lui paralelă, în Oltenia ar fi haos. Îl disprețuiește pe Alexe, îl consideră un narcisist incompetent, când are un caz polițiștii lui orbecăie ca niște cretini. În schimb, el are 1800 de angajați, băieți crescuți pe străzi, cărora se mândrește că le-a dat o pâine și un cod al onoarei. Poliția aia la vedere apelează frecvent la poliția lui Codiță. Domnul Ciocan, deputatul, îl salută cu respect. Remus Rădoi are stil și papagal, vorbește mai bine ca 90 la sută dintre papagalii din Guvern, ar putea, dacă ar ști că nu va da de și mai mulți proști, să intre în politică, să se facă senator.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, clanurile Oacă și Vacă ar fi semnat un armistițiu în această dimineață în jurul unui grătar, făcut în curtea surorii lui Oacă. I-ar fi invitat și pe vecinii din vilele din jur, adică pe procurorul Cristian Popescu și pe domnul Mirea, șeful Poliției. Și de ce nu și pe Rico, finul domnului Florin Iordache.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, Florin Iordache și-ar fi programat un talk show pentru seara de luni, ca să anunțe că reforma PSD în Justiție continuă, chiar și după decizia nedreaptă a CCR pe codurile penale. S-ar fi vărsat lacrimi în amintirea martirilor din pușcării, dintre care primul este Domnul nostru Liviu Dragnea, cel care ne-a lăsat moștenire acest stat.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, ne-am fi pierdut vara numărând gafele Vioricăi Dăncilă și căutând urma lui Klaus Iohannis plecat în concediu. Ne-am fi delectat serile cu părerile Ecaterinei Andronescu și am fi așteptat primul interviu lacrimogen din spatele gratiilor cu Liviu Dragnea. Ne-am fi conservat în zeama noastră națională. Am fi trăit cu iluzia că suntem un stat, că avem instituții care ne apără și ne protejează, că acolo sus mai există și oameni competenți, nu or fi toți tâmpiți.

Dar pentru că un fluturaș s-a încăpățânat să dea din aripi până în ultima clipă, toată această instalație grotescă numită stat român s-a prăbușit sub propria farsă. De aseară, de când surse oficiale o declarau pe Alexandra moartă, oamenii întâmpină această veste cu neîncredere, convinși că este vorba de o mușamalizare. Este perfect de înțeles această reacție: când verdictul vine la capătul unui șir nesfârșit de minciuni și de complicități criminale, nimeni nu mai crede o iotă din ce ne transmite statul.

Nu vreau să folosesc vorbe mari, dar cred că statul român își joacă existența la Caracal. Un stat nu există decât dacă cetățenii lui cred că există. Statul este un intangibil, un construct mental al omului, care este dispus să-și ofere banii și încrederea lui în schimbul altor beneficii intangibile, printre care și garanția dreptului la siguranță. De o săptămână, sentimentul general e că suntem pe cont propriu.

PS. Neluțu Măceșanu a primit aseară un telefon de la ministrul Justiției, prin care i s-a adus la cunoștință că probele ADN relevă faptul că Alexandra a murit. Neluțu Măceșanu nu a apelat la interlopi pentru a-i găsi fata, ci tot la instituțiile statului ăstuia debil. În singura declarație de presă pe care a făcut-o joi noapte, tatăl Alexandrei a spus că are încredere că polițiștii îi vor găsi fata și i-o vor aduce teafără acasă. Mi s-a strâns stomacul. Dacă Alexandra nu ar fi sunat la 112, chiar dacă poate intuiam, n-am fi știut niciodată pe ce lume trăim.

Dumnezeu să ne ierte!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dinca a avut o singura misiune, cea de rapit minore.
  • Like 0
 • Ati scris un articol deosebit de inspirat. Imi pare extrem de rau ca a fost necesar...
  • Like 1
 • Tara in care traim...plina de aroganta,indolenta,incompetenta,nepasare.Sistemul nu l-a invins doar pe Constantinescu.Au fost invinsi de sistemul mafiot toti cei care au condus aceasta tara incepand de la Iliescu...Ne-au invins pe toti, mai ales din 2016.Minciuna, gandirea diabolica in care a fost condusa aceasta tara in ultimii doi ani si jumatate.O mana de oameni au reusit sa faca ce numai cei mai odiosi oameni pot sa o faca.Traiesc in prostitutie morala si fac ce vor... La fel ca orice criminal in serie asa sunt si cei care ne conduc cu o singura diferenta.Pe langa faptul ca se desfata in bunastare si poate si orgii, au penetrat tara in cel mai odios mod posibil, ne-au adus la sapa de lemn , suntem inglobati in datorii noi si cate generatii de acum incolo? Asa se reduceo natiune la imposibilitatea de a reactiona: prin frica, saracie si obedienta.Oare o sa ii mai credem vreodata pe urmatorii cocotati, care vor veni sa conduca aceasta tara ?
  • Like 1
  • @ Dorina Griga
   Tara nu este asa de doi ani. Nu-i corect sa profitati de conjunctura si sa insinuati cum ca Dragnea ne-a adus dezastrul. Dezastrul este provicat de lovitura din 1989 a dlui Gorbaciov si regimul care ni s-a implementat atunci. Toti au vina lor, incepand cu dl Iliescu si continuand cu dnii Basescu si Constantinescu, continuand cu diversi premieri : Vacaroiu, Stolojan, Isarescu, Radu Vasile, Ciorbea si pana la actualul premier dna Viorica Dancila. Desi mitraliat din toate partile, cred ca Petre Roman imi pare ca este cel mai putin vinovat, un naiv care n-a stiut pe ce butoi cu pulbere s-a asezat. Sa dau cateva exemple : mineriadele n-au fost pe vremea lui Dragnea; cei sapte "haiduci" de la Vaslui, "barbati" nu gluma, care au violat in grup o eleva, nu-s produsul lui Dragnea. Inca mai manipulati poporul. Nu-i frumos.
   • Like 0
 • Si daca a sunt la 112 ... nu se va schimba nimica, din pacate. Ce s-a schimbat dupa Colectiv? Ce s-a schimbat dupa 'Apuseni'? Este o problema de sistem si nu cred ca cei care au distrus aceste institutii sunt capabili sa le reformeze ... ne imbatam cu apa rece!!!
  • Like 0
  • @ Eduard Dimitriev
   Nu-i o problema de sistem, este o mproblema de regim, regim implementat noua in 1989.
   • Like 0
 • Si din pacate lucrurile vor mai continua asa inca mult timp de acum inainte. Pentru ca aceasta reforma morala ar fi trebuit inceputa demult, poate pe vremea cand la putere venea Iliescu si cand poporul a inteles ca, de fapt, mai dureaza cu schimbarea .... ca o sa mai mearga cu raportarea rezultatelor cincinalului inca un timp. Ca adevarul e ceva relativ.
  Sunt atat de multe domenii in care functionarea poate fi perturbata la cea mai mica criza, incat am ajuns sa consideram asta normal. E nevoie de evenimente cu pierderi de vieti ca sa INCEAPA sa se schimbe ceva, si atunci, energia schimbarii se pierde pe drum si chiar incepe sa regreseze.
  Se da inca plicul in spitale. Ca sa fii sigur ca vei fi scos din masa amorfa de pacienti ai nimanui. Poate nu se mai da atat de des plicul la doctor, dar se da la asistente, infirmiere, brancardieri, ca sa aiba un plus de grija sa nu te scape pe scari sau sa dea si drumul la robinet cand iti schimba tubul de oxigen.
  Sistemul de invatamant este expirat si falimentar dar, dai inca sticla de parfum la doamna, pentru ca al tau copil sa fie remarcat. Ii cumperi rabdarea doamnei ca sa nu-l mai timoreze si sa asculte pana la capat ce are de spus, pentru ca are ceva in cap si stie subiectul chiar daca nu cuvant cu cuvant ca in carte. Ar trebui sa rupi pisica si sa strigi in gura mare ca este o ineptie sa pui copilul sa invete pe dinafara o lectie din carte. Dar care parinte are curajul sa faca pasul asta?
