(Foto: Guliver/Getty Images)
Industria IT din România are 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro, arată un studiu realizat la comanda asociației ARIES Transilvania.
În perioada 2011‑2014, numărul de companii din domeniul tehnologiei a crescut cu un ritm de 5%‑7% anual, iar din 2015 ritmul a fost de 10%‑11%. În urma programelor de tip schemă de ajutor minimis (Start‑up Nation) este așteptată o creștere și mai mare a numărului de companii din IT, relevă studiul menționat.
(Număr de companii active la nivel național și creșterea relativă față de anul precedent/ Sursa Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)
Cel mai mare număr de firme IT este în București, dar analizând datele din prisma creșterii relative în perioada 2011-2016, judeţul Cluj are cea mai mare rată de creştere a numărului de companii IT din România, 81%, față de 38% în cazul Municipiului București.
„După cum se observă, dacă luăm ca reper numărul de companii IT din 2011 (100), practic, în Cluj‑Napoca, acest număr aproape s‑a dublat în cei 5 ani care au urmat. Se conturează, de altfel și două dinamici, una reprezentată de Cluj și Iași, județe în care numărul de companii a crescut susținut și București și Timiș, unde ritmul de creștere a fost mai lent”, arată studiul.
(Evoluția creșterii relative 2011-2016 pentru principalele județe/ Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)
În ultimii șase ani, ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea celor din județul Cluj a crescut cu 1,9 puncte procentuale. Aproape 40% dintre companiile din IT sunt în municipiul București, alte 10% sunt plasate în județul Cluj, urmând apoi județele Timiș, Iași, Brașov.
(Numărul de companii active / Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)
Numărul startup-urilor din IT s-a dublat în ultimii șase ani. La nivel național în 2016 erau 3.795 startup-uri.
„Ponderea startup-urilor lor din totalul companiilor IT a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Pentru 2017, odată cu demararea programelor de tip schemă de ajutor minimis (Startup Nation), este așteptată practic o dublare a numărului de startup-uri, ponderea acestora depășind, estimativ, 40% din total”, mai arată studiul menționat.
(Numărul de startup-uri și ponderea lor în totalul companiilor IT/ Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mă aflu invidios pe mintea voastră...