
foto: Making Decisions / Alamy / Profimedia
Mamele vor fi impozitate cu 10% din indemnizația de creștere a copilului, asta va redresa bugetul distrus al acestei țări. Nu ajunge că suntem pe ultimele locuri la natalitate, că generații întregi de tineri au plecat din țară, acum inclusiv legislația de încurajare a natalității e subminată de niște măsuri de austeritate pentru un dezmăț bugetar pe care în mod sigur nu l-au generat mamele din țara asta. Este un gest degradant să ceri solidaritate de la mamele care își cresc bebelușii în țara asta, este sub demnitatea umană. Asta era resursa din care se va reface gaura lăsată de proasta gestionarea a bugetului? Când e vorba de pensii speciale, care oricum sunt niște sume fabuloase luate la vârste jenant de mici, se găsesc o grămadă de justificări de legalitate, de anti-constituționalitate, betonate cu tot felul de chichițe juridice, în schimb când e vorba de indemnizația mamelor, totul se face la drumul mare, haiducește, nu se mai întâmpină niciun fel de probleme. Guvernul ăsta a ajuns în ultimul stadiu de degradare morală, dacă se uită la banii mamelor pentru creșterea copiilor, dacă a ajuns să jefuiască din mâncarea bebelușilor.
Am văzut gândirea guvernanților cu privire la acoperirea mizeriei lăsate tot de ei, pentru că ăsta e adevărul, aceiași politicieni care au devastat bugetul acestei țări sunt puși acum să-l repare, lupii puși paznici la oi. Nimeni nu ne-a spus cine e responsabil pentru criza asta financiară și ce anume s-a făcut la modul concret, de ce am ajuns aici. Realitatea e că înaintea alegerilor s-au dat pomeni electorale fără număr, s-au mărit pensii și salarii la bugetari, sume fără acoperire în productivitate, fără resurse în buget, date numai pe împrumuturi. Argumente puerile, că o să colectăm mai bine, că o să impozităm multinaționalele, că o să facem și-o să dregem. N-au făcut nimic și am ajuns aici pentru că nu așa face un om gospodar, nu începe că cheltuiască niște bani pe care nu-i are deja în buzunar.
Ca de fiecare dată, cei care plătesc sunt cei care n-au beneficiat cu nimic de pomenile astea, în primul rând sectorul privat. S-au mărit taxele și impozitele, TVA-ul, s-a lovit exact în sectorul care aduce bani la buget. În zona cheltuielilor statului gras și nesimțit nu s-a făcut absolut nimic, apă de ploaie. N-am auzit de concedieri, de desființări ale firmelor falimentare de stat, au încercat să taie niște sporuri ridicole și-au ieșit bugetarii în stradă. Bolojan s-a înmuiat când a fost vorba să vadă găurile negre generate de firmele de stat. Să se uite la agenții economici care datorează cei mai mulți bani statului, alea sunt societăți de stat, să le închidă ca să nu mai cheltuim aiurea o grămadă de bani. Dar nu e în stare, e în stare să taie din indemnizația mamelor.
Ceea ce fac acum partidele de la guvernare se numește propagandă electorală pentru extremism. Dacă acum ar fi organizate alegeri anticipate, extremiștii ar câștiga fără probleme. Nu știu dacă politicienii de la putere mai sunt în contact cu cetățenii acestei țări, însă le pot spune eu că toată lumea e nemulțumită, inclusiv cei pe care ei i-au avantajat, crescându-le pensiile sau salariile - oamenii nu mai au putere de cumpărare.
Dacă economia nu merge, dacă mediul de afaceri nu prosperă, nu putem avea bunăstare. Numai din pomeni electorale luate cu împrumut nu funcționează economia. Cei care au făcut acțiunile astea politice sunt încă la putere, să nu uităm cine sunt vinovații, ei se numesc PSD și PNL. Degeaba se ascund în spatele unor scuze ieftine, asta au făcut aceste două partide aflate la guvernare - ne-au adus pe marginea prăpastiei. Iar acum ne spun că ne vom salva dacă tăiem din indemnizația mamelor 10%. Să vă fie rușine!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Am afirmat de nenumărate ori că avem o Constituție defectă, plină de bube până în măduva oaselor. Am afirmat că avem LEGI CARE SE AUTOPROTEJEAZĂ, legi care au fost gândite - nu de guvernul Bolojan - cu scopul de a favoriza anumite categorii sociale în detrimentul altora.
Întrebarea DE CE NU ÎNCEPEȚI CU VOI poate avea un răspuns simplu: pentru că schimbarea legilor ar însemna un efort imens care ar însemna luni sau poate chiar ani, dar tăierile trebuiesc făcute acum. Și de unde le faci? Evident, de acolo de unde legea nu oferă protecție. Este ca și cum ai salva un pacient amputându-i un membru. Tot mie? Da, pentru că nu avem cum altfel.
S-a mers pe ideea că CEILALȚI ar fi oprit acest dezastru imediat, că nu am votat bine și că avem ceea ce merităm. Fix cum s-a spus despre Trump că ar opri războiul în trei zile, iar acum oferă arme Ucrainei. Cum puteau ceilalți să oprească dezastrul? Încălcând legea? Legea e strâmbă, dar e lege și trebuie respectată sau schimbată. Schimbarea cere timp, ori România este un pacient la reanimare. Nu poți trata un pacient aflat la reanimare cu pastile care trebuiesc administrate timp de trei luni când el poate muri în următoarele cinci minute. Este o situație de urgență, iar victimele sunt întotdeauna cele nevinovate (bebeluși, studenți, pensionari etc.) Este nedrept, la fel cum amputarea unui membru este nedreaptă, dar cum procedezi? E ușor să dai din gură că e nedrept, dar cum procedăm? O societate nu se conduce după toane: VREAU SĂ SE FACĂ DREPTATE!!!! Oi vrea tu, dar dreptatea nu poate fi făcută în afara legii, cu mijloace nelegale. Nu ne convine, nu e corect, dar acele beneficii enorme sunt garantate legal și nu le poți schimba decât legal.
Iar acum vine acest autor să se mire "Nimeni nu ne-a spus cine e responsabil pentru criza asta financiară". Chiar nu știe cine sunt responsabilii??? Vorbește de moralitate ACUM, dar când au fost mărite salariile bugetarilor și pensiile în neștire, fără niciun studiu de sustenabilitate pentru bugetul de stat, atunci a fost moral???
Iar acum crede că răul o dată comis ar fi fost altă cale de redresare, indiferent cine ar fi ajuns să guverneze?
Lamentările astea ar fi trebuit emise încă pe vremea FSN-ului, acum e tardiv. Acum nu avem decât să sperăm că guvernul va face reforme structurale, de profunzime, nu spoieli. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci chiar ne vom fi meritat soarta.
Să avem răbdare, să vedem rezultatele pachetelor de măsuri 2 și 3.
Și like pentru comentariul dumneavoastră lucid!
Asta cu demografia, dacă nu a rezolvat-o până acum unele dintre cele mai generoase măsuri, nu se va întâmpla nimic dacă scad indemnizațiile cu 10%.
Deocamdată s-a mai câștigat ceva timp cu primul pachet, urmând să vină și următoarele. Probabil după un an și jumătate se va reveni asupra unor măsuri, deci nu e nimic definitiv pierdut. Sau ar fi mai bine cu un guvern PSDhAUR?
Iar PNL ar face bine să se reformeze în profunzime, nu doar la suprafață.
as fi facut cu kwj o "tacuta", cu base o "bauta",cu asta ce sa fac? btw am termnat aceeasi scoala numai ca eu la 2 el la 13. el are doctorat, eu nu. eu eram ospatar in facultate, el nu (ambii bursa), eu am avut o catedra la mit, el primar. se vede cat conteaza daca eu am firma el are primarie/tara. eu 20 angajati el 6 mil sclavi( proeuropa de la rusi. sclavii sunt de la rusi). mai lipseste sa il propuna pieleanu si pe asta la premiul "nobel pentru comunicare". nu exista? e bolojan, pentru ecomie: marim taxe, scadem venit si tara e ca o floare
FUGITIBAAA.
Doar că mamele n-au timp să iasă la proteste, au de crescut următoarea generație de plătitori de pensii speciale.
Nu as fi răspuns dacă nu ați fi inclus fragmentul "ia mai redu-ți tu standardul de viață", oricât de meritat ar fi, ceea ce este discutabil, bineînțeles. Toate fiind egale, oportunități, accesibilitatea studiilor, atât ca timp cât si resurse, plus o multitudine de alți parametri de start, mult mai mulți am putea sa fi ajuns la acel "standard de viață" nu crezi? Atât timp cât majoritatea covarsitoare se zbat sa își asigure un minim necesar, consider ca e o lipsa de respect si o rupere totala de realitate să vii cu asemenea comentarii.
Cât despre „majoritatea covârșitoare”... presupun că nu s-au zbătut suficient la timpul potrivit (vezi, școală)?? Mă îndoiesc că o persoană foarte bine pregătită/calificată se „zbate”...
Edit: Sa nu se înțeleagă ca sunt de acord cu această impozitare de 10%. Comentariu se refera strict la cazul adus in discuție.
A doua (la mână): este vorba de acea majoritate care nu câștigă 20000 lei pe lună, tind sa cred ca inca este o majoritate, si nu, nu cred ca aceasta majoritate este compusa numai din analfabeti functionali (ai fi surprins sa afli ca e tocmai invers). 200+max 50 masă pe zi x 21 zile lucratoare = 5250 max pe lună. Tu ti-ai rupe cârca si distruge sanatatea pentru banii astia lunar? Cei pe care ii blamezi fac optimizari (la fel ca si multinationalele): stau pe ajutor + muncă cand e nevoie. Cum si patronii fac optimizari: salariu minim si bani la gri... e ok?
:) mai ai frati ? inafara de ciolacu? "când vei vrea bani de la mine (că alt venit n-ai, că erai angajat!) îți dau cât vreau eu, nu mai mult de cât consider eu că îți ajunge" daca imi mai zici ca ca si prostia e motor de promovare. ok. ia republica. cine scria , cine comenta.
:) sa o intrebi pe mata secretara ce insemna forajul pe intuneric
tu esti expemplul; cum poate deveni cinenva radical de dreapta (nu face confuzie cu extrema dreapta, asta in conditiile in care neuronii iti permit sa deosebesti stanga/dreapta, buda/pe tine). ai drept de vot? nu ar trebui
""rusinos sa fim bogati sau puternici intr-o țară săracă" adica cum? adica sarac si puternic? sau sarat si curat? nu te stergi si tu la gura de iliescu? cica o sa cheme minerii sa ii bata canceru,l si pe toti care l=au pupat in cu r, sa nu se raspandaeasca
"majoritate care nu câștigă 20000 lei pe lună" 5k euro pe luna?sa imi arati si mie tara unde majoritatea castiga 5k pe luna. excludem vatican. ok?
Si poate ai intelege ca atat de des si mult s-au schimbat lucrurile ca nu mai ai cum sa le echilibrezi fara sa simnta nimeni.
Țintă este unul din privat care face bani, nicidecum cei de la buget care fac ce fac și au mai multă avere decât cei din privat dar din venituri mai mici. Acolo să vezi “optimizări”.
Dacă peste 40% sunt analfabeți funcțional, e clar cât îi duce capul și prin urmare la ce locuri de muncă se califică. Deci peste 1000 de euro e chiar bine pentru pregătirea lor iar ăia sunt bani la sat. Că lor nu le convine, e altă treabă dar ce să-i faci, nu mai e comunism să ajungi academician doctor inginer cu 2 clase.
Dacă ai înțelege cum funcționează o corporație, ți-ai putea da seama că nu merge fără optimizări iar în UE profitul se plătește în țară în care este sediul central deci la noi oricum nu prea ar ajunge mare lucru.
Asta cu schimbarea societății poți să o uiți pentru că la noi sunt prea mulți proști, încăpățânați și îndărătnici care nu vor să se schimbe în bine sau să învețe ceva. Ăștia vor ca lucrurile să meargă ca acum 100 de ani și ei să o ducă bine. Asta nu mai merge în ziua de azi și de aici problema. Cei care au plecat afară și s-au stabilit acolo, s-au prins de mult cum stă treaba și știu de ce nu se mai întorc decât eventual cu pensia de acolo.
BTW, în 2006 și noi am pățit la fel. Salariu matern peste 2.000 de lei (la vremea aia era un salariu bunicel) și statul dădea la toate mămicile o indemnizație lunară de 800 de lei. Și nici măcar nu venise criza financiară.
Dacă zici că este un beneficiu social, atunci ar trebuie limitat, dacă este pe baza unei contribuții pe care o și plătești, atunci ar trebui să fie proporțional. În momentul de față este ceva între, în sensul ca nu plătești ceva în plus iar prestația socială este limitată. dar nu e fixă pentru toți. Apoi trebuie văzut ce mai intervine în cazul celor care au salariul minim, dacă nu cumva sunt și acolo ceva ajutoare în plus.
Mi se pare că suma este mică, dacă se dorește stimularea celor care au salarii semnificativ peste medie. Apoi când eram în temă cu legislația era convenabil ca părintele cu salariul mai mare să rămână acasă pentru că venitul net al familiei creștea mai mult în acest caz
Dacă se dorește o reformă reală, lucrurile trebuie privite în ansamblu, nicidecum individual, la nivelul acestui beneficiu.
Din punctul meu de vedere, pentru o mai mare predictibilitate, indemnizația de creștere a copilului ar trebui să fie fixă, la fel ca indemnizația de șomaj. Atunci măcar ar știi toți la ce să se aștepte.