  Iti duci dosarul la angajare, dar nu citeste nimeni aptitudinile din CVul tau. Parte pentru ca s-au obisnuit sa fie minciuni, parte pentru ca principala grija este sa bifeze toate cerintele legale, hartiile care sunt cerute de forurile superioare si pentru lipsa carora poti fi tras la raspundere. Se vede cu ochiul liber ca cel cu toate hartiile nu e stralucit si ca cel fara o hartie face fata discutiei, dar de ce sa mai dai o foaie din dosar, de ce sa faci probleme acolo unde nu sunt, daca pe tine te sanctioneaza pentru lipsuri si nu te lauda nimeni pentru plusuri. Poti sa angajezi si psihopati, ca nu scrie nicaieri ca n-ai voie.
  Se braconeaza si se taie in nestire padurile dar asta e greu de verificat asa ca in caz ca ii va veni cuiva idea sa sanctioneze pe cineva pentru asta, vina se va dilua prin niste institutii greu de apucat. Asa ca de ce sa iei atitudine? Daca ala care omoara stiuci sa le stoarca de icre e pus de sefu?
  In toate domeniile astea au fost demisi sau au plecat niste sefi, dar oamenii aia dinauntru raman acolo si raman cu aceeasi lipsa de competenta si de initiativa. Vor veni alti sefi numiti politic, care tot nu vor sti cum trebuie sa arate un profesionist. Ii vor timora pe cei mobilati care nu accepta sa se supuna si-i vor avansa pe lingaii care sunt lingai pentru ca asta e singura moneda cu care isi pot pastra postul.
  Nu pot sa ma gandesc la niciun orizont de timp in care cetatenii Romaniei vor pricepe ca SA NU MINTI inseamna chiar sa nu minti, nu sa minti mai putin sau mai frumos.
  • Like 2
 • Am scris ieri ceva in legatura cu Alexandra cind primesc raspuns
  • Like 1
  • @ Flory Florica
   s a gindit cineva ca poate a pus o la fiert si a dat o la animalele din curte ,el find tot un animal
   • Like 0
 • DanF check icon
  Florin,
  poate că ar fi o idee buna sa construiți o platforma online prin care sa faceți posibilă scoaterea la suprafață a celor foarte multi care ocupa funcții publice și consilii de administrație doar pentru că sunt fiii, finii, nașii, cumnații, amantii, cumetrii și alte specii înrudite ale unor boși politici. Poate că dacă își vor regăsi povestea acolo vor înțelege și ei și cei care i.au promovat în acele funcții că țara asta va creste doar pe baza profesionalismului acelora care stau in spatele lor....care trudesc ptr că ei să nu fie deranjați. Cei și mai mulți și tăcuți nu vor avea niciodată șansa să contribuie la dezvoltarea natiunii. Mă întreb cum ar reacționa cei vizați de acea platforma când își vor vedea povestea de cumetrie și a modului în care au ocupat funcția fara să aibă competențele necesare. Poate că sunt și profesioniști dar poate că a venit momentul că statul să fie servit cu adevărat de profesioniști și condus pe principiul meritocrației. E greu...poate părea imposibil dar putem sa ne inspiram din democrațiile consacrate ale Europei. Să vedem cum la ei este ocupată funcția publică, indiferent de nivelul ei. Și poate in câțiva ani se construiește o clasă politică noua..curata...care sa implementeze o legislație adecvată ocupării funcției publice pe principiile profesionalismului și a meritocrației. Aveți instrumentul TV și spațiul online ptr a.i prezenta pe acești impostori și a șterge puțin cu ei pe jos ....poate se răzgândesc sa mai capuseze instituțiile înainte de a merita acest lucru. Se vor găsi destui contributori pentru munca voastră. Eu vă aștept! Și ca mine sunt multi!
  Daca nu se schba ceva in aceasta țară....va fi și mai rău!!! Vor fi din ce in ceai multe avioane de negasit în munții noștrii...din ce in ce mai multe elicoptere SMURD prăbușite în ape adânci...din ce in ceai multe cazuri COLECTIV....și din ce in ce mai multi copii ai țării care vor plânge catre oameni mari sa ii salveze de oameni răi.
  • Like 8
 • Paul check icon
  Romania trebuie schimbata din temelie! Atata timp cat legile penale sunt scrise in Romania de o comisie parlamentara condusa de un inginer cu dreptul facut la batranete la o fabrica de diplome, casatorit cu o judecatoare si care impreuna sunt nasii unuia implicat in tot felul de legaturi cu mafioti care la randul lor stau in legatura cu politia, toti de prin zona Caracal, atata timp cat noi toleram situatia asta nu o sa se schimbe nimic. Degeaba facem misto si il numim pe respectivul ciordache in loc de iordache... pe el si pe ai lui ii doare la basca de treaba asta. Strang bani pe spinarea noastra si ii investesc in tot felul de aplaudaci pe la televizor si postaci pe site-uri ca republica, iar noi credem ca daca ii injuram vartos cand le vedem moaca la tv sau daca dam raspunsuri savante la tot felul de cretinisme debitate de postaci fie platiti direct, fie debilizati de antene, credem ca asa facem ceva... Nu facem nimic decat sa ne amagim singuri ca am facut ceva, timp in care ciordache si ai lui fura in continuare si ne rad in nas. O sa ramanem visand fericiti la Vlad Tepes in timp ce suntem tepuiti in realitate de ciordache, serban nicolae, vasilica si restul gastii abjecte.
  • Like 7
 • Nu stiu de ce ne-am astepta ca esaloanele inferioare sa fie pline de profesionisti cind ne lasam cu nepasare condusi de specimene care duc nesimtirea , hotia si prostia la rang de arta.
  Putem face acelasi exercitiu de imaginatie ca al autorului, avind in vedere ce a facut PSD la nivel central sa ne inchipuim ce a facut la nivel local , acolo unde strigatele oamenilor simpli nu prea se aud si complicitatea este mult mai adinc inradacinata in toate structurile. Pe fata asta ca si pe alti copii ii omorim toti prin indiferenta si complicitatea noastra de fiecare zi.
  In 10 August ar trebui sa fim 2 milioane in strada daca ne pasa... dar probabil e mai bine la mare sau la munte...
  • Like 6
  • @ Radu Bogdan
   Nu iesind cu milioanele in strada poti face ceva. Regimul este dotat cu organe de represiune, ei au armele de foc, catusele, bastoanele, gazele lacrimogene, tunuri cu apa, ei au oamenii antrenati sa bata, sa bastoneze, sa calce in picioare. Dupa ce ca traim la limita existentei, sa ne mai ducem si sa ne calce aia in picioare, sa ne trezim impuscati ca in 1989. Ca sa ridici acest popor, alta este calea. N-ati invatat ca revolta poporului din 1989 a adus pe val acest regim ? Indemni la revolta si de unde stim ca nu vin altii mai odiosi ca astia ?
   Neamul asta romanesc care inca mai cred ca este majoritar in Romania, va pieri daca nu-si gaseste calea. Dar in niciun caz calea revoltei fizice nu-i solutia viabila. Poate doar cartea sa-i ridice pe romani. Dar de unde sa stie romanii de acest lucru cand acest regim a anatemizat comunismul si sloganul lui : "Invatati, invatati, invatati !" ? La romani parca este o placere sa darame sau sa strice ce au facut altii. Printre altele au daramat statuia lui Lenin de la Casa Scanteii. Au preluat apucaturile rele de la bolsevici pentru ca si aia daramau statui care nu le conveneau su poate de la bestiile naziste care ardeau cartile care nu le conveneau. De unde sa mai stie romanii ca trebuie sa invete cva sa se ridice daca i-au daramat statuia lui Lenin ? "Tara ne vrea prosti" era un cantec de prin 1989. Astia tin cu obstinatie sa ne tina in intuneric, probabil sa ne adaptam mai usor drumului spre iad unde au de gand sa ne trimita.
   • Like 0
 • Daca Alexandra n-ar fi sunat la 112, aproape sigur ar fi in viata, azi.
  Poate, cine stie, daca n-ar fi avut incredere in faptul ca statul are datoria sa o salveze, ar fi gasit singura o solutie de evadare.

  112 a fost pieirea ei.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult