Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Industria IT din România: 17.000 de companii, peste 100.000 de angajaţi şi venituri totale de 4,8 miliarde de euro - studiu

IT suport

(Foto: Guliver/Getty Images)

Industria IT din România are 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro, arată un studiu realizat la comanda asociației ARIES Transilvania. 

În perioada 2011‑2014, numărul de companii din domeniul tehnologiei a crescut cu un ritm de 5%‑7% anual, iar din 2015 ritmul a fost de 10%‑11%. În urma programelor de tip schemă de ajutor minimis (Start‑up Nation) este așteptată o creștere și mai mare a numărului de companii din IT, relevă studiul menționat.

(Număr de companii active la nivel național și creșterea relativă față de anul precedent/ Sursa Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Cel mai mare număr de firme IT este în București, dar analizând datele din prisma creșterii relative în perioada 2011-2016, judeţul Cluj are cea mai mare rată de creştere a numărului de companii IT din România, 81%, față de 38% în cazul Municipiului București. 

„După cum se observă, dacă luăm ca reper numărul de companii IT din 2011 (100), practic, în Cluj‑Napoca, acest număr aproape s‑a dublat în cei 5 ani care au urmat. Se conturează, de altfel și două dinamici, una reprezentată de Cluj și Iași, județe în care numărul de companii a crescut susținut și București și Timiș, unde ritmul de creștere a fost mai lent”, arată studiul. 

(Evoluția creșterii relative 2011-2016 pentru principalele județe/ Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

În ultimii șase ani, ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea celor din județul Cluj a crescut cu 1,9 puncte procentuale. Aproape 40% dintre companiile din IT sunt în municipiul București, alte 10% sunt plasate în județul Cluj, urmând apoi județele Timiș, Iași, Brașov.

(Numărul de companii active / Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Numărul startup-urilor din IT s-a dublat în ultimii șase ani. La nivel național în 2016 erau 3.795 startup-uri.

„Ponderea startup-urilor lor din totalul companiilor IT a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Pentru 2017, odată cu demararea programelor de tip schemă de ajutor minimis (Startup Nation), este așteptată practic o dublare a numărului de startup-uri, ponderea acestora depășind, estimativ, 40% din total”, mai arată studiul menționat.

 

(Numărul de startup-uri și ponderea lor în totalul companiilor IT/ Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo, domnilor!

    Mă aflu invidios pe mintea voastră...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult