Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce nu-i credem. Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112…

Alexandra Măceșanu FB

Foto: Alexandra Măceșanu Facebook

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, un Renault argintiu ar fi oprit în această dimineață în centrul orașului Caracal. Din el s-ar fi dat jos un bărbat de 66 de ani, îmbrăcat într-o cămașă dungată, cărunt și neras. Ar fi intrat într-un magazin să-și ia o cartelă telefonică, apoi ar fi mers la măcelărie, să-și cumpere pulpe de pui pentru el și oase pentru cei 3 câini. Îi place carnea, deși doctorul i-a spus că ar putea să-și țină boala din dietă. Acasă crește nutrii, din care face salam. Îl urăște pe doctor, își urăște trupul măcinat de boală, dar cel mai mult urăște femeile și tinerețea. Privește la stolul de fete care sporovăiesc la ieșirea din mall și pe față îi apare un rânjet.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață Neluțu Măceșanu ar fi mers din nou la oraș să afle dacă polițiștii mai știu ceva de fata lui. Ar fi oftat cu neîncredere când domnul Mirea însuși, șeful cel mai mare al Poliției Caracal, i-ar fi spus că așa sunt fetele, se aprind repede la vârsta asta și fug de acasă cu iubitul. Neluțu știe că Alexandra lui nu e așa, că e fată cuminte, premiantă, că nu le-ar face una ca asta mamei, tatălui și surioarei ei. Și dacă s-a îndrăgostit, de ce n-a spus, că nu-i nicio rușine, nu-i făceam nimic?! îndrăznește să-i răspundă, cu glas stins, domnului Mirea. 

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, Monica Melencu ar fi numărat azi a patra lună de când bate drumul între Radomir sat și Craiova. Știe că este nesimțită că răpește din timpul prețios al domnilor agenți, dar pentru Luiza ar merge până la capătul pământului. Era la muncă în Anglia când a fost sunată de tataie că fata a dispărut. I s-a căscat pământul sub picioare, pentru Luiza plecase ea printre străini, să aibă și fata ceva pus deoparte când avea să facă nunta. Și-a luat bilet doar de întors spre România, știa că lucrurile astea pot dura. I-au spus că a fugit cu Făt Frumos, ce, ea nu știe că la vârsta asta fierb hormonii-n ei? Dumneaei le-a povestit că tataie a fost sunat de un bărbat care i-a spus că Luiza a plecat cu iubitul în Elveția, să nu-și facă griji. Scrupuloși la datorie, domnii agenți l-au suspus pe ăl bătrân la detectorul cu minciuni. Tataie era atât de tulburat, că a picat testul. Case closed.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, polițistul Vasilică Viorel Florescu și-ar fi dus în această dimineață fiica de 13 ani la mall, să-i ia o rochiță. Ține la ea ca la ochii din cap, este singurul copil la părinți. Și acum îl doare în capul pieptului când își amintește de sora ei mai mică, pe care familia Florescu a pierdut-o în incendiul de la maternitatea Giulești. Își amintește cum a ridicat atunci pumnii în aer, neputincios, în fața sistemului care ucide. Polițistul Vasilică Viorel Florescu este obosit după o gardă de 24 de ore, singur pe tură, la serviciul 112. La Slatina și la Caracal, de unde primește cele mai multe apeluri, „coeficientul de criminalitate este ridicat”, după cum au scris șefii lui în rapoartele oficiale. Din fericire, sunt doar furturi și tâlhării, nimic grav. Dar nu se poate plânge, alții n-au avut norocul să ajungă aici. Uite el, dintr-un ajutor de șef de post din comuna Izvoarele, a ajuns ditamai agent șef principal la Slatina. Băiat deștept, s-a descurcat.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață comisarul șef Nicolae Alexe, numărul 2 din Poliția Olt, ar fi ieșit preocupat de la frizerie. Ar fi sunat-o pe secretară s-o întrebe dacă „băieții ăia” au trimis pozele de la Scornicești. Este inadmisibil câtă delăsare e în Poliție, trebuie să te ocupi personal de fiecare detaliu, a trecut o săptămână de la eveniment, și comisarul șef nu are încă pozele de la bilanțul Poliției Scornicești să și le pună în album. Este mândru de uniforma lui cu fireturi, dă bine la festivități, are un viitor frumos în față. Oricum, la IPJ el e acum șeful, Cristian Voiculescu, superiorul său, fiind plecat în vacanță. Comisarul șef Nicolae Alexe știe că vacanța lui Cristian Voiculescu ar putea să se prelungească, mai ales acum că Dragnea și Vâlcov, cei care l-au împuternicit în funcție, nu mai sunt. Se gândește să facă o festivitate, un bilanț, la care să-l invite pe domnul județului Florin Iordache. Și neapărat pe „Remus”, care pare că s-a răcit. De Paști i-a trimis un mesaj cu „Sărbători luminate”, dar „Remus” nu i-a răspuns.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, în această dimineață Remus Rădoi zis „Codiță” ar fi numărat bani. Cel mai deștept dintre interlopii din Olt, cum îi place să se considere, Remus Rădoi a învățat de la domnii deputați că poți câștiga mai mult furând legal decât făcând cămătărie, trafic de persoane, trafic de droguri, proxenetism, cum fac clanurile rivale. E mândru de imperiul lui, s-a onorabilizat: are contracte cu CFR, cu Finanțele Publice Craiova, cu DSP-ul, cu Consiliul Județean Dolj, cu Primăria din Caracal și chiar cu cea din Deveselu. Oltean și filoamerican, se simte, într-un fel, responsabil și el de dezvoltarea parteneriatului transatlantic. Dacă n-ar fi el și miliția lui paralelă, în Oltenia ar fi haos. Îl disprețuiește pe Alexe, îl consideră un narcisist incompetent, când are un caz polițiștii lui orbecăie ca niște cretini. În schimb, el are 1800 de angajați, băieți crescuți pe străzi, cărora se mândrește că le-a dat o pâine și un cod al onoarei. Poliția aia la vedere apelează frecvent la poliția lui Codiță. Domnul Ciocan, deputatul, îl salută cu respect. Remus Rădoi are stil și papagal, vorbește mai bine ca 90 la sută dintre papagalii din Guvern, ar putea, dacă ar ști că nu va da de și mai mulți proști, să intre în politică, să se facă senator.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, clanurile Oacă și Vacă ar fi semnat un armistițiu în această dimineață în jurul unui grătar, făcut în curtea surorii lui Oacă. I-ar fi invitat și pe vecinii din vilele din jur, adică pe procurorul Cristian Popescu și pe domnul Mirea, șeful Poliției. Și de ce nu și pe Rico, finul domnului Florin Iordache.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, Florin Iordache și-ar fi programat un talk show pentru seara de luni, ca să anunțe că reforma PSD în Justiție continuă, chiar și după decizia nedreaptă a CCR pe codurile penale. S-ar fi vărsat lacrimi în amintirea martirilor din pușcării, dintre care primul este Domnul nostru Liviu Dragnea, cel care ne-a lăsat moștenire acest stat.

Dacă Alexandra n-ar fi sunat la 112, ne-am fi pierdut vara numărând gafele Vioricăi Dăncilă și căutând urma lui Klaus Iohannis plecat în concediu. Ne-am fi delectat serile cu părerile Ecaterinei Andronescu și am fi așteptat primul interviu lacrimogen din spatele gratiilor cu Liviu Dragnea. Ne-am fi conservat în zeama noastră națională. Am fi trăit cu iluzia că suntem un stat, că avem instituții care ne apără și ne protejează, că acolo sus mai există și oameni competenți, nu or fi toți tâmpiți.

Dar pentru că un fluturaș s-a încăpățânat să dea din aripi până în ultima clipă, toată această instalație grotescă numită stat român s-a prăbușit sub propria farsă. De aseară, de când surse oficiale o declarau pe Alexandra moartă, oamenii întâmpină această veste cu neîncredere, convinși că este vorba de o mușamalizare. Este perfect de înțeles această reacție: când verdictul vine la capătul unui șir nesfârșit de minciuni și de complicități criminale, nimeni nu mai crede o iotă din ce ne transmite statul.

Nu vreau să folosesc vorbe mari, dar cred că statul român își joacă existența la Caracal. Un stat nu există decât dacă cetățenii lui cred că există. Statul este un intangibil, un construct mental al omului, care este dispus să-și ofere banii și încrederea lui în schimbul altor beneficii intangibile, printre care și garanția dreptului la siguranță. De o săptămână, sentimentul general e că suntem pe cont propriu.

PS. Neluțu Măceșanu a primit aseară un telefon de la ministrul Justiției, prin care i s-a adus la cunoștință că probele ADN relevă faptul că Alexandra a murit. Neluțu Măceșanu nu a apelat la interlopi pentru a-i găsi fata, ci tot la instituțiile statului ăstuia debil. În singura declarație de presă pe care a făcut-o joi noapte, tatăl Alexandrei a spus că are încredere că polițiștii îi vor găsi fata și i-o vor aduce teafără acasă. Mi s-a strâns stomacul. Dacă Alexandra nu ar fi sunat la 112, chiar dacă poate intuiam, n-am fi știut niciodată pe ce lume trăim.

Dumnezeu să ne ierte!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un text bine scris, în stil pamfletar, felicitări! Am să mă leg de ultima frază, aceea cu ”intuiam”. Nu, domnule Negruțiu, unii nu intuiam, ci știam în mod sigur! Problema este că la noi adevărul are soarta gunoiului vârât sub preș! Și s-a adunat, s-a tot adunat... până n-a mai fost preș care să-l ascundă! Așa am ajuns cu acest cancer al disoluției autorităților din România în stadiul de metastază, adică acel stadiu în care ne așteptăm ca ceea ce mai numim încă ”statul român” să-și dea obștescul sfârșit! Căci mulți concetățeni au știut dar au tăcut! Au știut că există părinți care-și trimit copilele ”la produs”! Au știut că există familii în care capul familiei este în același timp tată pentru fiica lui, dar și pentru copilul acesteia, pe care o viola sistematic sub privirile îngăduitoare ale soției lui de drept, snopită în bătăi! Am știut că, în ciuda unei salarizări uriașe, pentru angajații ”bordelului” Coanei Justițica de Românica, dreptatea continuă să fie o marfă vândută la licitație: o are cine dă mai mult! Etc., etc. De ce s-a ajuns aici? Vă răspund prin ”argumentul” care justifica în campania ultimelor alegeri locale viitoarea (re)alegere ca primar a unui fost pușcăriaș: ”Da, dom'le, o fi furat, da' a și făcut!”. Astfel am ajuns în halul în care o mulțime de defecte de caracter tipice nației noastre să fie considerate calități de către cei mai mulți dintre români! La ce să te aștepți în aceste condiții? Astăzi culegem ”roadele” manifestării nestingherite a acestor defecte de caracter, congenitale aș putea spune! Căci ”... boala o avem în suflet: este o înfricoșătoare epidemie de meningită morală!... Piramida noastră socială este morbidă: vârful - bolnav de sifilis, temelia de pelagră!” (Octavian Goga). Statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături, excepțiile, mult prea puține pentru a schimba ceva, nefăcând decât să confirme regula! Avem fix ceea ce merităm, cu excepția... excepțiilor, evident, fiindcă ”fiecare popor își are conducătorii pe care și-i merită” (Karl Marx), așa cum fiecare părinte își are copiii pe care și-i merită! Iar scroafele nu se urcă singure în copaci!
  • Like 0
 • După cum bine spun multe din zicalele românești, si de această dată este valabilă zicala - "Peștele de la cap se'mpute", așa căci ce să ne mai ascundem dupa degete. Mai mult, in acești 30 de ani, trecuți de la așa zisa "Revoluție" au reușit ca să dezvolte in societatea românească simdromul " Aroganței, Ignoranței si Prostiei" la un nivel foarte ridicat, urmarindu-se doar distrugerea, in totalitate, a nației române pe orice cale.
  Nu spunea bine "Nicușor" căci nu o sa fim capabili să intretinem ceea ce a fost construit in perioada de glorie.
  Iată căci am ajuns la vorbele lui, și continuăm să mergem, "din prost in mai prost".
  Și ca.o statistică - analizați = nivelul Alfabetismului, la nivelul anului 1990 si la ora actuală, 2019. Vă îngroziți.
  Vine întrebarea retorică, Cine și ce dorește, toate aceste lucruri rele, pentru acest popor, care era înfloritor, acum 30 de ani in urmă.
  Este foarte greu, ca.să afli in raspuns pertinent.
  De ce oare, mai avem imnul național, " Deșteaptă'te Române", dacă mergem pe acest drum greșit.
  O zi frumoasă, vă doresc, tuturor românilor, oriunde va.aflați voi.
  • Like 0
 • Ma uit la televizor si nu-mi vine sa cred: o persoana poate sa-si bata joc de o armata de "organe" care asista la circul lui. O armata de "organe" platita din impozitele celor pe care ar trebui sa-i apere. Astia cred ca toti romanii sunt naivi si pot sa-i prosteasca cu televizorul ? Incompetenta si prostie pana la cel mai inalt nivel si absolut nimeni care sa chiureteze acest cancer care sufoca Romania.
  • Like 0
 • - continui sa cred ca Dinca face declaratii in continuare, si-atat .........................
  • Like 0
 • Exceptional articolul,crunta si tragica realitatea!
  • Like 0
 • Trăim dintr-o lume înfricoșătoare. Zilnic noi relatări despre "serviciul" 122, dispeceri plictisiți, "obosiți" de cum au început serviciul, disprețuitori, mai nou și rasiști. Pe toate meleagurile țării se întâmplă, în pofida faptului că sunt mediatizate, iar factorii (i)responsabili "anchetează și iau masuri". Este " o durere în c.r" generalizată, atât din partea statului impotent, cum bine l-a definit cel care l-a adus în această fază, împreună cu complicii lui, ratatul tariceanu cât și din partea societății civice. Acum s-a retras, dar proasta neamului, rușinea pleiadei de prim miniștri, cu excepția ceausestei, această a doua " femeie, mamă, soție, om politic și de stat", această analfabetă și retardată dancila numește eternul securist, de acum senil și rău, tot de la "partidul" cu 4% alde, pe melescanu, cel ce a sabotat votul diasporei în doua rânduri. Asta este sfidare la adresa poporului care a votat împotriva impostorilor și a hoților. Vor continua cu sfidarea și după prezidențiale, unde se vor face de rahat, și după celelalte două runde de alegeri de anul viitor, în care sper să se facă de râs definitiv și să ia o lungă, eternă, pauză din politică. Dar nici atunci nu se vor opri, vor denigra tot ce nu va fi asemănător lor. Sunt bine, perfect numiți "ciuma roșie", sunt cancerul, plantat de ruși, nației.
  • Like 0
 • Înțeleg că toată lumea e de acord cu sloganul " comuniștii sunt de vină " . Intrebarea mea este: care comuniști ? Mai sunt comuniști în țară și n-am aflat si eu ? Hai , nu mai faceți campanie electorală pentru anumite persoane sau partide ! Privitor la Caracal trebuie să admiteți că situația e generalizată în toată țara . Ce ne facem cu planurile mafiote , aceasta e întrebarea ?
  • Like 0
  • @ Titus Paul Ionescu
   Comuniști reșapați sunt o mulțime. Uita-te la fosta odioasă coaliție, uita-te la actualul guvern, majoritate parlamentară. Cei ce sunt mai tineri sunt vlăstarele vechilor comuniști. Sunt crescuți și învățați în beneficiile fostei nomenclaturi comuniste, în lene și dispreț față de muncă și de cei ce o fac.
   • Like 0
 • Dinca a avut o singura misiune, cea de rapit minore.
  • Like 0
 • Ati scris un articol deosebit de inspirat. Imi pare extrem de rau ca a fost necesar...
  • Like 3
 • Tara in care traim...plina de aroganta,indolenta,incompetenta,nepasare.Sistemul nu l-a invins doar pe Constantinescu.Au fost invinsi de sistemul mafiot toti cei care au condus aceasta tara incepand de la Iliescu...Ne-au invins pe toti, mai ales din 2016.Minciuna, gandirea diabolica in care a fost condusa aceasta tara in ultimii doi ani si jumatate.O mana de oameni au reusit sa faca ce numai cei mai odiosi oameni pot sa o faca.Traiesc in prostitutie morala si fac ce vor... La fel ca orice criminal in serie asa sunt si cei care ne conduc cu o singura diferenta.Pe langa faptul ca se desfata in bunastare si poate si orgii, au penetrat tara in cel mai odios mod posibil, ne-au adus la sapa de lemn , suntem inglobati in datorii noi si cate generatii de acum incolo? Asa se reduceo natiune la imposibilitatea de a reactiona: prin frica, saracie si obedienta.Oare o sa ii mai credem vreodata pe urmatorii cocotati, care vor veni sa conduca aceasta tara ?
  • Like 2
  • @ Dorina Griga
   Tara nu este asa de doi ani. Nu-i corect sa profitati de conjunctura si sa insinuati cum ca Dragnea ne-a adus dezastrul. Dezastrul este provicat de lovitura din 1989 a dlui Gorbaciov si regimul care ni s-a implementat atunci. Toti au vina lor, incepand cu dl Iliescu si continuand cu dnii Basescu si Constantinescu, continuand cu diversi premieri : Vacaroiu, Stolojan, Isarescu, Radu Vasile, Ciorbea si pana la actualul premier dna Viorica Dancila. Desi mitraliat din toate partile, cred ca Petre Roman imi pare ca este cel mai putin vinovat, un naiv care n-a stiut pe ce butoi cu pulbere s-a asezat. Sa dau cateva exemple : mineriadele n-au fost pe vremea lui Dragnea; cei sapte "haiduci" de la Vaslui, "barbati" nu gluma, care au violat in grup o eleva, nu-s produsul lui Dragnea. Inca mai manipulati poporul. Nu-i frumos.
   • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult