Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Industria IT din România: 17.000 de companii, peste 100.000 de angajaţi şi venituri totale de 4,8 miliarde de euro - studiu

IT suport

(Foto: Guliver/Getty Images)

Industria IT din România are 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro, arată un studiu realizat la comanda asociației ARIES Transilvania. 

În perioada 2011‑2014, numărul de companii din domeniul tehnologiei a crescut cu un ritm de 5%‑7% anual, iar din 2015 ritmul a fost de 10%‑11%. În urma programelor de tip schemă de ajutor minimis (Start‑up Nation) este așteptată o creștere și mai mare a numărului de companii din IT, relevă studiul menționat.

(Număr de companii active la nivel național și creșterea relativă față de anul precedent/ Sursa Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Cel mai mare număr de firme IT este în București, dar analizând datele din prisma creșterii relative în perioada 2011-2016, judeţul Cluj are cea mai mare rată de creştere a numărului de companii IT din România, 81%, față de 38% în cazul Municipiului București. 

„După cum se observă, dacă luăm ca reper numărul de companii IT din 2011 (100), practic, în Cluj‑Napoca, acest număr aproape s‑a dublat în cei 5 ani care au urmat. Se conturează, de altfel și două dinamici, una reprezentată de Cluj și Iași, județe în care numărul de companii a crescut susținut și București și Timiș, unde ritmul de creștere a fost mai lent”, arată studiul. 

(Evoluția creșterii relative 2011-2016 pentru principalele județe/ Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

În ultimii șase ani, ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea celor din județul Cluj a crescut cu 1,9 puncte procentuale. Aproape 40% dintre companiile din IT sunt în municipiul București, alte 10% sunt plasate în județul Cluj, urmând apoi județele Timiș, Iași, Brașov.

(Numărul de companii active / Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Numărul startup-urilor din IT s-a dublat în ultimii șase ani. La nivel național în 2016 erau 3.795 startup-uri.

„Ponderea startup-urilor lor din totalul companiilor IT a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Pentru 2017, odată cu demararea programelor de tip schemă de ajutor minimis (Startup Nation), este așteptată practic o dublare a numărului de startup-uri, ponderea acestora depășind, estimativ, 40% din total”, mai arată studiul menționat.

 

(Numărul de startup-uri și ponderea lor în totalul companiilor IT/ Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo, domnilor!

    Mă aflu invidios pe mintea voastră...
    • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult