Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Industria IT din România: 17.000 de companii, peste 100.000 de angajaţi şi venituri totale de 4,8 miliarde de euro - studiu

IT suport

(Foto: Guliver/Getty Images)

Industria IT din România are 17.000 de firme active, peste 100.000 de angajați și venituri anuale de 4,8 miliarde de euro, arată un studiu realizat la comanda asociației ARIES Transilvania. 

În perioada 2011‑2014, numărul de companii din domeniul tehnologiei a crescut cu un ritm de 5%‑7% anual, iar din 2015 ritmul a fost de 10%‑11%. În urma programelor de tip schemă de ajutor minimis (Start‑up Nation) este așteptată o creștere și mai mare a numărului de companii din IT, relevă studiul menționat.

(Număr de companii active la nivel național și creșterea relativă față de anul precedent/ Sursa Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Cel mai mare număr de firme IT este în București, dar analizând datele din prisma creșterii relative în perioada 2011-2016, judeţul Cluj are cea mai mare rată de creştere a numărului de companii IT din România, 81%, față de 38% în cazul Municipiului București. 

„După cum se observă, dacă luăm ca reper numărul de companii IT din 2011 (100), practic, în Cluj‑Napoca, acest număr aproape s‑a dublat în cei 5 ani care au urmat. Se conturează, de altfel și două dinamici, una reprezentată de Cluj și Iași, județe în care numărul de companii a crescut susținut și București și Timiș, unde ritmul de creștere a fost mai lent”, arată studiul. 

(Evoluția creșterii relative 2011-2016 pentru principalele județe/ Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

În ultimii șase ani, ponderea firmelor de IT din Bucureşti din totalul naţional a scăzut cu 2,1 puncte procentuale, în timp ce ponderea celor din județul Cluj a crescut cu 1,9 puncte procentuale. Aproape 40% dintre companiile din IT sunt în municipiul București, alte 10% sunt plasate în județul Cluj, urmând apoi județele Timiș, Iași, Brașov.

(Numărul de companii active / Sursa: Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Numărul startup-urilor din IT s-a dublat în ultimii șase ani. La nivel național în 2016 erau 3.795 startup-uri.

„Ponderea startup-urilor lor din totalul companiilor IT a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Pentru 2017, odată cu demararea programelor de tip schemă de ajutor minimis (Startup Nation), este așteptată practic o dublare a numărului de startup-uri, ponderea acestora depășind, estimativ, 40% din total”, mai arată studiul menționat.

 

(Numărul de startup-uri și ponderea lor în totalul companiilor IT/ Studiu IT, ARIES Transilvania) (clic pe imagine pentru a mări)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Bravo, domnilor!

    Mă aflu invidios pe mintea voastră...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult