Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De la cât începe un „pachet salarial” în corporațiile IT din România

industria IT - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Angajații din industria IT se numără printre cel mai bine plătiți salariați din România. La creşterea salariilor din domeniu a contribuit atât extinderea afacerilor de profil, cât și deficitul mare de candidaţi. Necesarul anual de specialiști IT este de câteva ori mai mare comparativ cu numărul de absolvenți de facultate.

Un salariu mediu net pentru un absolvent de IT variază între 1.000 și 2.000 de euro net pe lună, a estimat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Dragoș Rebegea, CEO Ericsson. Companiile încearcă să găsească un echilibru între atragerea și păstrarea forței de muncă valoroase și eficiența firmei. 

„Noi încercăm să păstram un echilibru între a atrage și a reține forța de muncă, ceea ce înseamnă să dai un pachet bun pe care să îl aprecieze tânărul angajat, și eficiența companiei. În ultimul timp schimbările legislative nu au dus la o stabilitate a pieței. Trebuie să fim foarte atenți. Nu aș vrea să dau o cifră exactă (a salariului unui absolvent de IT - n.n.). În orice caz e cu mult peste salariul mediu pe economie. Aș putea să estimez o medie între 1.000 și 2.000 de euro net pe lună. Ar putea fi și mai mult și mai puțin. Mergând mai jos riști să nu aduci oamenii care îți trebuie”, a spus Dragoș Rebegea.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Industria IT din România are 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat la comanda asociației ARIES Transilvania și dat publicității anul trecut. Cel mai mare număr de firme IT este în București, dar analizând datele din prisma creșterii relative în perioada 2011-2016, judeţul Cluj are cea mai mare rată de creştere a numărului de companii IT din România, 81%, față de 38% în cazul Municipiului București.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică după miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Un salariu mediu net pentru un absolvent de IT variază între 1.000 și 2.000 de euro net pe lună." - pentru un absolvent de IT cu ceva experienta deja. Un proaspat absolvent nu se apropie de 1000 euro net/luna.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult